iwonka-81 23.02.08, 02:45 Bardzo proszę o polecenie dobrego specjalisty ortodonty w Łodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 23.02.08, 13:44 No to ja mogę być pierwszy. Ponad miesiąc temu sam miałem taki problem, do kogo sie udać na pierwszą wizytę w Łodzi. Zacząłem jak na XXIw.przystało od szukania w internecie wpisując "ortodoncja Łódź". Pojawiło się kilka wyszukanych haseł i bach wchodzę w jedno. Wiadomo zakład specjalistyczny super doktorzy i bajka wogóle. Zdecydowałem się tam pójść. zdjęcia RTG zrobiłem na miejscu a ORTO postawił diagnozę "typowe stłoczenie zębów jak u milonów ludzi na całym świecie tj. za mała buzia do pomieszczenia wszystkich zębów". Ok, ORTO nie odkrył Ameryki tą diagnozą ale jedna rzecz mi zasugerował "prawie każdy taki przypadek leczymy EKSTRAKCYNIE" czyli wyrywamy zęby tj. w moim przypadku czwórki na górze i czwórki lub piątki na dole co daje w sumie 4 zęby (przedtrzonowe) w dodatku mam wszystkie 8 (to one mogły spowodować stłoczenie), które jak myślę też trzeba będzie w przyszłości ewakuować czyli jak policzyć na przestrzeni powiedzmy dwóch lat stracił bym OSIEM zdrowych, bielutkich moich własnych zębów. Szok ten ORTO musi lubić wyrywać zęby. Chciałem sprawdzić sposób leczenia zaproponowany przez ORTO-1 i poszedłem do ORTO-2. Znalazłem adres przez przypadek na jakimś forum (może nawet na tym) i dawaj nogi w troki i do góry na konsultacje z ORTO-2. Diagnoza taka sama "za mała buzia itd" ale nie ma potrzeby EKSTRAKCJI. Wow zabrzmiało to nieźle ORTO-2 dodał, ze NA RAZIE po kilku miesiącach zobaczymy, może zaistnieje potrzeba usuwania zębów jeśli inne metody nie pomogą. ORTO-2 zrobiła zdjęcia i porównała z przypadkiem, który już leczyła podobnym do mojego. Jeśli zęby miały by tak wyglądać jak mi pokazała to wchodzę w to. I tak od wczoraj jestem posiadaczem aparatu stałego na zębach. Nie chciał bym pisać o kimkolwiek zle czy dobrze bo nie jestem specjalistą ortodonta żeby kogokolwiek ocniac w tej materii ale wybrałem ORTO-2 tylko i wyłącznie dlatego, że w planie leczenia nie bedzie usuwania zębów tylko STRIPING, żeby zrobić miejsce na zęby. W dodatku dodam, że w gabinecie ORTO-2 jest od razu i stomatolog i osoba zajmująca się kosmetyką zęba (rekonturing, uzupełnianie brzegów) tak więc wszystko załatwisz na miejscu. Chyba nikt z zainteresowanych się nie obrazi jak podam stronkę internetową ORTO-2:www.ortoprotex.pl pozdrawiam i miłego szukania tego jedynego, który sprawi że zawyjesz ze szczęścia D(mając na mysli oczywiście piękne, zdrowe i prościutkie zęby) Odpowiedz Link
pasmoxx Re: Ortodonta w Łodzi 23.02.08, 19:01 Witam.Chciałabym dowiedzieć się jaki jest czas oczekiwania na pierwszą wizytę w ortoprotex? Odpowiedz Link
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 23.02.08, 20:40 witaj na pierwszą konsultację w ORTOPROTEX zapisałem się telefonicznie i umówiłem na na przyszły tydzień (czas około 7-10dni) zależy od natłoku pracy PANI ORTO. Najlepiej abys miała ze sobą zdjęcia RTG przednie i boczne (można zrobić na Kościuszki chyba NR1 - jak pamiętam. Gabinecik jak i PANIE bardzo sympatyczne jak się sama na pewno przekonasz. Nie ma co czekać jak dojrzałeś do decyzji o założeniu aparatu stałego to TRZBA TO ZROBIĆ. Ja na drugiej wizycie miałem juz zakładany aparat. poszło szybko i bezboleśnie. pzdr Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 22.10.08, 19:05 Demon-3 czy możesz zdradzić ile kosztuje w ORTOPROTEX metalowy aparat stały? I jaki jest koszt pierwszej konsultacji. Biorę pod uwagę trzech bardzo dobrych ortodontów (w tym Panią ortodontkę z Ortoprotex)ale chciałam najpierw porównać ceny. Z góry dziękuję Ci za odpowiedź. Odpowiedz Link
iwonka-81 Re: Ortodonta w Łodzi 24.02.08, 04:43 Dzieki. Muszę w końcu zebrać sie na wizytę u ortodonty, chyba padnie na ortoprotex, bo niema na co czekać. Trochę sie boję . Odpowiedz Link
ayam79 Re: Ortodonta w Łodzi 25.02.08, 15:42 witam mam wizytkę w ortoprotexie 28 lutego.podzielę się przezyciami na pewno.pozdrawiam Odpowiedz Link
pasmoxx Re: Ortodonta w Łodzi 26.02.08, 23:59 A ja mam wizytę w ortoprotex 18.03.Pełna obaw...jak mi powiedzą,że się nie nadaję...a dokładniej to moje zęby się nie nadają? Jakieś 10 lat temu,jak się zdecydowałam,że chcę aparat,to usłyszałam,że aparat stały w moim przypadku nie wchodzi w grę,że mi może rozchwiać zęby, że najwyżej aparatem ruchomym (ale to mogłoby potrwać z 5 lat...).Powodem miały być zęby leczone kanałowo(że takowe miałam)...Wiem, że ta dziedzina się rozwinęła od tego czasu,ale blokada we mnie została.Qrcze, stara już jestem (35)! Demonie-3!Czy możesz zdradzić,ile zapłaciłeś za swój aparat,i czy nie wiesz, czy można w ortoprotex na raty...? Odpowiedz Link
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 27.02.08, 18:51 Droga Pasmoxx Nie nam oceniać stan naszych zębów i możliwości do ich leczenia (również w tym terminie mieści się ortodoncja)= zostawmy to profesjonalitom. Wydaje mi się, że pani z ORTOPROTEX (bez nazwisk i wyzwisk proszę )jest na tyle doświadczonym lekarzem od tzw. trudnych przypadków (to ważne), że będzie w stanie stwierdzić przyczyny i możliwości leczenia. Zaufaj swojemu lekarzowi (łatwo się mówi i pisze ale naprawdę komuś trzeba będzie zaufać). Piszesz 35 lat, piękny wiek. Za siedem latek też będę miał tyle co Ty (i może proste zęby). Śmiało dziewczyno przed Tobą całe życie. Co do aparatu i kasy. Wybrałem D3 zamiast Rotha i to nie dla tego że nie mam co z kasą robić tylko dlatego, że Pani ORTO jest również specjalistką od leczenia DAMONEM jak i starymi typami metali a ja popłynąłem nurtem reklamy tego aparatku. Ale jak piszę miałem wybór, którego dokonałem świadomie bez żadnych środków odurzających i w pełni zgodności z samym sobą. Cena 4500 zł (góra + dół) PZDR Odpowiedz Link
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 27.02.08, 18:55 .... co do rat to nie wiem, być może istnieje możliwość dogadania się z ORTO na rozłożenie płatności. Ale to już zostawiam droga Pasmoxx Twoim zdolnością menadżerskim Odpowiedz Link
pasmoxx Re: Ortodonta w Łodzi 27.02.08, 19:21 To już do końca się wygadam...Pytałam się o te raty, bo nie chcę nokautować mojego męża taką kwotą.Niestety nie mam wsparcia z jego strony, jeżeli chodzi o doping w kwestii założenia aparatu.Jemu moje uzębienie nic a nic nie przeszkadza (wierzę w to- no w końcu taka mu się podobałam i podobam).Pewnie gdyby mnie namawiał do założenia aparatu też by mi się nie podobało.No ale uznawać to za moją fanaberię? On nawet jeszcze nie wie o mojej wizycie w ortoprotex, chociaż sam na pewno będzie mnie tam musiał zawieźć. Ciekawe jak było u Was. Odpowiedz Link
ayam79 Re: Ortodonta w Łodzi 28.02.08, 11:42 witam wizytkę mam przesunięta na jutro.jutro dowiem się na jaki koszt leczenia mam się nastawiać...powiem szczerze,że dobiło mnie to 4500.chyba kredyt wezmę. pozdrawiam. odezwę się po wizycie. Odpowiedz Link
ayam79 Re: Ortodonta w Łodzi 28.02.08, 11:43 jeszcze mam pytanko do demon-3 czy mógłbyś po krótce opisać pierwszą wizytę w ORTO?pozdrawiam Odpowiedz Link
karola_17 Re: Ortodonta w Łodzi 16.04.08, 09:06 Do ayam79: Nie odezwałaś się... Jak tam? Jest aparacik? Napisz coś Pozdrawiam gorąco;* Przyszła aparatka;D Odpowiedz Link
ayam79 Re: Ortodonta w Łodzi 17.04.08, 15:21 witaj mam juz aparat od m-ca.ojj boli,boli.jutro ide na wizytę kontrolną do orto.pewnie będzie jeszcze bardziej bolało. ale najważniejszy jest efekt końcowy pozdrawiam Odpowiedz Link
iwonka-81 Re: Ortodonta w Łodzi 17.06.08, 13:53 Cześć Wam, w piątek tj. 20.05.08 bedę miała zakładany aparat. Mój wybór padł na Ortoprotex. Mam nadzieję że pani dr Joanna wie co robi. Bardzo się boję.Może ktoś jeszcze miałby ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z tą przychodnią. Proszę-trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
ayam79 do IWONKI-81 01.07.08, 09:29 witaj nie masz sie czego obawiać.pani doktor to profesjonalistka w swoim fachu.zresztą ilość pacjentów też o czymś świadczy będzie dobrze.w przyszłym roku będę miała amerykański uśmiech) pozdrawiam Odpowiedz Link
beauty-buziaczek25 Re: Ortodonta w Łodzi 20.06.08, 22:30 Ja polecam naprawdę znakomitego ortodontę siedziba na Przełajowej 4w Łodzi jest super naprawdę i jako jeden z niezlicznych ma skończone studia Odpowiedz Link
dragu1234 Re: Ortodonta w Łodzi 22.06.08, 20:21 ja polecam wspaniala pania doktor "BMB" Bożena Badełek-Mirek ul. Julii 2 Łódź 42 640 66 05 ma 2 stopien stomatologii i ortodoncji ja ja bardzo lubie niedlugo mam zakladany wlasnie aparat staly troche sie boje tej separacji Odpowiedz Link
karolcia93-7 Re: Ortodonta w Łodzi 13.07.08, 15:56 @dragu1234 tez tam chodze i podpisuje sie pod tym ps.aparat bede miala zakladany tam juz za 4 dni) gabinet znajduje sie na ul.Julii Odpowiedz Link
ojstasia Re: Ortodonta w Łodzi 22.10.08, 16:47 Czemu przestaliście opisywać swoje wrażenia na temat tego czy tamtego ortodonty? Proszę Was, napiszcie coś jeszcze na przykład o ortoprotex... Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 22.10.08, 19:15 Jeśli ktoś może to proszę zdradźcie ile kosztuje w ORTOPROTEX aparat stały-metalowy. A także jaki jest koszt konsultacji. Wiem, że w łodzi ceny są różne z kolosalnymi wahaniami;/ I jeszcze jedno, czy ktoś leczył się u Pani Małgorzaty Wawrzynkiewicz (MIX-dent) na ul. Mackiewicza? Lub u dr. med. Michała Bartczaka na Jaracza 43? Odpowiedz Link
ojstasia Re: Ortodonta w Łodzi 22.10.08, 21:35 W ortoprotex powiedziano mi, że konsultacja, a w zasadzie pierwsza wizyta, kosztuje 100 zł, na której pobierane są wyciski, robione zdjęcia itp. Trzeba przyjść już ze zdjęciami cefalometrycznym i panoramicznym. Ale to jak zadzwonisz, to się wszystkiego dowiesz. Piszę tyle co wiem, bo ja też wciąż szukam. A mozesz zdradzic, kogo jeszcze bierzesz pod uwagę (z tych trzech najlepszych w Łodzi)? Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 23.10.08, 18:26 Dziś do nich dzwoniłam 100 zł konsultacja, 60 zł zdjęcia w Edmet na Kościuszki 1. Aparat stały metalowy 3500 tys za obie szczęki. Brałam pod uwagę jeszcze Wilczka, ale słyszałam, że podejście do pacjentów jest u niego różne, dlatego odpuszczę go sobie. Biorę pod uwagę również tych, których poleciła mi moja stomatolog, ale nie jestem pewna co do nich. Doktor Bartczak z ul. Jaracza i Wawrzynkiewicz z ul. Mackiewicza. Odpowiedz Link
ojstasia Re: Ortodonta w Łodzi 23.10.08, 19:39 Hmm, 3500 zł to więcej niż u innych. Ciekawe jaki rodzaj. Mnie interesuje metalowy z zamkami mini. A słyszał ktoś coś na temat pani A. Sosny? Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 23.10.08, 19:55 Niestety ja nie słyszałam A jakie są przykładowe koszta aparatów u innych ortodontów? Widzę, że się trochę orientujesz. Ja niestety dopiero badam to środowisko Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 23.10.08, 19:56 A może jeszcze wiesz coś na temat ortodontki z Piotrkowskiej 122? Odpowiedz Link
ojstasia Re: Ortodonta w Łodzi 23.10.08, 22:41 Właśnie nie za bardzo się orientuję... Niestety. Też na razie badam, pytam, słucham. I każdy ma swoje zdanie, ale pozytywne. Słyszałam, że Sosna dobra, w Instytucie na Pomorskiej też są zadowoleni, Ortoprotex też chwalą. A odnośnie cen, myslałam ze uda mi się założyć za 3000 zł taki mini metalowy. Bo 500 zł różnicy to dla mnie bardzo dużo. Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 24.10.08, 08:59 Masz racje, dla mnie te 500 zł też robi spory problem. Ale dowiem się jeszcze czy w Ortoprotexie można rozłożyć tą cenę na raty. Z drugiej strony te 500 zł więcej u tak dobrej ortodontki to nie aż tak dużo. Mam dość trudną wadę do leczenia i nie chce żeby spartolił mój zgryz jakiś pseudo ortodonta. Wiem, że do Ortoprotexu przychodzi po ratunek wiele osób, których zgryz był błędnie ustawiany u innych ortodontów;/. A ta Sosna to gdzie przyjmuje? Wątpie czy w 3 tys się zmieścimy;/ Ja też na to liczyłam, ale dowiaduję się że jednak tak minimum to 1600 zł na łuk. Odpowiedz Link
ojstasia Re: Ortodonta w Łodzi 24.10.08, 10:56 Adres strony Sosny www.ortodoncja.lodz.pl/ Co do cen, to faktycznie masz rację. Ale np. u pana Wilka jest możliwość płacenia ze zniżką z kartą euro<26 (tak wyczytałam na stronie - a 10% to dużo). Pan Wilk ponoć dobry jest, ale np. jeśli pytam osób już zadrutowanych, czy go znają, to do tej pory żadna go nie zna A co do ortoprotexu to poczytałam sobie na forum, wszyscy faktycznie chwalą. A może ta podana Tobie cena, to cena jakiegoś specjalnego, jeszcze innego modelu. Chyba faktycznie lepiej iść i poczuć to wszystko na własnej skórze (zębach). Szkoda tylko, że nikt inny nie włącza się do rozmowy Odpowiedz Link
pasmoxx Re: Ortodonta w Łodzi 24.10.08, 16:40 No to się włączę.Zakładałam w Ortoprotexie w kwietniu.Pierwsza wizyta (marzec) trwała chyba godzinę.Były wyciski, zdjęcia z cyfrówki, które zaraz obejrzałam tam na komputerze, omówienie wady, rodzajów aparatów itp. Oczywiście przyszłam już ze wszystkimi potrzebnymi zdjęciami.Zapłaciłam 80 zł.Potem telefonicznie umówiłam się na zakładanie aparatu,podałam jego rodzaj(mam porcelanę na górze od trójek-reszta metal)i poprosiłam o rozłożenie na 2 raty(nie było z tym problemu).Koszt takiego aparatu w kwietniu 3500zł.Sam metal 3000zł.A potem wizyty 100-160 zł w zależności od tego co jest robione.Na każdej wizycie zęby są czyszczone z kamienia i piaskowane.Wizyty miałam średnio co 6 tyg,raz nawet po 8 tyg.Do Sosny jeździła moja koleżanka,też ją chwaliła.Z tego co,wiem to jest taniej niż w Ortoprotex Odpowiedz Link
paulik22 Re: Ortodonta w Łodzi 24.10.08, 20:52 Pasmoxx dzięki za wyczerpującą informację! Ja dziś umówiłam się na konsultację w Ortoprotexie. Niestety wolny termin był dopiero 17 grudnia, więc jeszcze trochę sobie poczekam ehh. Pytałam również o te raty ale Pani recepcjonistka powiedziała mi że jeszcze nie ma takiej możliwości. Jak będę w gabinecie to dowiem się o rozłożenie na dwie raty Z tego co piszesz to wynika, że metal podrożał o 500 zł od kwietnia (?) Trzeba szybko zakładać bo nie wiadomo jakimi cenami zaskoczą nas w nowym roku pozdrawiam Wszystkich! Odpowiedz Link
paulik22 Re Do => "ojstasia" 27.10.08, 16:42 Dziś kontaktowałam się z gabinetem pani Anny Sosny i sprawa wygląda następująco: 1400-1500 zł jeden łuk, metal 50 zł pierwsza wizyta Nie mogłam się jednak dogadać z panią recepcjonistką o całkowity koszt pierwszej wizyty: konsultacji, wycisków, planu leczenia, zdjęć ;] Co do cen wizyt po założeniu drutów dowiem się w piątek. A Ty wybrałaś już kogoś? Odpowiedz Link
ojstasia Re: Re Do => "ojstasia" 29.10.08, 18:28 Czyli rozumiem, że zdecydowałaś się na panią Sosnę? Ceny faktycznie niższe u niej. Ja się ciągle waham, ale zrobiłam pierwszy krok i zamówiłam sobie wizyty i u pani Sosny i w Ortoprotexie. Nie wiem, być moze z góry z którejś zrezygnuję... Nic nie wiem... Ehhhh... Odpowiedz Link
paulik22 Re: Re Do => "ojstasia" 30.10.08, 18:17 Jutro mam wizytę u Pani Sosny Dam znać jak wrażenia. Odpowiedz Link
paulik22 Re: Re Do => "ojstasia" 03.11.08, 20:51 Jestem już po wizycie... Poczekam na plan leczenia i pomyśle co dalej A Ty już po wizycie? Jeśli możesz to napisz do mnie na priv: paulina.foto@o2.pl Odpowiedz Link
matixx2 Re: Ortodonta w Łodzi 31.10.08, 16:08 Ja mam wątpliwości co do Pani Sosny. Z moich odczuć wynika, że mój stomatolog na pierwszy rzut oka (bez wycisków i prześwietleń) wiedział więcej niż Pani Sosna, która właściwie za wiele mi nie powiedziała o mojej wadzie. Ale to może tylko w moim przypadku. Uważam jednak, że powinniście konsultować się z minimum dwoma ortodontami. Odpowiedz Link
loona1501 Re: Ortodonta w Łodzi 08.11.08, 14:16 witam, znalazłam to forum szukajac ortodonty Chciałabym sie was zapytac czy moze wiecie kto w Łodzi zaklada aparat lingwalny ( zakladany od tylu zebów ) pozdrawiam Odpowiedz Link
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 19.11.08, 23:56 loona 1501 dlaczego chcesz zakładać aparat lingwalny? żeby był nie widoczny?. Wyobraź sobie jak będziesz: 1. spożywała posiłki - będąc szczęśliwym DEMONOWCEM po 9-ciu miesiącach posiadania aparatu moge napisać, że to nie takie proste, trzeba naprawdę się przyzwyczaić do ciała obcego w buzi. 2. utrzymywała HIGIENĘ - uwierz to nie takie proste nawet ptzy 15- krotnym (uwaga przesadziłem) myciu zębów dziennie pojawia się kamień. Nie umiem sobie wyobrazić jak to jest przy lingwalu - na pewno o wiele trudniejsze. 3. artykuowała słowa - zanim nauczyłem się mówić w aparacie czysto i wyraźnie mineło sporo czasu a w lingwalu to prawdopodobnie przez cały czas aż do zdjęcia aparatu będziesz niezrozumiała dla otoczenia. 4. ORTO - przyklejenie zamków i dłubanie w aparacie przyklejonym od wewnątrz buzi to będzie nie lada wyczyn dla ORTO, może wtedy popełniać częściej błędy bo dostęp do aparatu jest utrudniony. Ty się LOONA lepiej zastanów na tym ligwalem. Pamiętaj że będziesz nosiła aparat około 1,5 roku. To jest długi okres czasu a decyzja o założeniu lingwala = 15 minut. DEMON Odpowiedz Link
demon-3 Re: Ortodonta w Łodzi 19.11.08, 23:16 Minimum 2-óch ORTO to minimum. Zawsze na poczatku trudny jest wybór ORTO bo dlaczego mamy zakładać aparaty właśnie u tego a nie u innego lekarza. Warto naprawdę poczytać fora dotyczace ortodoncji i wypisać kilka potencjalnych nazw przychodni, adresów, maili. Fajnie gdy na stronie internetowej ORTO chwali się wyleczonymi przypadkami - możemy wtedy subiektywnie i w laicki sposób ocenić trudność przypadku i wynik po leczeniu. Ale w końcu przychodzi ten moment gdzie trzeba podjąć DECYZJĘ i zaufać, zawierzyć lekarzowi i oddać mu swoje zęby (żeby nie napisać swoją przyszłość). I to MY nie wiedząc czy dobrze robimy czy nie, wybieramy człowieka - lekarza (sugerując sie również na pewno również czysto-ludzką sympatią do tej osoby. To są naprawdę trudne wybory, aczkolwiek dobry WYWIAD to droga do sukcesu (nie mylić z wojskiem). DEMON Odpowiedz Link
madzik2_2 Re: Ortodonta w Łodzi 27.01.09, 23:15 witam! mam ogromna prosbe do wszystkich ktorzy nosza aparat ortodontyczny badz zamierzaja go zalozyc o polecenie dobrego specjalisty w lodzi. pisaliscie juz wczesniej ze wybieracie sie do ortoprotexu jednak na tym temat sie zakonczyl, niestety mam prosbe jezeli ktos jeszcze zaglada na to forum kto juz ma aparat i zakladal go wlasnie w tym gabinecie o opisanie jakie sa wasze wrazenia, tzn czy pani doktor wie co robi??? i ewentualnie jak wygladaja zeby po zdjeciu aparatu,tzn. czy szkliwo jest bardzo uszkodzone? jesli mozecie to napiszcie rowniez do jakiego innego specjalisty mozna sie również udac? z gory bardzo dziekuje Odpowiedz Link
monesssa Re: Ortodonta w Łodzi 09.02.09, 21:20 a ja mogę polecić Konrada Wróblewskiego. przyjmuje na szparagowej 10 w neo dentica (budynek kliniki salve). świetny specjalista i przesympatyczny facet. wyczerpująco odpowiada na wszystkie pytania i wątpliwości. rozmawiałam wcześniej z kilkoma orto ale ten jako jedyny naprawdę wzbudził moje zaufanie no i aparat nieźle mi się nosi Odpowiedz Link
maanamfan Re: Ortodonta w Łodzi 05.10.14, 20:42 Uważam ze to najlepszy ortodonta w Łodzi www.meritum.lodz.pl/ Odpowiedz Link