Dodaj do ulubionych

problem z powiekami

13.06.05, 10:29
Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą o radę na mój kłopot z powiekami - łuszczy mi się z nich skórka. Krem do okolic oczu pomaga nie na długo. A jak musnę powieki cieniem, to widać odstające łuseczki. Nie wiem co robić. Proszę o radę. Może ktoś zWas miał kiedyś podobny kłopot.
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: problem z powiekami 13.06.05, 13:21
      To wygląda na jakieś uczulenie. Może odstaw na jakiś czas kosmetyki; byc może
      to na jakiś kosmetyk reagujesz w ten sposób. Przydała by się też jakaś maść
      p/alergiczna.
      • agam35 Re: problem z powiekami 13.06.05, 13:47
        Uczulenie raczej wykluczam, ponieważ nie zmieniałam kosmetyków. Troszkę łagodzi mi ten stan Linomag na noc, ale szybko sie wyciera o pościel, a poza tym jak mi czasem splynie troche do oka to zle widze i wogole nie za bardzo.
        • corsa.c Mam to samo :-( 23.06.05, 21:39
          Mi nie dosc, ze luszczy sie ta delikatna skorka powiek-to na dodatek mam je
          opuchniete. I swedza. Rowniez uzywam tych samych kosmetykow od lat, wiec nie
          biore ich pod uwage, chociaz postaram sie wykorzystywac inne. Myslalam, ze to
          od truskawek, ale to nie one, bo je rowniez odstawilam, a moje powieki z dnia
          na dzien coraz bardziej sie luszcza i to cos "pnie" sie w gore.
          Juz nie wiem, co robic :-(

help!
          • zyrafa46 Re: Mam to samo :-( 24.06.05, 03:03
            a może to jednak chodzi o to że miara tolerancji Waszej skóry na "podawany"
            kosmatyk przebrała sie?
            Pozdrawiam, Żyrafa
    • nnike Re: problem z powiekami 24.06.05, 05:34
      Żyrafa chyba ma rację.

Wg mnie, nie ma innej możliwości sprawdzenia, czy winą jest kosmetyk, jak
      odstawienie go na jakiś czas. Jeśli sytuacja wróci do normy i skóra przestanie
      się łuszczyć, zastosować go ponownie i zobaczyć reakcję.
      Proste.
      • pia.ed Re: problem z powiekami 25.06.05, 13:25
        Moze tak latem przestac sie malowac, i pozwolic skorze oddychac?
        Najciekawsze ze pnajbardziej pacykuja sie mlode osoby, ktore i tak sa sliczne...
        • beanr Re: problem z powiekami 25.06.05, 20:26
          Ja mam podobny problem - powieka (tylko jedna) spuchnięta, swędzi i łuszczy się
          na niej skóra. Szkopuł w tym, że mimo moich 30 lat makijaż miałam na sobie raz
          w życiu - na własnym ślubie, a moje kosmetyki ograniczają się do kremu nivea na
          dzień, ten sam od wielu lat, przy czym powieki omijam. Nie upatrywała bym więc
          przyczyny w kosmetykach. Podobne, łuszczące się placki pojawiają mi się czasem
          tu i ówdzie na ciele - to coś w stylu atopowego zapalenia skóry. Więc może
          podobnie jest u Was? Chyba warto z tym wybrać się do dermatologa, ja dostałma
          kiedyś jakiś steryd, ale nie stosuję, zwłaszcza że w okolice oka to może nie
          koniecznie.
          • corsa.c Re: problem z powiekami 26.06.05, 22:33
            Wszystko jasne...mnie uczulil tusz. Przynajmniej odkad go nie uzywam, raptem 2
            dni, moje powieki juz nie swedza, skorka na nich sie juz nie luszczy. Rano sa
            jeszcze delikatnie spuchniete, szczegolnie prawa-bo ta byla bardziej "chora".
            Moga tez byc napuchniete od porannego wstawania ;-)
            Ja sobie lykam Allertec-kiedy go stosowalam to juz po 30 min widzialam poprawe
            powieki. Tak sobie mysle, ze pociagne jeszcze ze 4 dni i go odstawie.

Najdziwniejsze jest to, ze to tusz, ktory nigdy mnie nie uczulal, dlatego go
            stosowalam...a tu nagle bach! Kiedy wylecze sie w 100% to wroce do niego i
            zobacze jak zareaguja na niego ponownie moje powieki.
            • nnike Dobre pod oczy :) 27.06.05, 00:40
              Żyję już trochę lat na tym świecie i wypróbowałam mnóstwo kremów pod oczy. Z
              reguły te droższe, niby cudownie likwidujące zmarszczki, były dla mnie za mocne
              i rano zawsze budziłam się z załzawionymi oczami.
              Od dłuższego czasu stosuję żel Flosleku, ale ten z mikrokapsułkami wit. E
              (zamawiam go przez Internet: www.floslek.com.pl/inpol.html, bo w
              aptekach jakoś go nie chcą, może jest zbyt tani?), a gdy wsiąknie, dokładam
              maleńki, miodowy krem z różowego pudełeczka, z Oriflame`a.
              I nie mam żadnego problemu z oczami, ani zmarszczkami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka