Dodaj do ulubionych

grypa z biegunka

IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 21:37
witam,
przygoda zaczela sie 3 dni temu od 38,5-stopniowej goraczki. wylezalem
wypocilem, temperatura ustapila, ale od tamtego czasu mam bardzo uciazliwa
biegunke. weekend i trudno wybrac sie do lekarza.
cokolwiek zjem przelatuje przeze mnie bardzo szybko sprawiajac przy tym
strasznie duzo bolu. rodzice polecaja mi rozkurczowo saridon i smecte.
czy znacie cos na ta dolegliwosc? czy prosto do lekarza? pomozcie, jest mi
ciezko.
jestem dj'em i w piatek i sobote nie gralem z tgeo powodu
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Melba Re: grypa z biegunka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 22:21
      Nifuroksazyd ale to na receptę. Bardzo pomaga.Trzymaj się :)
      • Gość: andrzej Re: grypa z biegunka IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 23:17
        W wielu dolegliwościach biegunka jest jednym ze sposobów samoleczenia się
        organizmu, jednakże raczej nie w grypie. Natomiast objawy grypowe są
        charakterystyczne dla wielu różnych chorób. Dlatego musisz jak najszybciej
        skontaktować się z lekarzem!!! Trzymaj sie mocno i dzwoń po lekarza.
    • Gość: sono Re: grypa z biegunka IP: proxy / 217.96.45.* 19.10.02, 23:32
      kup sobie "Loperamid", jest bez recepty. Jesli biegunka naprawde jest taka
      powazna mozesz wybrac sie na izbe przyjec do szpitala, dadza recepte
      na "Nifuroksazyd", jesli bedziesz odwodniony- kroplowke, i powinno pomoc.
      • Gość: anma Re: grypa z biegunka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.02, 01:22
        Tego rodzaju infekcja przetoczyła się przez moją rodzinę dwa razy, pierwszy
        raz w ubiegłym roku a drugi w tym roku. Rzeczywiście Nifuroksazyd jest tu
        bardzo pomocny (moze byś też Furazolidon, ale chyba też na receptę). Biegunka
        jest tu rzeczywiście bardzo uciążliwa i do tego takie przelewanie się w
        jelitach. Trzeba bardzo dużo pić, dobrze jest uzupełnić elektrolity przy
        pomocy Gastrolitu lub Saltoralu (bez recepty). Jeść też trzeba raczej
        normalnie (ale nie słodko) mimo ze "przelatuje". Bardzo pomaga picie galaretki
        (normalną galaretkę ugotować w podwójnej porcji wody i pić jak kompot)-
        dostawał ją do picia nawet mój 3 letni synek w szpitalu, gdzie trafił właśnie
        z powodu odwodnienia przy biegunce. Smecta też pomaga. No i jeszcze bardzo
        dobry jest napar z czarnych jagód (susz do kupienia w aptece). I jeszcze raz
        powtórzę: pić, pić, pić ile się da.
        Zdrowia życzę.
        • Gość: justy Re: grypa z biegunka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 08:20
          Gość portalu: anma napisał(a):

Trzeba bardzo dużo pić, dobrze jest uzupełnić elektrolity przy
          > pomocy Gastrolitu lub Saltoralu (bez recepty).
          Saltoral i Gastrolit są na receptę.
          • Gość: anma Re: grypa z biegunka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.02, 09:04
            Juz kilka razy zdarzało mi się kupować Gastrolit i raz Saltoral i nigdy nie
            miałam recepty. Zresztą nawet raz pediatra przepisując mi dla dziecka
            Nifuroksazyd powiedziała zebym kupiła też Gastrolit i nie dawała mi recepty.
            Poszłam do apteki i bez problemu dostałam. Może dlatego ze miałam receptę na
            Nifuroksazyd i wiadomo było o jaka chorobe chodzi. Ale dwa lub trzy razy
            poszłam po prostu po sam Gastrolit i nikt mnie nie pytał o receptę. I dodam ze
            kupowałam w dwóch różnych miastach: we Wrocławiu i w Międzyrzeczu.
            A więc chyba jednak nie jest na receptę.
            pozdrawiam.
            • Gość: justy Re: grypa z biegunka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 09:16
              To, że udało Ci się gdzieś kupić lek na receptę bez recepty, o niczym jeszcze
              nie swiadczy. Leki, o których pisałaś są na receptę i w większości aptek będą
              jeje wymagać.
              • Gość: anma Re: grypa z biegunka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.02, 09:39
                Jak juz napisałam wcześniej kupiłam Gastrolit kilkakrotnie w róznych aptekach
                i w zupełnej nieświadomości ze recepta jest wymagana. Nikt w zadnej z tych
                aptek nie zapytał mnie nawet czy mam receptę. Nie zamierzam sie spierać o to
                czy formalnie powinna być recepta czy nie. Faktem jest ze można ten specyfik
                kupić na receptę bez problemu w conajmniej dwóch miastach w Polsce (a pewnie i
                w innych, ale piszę o tym co sama sprawdziłam). Dodam ze co roku od kilku lat
                kupowałam Gastrolit lub Saltoral dla uzupełnienia domowej apteczki przed
                wyjazdem na wakacje i też nie było problemu.
                A więc uważam ze i założyciel tego wątku poradzi sobie z kupnem.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka