02.02.13, 15:14
Mysle nad tym postem od jakiegos czasu i zbieram sie, zeby Was podpytac.
Wiem, ze maki czy to w chlebie czy w makaronie nie uzywamy;) Ale dla bardzo opornych jak na przyklad moj maz chleb musi byc.
Ja jeszcze calkiem nie przeszkam na biete bezzbozowa, ale wyprobowuje wiele przepisow, duzo z tych rzeczy mi smakuje i mysle, ze z czasem bede w stanie przejsc na diete bezzbozowa. Nawet teraz jak patrze na moja diete nie uzywam maki prawie do niczego poza chlebem (ktory pieke w maszynie, na drozdzach niestety z orkiszu i zytniej maki), makarony jemy gryczane, zadnych nalesnikow czy pierogow nie robie. To raczej z lenistwa, ale jak widac w tym przypadku lenistwo sie oplaca, bo nie przyzwyczilam rodziny do macznych potraw, wiec i odzwyczajac nie musze, nie zageszczam tez sosow maka. Zostal wiec chelb.
Zaczelam sie rozgladac jakie to sa te stare odmany zboz, ktore daja nadzieje, ze nie zostaly zmodyfikowane. Wstepnie czytalam o einkorn, teff, orkisz, kamut, jeszcze jakies, w tej chwili nie pamietam.
Chcialabym poprobowac chleb na zakwasie z tych mak.
Miwah wiem, ze ty wyrabialas chleby na zakwasie czy masz moze jakies strony godne polecenia, ktore moglabym poczytac? Czy do kazdej z tych mak musze miec inny zakwas?
Jestem bardzo swieza w tym temacie dlatego moje pytania moga sie wydawac smieszne, bo ja do tej pory wszystko wrzucalam do maszyny i wyciagalam chleb po 3 godzinach.
Moja brat ma w Polsce gospodarstwo ekologiczne, ale teraz dopiero mysli o powaznym zagospodarowniu terenu, ma juz sad ze starymi odmianami jabloni, jakies stare odmiany kur, teraz mysli o starych odmianach zboz (jest tam stary mlyn, ktory moj brat chce odrestaurowac).
Wspominalas miwah, ze Twoj maz zna kogos kto sie tym zajmujme czy jest moze jakas instytucja gdzie mozna tych starych nasion poszukac, orientujesz sie moze?
Tak sobie mysle nawet jakbym sobie maly mlynek kupila i na wlasne potrzeby ta make mella, ach... rozmarzylam sie. Ja nie wiem jak ja znajde czas. W kazdym badz razie chce sie rozeznac w temacie i sprobowac moj pierwszy chleb na zakwasie zrobic. Tylko najpierw musze zrobic zakwas i poszukac mak z lepszych zrodel.
Dziewczyny, ktore pieka chleby piszcie, kazda rada cenna:)
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Zboza 02.02.13, 17:28
      wiwi a z kasz i ryzu tez zrezygnowlas? piszesz o makaronie gryczanym, czyli gryke jadacie. Dla mnie rezygnacja z chleba, makaronow nie stanowi problemu natomiast kasz by mi brakowalo :)
    • miwah Re: Zboza 02.02.13, 18:32
      wiwi, ja do orkiszowych, kamut i innych uzywalam tego samego zakwasu, z tym ze wtedy nie wykluczalam pszenicy czy zyta.
      Gdybym miala isc na jakosc, wtedy zdecydowanie zakwas z tego z czego bedzie cale pieczywo.
      Zakwas musi byc dobry ( w sensie ze dojrzaly) i pozniej zaczyn. I chleb lubi cierpliwosc wiec musi postac dosc dlugo by wyrosnac.
      W sumie stron jest mnostwo. I sposobow.
      Bardzo fajna ksiazka tez Bread Bible ktora sie podpieralam, ale i bez niej sie obejdzie.
      Zwlaszcza jesli juz masz doswiadczenie.
      Najbardziej chyba mi pomogla pewna polska strona chlebowa.
      Glowy nie dam bo grafika jakby inna ale to dawno bylo wiec mogla sie zmienic. Natomiast zawartosc juz znajoma

      www.chleb.info.pl/
      tam masz ten o zakwasie
      Ostatnio tez przegladajac stara korespondencje znalazlam list od mamy sprzed chyba 15 lat :) z przepisem na chleb na zakwasie ( i zakwas) jeszcze babcinym ( bo moja babcia regularnie wypiekala)
      Tam jest m in serwatka w zakwasie uzyta ale to tak tylko wzrokiem omiotlam. Jesli chcesz, wygrzebie go i wpisze tutaj choc podejrzewam ze nic w nim czego by w innych nie bylo :)

      Zmobilizuje M zeby zapytal znajomego o kontakt z czlowiekiem od nasion.
      Oprocz tego mozesz sie skontaktowac ze www.stormy-hall-seeds.co.uk/
      Oni tez sie tym tematem interesuja i maja spory wybor nasion niemodyfikowanych.
      M byl w kontakcie z Peterem ze SH ( niestety, nie pomne nazwiska) i odbyli ciekawa dyskusje mailowa gdzie sie pojawily rozne nazwy i namiary na organizacje ( bodajze glownie w Szwajcarii i Niemczech ) trudniace sie ochrona tych odmian. Z Polski do nich blizej wiec moze brata to zainteresuje.
      W wolnej chwili poszukam tej korespondencji w skrzynce i ew wstawie linki.
      Pewnie by trzeba te odmiany jeszcze pzrebadac pod katem obecnosci tych roznych haczykow wystepujacych we wspolczesnych zbozach, wplywu na poziom cukru i innych, ale wiadomo ze stare odmiany zaczely znikac z horyzontu tak mniej wiecej ok lat 50tych
      W Polsce troche pozniej bo ja jeszcze pamietam strapienie mojego taty ktory sie bal o plony ( ze deszcz zboze polozy i powrasta) oraz pola pszeniczne czy zytnie gdzie dorosly mogl sie schowac stojac na bacznosc.
      Przechodzac kolo takiego lanu czlek maly czul respekt i drzenie lydek ( ze jakies ukryte zagrozenie w nim czyha :) )
      Chyba dopiero gdzies w latach 80tych tato zaczal kupowac tzw kontraktowane ziarno ( i wtedy tez zaczal sie wymog)
      Ech, gdybym wiedziala ze na wage zlota bedzie ;-) to bym z worek staromodnego gdzies w czelusciach strychu w zelaznej szkatule schowala ;)

      Gdybys szukala dobrego mlynka, polecam zerknac na Saltzburger ( czy jakos tak) o ktorym kiedys wspominalam z zamiarem nabycia. Poki co jeszcze nie dotrzymalam slowa ( bo m in przestal byc potrzebny), po drodze rozwazalam zakup flakera ( ale i to pod znakiem zapytania) jednak jako ze moj maz ma hopla :) na punkcie wszelkich rozeznan i jakosci, to wyszlo mu ze to najlepsze co w sprzedazy. Pozniej odbylam pogawedke z pania z Austrii i dopytalam o szczegoly i naprawde brzmia sensownie. Jesli sie zdecyduje ( a nie wykluczam gdyby nam sie udalo te stare odmiany ew.) to od nich na pewno.

      Narazie tak w skrocie



      • wiwi1 Re: Zboza 04.02.13, 21:03
        Espionka nie zrezygnowalam z kasz jeszcze. Na razie trudno by mi bylo wymyslec jakis zamiennik;) ktory by nam pasowal. Jemy jaglanke i kasze gryczana, ryz basmati czasami, makarony gryczane i ziemniaki, rzadko owsianke.
        Miwah dziekuje za wyklad o chlebie. U mnie tradycji pieczenia chleba w domu nie bylo. Moja babcia ze strony taty na pewno piekla, bo tam wlasnie mlyn stoi i piec chlebowy, ktory moj brat odrestaurowal starymi metodami. Piec czytalam, ze jest wazny w pieczeniu chleba, nie wiem czy moj piekarnik gazowydosyc kiepski poradzi sobie z chlebem. Myslalam o zrobieniu zakwasu jakiegos prostego w lecie, zeby miec ciepla temperature. Jesli by ci sie chcialo to napisz jaki przepis dala Ci mama:) Korzystalas z tego przpepisu?
        Ja na pewno bede potrzebowala na poczatek najprostszych przepisow dopoki nie nabede wprawy w pieczeniu.
        Te mlynki bardzo mi sie podobaja, drogie dosyc, ale obejrzalam na you tube filmik jak dziala taki mlynek, ach... chcialabym taki miec. Pamietam jak pisalas kiedys , ze chcesz nabyc maszyne do robienia platkow. Myslisz o tym caly czas? Jestem ciekawa tych starych odmian zboz. Bylabym Ci bardzo wdzieczna jesli udalo by Ci sie znalezc te namiary o ktorych wspomnialas a niezaleznie od tego skontaktuje sie z ta firma, ktora zalinkowalas:)
        Miwah szkoda, ze nie schowalas tego worka zboza, ech... kto by pomyslal, ze za kilka dekad bedzie to towar na wage zlota;)
        Pozdrawiam:)
        • miwah Re: Zboza 05.02.13, 17:39
          wiwi, moj maz sie doksztalca w temacie eincorn. Wczoraj pozna noca mi wyklad robil bo wczesniej siedzial i googlowal, czytal jakies dyskusje na wheat belly itp.
          Zamierza napisac do Petera ze Stormy Hall.
          Podobno zwlaszcza w Niemczech i Bulgarii ogromne zainteresowanie uprawami eincorn ostatnio i jest mozliwe ze te ziarna maja przewage nad wspolczesnymi krzyzowkami.
          Na ebayu ponoc do nabycia ale nie wiem na ile uczciwe te zrodla.
          M wyczytal ze eincorn jest bardzo `orzechowy` w smaku.

          O flakerze nadal mysle ale narazie nie mam pomyslu co bym mogla w nim `flakowac` ;)
          Cdn
          • wiwi1 Re: Zboza 06.02.13, 01:44
            jovialfoods.com/rapid-recipe/category/organic-einkorn-flour.html
            • miwah Re: Zboza 07.02.13, 15:07
              wiwi, cos dla Ciebie :)
              www.facebook.com/einkorn
              www.einkorn.com/
              Na fb stronie tez chyba dyskusja o zakwasie

              BTW, M zamowil troche nasion i ma zamiar rozmnozyc ( nie wiem gdzie, chyba na dzialce ;-P - juz w zeszlym roku krzywo na nas patrzyli ze staromodna kukurydze uprawiamy i im sie skrzyzuje z modyfikowana slodka ktora przez to nie bedzie slodka :-] )

              Ponoc trzeba to mlocic cepami bo wspolczesna technologia nie jest dostosowana wysokie lodygi itp) no ale nie obsiejemy hektarow i wspolczesnej technologii i tak nie posiadamy wiec mozemy i recznie wybierac jesli cos sie zrodzi ;-)
    • miwah Re: Zboza 07.02.13, 15:21
      nie wiem czy tutaj wrzucac... o wspolczesnej pszenicy jeszcze chyba 6odcinkowy wywiad z dr Davis`em od Wheat Belly
      Znajomy wlasnie mial zawal i jest po anginoplastyce.
      Nie mial wys cholesterolu ani cisnienia, odzywial sie wg tzw `zdrowych` zalecen ( duzo pieczywa pelnoziarnistego, ryzu, straczkowych, warzyw itp). Oczywiscie dorobil sie opony ale wyniki badan kontrolnych z ubezpieczenia uspokajaly go ze wszystko w normie. No i bum. :-/
      Teraz ma dluga liste przykazan od lekarza ( oczywiscie zwykla klasyka czyli duzo ziaren, malo tluszczu) i jeszcze dluzsza lekow ( w tym na rozrzedzenie krwi rzecz jasna).

      • miwah Re: link 07.02.13, 15:23
        do cz 1 ( kolejne wyskakuja przy okazji)

        www.youtube.com/watch?v=MzR8VwyzAgc
        • wiwi1 Re: link 07.02.13, 21:58
          Miwah dzieki wielkie za te linki. Do FB bede musiqala sobie haslo przypomniec, bo widze kilka tematow, ktore mnie zainteresowaly, ale nie moglam sie zalogowac, bo bardzo rzadko FB uzywam. Twoj maz miwah kupil einkorn? Ciekawa jestem jak to wzrosnie, a jak urosnie to odkupie ziarna od Ciebie;)
          Make einkorn mozna kupic z Doves Farm nie wiem na ile czysta jest ta maka, ale sprobuje kupic i cos upiec z tej maki, zeby zobaczyc jak sie na tym piecze. Jest na necie kilka fajnych przepisow. Na stronach amerykanskich jest wiecej mozliwosci kupna samej maki i ziaren.
          Rozsmieszyla mnie obawa Twoich sasiadow, ze i m sie kukurydza skrzyzuje z Twoja;) Trzeba bylo powiedziec, ze Cie rowniez martwi, zeby Twoja kukurydza z ich kukurydza sie nie skrzyzowala;)
          Wracajac do einkorn daj znac prosze jesli bralabys sie za jakies wypieki lub inne eksperymenty i podziel sie wiedza:)
          Dzisiaj na interii byl artykul odnosnie diety bezglutenowej:)
          fakty.interia.pl/new-york-times/news/dieta-bezglutenowa-budzi-coraz-wiecej-kontrowersji,1890924,6806
          Pozdrawiam:)
          • espionka Re: link 09.02.13, 12:34
            wiwi raczej nie musisz byc zalogowana zeby wchodzic na zewnetrzne FB. Nie trzeba miec konta na FB - przynajmniej do niedawna tak bylo :) sprawdz
            • wiwi1 Re: link 09.03.13, 23:12
              Zrobilam te ciasteczka wczoraj:
              jovialfoods.com/rapid-recipe/chocolate-chip-cookies.html
              Cukru dalam niecale cztery lyzki a chocolate chips pokruszylam surowiec kakaowy, wyszly bardzo dobre. Mysle, ze gdyby ich wogole nie slodzic a dac ziola to tez bylyby niezle.
              Jutro chce piec chleb z maki einkorn, mam nadzieje, ze wyjdzie;)
              Pozdrawiam:)
              • wiwi1 Re: link 17.03.13, 18:31
                Pieklam tez chleb z przepisu na opakowaniu i bardzo dobry wyszedl:)
                Pozdrawiam:)
    • miwah Re: poniekad zwiazane 30.04.13, 19:39
      nie wiem gdzie to wrzucic ale ze traca o ziarna w duzym stopniu, wiec tutaj moze i ew do artykulow

      Ciekawy artykul, msz.
      Rowniez ciekawe komentarze ( zwlaszcza Laury tam ponizej)
      www.sott.net/article/230289-Does-Meat-Rot-In-Your-Colon-No-What-Does-Beans-Grains-and-Vegetables

      I przy okazji calkiem nowe, jak dla mnie, spojrzenie na wspolczesne i przyszlosciowe rolnictwo.
      Wspolczesne gdzie sie zwierzeta zamyka w klatkach, pastwiska przerabia na pola uprawne gdzie w pocie czola produkuje sie niepriorytetowe w naszej diecie ( w kontekscie artykulu) zboza w ogromnych ilosciach
      I jako produkt uboczny, szkodliwa dla inwentarza pasze na bazie nasion rowniez.
      Pozbawiajac ten inwentarz miejsca na wypas, zywienie sie tym co zdecydowanie dla niego lepsze ( trawa, rosliny, wygrzebane z ziemi zyjatka) a sobie dokladajac pracy ( bo wszak trzeba brac sie za bary z natura by te lany zboz nie zarosly chwastem i nie zostaly zjedzone przez zaraze oraz nie padly podczas gradobicia czy ulewy i nie wrosly w ziemie. Oraz trujac srodowisko ( nawozy sztuczne, pestycydy, herbicydy). Nastepnie zbierajac w pocie czola, magazynujac ( chroniac przed gryzoniami, plesnia), transportujac, mielac, przetwarzajac....
      I to wszystko niekoniecznie dla zdrowia ;-P


      ta sama wersja artykulu acz nieco wzbogacona, rowniez z ciekawymi komentarzami
      www.sott.net/article/230289-Does-Meat-Rot-In-Your-Colon-No-What-Does-Beans-Grains-and-Vegetables
      • wiwi1 Re: poniekad zwiazane 03.05.13, 23:17
        Interesujace, czytalam na Twoim blogu.
        Wlasnie to o czym piszesz jest dla mnie niezrozumiale ile czlowiek musi sie nameczyc, zeby wytworzyc takie niezdrowe jedzenie;)
        Pozdrawiam:)
        • wiwi1 Re: poniekad zwiazane 25.08.13, 20:31
          Chleby z maki einkorn:
          www.breadexperience.com/einkorn.html
          • wiwi1 einkorn flour 03.09.13, 16:32
            www.healthyrootshappysoul.com/a-really-good-birthday-cake-recipe/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka