marti1535 11.01.07, 20:54 Witam, jak długo osoba dorosła chora na ospę powinna zostać w domu (na L4)? I czy ktoś zna może sposób na pozbycie się gencjany z ciała w szybki sposób? Z góry dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jtb Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 00:24 O jaką ospę ci chodzi? O ospę wietrzną czyli półpasiec? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 14:28 Ślady po gencjanie można usunąc 70%spirytusem(może byc salicylowy lub Lawenol), a co do samej ospy to powinno się leżec w domu do czasu zaniku pryszczy, resztki strupków mogą jaszcze byc, ponieważ do tego czasu ospa może byc przenoszona na innych. U dorosłych może taki pobyt na L4 wydłużyc się do 4-5 tygodni, dzieci znoszą to znacznie łagodniej i krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 17:08 trzeba było niczym nie smarować Odpowiedz Link Zgłoś
marti1535 Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 17:32 dziękuje za odpowiedzi Mam ospę wietrzną. Mam L4 na 11 dni i zastanawiałam się czy to długo czy krótko? Smarować czymś chyba trzeba, żeby odkazić krostki i wysuszyć. Wychodzi na to, że większość lekarzy jednak powraca do gencjany. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 17:35 wysiedz w domu te 11 dni - nie bedziesz zarazac, poza tym nie narazisz organizmu oslabionego wirusem na ryzyko powiklan. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 17:53 syna nie smarowałam,później był chory mąż, zaraziła się i też się nie smarował niczym, ile miał zwolnienia nie pamiętam, na pewno weź coś teraz na wzmocnienie żeby nie złapać czegoś po powrocie do pracy.Jeśli już to genjaną, mogłaś nie uzywać w takim razie na twarz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania1.dm Re: ospa u osoby dorosłej !!!!!!!!!!!!!!! 08.08.16, 17:18 Witam, A ja mam pytanie odnośnie smarowania gencjaną. Jak długo powinno się nią smarować krosty? Dopóki są pęcherze czy jak są strupki to już ich nie smarować? A kąpiele w nadmanganianie potasu jak długo trzeba je brać? Nie chodzi mi o czas kąpieli tylko przez jaki okres czasu choroby? Czy tylko jak swędzą krosty czy dopóki nie znikną krosty? Mam 40 lat i dopadła mnie ospa wietrzna. Nie mam dzieci, więc nie wiem od kogo mogłam się zarazić, ale przypuszczam że na lotnisku, gdy wyjeżdżałam na urlop. Dziś jest 6 dzień leczenia a pęcherzyki nadal są. Oczywiście nie pojawia się ich więcej ale też specjalnie nie znikają. Nie swędzą mnie specjalnie. Biorę 5x dziennie Heviran i 2x dziennie Clemastinum. Jak długo jeszcze będą te krosty na ciele??? proszę poradźcie coś. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś