Dodaj do ulubionych

dioptra i cylinder ??

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 20:09
Od dziecka mam wade wzroku, po kilka dioptrii na kazdym oku. Przy ostatnim
badaniu okazalo sie ze moge miec mniejsza korekcje jesli bedzie przy tym
dodany wiekszy cylinder. Czy ktos moze mi wyjasnic o co dokladnie chodzi - po
raz pierwszy spotkalam sie z takim podejsciem, czy to wlasciwy pomysl??
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania B-J Re: dioptra i cylinder ?? IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 23.04.03, 10:24
      Prawdopodobnie wykryto u Ciebie dodatkowo (oprócz krótkowzroczności)astygmatyzm
      i stąd te cylindry. Ja do ok. 27 roku życia też nosilam tylko "zwykłe" dioptrie
      a poźniej doszedł i cylinder. Obecnie mam soczewki kontaktowe toryczne na
      zamówienie (tzn. jedną z nich - jest tu i sfera i cylinder). Na początku trzeba
      się jednak przyzwyczaić do szkieł czy soczewek z cylindrem, wymaga to nieco
      cierpliwości a znam osobą, która niestety wogóle nie toleruje okularów z
      cylindrem (mimo przepisu lekarza) i nosi tylko sferę. Dużo zależy od wieku,
      osobom starszym jest gorzej sie przyzwyczaić niz młodym.

Ania
      • Gość: natka Re: dioptra i cylinder ?? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 13:38
        Gość portalu: Ania B-J napisał(a):

> Prawdopodobnie wykryto u Ciebie dodatkowo (oprócz krótkowzroczności)
        astygmatyzm
        >
        > i stąd te cylindry.

Czyli astygmatyzm pojawil sie chyba dopiero teraz, wczesniej nikt nic o nim nie
        wspominal...A moze go nie wykryto?

Na początku trzeba
        > się jednak przyzwyczaić do szkieł czy soczewek z cylindrem, wymaga to nieco
        > cierpliwości

No własnie, ciezko mi idzie to przywyczajanie sie. Nie potrafie zdefiniowac na
        czym polega roznica w widzeniu, ale roznica jest.
        Zawsze tylko mam obawy czy terafilam na kompetentnego okuliste i czy ta
        korekcja ktora mam jest ok.
        • Gość: Ania B-J Re: dioptra i cylinder ?? IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 24.04.03, 09:55
          Gość portalu: natka napisał(a):

> Czyli astygmatyzm pojawil sie chyba dopiero teraz, wczesniej nikt nic o nim
          nie wspominal...A moze go nie wykryto?

Nie jestem tego na 100% pewna gdyż wcześniej badanie komputerowe nie było aż
          tak bardzo dostępne jak dziś, ale myślę, że wada rozwinęła się dopiero jakieś 5
          lat temu.

> No własnie, ciezko mi idzie to przywyczajanie sie. Nie potrafie zdefiniowac
          na
          > czym polega roznica w widzeniu, ale roznica jest.
          > Zawsze tylko mam obawy czy terafilam na kompetentnego okuliste i czy ta
          > korekcja ktora mam jest ok.

Musisz zaufać lekarzowi, jeżeli jesteś osobą młodą (do ok. 35 lat)myslę że się
          przelamiesz i będzie dobrze. Zaczynaj od 1 godz noszenia cylindrów najpierw w
          domu i stopniowo wydużaj czas. Ale gdy faktycznie stwierdzisz że nic z tego
          skonsultuj się z innym lekarzem. W wieku ok. 50 lat b. trudno się juz
          przyzwyczaić do cylindrów.

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka