Dodaj do ulubionych

niski cukier

12.03.09, 09:01
Mam pytanie co może powodować niski poziom glukozy we krwi? Nie
choruje na cukrzyce czy inne choroby metaboliczne, już od kilku lat
mam spadki cukru. Kiedys zdarzało sie to soradycznie więc ie
przywiązywałam do tego wagi, ale ostatnio coraz częściej w tym
tygodniu już 2 razy :( . Glukoza spada do 50mg%, trżęsą mi się recę
i zaczyna mi to utrudniać życie. W autobusie, w pracy. Jeśli to
zdaża sie gdy nie zdążę zjeść -to ok, ale jakis czas po posilku to
juz chyba przesada. :(
Obserwuj wątek
    • yapo2 Re: niski cukier 12.03.09, 09:44
      odzywianie odzywianei odzywianie. ZLe jesz, albo pracujesz w knajpie. Wzglednie
      za blisko knajpy. Jesz na miescie i masz obsesje wygladania jak modelka. Zacznij
      jesc normalnie i krec ze nie wiesz z czego soie to bierze.
      • nicola261 Re: niski cukier 12.03.09, 09:53
        odżywiam sie racjonalnie i prawidłowo i nie pracuje w knajpie. Yapo2
        nie traktuj wszystkich jak potencjalnie " chorych na chudość" . Nie
        mam 15lat i chęci pozostania modelką.

    • piotr_86 Re: niski cukier 12.03.09, 15:34
      Podoba mi się ten problem, więc postaram się jak najporządniej odpowiedzieć :)
      Otóż same spadki poziomu glukozy, jakkolwiek nie są dobre, są jednak lepsze niż
      podwyższone poziomy. Oczywiście przy spadku glukozy we krwi pojawią się
      osłabienie, poty, drżenia, często poczucie głodu, zaburzenia świadomości aż do
      potencjalnych utrat przytomności. To jest najpoważniejsze zaburzenie które może
      nastąpić - w przypadku utraty przytomności, ewentualnego upadku możliwe jest
      uszkodzenie głowy w wyniku urazu. W klinikach właśnie powikłania tego typu są
      często spotykane i często to one a nie podstawowa choroba niosą groźne dla
      pacjentów skutki. Dlatego właśnie polecam bardzo wnikliwe zainteresowanie się
      problemem. Skoro mówisz że odżywiasz się prawidłowo, nie brakuje Ci żadnych
      składników odżywczych, to warto byłoby się przyjrzeć innym przyczynom.
      Oczywiście zakładam że nie masz cukrzycy którą źle kontrolujesz insuliną. Sprawa
      wygląda tak że obniżenie poziomu glukozy jest zależne od insuliny. Jeśli jest
      jej za dużo, następuje spadek i na odwrót sytuacja wygląda jeśli insuliny
      brakuje. Teraz warto zastanowić się dlaczego insuliny możesz mieć za dużo. W tym
      celu najlepszym badaniem wcale nie będzie badanie glikemii na czczo, tylko
      badanie jak dokładnie zmienia się poziom glukozy w ciągu całej doby, włącznie z
      badaniem stężeń insuliny przez cały ten czas. Możliwości hipoglikemii jest
      jednak trochę. Koniecznie wykluczenia wymagają insulinoma czy nesidioblastoza.
      • wadera3 Re: niski cukier 12.03.09, 16:40
        Zapomniałeś(albo nie słyszałeś) o Hiperinsuliniźmie, którą to jednostkę
        chorobową mam wątpliwą przyjemność posiadać:)
        Znakomicie wiem co mówię(a zaczęło się niewinnie, od gwałtownych spadków cukru).
        • piotr_86 Re: niski cukier 12.03.09, 20:08
          niezupełnie się zgodzę. Hiperinsulinizm jest w pewnym sensie objawem, który
          wynika z różnych potencjalnych przyczyn. Z jednej strony mogą to być te
          zaburzenia o których pisałem wcześniej, z drugiej zaburzenia genetyczne
          dotyczące kanałów jonowych, genów glukokinazy (heksokinazy),inne zespoły
          chorobowe itp. Nie możemy tutaj decydować na forum co komuś dolega. Zawsze
          jednak trzeba poszukiwać możliwych rozwiązań stanu rzeczy, żeby nie zdecydować
          się na rozpoznanie które jest dla nas najłatwiejsze, jednak niewiele wnosi dla
          pacjenta. Oczywiście dla ścisłości nie zaprzeczam istnieniu wrodzonego,
          genetycznie uwarunkowanego hiperinsulinizmu.
            • cccykoria Re: niski cukier 13.03.09, 17:28
              A mnie ostatnio dr napisal ,ze mam hipoglikemie powysilkowa
              i nawet tym sie nie przejal.Problem ten mam od mlodych
              lat i samo doszlam ,dlaczego takie objawy jak Piotr napisal
              wystepuja.Zajelo mi to kupe lat.W razie spadku nosze zawsze
              cukier w kostkach ,lub jakies slodycze
              50 nie mialam ,ale 60 bywalo..
              Jak tu sie leczyc jak dr maja daleko....
              • nicola261 Re: niski cukier 14.03.09, 12:00
                juz wiem co mi jest -mam insulinooporność, tylko nie rozumiem jak
                lek przeciwcurzycowy może mi pomóc?. Przecież on obniża cukier, a ja
                i tak mam już niski?
                • piotr_86 Re: niski cukier 14.03.09, 12:42
                  jeśli występuje insulinooporność to organizm wytwarza więcej insuliny bo ona nie
                  jest efektywnie wykorzystywana w tkankach. Czyli insulina biegnie do tkanek,
                  które są oporne na jej działanie, a organizm odczytuje to tak że skoro ona nie
                  zadziałała to trzeba jej więcej wyprodukować. Tak to mniej więcej wygląda.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka