Dodaj do ulubionych

Przestrogi !?

10.01.05, 14:10
Jak myslicie?, czy naklejki na butelkach z przestrogami- sloganami spowoduja
zmniejszenie picia alkoholu, ktore rosnie w zastraszajacym tempie, niestety?
Na ograniczenie palenia papierosow ponoc zadzialalo w 3%, duzo to czy malo?
Obserwuj wątek
    • naata Re: Przestrogi !? 10.01.05, 14:33
      Co do wódeczek nie wiem czy odstraszy bo dość tania, zważywszy, że nie
      codziennie się pije ;) Ale ostrzeżenia na paczkach papierosów nic nie pomogą,
      cena odgrywa tu rolę odstraszającą, większość palaczy, których znam z Marllboro
      przerzuca się na najtańsze..różnica między 6-7 zł a np. 2,50 (z przemytu) jest
      znaczna.
      No cóż, obłuda przemysłu tytoniowego jest sraszniejsza niż nałóg palacza,
      nałogowiec i tak będzie palił ;(
      • chetor Re: Przestrogi !? 10.01.05, 15:13
        Ja tak tylko odrobinę w temacie. Zobaczyłem w G. malą butelczynę (małpka) z
        napisem (nazwą), który może niektórych zachęcać a innych zniechęcać. Wódeczka
        zwie się: PARKOWA - czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli, Parkoś się wyprodukował ;P
        • anaiss Re: Przestrogi !? 10.01.05, 18:21
          jeśli zadziałało w 3%, to moim zdaniem jest to dużo. Miałam wrażenie, że skuteczność takich ostrzeżeń jest zerowa. Przecież nie chodzi o to, że palacze nie wiedzą, że palanie powoduje choroby, tylko o to, że ciężko jest im zerwać z nałogiem.
          Może zamiast durnych ostrzeżeń zamieścić zdjecie posekcyjne płuc palacza, który zmarł na ich nowotwór i jakiś sprytny podpis, np. "ty też możesz zrobić coś dla swoich płuc, My ci w tym pomożemy, czekamy na twój telefon. Bezpłatna infolinia 0 800 123-456" czy coś w tym stylu. :-)))

anaiss_kreatywna ;-))))))))
          • naata Re: Przestrogi !? 10.01.05, 19:26
            Eeech, An, gdyby mi ten numer pomógł? O szkodliwości palenia wiem wszystko i
            widziałam straszne obrazki płuc, ale ...no właśnie, może za późno się
            "naumiałam"? W każdym bądź razie staram się, jak mogę... zwalczam się sama, może
            dojde do celu, czyli pokonam nałóg? Na usprawiedliwienie dodam tylko, że nie
            palę wśród niepalących. ;)
            • radzisz4 Re: Przestrogi !? 10.01.05, 19:47
              Z doświadczenia wiem że te napisy na paczkach to teraz elemnt prawie
              kolekcjonerski jak kiedys obrazki z gumy Donald :P My porównujemy kto ma jaki
              napis i czy miał już go wcześniej :)
              • naata Re: Przestrogi !? 11.01.05, 10:13
                Dobre he he Kiedyś kolekcjonowali paczki po papierosach i butelki po
                zagranicznych aloholach no i importowanych winach, noooo i oczywiście puszki po
                piwie, bo u nas jeszcze nie było. No i kto by pomyślał, że dzisiaj puszki po
                piwie staną się bardziej użyteczne, a wręcz drogocenne, bo wielu utrzymuje sie z
                ich "zbieractwa" ;)
                • parkowy Re: Przestrogi !? 11.01.05, 11:57
                  Te wszystkie ograniczenia dla palaczy,napisy na paczkach i diabli wiedzę co jeszcze to wielka obłuda nie monopoli tytoniowych,lecz państwa,a głównie fiskusa.Rząd każe zamieszczać owe napisy i modli się aby zbyt dużo przestraszonych obywateli nie zechciało gwałtownie rzucać palenia.Wystarczy uświadomić sobie jaką część ceny paczki papierosów zawierają różnej maści podatki.Pomnóżmy to przez ilość sprzedanych paczek...To samo dotyczy alkoholu.Ludzie!Przecież to są grube miliardy wpływające do kasy państwa,których nie można zastąpić innym zdrenowaniem kieszeni obywateli.
                  Na temat palenia powiem krótko : palę bo lubię.Pokazałem znajomym nie dowiarkom,że mogę obyć się bez palenia kilka miesięcy.Wszelkie tłumaczenia o trudności rzucenia palenia,potrzebami organizmu są śmieszne.Ja nazywam to "manualnym przyzwyczajeniem",Pawłow się kłania.:)
                  Chetor,o takiej wódzi nie słyszałem,zresztą nie cierpię wódki.:))
                  • chetor Re: Przestrogi !? 11.01.05, 12:18
                    Parkoś napisał dobrze, wsio wiadomo.

PS. Stary, naprawdę ją widziałem, PARKOWA, ale tylko w G :)
                    • toja50 Re: Przestrogi !? 11.01.05, 14:39
                      Cos podobnego! Rozejrzyj sie po T. tez ja zobaczysz, a pic ja nalezy w parku,
                      ot cala tajemnica. Czasem spacerujac, mozna natknac na lezace buteleczki,
                      oczywiscie puste.
                      • naata Re: Przestrogi !? 11.01.05, 15:35
                        hihihi Parkowy monopolista?? A jak się zapiera ;-)))
                        Zawsze pijaczki popijali po krzatynach, parkach i dzie tam jeszcze, tego żadne
                        demokracje nie zmienią choć za publiczne picie groża konsekwencje, margines
                        zawsze był, przy wydatnym udziale państwa w szerzeniu patologii wynikającej z
                        biedy, niestety.
                        • anaiss Re: Przestrogi !? 11.01.05, 21:06
                          nie chodzi mi o to, że pod numerem infolini mają czekać specjaliści gotowi zrobić półgodzinny wykład o skutkach palenia, tylko pokazać tym, którzy _chcą_ rzucić palenie jak zrobić to efektywnie i w miarę bezboleśnie. Bardzo dużo osób deklaruje, że chce pozbyć się tego nałogu, a nawet podejmowało w przeszłości nieudane próby, tylko nie mogą wytrwać do końca. W końcu komuś musi zależeć aby stworzyć programy do walki z uzależnieniem.

an.
                          • chetor Re: Przestrogi !? 12.01.05, 12:09
                            Wiadomą wódeczkę dostrzegłem w G przez przypadek, zawiany konsument prosił o
                            nią, stojąc przede mną w ogonku. Uśmiałem się nieźle ;)

Palenie - temat rzeka. Sam rzuciłem kilka lat temu. Najlepsze wyjście to jednak
                            bezwględne zakazy, tak jak we Włoszech. No i oczywiście egzekwowanie tych
                            przepisów oraz walenie po kieszeni.
                            • naata Re: Przestrogi !? 12.01.05, 13:31
                              Palenie - temat rzeka. Sam rzuciłem kilka lat temu. Najlepsze wyjście to jednak
                              > bezwględne zakazy, tak jak we Włoszech. No i oczywiście egzekwowanie tych
                              > przepisów oraz walenie po kieszeni.

hyyyyhyhyyyyy... -jak ja nie lubię Murzynów!
                              -powiedział, biały już Murzyn ;PPP

eee ja chyba tez lubie sobie popalać ;-)))
                              • toja50 Re: Przestrogi !? 12.01.05, 14:30
                                Chetor! a Tobie ktos zakazywal? albo walil Cie po kieszeni? Wątpię :-) Na pewno
                                chciales SAM. I jak Cie znam tylko SAM, wiec chyba tylko tedy droga. Jeszcze
                                zadne zakazy lub nakazy nic nie daly, szczegolnie w Polsce. Patrz Kodeks
                                Drogowy :-)
                                • chetor Re: Przestrogi !? 12.01.05, 14:35
                                  No łażą mi po łbie Obie ;P

Pewnie, że chciałem sam, ale zakazy pomagają zmniejszać ilość wypalanych
                                  śmierdzieli.
                                  • toja50 Re: Przestrogi !? 12.01.05, 14:44
                                    Ale niektore pachnialy, pamietam Mewy :-)
                                    • chetor Re: Przestrogi !? 12.01.05, 14:46
                                      Z Mew to najlepiej pamiętam TUPOT ;P
                                      • parkowy Re: Przestrogi !? 12.01.05, 22:11
                                        Temat rzeka.:) Był okres w moim życiu,kiedy nie paliłem pięć lat.Byłem jedyną nie palącą osobą w pomieszczeniu.Na moje prośby aby nie dmuchać mi złośliwie w twarz,reszta reagowała śmiechem.Teraz są zakazy,bezwzględnie wykorzystywane przez dawnych palaczy,innymi słowy " zapomiał wół jak cielęciem był".Mam teraz swój kącik z napisem "palarnia" i jest O.K.:)Nie lubię tylko nawróconych,byłych palaczy z ich pouczaniem.Zakazy jeszcze nikogo nie zmusiły do niczego,zwłaszcza mnie,sprzeciwiającego się WSZELKIM zakazom.Wolę robić na przekór,taki mam już pokrętny charakter.:) Wódki też nie piję i nie wymagam tego samego od innych.:))
                                        • toja50 Re: Przestrogi !? 12.01.05, 23:09
                                          W calej rozciaglosci hehe zgadzam sie z Parkowym i tez jestem przekorna:-)
                                          • chetor Re: Przestrogi !? 13.01.05, 08:19
                                            Wreszcie się dowiedziałem - Parkowy mnie nie lubi. Dzięki za szczerość :)
                                            • toja50 Re: Przestrogi !? 13.01.05, 14:00
                                              Cos w tym musi byc hehe, ale mysle, ze w tych nawroconych Ciebie nie mial na
                                              mysli:-), chociaz te uwagi... no, nie wiem DD
                                              • naata Re: Przestrogi !? 13.01.05, 20:37
                                                he he.. Parkoś, jak zwykle, szczery do bólu?? ;P
                                                Eeeee, nie wierzę, Chetorku, by Parkoś ciengiem myślał, jak Ci "dokopać" ;P:DD ;))
                                                • parkowy Re: Przestrogi !? 14.01.05, 20:00
                                                  >Wreszcie się dowiedziałem - Parkowy mnie nie lubi. Dzięki za szczerość :)<
                                                  Jak możesz mnie w ogóle podejrzewać?:))
                                                  ...a za Tobą cała reszta...:))
                                                  • toja50 Re: Przestrogi !? 14.01.05, 20:57
                                                    No, nie tak zpelnie, troszke Chetorowi tlumaczylam przeciez. Pozdrawiam :-)))
                                                  • naata Re: Przestrogi !? 14.01.05, 23:41
                                                    No nieee,nie jestem taka, teraz będę bronić Parkosia ;-))) Też, ładnie Pozdrawiam!
                                                  • parkowy Re: Przestrogi !? 15.01.05, 08:31
                                                    Cieszę się,że mnie lubicie,zdradzę Wam sekret : JA WAS TEŻ LUBIĘ!!!:)))
                                                  • toja50 Re: Przestrogi !? 15.01.05, 14:51
                                                    I wszystko jasne! Nareszcie! Pozdrawiam
                                                  • naata Re: Przestrogi !? 15.01.05, 15:35
                                                    ...no NARESZCIE! ;-)))
                                                    Ale, ale...Parkoś?? Czy Ty coś "brałeś" przed snem?? ;PP
                                                  • parkowy Re: Przestrogi !? 15.01.05, 18:29
                                                    ...jedynie Volt'a strong,jak zwykle.:))
                                                  • naata Re: Przestrogi !? 15.01.05, 19:11
                                                    ..hehe, no to już wszystko wyjaśnia ;P Bo myślałam, że masz tydzień dobroci nad
                                                    "robaszkami" ;P
                                                  • toja50 Re: Przestrogi !? 15.01.05, 20:04
                                                    Teraz ja niczego nie rozumiem, ale pewnie nie musze DD
                                                  • naata Re: Przestrogi !? 15.01.05, 21:44
                                                    No przeciez chodzi o to, że Parkoś taki zawsze powściągliwy i poważny... więc
                                                    myślałam..że ma dziś wybitnie dobry humor, "dzień dobroci" ;)))
                                                  • toja50 Re: Przestrogi !? 15.01.05, 21:51
                                                    Przeciez na zachodzie byl, to musi miec dobry humor,ze juz wrocil i przywiozl
                                                    te smakowite marcepanowe pysznosci miiiiiiiaaaaaaammmmmmmm:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka