radzisz4 06.04.05, 20:26 Uważam, że nazwa ul. Chełmińskiej powinna być zmieniona na Jana Pawła II Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naata Re: Zmiana... 07.04.05, 08:21 To w Grudziądzu nie ma jeszcze ulicy Jana PawłaII???? Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Zmiana... 07.04.05, 08:30 No właśnie też się zastanawiam, ale chyba nie. Pomysł Radzisza całkiem dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 07.04.05, 17:33 Chelminska stara jak sam Grudziadz i nikomu nie wadzi, prosze wyszukac inna. Mysle jednak, ze nasi radni juz sami cos znajda, chociaz do tej pory szukaja, a moze jest a my nie wiemy? Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Zmiana... 07.04.05, 21:14 Kiedyś to było Obrońców Stalingradu więc nie zawsze była Chełmińska na całym swym odcinku... A jaką inna można zmienić tak żeby nie "urazić" obecnych patronów ulic? Dziurawą Sudecką, może jakąś inna na uboczu? Wybrałem Chełmińską bo jest neutralna a w najgorszym wypadku można ją przesunąc w miejsce Szosy Toruńskiej bo jedną Toruńską juz mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycharakter Re: Zmiana... 07.04.05, 21:28 A co powiecie na to, aby "zdjac" niejakiego Mikolaja z Rynska, ktory zasluzyl sie dla Grudziadza bodaj tym, ze ucieto mu w naszym miescie glowe. Chyba, ze mam deficyt informacyjny; wtedy prosze o oswiecenie ! czch Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 07.04.05, 23:39 Nie nooo, to jest jeszcze nijaki Coprnikus co nic właściwie dla Grudziądza nie zrobił, a utom parking zabiera ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 08.04.05, 21:01 O nie, Naata Kopernika zostaw w spokoju. Grudziadzkie Kolo Astronomow ma sie dobrze i jest bardzo prezne. Teraz przydalby sie ten placyk przy Placu Niepodleglosci, ale juz komu innemu przeznaczon, chociaz baaaardzo to sie slimaczy i jak na moj gust rozbudowane za barzdo!:-( Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 08.04.05, 22:16 Nie no, Kopernik jest moim ulubieńcem w ogóle, aaa i miało być "niejaki", bo nijakim on nigdy nie był, ot co mały błąd może wyrządzić :) Oczywiście, że Koprnika zostawiam w spokoju, ale proszę też Chełmińskiej nie zmieniać bo i tak mam już trudnośći z połapaniem się Grudziądzu z nazwami ulic, z resztą nie tylko w Grudziądzu, w końcu nie było mnie 10 lat i to w czasie, kiedy te zmiany zachodziły.. mieszkałam kidys na Świerczewskiego a teraz na Legionów, mogę więc i na Jana Pawła II...ale mimo wszystko, dziwne, ze jeszcze takiej nie ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 08.04.05, 22:29 I ta Legionow bylaby chyba najbardziej godna, mogaby zniknac Wybickiego i calosc nosic nazwe JP II. Ciekawe co na to Radzisz? On tu szef:-) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 08.04.05, 22:36 ..i moze by też się jakoś odmieniła na lepszą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Zmiana... 09.04.05, 08:36 Można i Wybickiego, w Berlinie jest pomysł zmiany Karl Marx Allee na Johannes Paul II Allee. Więc nie bądźmy gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 09.04.05, 14:07 Gdzie my do Berlina, no i u nas juz dawno nie ma ulicy Marksa Karola. Ale sami widzimy, ze to nie takie proste, a jeszcze nasi radni nie zabrali glosu. Oj bedzie sie dzaialo! Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Re: Zmiana... 09.04.05, 17:31 To zadziwiające że w Grudziądzu jeszcze do tej pory nie było ulicy JP2. Moim skromnym zdaniem wystarczy jakis Plac w centrum miasta np. pomiedzy 23 stycznia a Skłodowskiej + jakiś pomnik. Zmiana nazwy ulicy to bardzo droga sprawa i miasta nie stać na taki wyczyn przy tej biedzie jaka panuje... a małym ale i szlachetnych wyczynem mozna to zrealizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hatra [...] 10.04.05, 05:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 10.04.05, 18:42 Dlaczego tak tajemniczo? A może to? Z pozdrowieniem www.racjonalista.pl/kk.php/s,3501 Odpowiedz Link Zgłoś
qba26 Re: Zmiana... 11.04.05, 11:07 A ja żeby było taniej i bezproblemowo dla mieszkańców bo nie trzeba będzie zmieniać miejsc zamieszkania w dowodach nazwałbym most przez Wisłę imieniem Jana Pawła II. Taki most to nawet spora długość jak na ulicę a do tego jest tylko jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 11.04.05, 12:17 Qba! swietny pomysl i pragmatyczny, tylko by trzeba go jakos odswiezyc i "wyrychtowac". Jestem za!!! Tylko ten most jakos w Gdynska przechodzi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 11.04.05, 12:25 trudno jest utrafić w gusta mieszkańców, może najlepsze byłoby referendum...nawiedzeni politycy i tak dopną swego, by nie dać się prześcignąć w dążeniu do "świętości".. ;( Toju, to nie złośliwość z mojej strony, jestem przekorną babą, to fakt, ale podawanie bez wyjaśnienia, forum na którym sa dwie wypowiedzi, nieznanych mi osób, być może jestem mało domyślna, nic mi nie mówi, a to że prawdopodobnie piszą tam ludzie nauki wcale nie znaczy, że jest to np. dla mnie, przykładem na poprawność poglądów, a w tym konkretnym przypadku, na jakość wyrażanych uczuć. Euforia ogólnego nawiedzenia, skutecznie wspomagana przez nasze media zmierza do osiądniecia politycznych celów niektórych kół,a że z wiarą nie ma to nic wspólnego, widzi każdy normalny człowiek, będziemy zatem słuchać programy poszczególnych partii oparte, jak nigdy dotąd, o nauki Chrystusa w wygodny dla siebie sposób interpretowane /Wiśniowiecka z Saamobrony/, pierwsza dama u najsztuba! Nowe święto, wolne od pracy?! w kraju, w którym co trzeci jest bez roboty! Szykuje się nam państwo wyznaniowe? Ja się z tym nie zgadzam, dlatego razi mnie tania, płytka uczuciowość, obliczona na zaskarbienie sobie wpływów i przychylności społeczeństwa, postrzeganego i tak, jako tłum, ślepa tłuszcza, poddańczy parafianizm... ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Zmiana... 11.04.05, 13:14 Link Hatry został usunięty przez Admina. Sam chciałem to zrobić ale nie zdążyłem. To nie jest rozmowa, a jeśli się nie mylę jest zakaz umieszczania linków dla samego faktu zaistnienia. Teraz papieżem będą sobie wycierać usta różne partyjki i osobniki. Jestem przeciwny aby był dzień wolny od pracy. Jestem przeciwny państwu wyznaniowemu, ale myślę, że do tego nie dojdzie, to chwilowa histeria medialna. Pomysł z mostem chyba nieralny. O ile się orientuję to do miasta należy tylko połowa mostu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
qba26 Re: Zmiana... 11.04.05, 14:33 O ile wiem mostów nie dzieli się w Polsce na dwóch właścicieli.Ciekawie by wtedy wygladały.A nazwanie mostu imieniem papieża było by tańsze od nazwania jego imieniem ulicy która ma już jakąś nazwę. Dodatkowo należy jeszcze wziąść pod uwagę wielkość człowieka do długości ulicy, to pewnie było by zamieszanie na miarę transformacji ustrojowej. I to z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Zmiana... 11.04.05, 15:19 Most ma juz imię Bronisława Malinowskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 11.04.05, 17:32 Faktycznie, prawda, radzisz, Bronislaw Malinowski to KTOS dla Grudziadza i koniec, trzeba szukac dalej. Naata w stu procentach sie z Toba zgadzam i z Chetorem, nie chce panstwa wyznaniowego, ale poczekamy i sie uspokoi, mam nadzieje, kurcze. Qba !!! szukaj dalej, szkoda, ze z tym mostem nie wyszlo. Ma byc jeszcze jeden ale kieeeedy? Radzisz a Ty oprocz Chelminskiej nic nie widzisz? masz mlode oczy, przypatrz sie dobrze. Pozdrawiam poszukiwaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 11.04.05, 22:40 A może wystarczy, ten zapowiadany, wielki, na podobę Jezusa z Rio,pomnik, który ma stanąć w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Zmiana... 12.04.05, 10:47 Hmm to moze nowo projektowana Trasa Srednicowa im. Jana Pawła II Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 12.04.05, 19:47 No to niech ta fryzura mysli dalej, szosa srednicowa???ccos mi nie pasuje. Ale za pomnik Pilsudskiego zabrano sie ostatnio bardzo energicznie, moze czegos sie boja? Dla mnie jakies to za wielkie w tym mijscu, widzial to kto, moze cos powiedziec? moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 11.04.05, 22:43 No to juz nie wiem, w Warszawie? czy w Krakowie? a moze w Wadowicach. Slyszalalm te trzy nazwy, jak na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Zmiana... 13.04.05, 21:37 Koncze tą dyskusję doszedłem do wniosku, że zmiana nazwy ulicy niema sensu :| za dużo kosztuje a te pieniądze można lepiej wykorzyać Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 13.04.05, 22:29 Zgadzam sie z Toba, ostatnio wlasnie takie slowa slychac najczesciej i mnie to odpowiada. Pozdrawiam uspokojona. Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Zmiana... 14.04.05, 09:44 Też jestem za tym co powiedział biskup Życiński. Lepiej te pieniądze skierować do potrzebujących, On by tak chyba wolał. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 14.04.05, 10:14 No i radni maja problem z glowy, zeby tylko posluchali hehe w co watpie:-( Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 15.04.05, 11:51 Mamy juz orla na postumencie pomnika Pilsudskiego, przy Pl. Niepodleglosci. Niby ma wygladac pieknie, ale ja tego nie widze, Moze jak bedzie calosc, albo ja sie znam? Tak jakos patrzy dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Zmiana... 15.04.05, 12:02 No to muszę zerknąc przy okazji. Tylko czy o jednego nie będzie za dużo gdy tam dotrę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 15.04.05, 13:13 No to mamy nowy punkt do spotkań, pod orłem - dla Orłów ;D Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 15.04.05, 20:26 No to do roboty, jak mawia nasz kochany premier! Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 15.04.05, 21:03 Slyszeliscie o pomysle nazwania mola w Sopocie imieniem JPII, szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Zmiana... 16.04.05, 14:02 Nie słyszałem o tym szalonym pomyśle w Sopocie, pogięło kogoś do reszty?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Zmiana... 16.04.05, 19:21 Sporo takich pogietych ostatnio,sporo. Nie da sie zadnych informacji ogladac normalnie, bo spekulacji stale i wciaz pelno na ten sam temat, dostaje juz pewien odruch...i wole jechac na kwietniowke, dzisiaj bylo pieknie, pogoda dopisala, humor tez, oj Naata! szkoda, ze Cie nie ma:-) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Zmiana... 16.04.05, 22:39 ychyyyy ...też bym chciała na kwietniówkę.. siedze w chałupie i ... tęskno mi za życiem ;( Ale może kiedyś? nie trace nadziei choć mówia,że to matka... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś