przyjaciel_siara 30.08.10, 23:36 Oglądam relacje obchodów 30-lecia Solidarności i jest mi cholernie przykro. Mam dziś okrutnego doła :(( Ileż w ludziach nienawiści i pogardy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolo_p Re: Solidarność 30.08.10, 23:47 przyjaciel_siara napisał: > Oglądam relacje obchodów 30-lecia Solidarności i jest mi cholernie przykro. Mam > dziś okrutnego doła :(( > > Ileż w ludziach nienawiści i pogardy... Każdy Twój wyrok, przyjmę twardy Przed mocą Twoją się ukorzę Ale Chroń mnie Panie od pogardy, Przed nienawiścią, Strzeż mnie Boże... Masz rację Przyjacielu, dziś bardzo smutny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: Solidarność 31.08.10, 09:44 To ja dodam tylko: Przestańmy własną pieścić się boleścią, Przestańmy ciągłym lamentem się poić: Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią, Mężom przystoi w milczeniu się zbroić... Lecz nie przestajmy czcić świętości swoje I przechowywać ideałów czystość; Do nas należy dać im moc i zbroję, By z kraju marzeń przeszły w rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Solidarność 31.08.10, 10:27 A my nadal nie chcemy uciekać stąd i nadal to nasz wielki dom dla psychicznie i nerwowo chorych. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wolo_p Re: Solidarność 31.08.10, 13:45 No to już chyba komplet z "Ostatniego Dzwonka". Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Solidarność 31.08.10, 09:36 No skoro Pan Prezydent hrabia Komorowski przemawiając w Szczecinie kazał wylanym ze zlikwidowanej stoczni pracownikom cieszyć się, że ich portowe dźwigi to nasze "statuy wolności", to się nie dziwię, że go i Tuska wygwizdali. Odpowiedz Link Zgłoś
otwarty-live Re: Solidarność 31.08.10, 10:05 supermauzer napisał: > No skoro Pan Prezydent hrabia Komorowski A co powiedziałbyś o wystąpieniu p. Krzywonos zaraz po akcji Pana Prezesa nie-hrabiego Kaczyńskiego? Jak widać, gwizdać można z różnych punktów widzenia. Przyjaciel Siara i Wolo mają rację - to jednak był bardzo, bardzo smutny, przygnębiający dzień :( Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Solidarność 31.08.10, 10:28 Ten wasz smutek wynika z nieznajomości historii i tworzenia przez to mitów. Solidarność nigdy nie była monolitem, bo była organizacją demokratyczną. Były różne frakcje, choćby wywodzące się z KOR czy ROPCiO. Np. konflikt między Andrzejem Gwiazdą i Lechem Wałęsą zaczął się już na samym początku Solidarności. To był zasadniczy spór o to czy iść na współpracę z komunistami (Wałęsa) czy nie (Gwiazda). Wielu uważa, że potencjał Solidarności nie został do końca wykorzystany. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Solidarność 31.08.10, 10:41 Masz rację, że Jaro tworzy mity i nimi żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
otwarty-live Re: Solidarność 31.08.10, 10:56 supermauzer napisał: > Ten wasz smutek wynika z nieznajomości historii i tworzenia przez to mitów. To co napisałeś oznacza, że nie wiesz, jaki fakt miał być wczoraj uczczony (a nie był). Miał być uczczony fakt powstania i rozwoju pierwszego i jedynego w (socjalistycznej) historii potężnego ruchu zawodowego i społecznego, takiego ruchu, który mógł powstać tylko i wyłącznie w pewnej wzajemnej jedności i wzajemnej dobrej woli i współpracy. I o to chodziło. Nie znasz historii, jeżeli zapomniałeś o strajkach solidarnościowych różnych grup zawodowych. Podziały przyszły potem, trudno zresztą żeby nie przyszły w organizacji tak masowej, wystawionej na kontrę totalitaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
wolo_p Re: Solidarność 31.08.10, 13:47 supermauzer napisał: > No skoro Pan Prezydent hrabia Komorowski przemawiając w Szczecinie kazał wylany > m > ze zlikwidowanej stoczni pracownikom cieszyć się, że ich portowe dźwigi to nasz > e > "statuy wolności", to się nie dziwię, że go i Tuska wygwizdali. Po pierwsze treść wypowiedzi pana prezydenta była zdecydowanie różna od Twojej interpretacji, a po drugie muszę Cię rozczarować, bo w Gdyni wygwizdano tylko premiera Tuska, prezydent dostał oklaski. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Solidarność 31.08.10, 11:22 Bo polityka to walka o władzę. W tak zwanym świętowaniu rocznicy Solidarności nie chodzi o świętowanie, tylko o kontynuowanie walki. Żadna ze stron nie zamierza ustępować, bo walka jest w toku, co choćby widać w przejmowaniu telewizji. Oczywiście zdarzają się cuda, jak pojednanie Wałęsy z Kwaśniewskim pod wpływem papieża Jana Pawła. Wcześniej to Wałęsa "podawał nogę" koledze prezydentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Solidarność 31.08.10, 12:36 To był zryw przeciw wspólnemu wszechpotężnemu wrogowi! I wszyscy szli razem czując silę jedności, której ucieleśnieniem był Lech wałęsa. Spory o przyszłość zostały niej lub bardziej świadomie odłożone na inny czas, bowiem wróg zdawał się być wszechpotężny i wszechmocny! A dziś po trzydziestu latach niektórzy usiłują przywłaszczyć sobie tamtą chwalę, powstałą z jedności wobec wroga! Jedności która w każdym demokratycznym społeczeństwie musiała się rozpaść, by tworzyć nowa jakość bytu w tym kraju i co ciekawsze w świecie! Z tego możemy być dumni! Odpowiedz Link Zgłoś
wolo_p Re: Solidarność 31.08.10, 13:52 Spory, różnica zdań, walka o władzę... OK, rozumiem, że różni ludzie walczą w tej chwili o różne cele, ale do ciężkiej cholery, ŚWIĘTO, TO ŚWIĘTO, powinniśmy radośnie obchodzić rocznicę niebywałych wydażeń, na spory i kłótnie są inne areny. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Solidarność 31.08.10, 14:21 Jedyną pozytywną postacią wczorajszych obchodów była P. H. Krzywonos. Wniosek z tego że znów prosty człowiek pokazał zdewociałemu obecnie ruchowi polityczno - zawodowemu / na etatach/ jak należy bronić własnego zdania. Jaro powiedział że nie zrozumiała, ja myślę że znowu prosta mowa przemówiła do większości Polaków . Związek to związek i wara mu od polityki. A Polska jest wszędzie-nie tam gdzie najgłośniej krzyczą. Odpowiedz Link Zgłoś