Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hestia - praca, rekrutacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 22:10
    Jakiś czas temu byłem na rozmowie rekrutacyjnej w centrali Hestii w Sopocie.
    Rozmawiałem z panią dyrektor HR. Mam po tym spotkaniu dwie uwagi, którymi
    chciałbym się podzielić.
    1. Jechałem na to spotkanie z drugiego końca kraju, w sumie spędziłem w
    samochodzie kilkanaście godzin (o kosztach nie wspomnę!). Pani była wyraźnie
    nieprzygotowana, nie przeczytała nawet cv (2 strony)
    2. Zapewniła, że w określonym terminie poinformuje mnie co do swojej decyzji,
    z czego również się nie wywiązała (nie chciało się?)
    Nie wiem czy STU Ergo Hestia jest dobrym pracodawcą. Wiem natomiast, że
    sytuacja na rynku pracy nie upoważnia do ignorancji wobec drugiego człowieka.
    Dla mnie WIELKA STRATA CZASU!
    Obserwuj wątek
      • absolwencina Re: Hestia - praca, rekrutacja 21.10.09, 08:19
        no to wyobraź sobie rozmowę rekrutacyjną, trwającą pięć minut,
        kiedy po prostu recytujesz to, co napisałeś w CV, bo rekruterzy o
        nic więcej nie pytają, tzn prawie o nic więcej, bo padło jedno,
        nieśmiertelne pytanie - dlaczego chce pan zmienić pracę; ciekawe,
        czy ludzie z którymi rozmawiałem są tak ograniczeni, czy po prostu
        lekceważą sobie kandydatów;

na szczęście nie musiałem dojeżdżać z drugiego końca Polski, po
        drugie to nie była Hestia;
      • Gość: mm Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.mlyniec.gda.pl 22.10.09, 00:28
        to jest niestety standard w naszej polskiej rzeczywistosci - jakis czas temu
        bylem w w-wie na rozmowach w duzej korporacji....chcialem przemilczec nazwe ale
        skoro autor watku wymienil to ja tez - tesco
        2 etapy, prawie 350 km w jedna strone (5h pociagiem) pare stow na bilety (dla
        osoby bez pracy od paru mc to nie lada wydatek) i na koniec zero odpowiedzi....
        zadzwonilem z pytaniem czy jeszcze trwa rekrutacja - i uslyszalem ze tak, ale za
        tydzien sie odezwa i jak myslicie...... odezwali sie.....

ps. bardzo mnie bawi fakt ze taka firma wydaje mln na reklame, pr itd a ma
        gleboko w powazaniu ludzi ktorzy aplikuja (stanowisko specjalisty w centrali
        firmy) i chca u nich pracowac....no bo ilu kandydatow jest na takiej rozmowie
        40-50? co za problem obdzwonic i podziekowac w paru slowach - godzina dla
        asystentki/sekretarki a wrazenie bezcenne.....
      • Gość: Ania Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: 91.198.179.* 22.10.09, 15:30
        Jako pracownik Hestii chciałabym odnieść się do Twojej wypowiedzi.
        Rekrutacja w mojej firmie podlega ustalonym, wysokim standardom.
        Sama przechodziłam przez ten proces, nie było łatwo, ale dziś wiem -
        opłacało się. Nie mogę wprost odnieść się do opisanej przez Ciebie
        sytuacji z uwagi na brak danych. Mogę jednak zapewnić, że na
        rozmowach traktowana byłam jako partner, a nie petent, po każdym
        spotkaniu uzyskałam odpowiedź. Nie zapominajmy, że sam udział w
        rekrutacji jest dobrowolną decyzją i czasem wiąże się z nią ryzyko
        poniesienia pewnych kosztów np. dojazd do firmy i zawsze
        istnieje ryzyko nie złożenia oferty pracy kandydatowi.

Anna Bilecka
        • Gość: Gdańszczanin Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:09
          Jeśli podlega wysokim standardom, to dlaczego najpierw deklarujecie, a potem nie
          informujecie kandydatów o negatywnej decyzji odnośnie ich rekrutacji?

Oto cały HR w Hestii - życzę Wam bezrobocia, a następnie podczas szukania pracy
          bycia traktowanym w ten sam sposób - olewanym. Na pewno po takim doświadczeniu
          zaczniecie informować ludzi odnośnie ich potencjalnej pracy.
        • Gość: Anna Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 17:08
          Chciałabym zapytać czy Ergo Hestia dofinansowuje urlop wypoczynkowy swoim pracownikom tzw. wczasy pod gruszą? Z jakich świadczeń z ZFŚS można skorzystać?
      • Gość: bezrobotny 24. Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.217-171-55.tkchopin.pl 20.12.09, 00:09
        Dziwne... ja miałem 1 etap w piątek o 9. O 16 zadzwoniła do mnie kierowniczka
        działu do którego chcieli mnie przyjać i mam 2 ostateczny etap w pon lub wtorek.
        Specjalnie osoba ta z urlopu przyjedzie. Więc nie wiem o czym mówisz ze nie
        oddzwaniają. Może po prostu zrobiłeś złe wrażenie?
        Zeby nie było ze jakis super jestem czy coś takiego. We wrzesniu obroniłem mgra
        i zero doświadczenia. Wiem że zrobiłem jeden błąd -> powiedziałem za niskie
        zarobki ale w pon/wt to poprawie, bo na dzień dobry oferują w Hestii 1,75k na
        rękę i tyle też chce dostać:)
        • Gość: abcd Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.chello.pl 27.02.10, 14:34
          Czy może ktoś przybliżyć jak wyglądała wasza rozmowa kwalifikacyjne, o co pytali
          i jak się przygotować do rozmowy??? Pozdrawiam
          • Gość: Sopocianka Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.10, 18:03
            też jestem ciekawa , ja zostałam zaproszona na spotkanie
            rekrutacyjne i bede pisała test - od razu mnie o tym
            poinformowano ... podejrzewam że to beda testy psychologiczne . Może
            ktoś juz przez to przechodził ?
            • Gość: brunetka Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.acn.waw.pl 18.03.10, 23:06
              ja też mam rozmowę w Hestii. o jakim teście psychologicznym mówisz? w jakim
              charakterze ubiegasz się o pracę w Hestii?
              • Gość: xxxx Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.vide-sat.pl 21.04.10, 19:15
                Ja byłam na spotkaniu reksrutacyjnym w ergo hesti na stanowisko obsługi
                infolinii. Trzymali nas ok 4 godzin:/ Na poczatek filmik o firmie, później na
                forum musisz powiedziec kilka słów o sobie i dlaczego ergo hestia, nastepnie
                wypełnienie kwestionariusza osobowego, słuchanie rozmow telefonicznych
                wychwycenie błedow i zalet oraz dyskusje w grupach na ten temat, czytanie ze
                zrozumienie, test na inteligencje, pisanie listu formalnego, pisanie planu dnia
                wg podanych informacji, odegranie scenki sprzedaży kart kredytowych z jednym z
                pracowników ergo hestii. Więcej nie pamiętam, ale w skrocie to tyle. Pozdrawiam.
                Na odpowiedz czekamy do 2 tygodni wiec zobaczymy
      • Gość: arek Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:23
        nie mialem stycznosci z hestia ale cieszy mnie, ze sa takie fora jak to, gdzie
        mozna poczytac sobie prawde na temat lipnych pracodawcow i ich zalosnych
        pracownikow hr. to chyba jedyna linia obrony rekrutow, bo takie ekscesy
        ignorancji wobec kandydatow nie moga przechodzic bez odzewu, bo niedlugo
        pracownicy beda naprawde traktowani jak "zlo konieczne"
      • Gość: adam Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.tpnet.pl 21.04.10, 20:43
        Kultura traktowania pracowników i kandydatów spada wraz z poziomem kompetencji
        pracowników działów HR. Najlepiej było w latach 90', gdy nowoczesne firmy
        zaczynały swoją działalność i do działów HR brało się prawdziwych specjalistów.
        Teraz w HR pracują politolodzy, teolodzy itp. ogółem cała hołota bez fachowej
        wiedzy.
        • Gość: Paweł Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.chello.pl 09.07.10, 11:48
          Minal prawie miesiac od czasu kiedy bylem na 4-godzinnej "rozmowie
          kwalifikacyjnej". Czulismy sie jakby rekrutowali przynajmniej na
          kierownicze stanowiska. Niestety Ergo Hestia nie oddzwonila w ciagu
          obiecanych 2 tygodni. Czuje sie urazony i zniesmaczony. Takie
          traktowanie kandydatow w tak duzej korporacji to po prostu zenada.
          ZDECYDOWANIE NIE POLECAM. STRATA CZASU.
          • Gość: Justyna Szymańska Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: 91.198.179.* 12.07.10, 10:36
            Paweł, jestem pracownikiem Biura Reklamacji Ergo Hestii i pragnę Cię zapewnić, że rekrutacja w naszej firmie podlega szczegółowo określonym, wysokim standardom. Jeśli po rozmowie kwalifikacyjnej, wbrew wcześniejszym zapewnieniom, nie otrzymałeś odpowiedzi w ustalonym terminie, jestem w stanie wyjaśnić przyczyny zaistniałej sytuacji – wyślij proszę wiadomość na skrzynkę skargi@hestia.pl, podając swoje dane osobowe, a w krótkim czasie udzielę Ci wyczerpującej odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Szymańska
        • Gość: ada Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 00:04
          www.infopraca.pl/praca/praktyka-w-depertamencie-rekrutacji-stalych/krakow/2385513

i do tego część z nich siedzi tam za darmo frustrując się na praktykach!!! po
          których oferuje im się płatny staż z UP (dla najlepszych sic!)
      • Gość: Borewicz Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.centertel.pl 12.07.10, 12:23
        Do wszystkich, którzy narzekają że nie dostali się do Hestii - nie
        ma czego żałować. Hestia należy do firm które bardzo dbają o swój
        wizerunek i stan konta, samopoczucie pracowników oraz stan ich kont
        mają, delikatnie mówiąc, w głębokim poważaniu...
        Przeczytajcie sobie opinie ludzi (także pracowników) z
        trójmiejskiego forum, co sądzą o pracy w Hestii...

biznes.trojmiasto.pl/Miliardy-zlotych-plyna-do-Hestii-n37603.html
        • Gość: M Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.tvk.torun.pl 28.08.10, 20:53
          Witam,
          superpracodawca czy pracodawca roku nie oznacza że jest idealnie jak w raju.
          zawsze w pewnych kwestiach pracodawca ma odmienny cel niż jego pracownik. nie
          żyjcie złudzeniami,że kiedyś będzie inaczej.

jestem pracownikiem Hestii i nigdy nie zdarzyło się, żeby wypłata nie wpłynęła
          na czas! co innego z premiami. tu akurat zgadzam się, że termin ich wpłynięcia
          na konto przekracza cierpliwość przeciętnego Kowalskiego. ale ja o rekrutacji..
          standardem jest że pracodawca jeżeli jest na "nie" nie oddzwania do kandydata
          (przynajmniej na I etapie). nie wiem czego się spodziewaliście? dodając
          wszystkie okresy poszukiwania pracy wyjdzie mi ok 12ms-i NIGDY ŻADEN pracodawca
          nie oddzwonił, że rezygnują ze mnie. tu masz szansę nawet się wykazać-sam
          zadzwoń.jeżeli w ogóle brali twoją kandydaturę pod uwagę to będzie sygnał, że
          pilnujesz swoich spraw i terminów. a jeżeli są na "nie" od razu się o tym
          dowiesz. do Hestii nie jest tak łatwo się dostać. sprawdzają merytoryczność jak
          i osobowość kandydata. jak wygląda rekrutacja zależy od stanowiska. przepytano
          mnie nawet ze studiów np co robiłam, najlepszy przedmiot, najciekawszy projekt..
          nawet o wakacje. niby banalne rzeczy, ale zależy co chcą "zbadać", sprawdzić u
          kandydata. w piątek miałam I etap- w next tyg odpowiedź i zaproszenie na
          następny. w czw II etap i w pon decyzja o zatrudnieniu. do sopotu miałam 7-8 h
          samochodem. HRowiec sam zaproponował godz rozmowy w OKOLICACH 14 (ja decydowałam
          na kt godz chcę mieć rozmowę), bo w trasie różnie bywa i żebym się nie
          stresowała. tym mnie bardzo mile zaskoczyli.
          nie robili też żadnej "państwowej tajemnicy" co będzie na II etapie. jakiego
          typu test, bardzo ogólny przykład, kt pomógł mi się ukierunkować jak się
          przygotować do niego. wspominam całą rekrutację baardzo miło i przyjemnie. choć
          po ogólnym zmęczeniu, podróży i 4h rekrutacji w tym 2 h ścisłych testów- wyszłam
          jak po "praniu mózgu", niezdolna do niczego. 2 dni później zadzwonili, że mnie
          chcą ;)

ale zgadzam się, że czytanie cv dopiero przy obecności kandydata to
          niedopuszczalne. ale widziałam to w wielu firmach. jednak należy odróżnić
          nieczytanie cv od przeglądania go. nie wymagajcie że ktoś będzie je wkuwał na
          pamięć!! ... i tak kilka dziennie cv.
        • Gość: karol-ina Re: Hestia - praca, rekrutacja IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 21:09
          hestia to kiepski pracodawca, wiem to z pierwszej ręki. premie wypłacają jak chcą, narzucają chore plany, nie płacą za nadgodziny ( których jest trochę, bo i obowiązków jest dużo ), do tego dochodzi stres związany z naciskami z góry na realizację wspomnianych już planów, etc. Kiedyś było tam zdecydowanie lepiej, niestety wszystko zmieniło się na gorsze w ciągu ostatniego roku. Nie polecam.
      • Gość: dk sam jesteś idiotą IP: *.stargard.mm.pl 17.01.14, 21:25
        Paulina W. to doświadczona rekruterka i takie opinie zostaw dla siebie, a odpowiedź, która odpisałeś jest zapewne generowana automatycznie i nie można na nią odpowiedzieć, i kto tu jest i...? może w innej firmie dadzą Tobie możliwość "wykazania się" mądralo!
      • Gość: hindi hestia we wro, czy żałować? IP: *.dynamic.mm.pl 20.02.14, 13:36
        w odpowiedzi na ogłoszenie wysłałam CV. Oddzwoniła Pani z ErgoHestia, niestety odmówiłam ponieważ podjęłam się juz innej pracy. Jednak zastanawiam się , czy dobrze zrobiłam. W ogłoszeniu było napisane, że firma oferuje :wysokie zarobki (stała + prowizja), telefon komórkowy; laptop, pakiet medyczny; możliwość rozwoju osobistego; możliwość awansu; wyjazdy zagraniczne dla najlepszych. Może przepadła mi szansa życiowa na pracę marzeń? Pracuje ktos w ErgoHestia w dziale obsługi klienta i może mnie pocieszyć, że wcale tak kolorowo nie jest..
        • Gość: exmarsjanka Re: hestia we wro, czy żałować? IP: *.ip.jarsat.pl 05.04.14, 01:42
          Tak, mogę Cię zapewnić, że ominęła Cię szansa...na traumę życia. Premii praktycznie nie ma, wyjazdy zagraniczne- możesz pomarzyć, awans i rozwój zawodowy- puste slogany. Stres, naciski, personalne gierki. Pracownik jest śmieciem, nic nie znaczącym trybikiem. Pensje od lat stoją w miejscu. Ludzie masowo się zwalniają, po nich przychodzą nowi, którzy po kilku miesiącach też się zwalniają. Powinnaś być wdzięczna losowi, że nie musiałaś tego przejść. Pozdrawiam.
          • pincioj Re: hestia we wro, czy żałować? 16.12.15, 12:34
            Podzielę się swoimi wrażeniami na temat procesu rekrutacji w Hestii.
            Nie będę opisywać imienia i nazwiska osoby rekrutującej, ale w moim przypadku słowo ,,doświadczona osoba rekrutująca'' omija osobę, która mam na myśli szerokim łukiem. Oczywiście rzucona na wiatr obietnica kontaktu w ciągu 2 tygodni nie została dotrzymana. Po co składają takie obietnice? To juz lepiej powiedzieć, że skontaktują sie jedynie z wybranymi osobami. Po 2 tygodniach w odpowiedzi na mój wysłany mail przyszła zwrotka, że szanowna Pani rekruterka jest na urlopie.
            Nazajutrz (mimo urlopu) Pani rekruterka zadała sobie trud i wysłała do mnie maila ze standardowo wklejoną regułką informującą o tym, że bardzo dziękują , ale nie tym razem.
            Ok - decyzje uszanowano i się z nia pogodzono. Po 3 dniach Pani rekruterka po powrocie z urlopu najwyraźniej zapomniała o wysłanym do mnie mailu i raczyła odpisać mi raz jeszcze tym razem informując mnie łaskawie, że nie podjęto jeszcze żadnych decyzji i prosi mnie jeszcze o chwile cierpliwości. Która wiadomość z 2 wykluczający sie jest prawdziwa? Pojawiła sie w tym momencie na nowo nadzieja. Chcąc to wyjaśnić powstał drugi mail w moim wykonaniu, na który Szanowna doświadczona Pani rekruterka nie raczyła nawet odpowiedzieć.
            W tym momencie dodam, że wysyłanie 2 sprzecznych informacji jest delikatnie mówiąc mało profesjonalne, szczególnie w tak poważnej firmnie za jaka uważa się Hestia i nie powinno się chyba zdarzyc tak doswiadczonej rekruterce (jak ktoś wczesniej raczył z Hestii opisać). Taka sprzeczna informacja powinna zostac natychmiast sprostowana ( w szczególności , że zadano pytanie Pani rekrutującej , która wiadomość jest właściwa). Ponieważ nie wystosowano odpowiedzi w ciągu 24 h powstał kolejny mail, na który doświadczona Pani rekruterka odpowiedziała niemal tym razem natychmiast (postępy) , że tym razem zdecydowano sie na kogos innego. Oczywiście bez słowa przepraszam, zwykła zlewka.
            Jest to żenujące, jest to granie na uczuciach i emocjach ludzi poszukujących pracy. Życze Pani, aby nigdy nie znalazła się Pani w takiej sytuacji jak ja bo standardy jakie Pani wyznaje są na bardzo niskim poziomie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka