Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zarobki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:45
    Mam 25, i skonczonczony licencjal z socjologii, potem prawie 3
    letnia emigracja i jakies tam oszczednosci. Chcę się
    przekwalifikowac. Na jakiś konkretny zawód , ktory da sie zdobyc w -
    2-3 lata (tyle co studia uzupelniajace na których oplacenie
    pracowalam za granica)..stwierdzilam ze nie ma chbya sensu ladowac
    kasy w cos co potem i tak nie zaprocentuje..chcialam isc na polibude
    na budownictwo..ale to tez kupa lat ( ok 7 na same studia
    zaoczne)..i roznie potem moze byc;/
    przyszly mi do glowy takie zawody , jako ze mam zdolnosci manualne:
    FRYZJERKA - stosunkwo krotko trwa nauka...mozna isc do policelanej
    na 2 lata, albo na jakeis kursy - to drozsza opcja ale czesto
    bardziej oplacalna bo bardziej nastawiona na praktyke..ALE moja
    siostra jest fryzjeka od 3 lat..marzenie od dziecka..i mimo ze
    pracuje w wielkim mieście, w dobych salonach to jej zarobki sa w
    granicach 1200- 2500 netto..ta wyzsza kwota to razem z
    napiwkami..praca w piatki swiatki i niedziele..od rana do
    wieczora..czasem po 12 h..bo wiadomo na % . Nie jest zadowolona.
    Zdrowie do tego zaczelo szwnkowac.
    technik farmaceutyczny - to akurat wydaje mi sie ciekawe..ale znow
    stanie ( nie moge JUZ stac w pracy tyle godzin - pamiatka po
    emigracji)
    macie jakeis inne pomysly?

Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar 23.10.09, 13:53
        Protetyka dentystyczna
        • Gość: hehehe mnie też do głowy przyszły zęby - tyle, że IP: *.chello.pl 23.10.09, 14:14
          stomatologia :D
          Praca na lata, dobrze płatna - notes zawsze zapełniony.
          No ale, jedna wada - trzeba stać :D
          • Gość: duda25 Re: mnie też do głowy przyszły zęby - tyle, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 14:25
            stomatologia odpada..jestem "starym maturzystą"..z tego co czytalam
            to jest takim osobom niezwykle ciezko sie teraz dostac..wrecz
            graniczy to z cudem..raczej poszukuje szybszej drogi:)..
            o techniku dentystycznym tez mysle..ale ciezko dowiedziec sie jakis
            konkretniejszych info..choc przeszukalam juz mnostwo forum..takze
            tych strike zwiazanych ze stomatologia:P
            • Gość: ala Re: mnie też do głowy przyszły zęby - tyle, że IP: *.quarto.pl 23.10.09, 16:16
              Notariusz.
              • Gość: Mark Re: mnie też do głowy przyszły zęby - tyle, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 14:08
                Zabawna jestes. 5 lat studiow, 3 lata aplikacji, 2 lata asesury, czyli potrzeba conajmniej 10 lat na zostanie rejentem. Jesl dodac, ze obecnie na 1990 notariuszy jest jest okolo 2000 aplikantow to juz w ogole nie jest rozowo.
                • Gość: notariusz. Re: mnie też do głowy przyszły zęby - tyle, że IP: *.quarto.pl 26.10.09, 18:32
                  Nie pisz bzdur. Gdzieś dzwonią ale nie wiesz gdzie. Aplikacja trwa 2.5
                  roku a nie 3 lata. Asesura 2 lata. A aplikantów jest nieco ponad
                  tysiąc. Nie pisz bzdur bo żałosna(y) jesteś. A zarobki...widok kwoty na
                  koncie...bezcenny.
      • Gość: ooooooo Krl IP: 89.72.3.* 23.10.09, 14:30
        jeśli chcesz mieć naprawdę godną profesję to kontroler ruchu lotniczego- nie
        trzeba żadnych twardych kwalifikacji poza znajomością angielskiego i maturą,
        można mieć max. 26 lat. długi proces rekrutacyjny koszący większośc kandydatów-
        prosty egzamin wstępny z angielskiego i orientacji przestrzennej, stresująca
        rozmowa kwal., badania lekarskie, rozmowa z psychologiem,potem umowa o pracę
        jako praktykant ruchu lotniczego, szkolenie teoretyczne trwające 3 miesiące z
        egzaminami jak na studiach, 1 rok szkolenia praktycznego, na koniec egzamin. pół
        roku praktyki na wieży lotów i jesteś kontrolerem-razem ok. 2 lata. jako
        praktykant zarobki są minimalne bo się uczysz ale jako kontroler ok. 10 tys.
        brutto + możliwość brania nadgodzin i fajne socjale.duże ryzyko odpadnięcia ale
        nic nie tracisz poza czasem.
        poza tym zostaje tylko własna firma skoro masz pieniądze. studiować nie radzę bo
        zbyt duże ryzyko- szkoda kasy i 5 lat nauki, nawet jak skończysz studia
        techniczne czy medycynę w Polsce nie masz gwarancji że znajdziesz godną pracę.
        dobrych studiów uzupełniających po socjologii nie znajdziesz.
      • dystansownik Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar 23.10.09, 17:38
        > stwierdzilam ze nie ma chbya sensu ladowac
        > kasy w cos co potem i tak nie zaprocentuje..chcialam isc na polibude
        > na budownictwo..ale to tez kupa lat ( ok 7 na same studia
        > zaoczne)..i roznie potem moze byc;/

To od razu mógłbym odradzić. Na budownictwo pcha się sporo ludzi, którzy tym
        rzeczywiście się interesują i jeszcze więcej tych, którym się wydaje, że po tym
        kierunku praca tylko na nich czeka.
        Efektem tego jest masa absolwentów, których później i tak mało kto chce
        zatrudniać. W tej branży najważniejsze jest doświadczenie, uprawnienia i
        znajomości. Bez doświadczenia bardzo ciężko znaleźć robotę, a nawet jak się uda
        to można liczyć na praktycznie głodową pensję. Robienie uprawnień to min. 2 lata
        pracy w zawodzie, czyli praktycznie nie 7 lat studiów, ale 9 lat, żeby można
        było zacząć poważną pracę w zawodzie. No i ostatnia sprawa to znajomości, bez
        których raczej ciężko się odnaleźć w tej branży na początku.
        • Gość: duda25 Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.net.pbthawe.eu 24.10.09, 11:10
          Dystansownik czytalam duzo twoich wypowiedzi i jestes madry chlop.
          Ludzie majac 19 lat i szukując sie na studia zawsze mysla ze po
          jakimkolwiek kierunku beda miec prace..kazdy ma nadzieje..zreszta
          ciezko przewidziec co bedzie za 5 lat..a na budownictwo sie
          pchaja..bo co tu duzo gadac..byl okres gdzie sie w tej branzy duzo
          dzialo i ludzie robili na tym dobra kase.. i niektorzy dalej
          robia..wiec zacheca to o studiowania na tym kierunku..do tego media
          ciagle trabia o ilosci pracy po polibudzie..
          w kazdej branzy trzeba miec doswidczenie i znajomosci..i uwierz mi
          ze na 1 miesce za biurkiem..typu pracownik biurowy jest duzo wieksza
          konkurencja niz na 1 miejsce w budowlance..bo na pracownika
          biurowego to mozna isc praktycznie po kazdym kierunku..

• Gość: murorz Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.chello.pl 24.10.09, 11:35
            > ze na 1 miesce za biurkiem..typu pracownik biurowy jest duzo wieksza
            > konkurencja niz na 1 miejsce w budowlance..bo na pracownika
            > biurowego to mozna isc praktycznie po kazdym kierunku

ale co ty chcesz być zbrojarzem - betoniarzem czy jak?
            w budownictwie albo praca dla fizycznych, albo bedziesz inzynierem budowy/kierownikiem

fizycznie odpada - za ciezkie warunki dla kobiety
            zostaje "umyslowa" - ale to jest przej....na praca przygotuj sie na 60-80 h tygodniowo użerania się z bandą zachlanych roboli, ktorzy tylko patrza co by zap...lić i wyniesc a przypadkiem nic nie zrobic

z drugiej strony bedzie nap..lal na ciebie inwestor o terminy etc.
            trzeba byc megachamem zeby przezyc

w dodatku cyganskie zycie - gdzie bedzie firma miala kontrakt tam jedziesz i zyjesz - a to 300 km od domu a to 600...

druga droga - biuro projektowe - ale tu chyba 100 x lepiej byc architektem, po budownictwie gowniane uprawnienia masz i mozesz conajwyzej male domki "projektowac" - powodzenia w dobie typowych projektow z katalogow

zostaja jacys kosztorysanci, specjalisci od zamowien publicznych, przedstawiciele handlowi etc... ale to tez mocno gó...ane fuchy za grosze
            • Gość: duda25 Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.net.pbthawe.eu 24.10.09, 12:40
              no wiesz..o robieniu zbrojeń ani szalunków to ja akurat nie
              myślalam:P..piszac o budowlance a wczesniej o polibudzie myslam ze
              JASNE jest ze pisze o pracy inż.
              co do uzerania sie sie robolami..to tak sie sklada ze moja
              emigracja byla zwizana z praca w firmie obslugujaca budowe BECHTELA
              i tak sie skalda ze musialam sie z nimi meczyc przez wieksza czesc
              dnia pracy, wiec uwierz mi, ze doskonale zdaje sobie sprawe co to
              za "przyjemnosc":D..choc musze przynac ze najgorsze zdanie mam
              wlasnie o PANACH i PANIACH INZYNIERKACH ktorzy tam
              pracowali..wywyzszanie sie (mimo niewielkiej roznicy wieku,
              znajomosci pomogly im sie dostac na tak wielki projekt)do tego niski
              poziom kultury, czesto slabej znajomosci ang - nie raz bylam
              swiadkiem dukania..heh..do tego wg starszych praconikow fizycznym
              mieli tez male pojecie o pracy;P..wiec jak widac MOZNA:D
              cyganskie zycie tez mi nie przeszkadza..prowadze takie od 3 lat:P
              nadal jednak uwazam ze to ciekawe i przy sporym szczesciu dobra
              praca..
              Jenak piszac ten post nadmienilam ze szukam jakiegos FACHU, ktory
              wymaga 2 letniego przygotowania a nie kolejnych wielu lat studiow -
              nie chce wchodzic w zycie zawodowe po raz drugi jako 33 latka:P:)
              • Gość: gdansk Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.pro-internet.pl 24.10.09, 19:52
                Jeżeli znasz dobrze język angielski i jesteś dobra w papierach to
                proponuję zamówienia publiczne/fundusze strukturalne. Cała działka
                przetargowo-funduszowa ma w dalszym ciągu ogromne ssanie na
                specjalistów. A z językiem angielskim start jest bardzo ułatwiony.
                Zarobki w zalezności od branży ale min 4tys brutto na samodzielnym
                stanowisku. Czas praktyki ok 2 lata. Dużo prawa (PZP) oraz procedur,
                orzecznictwa itp. W kryzysie ssanie na takich ludzi jest naprawdę
                duże. Najlepiej przygarnąć się do jakiejś sporej firmy budowlanej
                jako asystentka działu ofert a potem szkolić się w zależności od
                specyfiki branży.
      • Gość: piniu Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.net.pbthawe.eu 24.10.09, 18:38
        Kosmetyczka
      • Gość: Fizia Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.chello.pl 24.10.09, 20:03
        Polecam bycie na bieżąco z analizami rynku pracy. Trzeba mieć do nich oczywiście
        dystans, ale pewne trendy można wychwycić. Polecam ten art:
        www.kariera.pl/czytaj/1243/szkoleniowcy-rozchwytywani-informatycy-nie/
      • Gość: Techniczne Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.icpnet.pl 24.10.09, 20:34
        Jak najbardziej studia techniczne.W Polsce dobra praca po tych kierunkach to
        ruletka ,ale na zachodzie dostaniesz pracę bez problemu.Mam na mysli
        Niemcy,Szwajcaria,Austria.
        • Gość: aaaa Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.pro-internet.pl 24.10.09, 20:43
          Techniczne ? po socjologii ? Ta dziewczyna wybrała pierwsze studia
          zgodnie z zainteresowaniami, jak większość z nas. Teraz zaczyna
          myśleć portfelem, ale to nie wystarczy żeby dobrze zarabiać. Studia
          techniczne dają szanse umysłom ścisłym, które są zainteresowane taką
          pracą. Motywacja tylko finansowa to dla inżyniera ślepa droga, na
          której przedłużeniu leżą fatalne projekty, katastrofy budowlane i
          rzecznik odpowiedzialności zawodowej.
          • Gość: Techniczne Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.icpnet.pl 24.10.09, 21:01
            """chcialam isc na polibude
            na budownictwo.."""To dziewczyny wymysł nie mój,ale masz rację ,aby być dobrym
            (w każdym zawodzie) trzeba mieć pasję.
            • Gość: duda25 Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.net.pbthawe.eu 25.10.09, 16:46
              Dziękuje za pomysly
              Jesli chodzi o fundusze i zamowienia publiczne to tez o tym
              myslalam..troche cv poszlo w te strone jednak cisza..wszedzie min.
              roczne doświdczenie. Odpowiadalam glownie na stanowiska pomcnicze i
              asystkeckie chociaz czesciowo zwiazane z EFS. Zeby od czegoś zaczać.
              no ale...
              Przytulic sie na asystenta w dziale ofert bardzo bym chciala;)..ale
              to tez wydaje sie mi malo wykonalne..mimo iz jestem teraz na stazu
              ktory sama sobie wychodzilam w wielkiej firmie produkcyjnej w dziale
              zajmujacym sie maszynami i budowami..ale coz..ale wynosze z tamtad
              tylko poczucie marnowanego czasu;-)
              Uwierzcie mi, ze ciezko zalapac sie nawet na bazplatne praktyki..
              mnie interesowala branża HR, agencje doradztwa personalnego..agencje
              pracy tymczasowej..i najedzilam sie na rozmowy, nawydawalam kasy, i
              nikalam w stosie podan:P..1 pytanie bylo..ale pani nie jest przeciez
              z poznania....ehh...
              A co do mojego "wymyslu" to widocznie bylo to czyms podyktowane..nie
              tylko wzgledami finasowymi,bo sa i inne bardzie poplatne
              profesje..powiem tylko ze w 1 klasie liceum do sprawdzianow z fizy
              uczylam sie z ksiazek dla studenciakow polibudy..taka bylam
              nadgorliwa..po prostu bylam dobra ze wszystkiego..ale obrucilo sie
              to przecikow mnie. nie wazne..teraz prubuje to naprawic:P..puki mam
              jeszcze checi i mozliwosci:)
      • Gość: Anka Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.09, 18:28
        Witam!
        Kobieto,tylko nie Technik farmacji,jestem w tym zawodzie od 6 lat i
        myślę o przekwalifikowaniu.Mają Cie za nic po tym kierunku,po prostu
        za ,,białego murzyna''.Mieszkam w dużym mieście i mam problem ze
        znalezieniem pracy za normalną kasę.Wymagania stawiają duże ,musisz
        robić wszystko w aptece,rozpakowywać towar,ścierać kurze,zmywać
        podłogi,okna i to wszystko w przerwach pomiędzy pacjentami, nie masz
        chwili wytchnienia,nawet należytej przerwy nie możesz wykorzystać
        żeby zjeść.
      • Gość: basia Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.via.zamek.net.pl 25.10.09, 21:14
        Po socjologii można podjąć studia (niestety kolejne 4 lata) na psychoterapii-
        jeżeli oczywiście czuje się do tego zawodu powołanie:)
      • Gość: popol Re: Konkretny zawód (fach) ktory da konkretne zar IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.09, 12:21
        Takiego nie ma
        Wszystko zalezy od nie kim jestes a jak zarabiasz swoje pieniadze
        jezeli pracujesz na posadzie to uzalezniony jestes od tych nad toba
        zalezy tez czego sie uczysz
        dzisiaj umiejetnosci zawodowe sa mniej cenione od cech charakteru ktore masz i
        ktore chcesz rozwinac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka