Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chcę pracować....

IP: *.chello.pl 06.02.02, 18:58
    No właśnie, jestem na 3 roku renomowanej uczelni ekonomicznej. I mam pytanie
    gdzie szukać praktyk, stażu lub pracy? W jakim kierunku się rozwijać? Wysłałem
    już trochę aplikacji i nikt mnie nie przyjął :(.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: rusalka Re: Chcę pracować.... IP: 195.205.68.* 07.02.02, 10:00
        Słuchaj ja w ogóle nie rozumiem, jest 20% bezrobocie, a Ty wysłałes tylko kilka
        podań? Pamysl ile w tym roku osób ukonczyło Twoją uczelnie, ilu jest
        absolwentów, a ile ogłoszeń w cotygodniowej gazecie o pracę. Porównaj i
        wyciągnij wnioski. Nie wystarczy wysylac ogłoszeń, trzeba jeździć, prosic sie
        być namolnym i nie dawac za wygraną...no chyba ze się ma znajomości
        • Gość: Student Re: Chcę pracować.... IP: *.chello.pl 07.02.02, 11:04
          Mi chodzi konkretnie o praktyki lub staże, nie chodzi mi o pieniądze gdzyż te
          nie są dla mnie teraz priorytetem. Już odbyłem miesięczne praktyki (bez
          wynagrodznia), i było OK. Wysłałem już z 15 listów (do wszystkich firm które
          poszukiwały praktykantów) i nic. :(

A co do znajomości to masz rację, ja ich niestety nie mam. :(

Pozdrawaiam
      • hiacynta Re: Chcę pracować.... 07.02.02, 13:02
        Drogi Studencie niestety za mało o sobie napisałeś, by ktoś mógł Ci pomóc.
        Napisz w jakim mieście mieszkasz i o jakie praktyki Ci chodzi, ja jestem z
        Warszawy i nie wykluczone, że mogę wiedzieć coś na ten temat.
        Hiacynta
        • Gość: Student Re: Chcę pracować.... IP: *.chello.pl 07.02.02, 13:27
          Witam,

miasto - Warszawa, III rok - międzynarodowe stosunki ekonomiczne, z naciskiem
          na kwestie finansowe, do końca się jednak jeszcze nie sprecyzowałem.

Studiuję na studiach dziennych i nie mam wolnego całego tygodnia, ale wszystko
          da się załatwić :). Nie sądzę, żebym miał szansę dostać jakąś pracę, dlatego
          koncentruję się na szukaniu praktyk.

Na praktykach chciałbym się do czegoś przydać, gdzyż często jest tak, że
          praktykant jest tylko problemem, gdyż trzeba mu szukać, co chwila, jakiegoś
          zajęcia.

Jak napisałem wyżej, nie ukierunkowałem się jeszcze do końca, jestem otwarty
          na każdy rodzaj zajęcia, które ma mniej lub bardziej coś wspónego z moim
          kierunkiem.

Pozdrawiam
      • hiacynta Re: Chcę pracować.... 08.02.02, 08:32
        Niestety nie mam dla Ciebie konkretnej propozycji. Moja firma jest zbyt mała,
        aby kogoś przyjąć na praktyki, a w dodatku nikogo obcego nie dopuściłaby do
        spraw finansowych. Wiem jednak, że do firmy Ericsson ul. Kasprzaka 18 chyba 18,
        zgłasza się bardzo dużo praktykantów. Zazwyczaj jednak praktyki załatwiane są
        przez szkołę. Ale ja wiem, że praktykanci są tam tylko w okresie szkolnym,
        natomiast na wakacje oni często poszukują kogoś do różnego rodzaju roboty
        papierkowej. Moja rada jest więc taka, idź do Ericssona, ale pod jednym
        warunkiem, że znasz angielski na takim poziomie by z kimś porozmawiać.
        Najlepiej byłoby gdybyś porozmawiał np. z panią dyrektor działu administracji i
        powiedz, że poszukujesz praktyk. Jeśli nie uda się w jej dziale to zapytaj o
        inny. A najlepiej na początku zasięgnąć informacji w recepcji, tam zawsze
        siedzą takie fajne dziewczyny, które powinny Ci doradzić co masz zrobić, albo z
        kim najlepiej porozmawiać. Jak już się tam zaczepisz na te praktyki, to
        zobaczysz, że później jeszcze Ci zapłacą, żebyś dla nich popracował. To jest
        duża firma i czasem naprawdę jest tam co robić.
        Zaś co do wysyłania swoich próśb o praktyki, to moje koleżanka wysłała do
        wszystkich niemieckich firm w warszawie i niestety prawie nikt nawet jej nie
        odpisał. Zatem trzeba poprostu być natrętem i jeszcze pewnym siebie żeby coś
        dostać. Warszawa to przecież duże miasto, ale niczego nie da się tu załatwić
        kulturalnie. Popatrz tylko na agentów ubezpieczniowych, gdyby oni pisali listy,
        straciliby pracę. Życzę odwagi, powodzenia i napisz jak wreszcie coś
        dostaniesz, a jak ja się o czymś dowiem też skrobnę.
        Hiacynta
        • ja-wroc Re: Chcę pracować.... 08.02.02, 20:10
          Chce serdecznie podziekowac Hiacyncie za zainteresowanie okazane nieznanemu
          studentowi. Mimo ze jak na razie nie poszukuje jeszcze stazu, to jednak
          skrzetnie zanotowalam w pamieci rady i wskazowki. Studiuje podobny kierunek, co
          Student, i zaczynam sie na zapas martwic. Ale jestem jeszcze dobrej mysli!
          Pozdrawiam!
        • Gość: Student Re: Chcę pracować.... IP: *.chello.pl 08.02.02, 21:15
          Wielkie dzięki za rady, co do języków to znam biegle niemiecki i bardzo dobrze
          angielski, ale to dzisiaj to chyba standard :(. Będę kombinował, jeszcze mi
          się chce coś robić, ale jak dostanę jeszcze z 30 negatywnych odpowiedzi to
          zacznę się zastanawiać co trzeba mieć w tym kraju żeby uczciwe uzyskać pracę
          (wiem, wiem trzeba mieć znajomości :(). Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
          • bartekz1 Re: Chcę pracować.... 10.02.02, 09:53
            Hiacynto, może i dla mnie coś znajdziesz?

Jestem studentem socjologii (IV rok), znam dosyć dobrze angielski, statystykiem
            jestem średnim, ale moim zdaniem byłbym dosyć dobry w HR. W zeszłym roku
            wysłałem kilkanaście aplikacji, w Nestle przeszedłem nawet test kwalifikacyjny,
            ale na rozmowie kwalif. odpadłem.
            A, no i chętnie byłbym także dziennikarzem - zapisałem się na kurs
            dziennikarski w POLIS, redaguję gazetkę wydziałową i współredaguję samo POLIS.

Dzięki :)

• hiacynta Re: Chcę pracować.... 11.02.02, 08:59
        Moi Drodzy
        uwierzcie, że gdybym mogła sama założyłabym firmę i potem Was w niej
        zatrudniła. Nie ukrywam, że własna działalność gospodarcza to moje skromne
        marzenie. Wszystko co wiedziałam już napisałam. Sama też wiem jak ciężko jest
        dostać pracę. Dzisiaj trzeba mieć nie więcej niż 30 lat, wykształcenie wyższe,
        znać biegle najmniej dwa języki, posiadać odbyty paroletni staż, nie żądać zbyt
        dużej pensji, ale zgadzać się pracować nawet 24 godziny na dobę, no i nie być w
        żadnym wypadku kobietą, bo to już znacznie utrudnia sprawę. Szkoda, że na
        świecie zrobił się taki bałagan, że nawet do sprzątania potrzebna jest młoda
        kobieta, ze znajomością języka obcego i praktyką. Przecież to trzeba się
        zastanowić zanim da się ogłoszenie, które możnaby zamieścić w rubryce humor.
        Jaka młoda, (często żądają też określonego wykształcenia) osoba ze znajomością
        języka pójdzie sprzątać?! Przecież to trzeba być nienormalnym, żeby tak się
        ośmieszać. No i jeszcze ta praktyka, naprawdę śmieszne, nie dość, że kobieta
        sprząta w domu to jeszcze potrzebuje praktyki gdzie indziej, bo może nie
        wiedzieć jak zamiatać, odkurzać, albo jak "obsługiwać" kosz na śmieci. Tak więc
        skoro takie wymagania stawia się sprzątaczce to nic dziwnego, że reszta
        wykształconych ludzi nie może znaleźć pracy! Myślę więc, że pomysł z praktykami
        to dobra rzecz, za darmo, to za darmo, niestety coś trzeba poświęcić, ale może
        później pomoże. Ileż to ja się musiałam natłumaczyć i to bardzo często, że
        naprawdę zdobyłam doświadczenie na tych praktykach, które odbywałam nie tylko w
        Polsce ale i miesiąc w Niemczech. Ależ to i tak nie bardzo czasem pomagało, bo
        zaraz padało stwierdzenie "ach, to Pani jak dotąd nie pracowała". No ach, ach
        nie pracowałam, no jasne nie pracowałam. Ale co oni mogą o tym wiedzieć, bo dla
        nich umowa zlecenie albo praktyki to nie jest praca, no niestety. Teraz jestem
        sekretarką i jest to tak niesamowicie skomplikowana praca, że bez doświadczenia
        człowiek rzeczywiście by sobie nie poradził. Nawet nie macie pojęcia jak ciężko
        jest się nauczyć odbierać telefon, pisać pisma, które się pisało w szkole
        (skończyłam PSSiJO), porozumieć się w języku niemieckim (byłam w Niemczech
        miesiąc i mam certyfikat ZMP), no i oczywiście parzyć kawę i herbatę. To
        dopiero jest trudna sprawa!!! Zdenerwowała mnie ta cała sprawa, to głupie
        urządzenie świata. Jeśli tylko o czymś się dowiem, zaraz napiszę, obiecuję.
        Życzę powodzenia
        Hiacynta
        • Gość: michal Re: Chcę pracować.... IP: *.ny5030.east.verizon.net 12.02.02, 03:07
          hiacynta napisał(a):

Szkoda, że na
          > świecie zrobił się taki bałagan, że nawet do sprzątania potrzebna jest młoda
          > kobieta, ze znajomością języka obcego i praktyką.

Nie na swiecie, ale W POLSCE

Zdenerwowała mnie ta cała sprawa, to głupie
          > urządzenie świata.

Nie swiata, ale POLSKI

Ale z reszta sie zgadzam
          M
      • aneta.dowgiert Re: Chcę pracować.... 14.02.02, 11:35
        Witam

W czasach recesji rzeczywiście trudno jest znaleźć dobrą pracę. Nie łatwo także
        o praktykę czy staż. Jednak na rynku są firmy, które preferują zatrudnianie
        osób bez doświadczenia. Osoby takie są pozbawione nawyków wyniesionych z innych
        firm, są chętne do zdobywania wiedzy. Ich kreatywności nie hamują wcześniejsze
        doświadczenia i przyzwyczajenia do stosowania określonych metod i procedur. Są
        także pełne zaangażowania. Zatrudnianie absolwentów jest powszechne zwłaszcza w
        międzynarodowych koncernach.

Jak dostać się na ciekawy staż czy praktykę?

1. Informacji można szukać w Internecie. Strony www potencjalnych pracodawców,
        portale internetowe, serwisy rekrutacyjne zawierają wiele ofert, także
        dotyczących staży i praktyk. Oprócz ciekawej oferty znajdziesz także wiele
        informacji o różnych firmach, które mogą się przydać na spotkaniu rekrutacyjnym.
        2. Warto brać udział w konkursach takich jak: Grasz o Staż i innych, w których
        nagrodą jest praktyka w dobrej firmie.
        3. Warto przeglądać prasowe oferty pracy i uczynić z tego stały rytuał.
        4. Trzeba wysyłać jak najwięcej aplikacji – korzystając z wszelkich możliwych
        metod – poczty e-mail, poczty tradycyjnej, serwisów rekrutacyjnych.
        5. Warto zadbać o dobre oceny.
        6. Trzeba wiedzieć czego się chce, to bardzo ułatwia poszukiwania.
        7. Nie należy się zniechęcać, to że dostajesz odpowiedzi negatywne nie musi
        oznaczać, że się nie nadajesz. Na oferty pracy zgłasza się obecnie bardzo duża
        liczba osób. Wiele z nich spełnia wszelkie wymagania formalne. O tym czy ktoś
        zostanie zatrudniony decydują często cechy osobowości, to czy dany kandydat
        pasuje do kultury organizacyjnej firmy oraz ... szczęście.

Życzę powodzenia,

Aneta Dowgiert
      • ss.komando Re: Chcę pracować.... 16.03.02, 23:54
        Gość portalu: Student napisał(a):

> No właśnie, jestem na 3 roku renomowanej uczelni ekonomicznej. I mam pytanie
        > gdzie szukać praktyk, stażu lub pracy? W jakim kierunku się rozwijać? Wysłałem
        > już trochę aplikacji i nikt mnie nie przyjął :(.
        >
        > Z góry dziękuję za odpowiedź.

dawaj dupy na 3+
      • wrobelek2 Re: Chcę pracować.... 17.03.02, 00:41
        Nie wiem na ile Ci to pomoze ale polecam artykul na www.stop-praca.prv.pl pod
        tytulem "Jak szukac pracy" - znajduje sie w sekcji "Archiwum", nie znajdziesz
        dzieki niemu stazu, ale bedziesz wiedzial jak sie do tego zabrac i gdzie szukac.
        Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka