Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

finansowanie szkoleń

IP: 77.255.193.* 15.11.09, 16:18
    Witam,

Mam pytanie jak to jest z finansowaniem szkoleń? Czy jest jakoś
    prawnie uregulowany problem płacenia za szkolenie przez pracownika?
    Czy to zależy tylko od specyfiki firmy?
    Jakiś czas temu dostałąm pracę - kasjer walutowy. Żeby wykonywać
    taką pracę trzeba mieć skończony kurs kasjera walutowego. Firma
    skierowała mnie na ten kurs, musiałam dojechać na własny koszt (nie
    zwrócono mi). Początkowo założono za mnie 500 zł ale tą kwotę teraz
    zwracam z pensji.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jaj Re: finansowanie szkoleń IP: 77.255.193.* 15.11.09, 16:19
        czy to normalne?
        • Gość: abc Re: finansowanie szkoleń IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.09, 16:39
          > czy to normalne?
          Tak, normalne.

static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/1993/103/DU19931030472.pdf
        • nchyb Re: finansowanie szkoleń 15.11.09, 17:15
          jak najbardziej normalne. W końcu starałaś się o pracę i powinnaś
          mieć do tego kwalifikacje. A żeby je mieć, musisz skończyć kurs.
          Dlaczego pracodawca miałby za nie płacić?
      • ewa.kawecka Re: finansowanie szkoleń 09.10.14, 22:12
        WItam,
        nie ma uregulowań prawnych, każda firma reguluje to w ramach własnych strukur.
        Popularną praktyką jest finansowanie szkoleń w zamian za podpisanie umowy lojalnościowej (przykładowo firma płaci za szkolenie, studia, etc, ale w zamian oczekuje, że będzie Pani 2 lata dla niej pracowała. Jeżeli będzie chciała się Pani zwolnić, wtedy będzie Pani zobowiązana do zwrotu całości bądź części kosztów szkolenia w zależności od warunków umowy).
        Pozdrawiam
        Ewa Kawecka
      • anna-negacz-hirewise Re: finansowanie szkoleń 14.11.25, 19:40
        Cześć! W Polsce kwestie finansowania szkoleń przez pracodawcę są częściowo uregulowane w Kodeksie pracy. Pracodawca ma obowiązek ułatwiać podnoszenie kwalifikacji, a jeśli szkolenie jest niezbędne do wykonywania pracy (tak jak kurs kasjera walutowego), to zazwyczaj powinien pokryć jego koszty i umożliwić odbycie go w godzinach pracy.

Jeśli firma skierowała Cię na taki kurs, to koszt szkolenia powinien być po stronie pracodawcy. Jednak jeśli podpisywałaś z firmą umowę szkoleniową (tzw. lojalnościową), mogła ona przewidywać zwrot kosztów w razie odejścia z pracy w określonym czasie. U naszych klientów w HireWise tak to najczęściej wygląda – jeśli ktoś nie zwolni się przed określonym terminem, to nie musi oddawać pieniedzy za szkolenie, ale jeśli ktoś zwolni się np. na miesiąc przed, musi oddać tylko część. Zwrot 500 zł z pensji może wynikać właśnie z takiej umowy, ale potrącenie z wynagrodzenia wymaga Twojej pisemnej zgody.

Co do kosztów dojazdu – jeśli kurs odbywał się poza miejscem pracy, pracodawca powinien zwrócić Ci koszty podróży służbowej, więc brak zwrotu za dojazd nie jest zgodny z przepisami.

Prawo chroni pracownika w tych kwestiach, ale wiele zależy od tego, czy podpisałeś umowę szkoleniowa i jakie są jej warunki. Koniecznie to sprawdź :)
        pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka