Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukam pracy

30.11.09, 18:50
    Witam
    pięć lat temu zaczęłam studia na wydziale inżynierii i kształtowania środowiska, super kierunek, super perspektywy, tysiące ofert pracy. Teraz skończyłam studia, napisałam prace, obroniłam ją na 5 i pracy nie mam... Szukam już od czerwca i nic! nie wiem może źle szukam a może to że nie mam doświadczenia skreśla mnie??? moja specjalizacja to inżynieria sanitarna i w tym widzę swoją przyszłość.
    Za każdą sugestie z góry dziękuję
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • nikt.wazny.nowy.nick Re: pozdrawiam :D 30.11.09, 19:21
        ja szukam od maja '09.

ostatnie 2 miesiace utwierdzily mnie w przekonaniu, ze polski dyplom jest nic nie warty :) lub ze PL jest dalej bantustanem.

szkoda, ze tej "wiedzy" nie mialem np. w polowie studiow.
      • kubin3 Re: szukam pracy 30.11.09, 20:24
        hej!
        ja akurat nie jestem z Twojej branży, ale też jestem czerwcowym absolwentem, wiem jak podle się czujesz bo też od stycznia (gdy mnie zwolniono w poprzedniej pracy)do czerwca szukałem pracy w zawodzie

trochę już pisano na tym forum o szukaniu pracy i praktyk przez młodych ambitnych inżynierów nie mających znajomości, więc polecam poprzednie wątki,m.in. moje wypowiedzi

forum.gazeta.pl/forum/w,808,96132354,96138563,Re_Praktyka_Problem.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,808,103083872,103124603,Re_Jakie_miasto_wybrac.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,808,101777039,101853489,Re_paradoks_.html
        ale uważaj też na takich wspaniałomyślnych pracodawców.... :
        forum.gazeta.pl/forum/w,808,91494694,91494694,Dlugo_moze_nudno_i_z_pytaniem_.html
        ale tak naprawdę to zacząłbym od rzetelnej oceny swoich dokumentów aplikacyjnych...
        Czy wysyłając meila do firmy piszesz KRÓTKO w treści wiadomości o co Ci w ogóle chodzi?

Czy nadajesz odpowiedni temat wiadomości?

Czy zawsze wysyłasz list motywacyjny wraz z CV?List w którym umieszczasz nazwę firmy do której aplikujesz i PRZEDE WSZYSTKIM czy "dostosowujesz" swój list do każdego pracodawcy z osobna? (tzn. szukasz cech wspólnych wśród swoich umiejętności, doświadczeń i zainteresowań z profilem firmy i BARDZO WYRAŹNIE je podkreślasz!)

Czy konsultowałaś treść i formę swojego listu motywacyjnego z kimś kto ma jakieś doświadczenie w tym względzie? (np. wielokrotnie szukał pracy)

Czy z Twojego listu wyraźnie wynika, że pomimo braku doświadczenia jesteś pełną zapału odpowiedzialną młodą osobą z tzw. otwartą głową, której nie brakuje pewności siebie? (ale nie jest zarozumiała:)

Czy Masz zdjęcie w CV i czy jest ono odpowiednie?

sorki za podpowiedzi, które Masz w małym paluszku, ale pisze to bo pamiętam swoje początki (które nadal trwają -mam nie cały rok doświadczenia zawodowego), jak teraz czytam i oglądam swoje aplikacje sprzed roku to wcale się nie dziwię, że nikt na nie odpowiadał :) trzeba nieustannie poprawiać swoje aplikacje...

życzę powodzenia i:
        -jeżeli jesteś skromna to więcej pewności siebie!
        -jeżeli jesteś pyszałkowata to więcej pokory!

pozdrawiam!!! ;)
        • dystansownik Re: szukam pracy 30.11.09, 21:13
          Haha fajnie jest tak przeczytać swoje stare posty po paru miesiącach. Aż się
          zdziwiłem jak wiele z tego co mi tam (wątek z pierwszego linka) odpisywano
          okazało się prawdą. :)
          Btw teraz już rozumiem co niewiem_niemam miał na myśli pisząc, żeby Erbud omijać
          szerokim łukiem i co na myśli mieli wszyscy piszący, że czasem lepiej iść nawet
          do średniej firmy zamiast molocha. :)

A co do samego tematu, to ja za jakieś pół roku (wstępnie zakładam, że już w
          czerwcu będę się bronił) też pewnie dołączę do grona bezrobotnych inżynierów,
          więc autorka nie będzie sama. Ja sobie chyba dodatkowo strzeliłem samobója
          wybierając niby ambitniejszy temat magisterki z zakresu budownictwa wodnego, a
          mogłem bez problemu wziąć byle co do przeliczenia z konstrukcji.

Zresztą po sanitarce i tak ma się większe perspektywy, bo od czasu do czasu
          zdarzają się ogłoszenia dotyczące pracy w tej specjalności. Chyba nawet Skanska
          ostatnio do OBH w Krakowie szukała inżyniera budowy po tej specjalności i w
          ogłoszeniu nawet nie wspominali o wymaganym doświadczeniu. Może nawet to
          ogłoszenie jeszcze jest aktualne. Chociaż do nich pewnie jak zwykle będą walić
          tłumy.
          • mysz-ka86 Re: szukam pracy 30.11.09, 22:18
            dystansownik napisał:

> Zresztą po sanitarce i tak ma się większe perspektywy
            >

Niz po budownictwie? Skad taki wniosek?

Pozdrawiam.
            • dystansownik Re: szukam pracy 30.11.09, 22:29
              > Niz po budownictwie? Skad taki wniosek?

Na budownictwie liczy się specjalność. Po KBI czy drogach i mostach na pracę
              perspektywy są i owszem najlepsze. Po innych jest gorzej. Choć prawnie
              ograniczeń do zawodu nie ma prawie żadnych ze względu na ukończoną specjalność
              studiów, to pracodawcy prawie zawsze życzą sobie konkretnego fachowca (zwykle
              właśnie po kbi albo drogach).

Po sanitarce na IŚu też pewnie można coś znaleźć. Co jak co, ale tego robi się
              dalej dość sporo.
              • mysz-ka86 Re: szukam pracy 30.11.09, 22:35
                dystansownik napisał:

> > Niz po budownictwie? Skad taki wniosek?
                >
                > Na budownictwie liczy się specjalność. Po KBI czy drogach i
                mostach na pracę
                > perspektywy są i owszem najlepsze. Po innych jest gorzej. Choć
                prawnie
                > ograniczeń do zawodu nie ma prawie żadnych ze względu na ukończoną
                specjalność
                > studiów, to pracodawcy prawie zawsze życzą sobie konkretnego
                fachowca (zwykle
                > właśnie po kbi albo drogach).
                >
                > Po sanitarce na IŚu też pewnie można coś znaleźć. Co jak co, ale
                tego robi się
                > dalej dość sporo.

To skad ta specjalizacja z budownictwem wodnym? Rozumiem ze to
                wlasnie Cie interesowalo. Jestes po PK?
                • dystansownik Re: szukam pracy 30.11.09, 23:33
                  Jeszcze jestem na PK, a z tymi specjalizacjami sprawa jest trochę bardziej
                  skomplikowana tutaj. Chodzi głównie o sam fakt, że i tak pracodawca głównie
                  popatrzy na to jaką ma się w dyplomie specjalność wpisaną i najlepiej jest, gdy
                  jest to KBI, bo otwiera najwięcej drzwi.

A z IŚ sprawa wygląda tak, że to jest całkiem odrębny kierunek i kwestia
                  uprawnień wchodzi w grę. Oni się instalkami zajmują.
                  • mysz-ka86 Re: szukam pracy 01.12.09, 09:27
                    dystansownik napisał:

> Jeszcze jestem na PK, a z tymi specjalizacjami sprawa jest trochę
                    bardziej
                    > skomplikowana tutaj. Chodzi głównie o sam fakt, że i tak
                    pracodawca głównie
                    > popatrzy na to jaką ma się w dyplomie specjalność wpisaną i
                    najlepiej jest, gdy
                    > jest to KBI, bo otwiera najwięcej drzwi.
                    >
                    > A z IŚ sprawa wygląda tak, że to jest całkiem odrębny kierunek i
                    kwestia
                    > uprawnień wchodzi w grę. Oni się instalkami zajmują.

Problem w tym ze instalatorzy zarabiaja duzo mniej niz wlasnie
                    ludzie po tym KBI. I budowac sie bedzie zawsze, ale czy instalowac?
                    Nie wiem.

Pozdrawiam.
                    • dystansownik Re: szukam pracy 01.12.09, 16:01
                      Instalować też się zawsze będzie. Imho nawet dłużej niż budować, bo z budowaniem
                      jak dojdziemy do pewnego poziomu, to ilość nowych inwestycji się zmniejszy (choć
                      u nas to pewnie nie nastąpi przez najbliższe kilkadziesiąt lat).

Zarobki oczywiście są mniejsze w instalkach, ale w tym nie ma nic dziwnego. Poza
                      tym obecnie mamy sytuację w której kasa już nie jest najważniejsza. Wielu
                      inżynierów łapie robotę tylko po to, żeby zdobyć doświadczenie godząc się na
                      kiepskie warunki finansowe.
                    • lopi1 Re: szukam pracy 01.12.09, 16:02
                      A jak pani inżynier budownictwa wyobraża sobie budynek bez instalacji?
      • mysz-ka86 Re: szukam pracy 03.12.09, 09:24
        magister.inzynier.bezrobotny napisała:

> Witam
        > pięć lat temu zaczęłam studia na wydziale inżynierii i
        kształtowania środowiska
        > , super kierunek, super perspektywy, tysiące ofert pracy. Teraz
        skończyłam stud
        > ia, napisałam prace, obroniłam ją na 5 i pracy nie mam... Szukam
        już od czerwca
        > i nic! nie wiem może źle szukam a może to że nie mam
        doświadczenia skreśla mni
        > e??? moja specjalizacja to inżynieria sanitarna i w tym widzę
        swoją przyszłość.
        > Za każdą sugestie z góry dziękuję
        > Pozdrawiam

I jak, znalazles kolego ta prace w koncu?
        • kubin3 Re: szukam pracy 03.12.09, 18:19
          mysz-ka86 napisała:
          > I jak, znalazles kolego ta prace w koncu?

No tak Myszko!!! Od czerwca szuka pracy i nic! aż tu nagle po kilku Twoich
          błyskotliwych wypowiedziach (pomocnych radach zgodnych z tematem)nastąpił cud!
          Znalazła pracę w przeciągu czterech dni!!!

Tyle razy się udzielałaś w tym wątku "starając się pomóc" osobie zakładającej
          temat, że nawet nie zwróciłaś uwagi na płeć autora...

i pomyśleć, że później w pracy trzeba współpracować z takimi "inżynierami"
          gadającymi bardzo dużo, ale zazwyczaj nie na temat...

pozdrawiam!!!
          oczywiście autorkę wątku...
      • meteo5000 Re: szukam pracy 23.01.10, 06:30
        idz precz szatanie!!!na dzień .aby ten od róbta co chceta co jest od
        szatana!!!a szatan i mistrzem podstępu>by walił z tej publicznej
        sceny.DZieci moje w gnoju i błocie nie tarzam!!!ja urzywam że wody
        życia?tylko diabel ma i boga i mamonę w ręku.a robta co chceta?
        jednym odbiera o drugich uśmierca!!!Klamstwem!!!wara !!!wara!!!gdzie
        bestia ma tron!!!wy mamonę oddacie!!!tym co dali wiecej niż mogli.a
        WY?tarzacie się w złocie a wolacie o abonament!!!tam gdzie zródło i
        darmo dawac będa.Bog zna że sztan,bedzie zawsze próbował dalej .i go
        straca!!!Bóg żąda!!!ochłapów mu już sie nie daje!!!pozdrowienia!!!
        tronie gdzie jeszcze dycha bestia!!!JUż piotroski jest namierzony!!!!
        a STwórca,kule nosi!!!
      • mhope Re: szukam pracy 02.02.10, 10:00
        takie kujonki jak ty tak juz koncza, zal mi cie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka