Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na ZUS

IP: *.olsznet.ec.pl / 213.199.235.* 30.01.04, 12:31
    Zasady pobierania składki na ZUS są takie, że zwiększają bezrobocie w
    Polsce. Tysiące ludzi nie może podjąć pracy, gdyż pracodawcy nie chcą za
    nich płacić składki. Ale jest gorzej: TYSIĄCE BEZROBOTNYCH MOGŁOBY PROWADZIĆ
    DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ. Tylko, że ZUS zakłada, że zarabia się tyle ile ZUS
    ustala. Co to kogo obchodzi, ile kto zarabia ?! Od prawdziwego dochodu
    odprowadzamy podatek. Ale jest to część tego, co zarobimy. Nic nie zarobimy -
    nie ma podatku, nie ma składki na ZUS (tak powinno być). Więc niech ten
    okres nie liczy się do emerytury. Inaczej jest z leczeniem. Bezrobotni mają
    prawo do leczenia, więc i osoba prowadząca działalność powinna mieć, nawet
    jeśli w danym miesiącu osiągnęła mały dochód lub wcale.
    NAJWIĘKSZA NIESPRAWIEDLIWOŚĆ JEST TAKA, ŻE PRZEDSIĘBIORCA ZARABIAJĄCY STO
    TYSIĘCY ZŁOTYCH MIESIĘCZNIE MOŻE PŁACIĆ SKŁADKĘ NA ZUS - PIĘĆSET ZŁOTYCH.
    TAK SAMO JAK TEN, KTÓRY ZAROBIŁ NA CZYSTO DWIEŚCIE ZŁOTYCH I TEŻ MUSI
    ZAPŁACIĆ PIĘĆSET. DLA PIERWSZEGO TO PRYSZCZ. DLA DRUGIEGO - TRAGEDIA I
    PIERWSZY KROK DO KOLEJKI BEZROBOTNYCH.
    Obserwuj wątek
      • Gość: forest Re: MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.04, 13:10
        Często, mając własną działalność-osobiście byłem w takiej sytuacji-kiedy
        zachoresz...i tak idzisz się leczyć "prywatnie"...bo na pójscie do
        przychodni"państwowej" po prostu nie masz czasu. Nie możesz ot...tak wyjść
        sobie z pracy...bo akurat zarabiasz na pieprz....zus. miałem kiedyś kontrol z
        Zus-u. przyszło dwóch mądrolków w krawatach, akurat miałem klientów...ich to
        nie obchodziło....prosimy papiery na stół i już....wszystko było ok, ale co
        pomysleli o mnie klienci???
        • Gość: głupek Re: MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.02.04, 00:05
          ale pierdolisz forest....... ja tez mialem kontrole, i na takie gadkie :jak
          zacytowałes: odpowiedzialem ze w tej chwili niemam czasu bo musze zarobic i na
          ich pieprzone pensje i na swoj pieprzony zus, zgodzili sie stawilem sie po
          miesiacu, najlepszy byl protokol z kontroli sxerowane druki moich wplat i
          tabelka kiedy ktorego dnia co wplacilem, od tej pory przestalem przejmowac sie
          zusem, przestalem wysylac deklarac ;dra: przestalem placic w terminie i co? i
          tak chuj ci zrobia! jest tylu dłuznikow ze jeden spozniony ale placacy to
          skarb! mimo ze podobno maja wieksze uprawnienia niz :us:
      • Gość: Tmp Re: MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na IP: 195.117.30.* 30.01.04, 17:56
        Pamiętasz może bajkę Krasickiego Bocian i żaby?
        ...zabić bociana trzebaby, cóż z tego że miały rację - bocian zjadł je na
        kolację...
        Ładnych parę wieków temu mądry gość zauważył, że rządzi silniejszy.

A tak na marginesie dodam, że gość zarbiający 100.000 wcale nie musi płacić
        ZUSu, jest zwolniony powyżej pewnego progu dochodów. I to jest krzycząca
        niesprawiedliwość: dla niego 700zł to pikuś a i tak nie płaci.
        • Gość: wojtek Re: MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 08:31
          A chciałbyś oczywiście, żeby płacił od 100.000 zł, a ZUS liczyłby jemu
          emeryturę w przyszłośco od dużo niższych stawek ?
          • Gość: Tmp Re: MŁOT NA PRACUJĄCYCH I BEZROBOTNYCH składka na IP: 195.117.30.* 05.02.04, 16:00
            > A chciałbyś oczywiście, żeby płacił od 100.000 zł, a ZUS liczyłby jemu
            > emeryturę w przyszłośco od dużo niższych stawek ?

A czemu od dużo niższych? Niech każdemu liczy od tylu ile wpłacił i przez tyle
            lat ile wpłacał. Jakieś minimum musi być, bo by 99% Polaków nie płaciło wcale
            gdyby mogło wybierać, ale do cholery niech to minimum ma jakiś związek z
            dochodem tak jak to jest w każdym normalnym kraju.
      • Gość: tommi PODWÓJNA STAWKA ZUS !!!! IP: *.artnet.net.pl 05.02.04, 17:05
        Pracuje na 1/2 etatu w prywatnej firmie. Jednak jak mozna sie domyslic pensja
        nie jest wysoka . Wpadlem na pomysl zeby dodatkowa rozpoczac dzialanosc gosp.
        I tu dowiedzialem sie o paranoi ZUSu . Musialbym placic PELNA skladke . Czyli
        za moja prace prywaciarz placi ZUSowi 1/2 najnizszej pensji a ja musialbym
        placic do tego jeszcze jedna . Paranoja jest tym wieksza , ze gdyby mi
        brakowalo do najnizszego wynagrodzenia pare zlotych , pracodawca placil by do
        ZUSu prawie cala skladke a ja placilbym druga . LUDZIE W JAKIM MY KRAJU
        ZYJEMY , O CO TU CHODZI ???? Tu tylko wypada pracowac na czarno i nie dac sie
        okradac bandzie , ktora montuje barykady i bramki na Sejmowej , bo juz sie
        ludu boja !!
        • Gość: nemo Re: PODWÓJNA STAWKA ZUS !!!! IP: 62.233.250.* 05.02.04, 20:42
          Prawda jest taka.
          ZUS dla prowadzących działalność jest najwiekszym obciązeniem.
          Jest wprost złodziejski i niesprawiedliwy. Wielokrotnie płaciłem juz składke w
          wysokości 120% swojego wynagrodzenia. ZUS zmusza polaków do oszustwa lepiej
          zatrudnic sie u kolegi za najniższe wynogrodzenie płacić grosze na ZUS i
          prowadzić działalność oszczędność jest znaczna.
          A renta czy emerytura i tak bedzie na najnizszym mozliwym poziomie.
          Dlatego wole oszukiwać a reszte którą mam wpłacic do tej złodziejskiej
          instytucji lokuje na prywatnej emeryturze.A możliwości jest troche .
          Policz co ci sie opłaca!
        • Gość: wojtek Re: PODWÓJNA STAWKA ZUS !!!! - BŁĄD !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 21:50
          Jeżeli pracujesz na minimum 1/2 etatu w dowolnej firmie to od działalności
          gospodarczej nie płacisz składki ZUS, a jedynie składkę zdrowotną - w tej
          chwili nie pamiętam, ile ona wynosi. Coś ponad 100 zł.

• Gość: Tmp Re: PODWÓJNA STAWKA ZUS !!!! - BŁĄD !!! IP: 195.117.30.* 06.02.04, 14:10
            > Jeżeli pracujesz na minimum 1/2 etatu w dowolnej firmie to od działalności
            > gospodarczej nie płacisz składki ZUS, a jedynie składkę zdrowotną - w tej
            > chwili nie pamiętam, ile ona wynosi. Coś ponad 100 zł.

Nie masz racji! Jeżeli na tej połówce etatu płaca jest mniejsza niż minimalna,
            to się od działalności płaci cały ZUS.
            A składka zdrowotna to dokładnie 144,89zł

• Gość: tommi PODWÓJNA STAWKA ZUS !!!! Dzieki !!!!!!! IP: *.artnet.net.pl / *.artnet.net.pl 09.02.04, 16:50
              Gość portalu: Tmp napisał(a):Nie masz racji! Jeżeli na tej połówce etatu płaca
              jest mniejsza niż minimalna, to się od działalności płaci cały ZUS.
              > A składka zdrowotna to dokładnie 144,89zł

Dzieki za pomoc !!!!!!!!!!! Juz dzwonilem do ZUSu i sie klocilem , ale
              powiedzieli mi to samo co napisal Tmp . Jednak ten kraj to paranoja :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka