Gość: JAD IP: 195.69.82.* 02.02.10, 18:35 "przy piwku bez papierosa"... No to się Piwek ucieszy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darla152 Przy piwku bez papierosa IP: *.finemedia.pl 03.02.10, 09:11 Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie zapalić przy piwku ? A nasi posłowie to są małpy i tylko potrafią małpować głupie przepisy z za granicy ! Ot i cała prawda ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.compower.pl 03.02.10, 09:24 A wyobraź sobie, że istnieją też takie osoby które nie mają ochoty palić przy piwku. "Wolność człowieka kończy się tam gdzie zaczyna wolność drugiego". Niektórzy nie mają ochoty śmierdzieć przez tydzień bo jakiś idiota uważa że jest pępkiem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonnie Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.icpnet.pl 03.02.10, 09:45 Popieram. Wreszcie będę mogła wyjść spokojnie do kawiarni i pubu pogadać ze znajomymi i normalnie oddychać, a moje ubrania i włosy nie będą śmierdziały. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Przeciez teraz tez tak mozesz. 03.02.10, 11:41 Mozesz pojsc do kawiarni czy pubu i pogadac ze znajomymi, normalnie oddychac i nie smierdziec dymem. Musisz jedynie wybrac sie do lokalu dla niepalacych lub z pomieszczeniami dla niepalacych. Sa takie i ja do takich chodze. Wiesz, ze niektore lokale, w ktorych nie pogadasz ze znajomymi a po wyjsciu bedzie ci dzwonic w uszach. Czy w zwiazku z tym bedziesz sie domagal zakazu glosnej muzyki w lokalach czy raczej poszedlbys do zacisznej kawiarenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przeciez teraz tez tak mozesz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:53 zakaz głośnej muzyki jest moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem, trzeba koniecznie go wprowadzić. Idzie się na taką dyskotekę i nie można słowa zamienić z nikim. Bo hałas jak w fabryce. Trzeba tego zabronić. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Przeciez teraz tez tak mozesz. 03.02.10, 12:06 ja myślałem,że na dyskotekę, nie chodzi się rozmawiać tylko potańczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu To straszne! Potem ludzie smierdza potem 03.02.10, 12:19 Ubrania nadaja sie tylko do prania. Smrodu dymu jszcze jakos mozna sie pozbyt, ale przepocone ubranie tudziez plamy potu czasem sa niemozliwe do wyprania. Wiem bo gram w pilke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desar Re: To straszne! Potem ludzie smierdza potem IP: *.tktelekom.pl 03.02.10, 16:55 > bo gram w pilke. Grania w pilketezbym zabronil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rockclimber Re: To straszne! Potem ludzie smierdza potem IP: 188.33.139.* 11.02.10, 17:19 SUPER niech to zrobia bo na fajke trzeba wyjsc i mozna poznac jakies dupy! a tak kazdy jara przy stoliku i juz ciezej podbijac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przeciez teraz tez tak mozesz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:34 krwe napisał: > ja myślałem,że na dyskotekę, nie chodzi się rozmawiać tylko potańczyć ? a jak ktoś nie umie tańczyć? To będzie chciał rozmawiac raczej i co wtedy? Jego weolność jest ograniczana, w dodatku narażony jest na szodliwe działanie hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Przeciez teraz tez tak mozesz. IP: *.zdnet.com.pl 03.02.10, 12:35 można tańczyć przy cichutkiej muzyce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy Re: Przeciez teraz tez tak mozesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 18:51 Zabronic wszystkiego nawet zabraniania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:25 Gość portalu: electro napisał(a): > A wyobraź sobie, że istnieją też takie osoby które nie mają ochoty palić przy > piwku. "Wolność człowieka kończy się tam gdzie zaczyna wolność drugiego". > Niektórzy nie mają ochoty śmierdzieć przez tydzień bo jakiś idiota uważa że jes > t > pępkiem świata. a są też osoby, które nie mają ochoty pić piwka, oglądać wcietych ludzi w barach, wąchać zapachów piwa itd. Wniosek - należy wprowadzić zakaz sprzedaży piwa w pubach, restauracjach itd. Jak ktoś chce pić piwo to niech robi to w domu. W pubie to ja chcę kawy się napić. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:39 kawe pije sie w kawiarni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:22 jak już niżej napisałem większość "kawiarni" to tak naprawdę piwiarnie. W mojej okolicy jest chyba z pięć pseudokawiarni. Ludzie nie lubią nazywać swoich lokali "piwiarnia", wolą nazywać je "kawiarnia". Pubem nazywa się lokale dla alkoholizującej się młodzieży, ale te dla starszych alkoholików nazywają się przeważnie "kawiarnie" albo "restauracje"./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:47 tylko mondrusiu problem polega na tym, że w pubie niejako z definicji pije się piwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 13:46 > tylko mondrusiu problem polega na tym, że w pubie niejako z > definicji pije się piwo No to co z tego? Tym gorzej dla definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.compower.pl 03.02.10, 10:50 Wikipedia: Pub (skrót od ang. public house) – specyficzny rodzaj lokalu, będące skrzyżowaniem baru z klubem, gdzie podaje się głównie piwo. Więc ćwierćinteligencie jak chcesz się napić kawy to udaj się z łaski swojej do kawiarni. Poza tym nie widziałem żadnych badań które potwierdzają że opary piwa są szkodliwe. Zauważ też że jeśli przebywa się kilka godzin w towarzystwie osób pijących piwo to nie śmierdzi się nim przez kilka następnych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:17 a ch. mnie obchodzi nazewnictwo i definicje. Tym bardziej w polskich realiach. Otwórz sobie książkę telefoniczną i zobacz - same kawiarnie i restauracje. Ale z nazwy. Bo tak naprawdę PIWIARNIE. Swoją drogą ciekawy kraj mamy, że dwa określenia i dwa rodzaje lokali piwnych mamy - piwiarnie dla dziadków, puby dla młodzieży z innym wystrojem itd., a i tak wszyscy zgłaszają się do GUSu jako restauracje albo kawiarnie. Wiedziałeś o tym tenga głowizno? Że w "restauracjach" często nie ma nic do jedzenia, a w "kawiarniach" kawę to tylko bufetowa pije? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 11:17 Nie irytuj sie tak, bo i tak nie masz wplywu na te ustawe. Jesli nie masz na cos wplyswu, to sie z tym pogodz i ewentualnie przygotuj na mandaciki w rodzaju piecset zeta za papierocha wypalonego nad piwem. Wybór masz. Mozesz jeszcze przemyslec plan protestacyjnego przykucia sie do kaloryfera gdzies w sejmie, tylko nie zapomnij zapasu fajek. I piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: // Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:49 przepis nie będzie przestrzegany. Jest zakaz sprzedawania papierosów na sztuki i ile knajp ich przestrzega? Prawie żadna. A nawet jeśli sie taka trafi to przecież zawsze mogę poprosić barmankę by mi swojego papierosa sprzedała. Znam lokal, który stracił koncesję na pół roku na sprzedaż alkoholu. I co? I myślicie, ze nie sprzedawali? Sprzedawali, ale za zamkniętymi drzwiami, wpuszczali tylko stałych klientów i nic się im złego nie stało. Tak samo będzie teraz. Powiesi się wszędzie zakaz palenia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzul Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.184-82-b.business.telecomitalia.it 03.02.10, 12:03 Akurat zakaz palenia latwo jest wyegzekwowac. Wystarczy zapis, ze wlasciciel lokalu wspolodpowiada (mandat) za osoby palace w srodku plus okresowe kontrole. Skoro we Wloszech, gdzie podejscie do przepisow jest mowiac oglednie dosc luzne (np. kwestia czerwonych swiatel dla samochodow) dalo sie w taki sposob ten zakaz skutecznie wprowadzic to i w Polsce sie da. A na papierosa zawsze mozna wyjsc przed lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu I truc przechodniow? 03.02.10, 12:21 Sorry, ale wole zeby gtos sie wedzil w srodku (nie musze wchodzic) niz trul wszystkich wkolo (jednak na ulice czasem musze wyjsc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: // Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:45 Gość portalu: dzul napisał(a): > Akurat zakaz palenia latwo jest wyegzekwowac. Wystarczy zapis, ze wlasciciel > lokalu wspolodpowiada (mandat) za osoby palace w srodku plus okresowe kontrole wchodzi piętnastu facetów i kopci. A za barem jakaś dziewczyna metr sześciesiąt. I co robi? Sama nie da rady. Dzwoni na policje, a policja oczywiscie zapier.ala na sygnale, żeby ich wyrzucić. Już sobie to wyobrażam. Tam bym robił swoją dropgą gdybym miał knajpę - dzwoniłbym codziennie na policję. Oni przecież nie będą przyjeżdżać, a ja jestem kryty jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 11:54 Dopiero cie bedzie skrecac jak wlasciciele omina prawo. Juz ich w tym glowa. Glupie prawo zawsze bedzie omijane. PS. Nie pale ale uwazam to prawo za glupie. Niepalacy nic na nim nie zyskuja a palacze traca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visez Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.toya.net.pl 15.02.10, 17:28 No niby tak, ale zapach piwa czy potu nie jest szkodliwy zdrowotnie tak jak dym papierosowy. Przecież jak ktoś chce palić przy piwku to niech sobie kupi e-papierosa i sobie pali gdzie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:34 A ja nie jezdze samochodem i mam dosc wachania spalin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wen_Yinlu Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.nott.cable.ntl.com 03.02.10, 13:31 O to to - mogliby kopcić w zamkniętym pomieszczeniu! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 14:07 wyobraź sobie że istnieją ludzie, którzy nie jeżdżą samochodami a są zatruwani przez innych, którzy z samochodów korzystają. Wprowadźmy zakaz prowadzenia samochodów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mota Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 17:08 Do tego ile wypadków samochodowych, powinno się zabronić posiadania samochodu, bo to zbyt niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Re: Przy piwku bez papierosa IP: 217.8.161.* 03.02.10, 09:41 Nikt* Ci nie zakazuje wypic 10 piw i zjarać 2 paczki, musisz tylko to zrobic w taki sposób żeby nikomu nie przeszkadzać. Np. w swoim domu. Ja nie chcę śmierdzieć twoimi fajkami, a lubię siedzieć w lokalach i pić piwo ale moim piwem nikt nie będzie śmierdział. A "małpowanie" dobrych rozwiązań z za granicy jest doskonałym pomysłem - w końcu to mu gonimy ich cywilizacyjnie, a nie oni nas. *Chyba że żona zakazuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 09:57 > Nikt* Ci nie zakazuje wypic 10 piw i zjarać 2 paczki, musisz tylko > to zrobic w taki sposób żeby nikomu nie przeszkadzać. Np. w swoim > domu. Ja nie chcę śmierdzieć twoimi fajkami, a lubię siedzieć w > lokalach i pić piwo ale moim piwem nikt nie będzie śmierdział. Ależ nikt nie każe ci chodzić do lokali, w których się pali. Nie ma przymusu. A może niedługo piwosze będą postulować żeby można było pić piwo w środkach komunikacji miejskiej? Bo przecież to nikomu nie przeszkadza a tylko ogranicza ich wolność! Odpowiedz Link Zgłoś
kraq Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:24 do lokalu idzie się zjeść, napić, pobawić i po to ludzie tam chodzą a nie po to, żeby śmierdzieć petami. jak chcesz jarać to nie do lokalu tylko palarni, najlepiej przydomowej. nie mam zamiaru ograniczać swojego wyboru knajpy z powodu możliwość trafienia jakiegoś smierdzącego kretyna. te przepisy zabraniające publicznego palenia już od dawna powinny obowiązywać. a dla przeciwników mam taką uwagę, że skoro oni nie widzą problemu w tym, że w 15 min śmierdze ich petem, to ja nie widzę problemu w tym, żeby napluć im do piwa. smacznego. a jak się nie podoba, to proponuje knajpę, gdzie jest zakaz plucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:56 a wiesz jak śmierdzą pracownicy pizzeri? Gdy postoją 10 godzin w kuchni? Powinni tego zabronić moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 12:00 No popatrz! A ja chodze do lokalu zeby posiedziec w spokoju. Kazdy chodzo po to co mu odpowiada i ustawa nie powinna tego regulowac. Ide do lokalu zapalic przy piwku to ide do takiego gdzie wolno zapalic przy piwku. Ide posluchac jak ktos gra na pianinku do kotleta, to ide do lokalu z pianinkiem. Nie chce smierdziec dymem, ide do lokalu dla niepalacych. Chce ogluchnac sluchajac koncertu w punkowej knajpie to pojde do takiej. Mimo, ze utrata sluchu moze nastapic natychmiast. W przypadku bniernego palenia ewentualne konsekwencje odczulbym po latach. Mam wolnosc wyboru. Ustawa ograniczy moj wybor, czyli zabierze mi czesc wolnosci. Ergo, ustawa jest zla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 13:52 > jak chcesz jarać to nie do lokalu tylko palarni, najlepiej > przydomowej. Nie chadzam do takich lokali bo nie palę. Zamiast się pluć i robić z siebie kretyna chadzam do takich lokali, gdzie jest zakaz palenia. > nie mam zamiaru ograniczać swojego wyboru knajpy z powodu > możliwość trafienia jakiegoś smierdzącego kretyna. Jak sam zauważyłeś - to jest wybór a nie przymus. Skoro wybierasz knajpę gdzie można palić to twoja sprawa. > a dla przeciwników mam taką uwagę, że skoro oni nie widzą problemu > w tym, że w 15 min śmierdze ich petem, to ja nie widzę problemu w > tym, żeby napluć im do piwa. smacznego. a jak się nie podoba, to > proponuje knajpę, gdzie jest zakaz plucia A może potrzebujesz jeszcze zakazu srania po klatkach i rzygania w autobusach? No bo skoro nie ma to pewnie uważasz, że można to robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Mam genialne rozwiazanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:03 Niestety lokali dla niepalacych brak (szukalem w Wawie - nie do znalezienia - ewentualnie trzeba dojechac 15 km). Proponuje by zorganizowac to odwrotnie do tego co ty sugerujesz a mianowicie wysylam ciebie do lokalu dla palacych - postuluje by w kazdym miescie wyposazonym w oczyszczalnie sciekow urzadzic restauracje i pub dla takich jak ty przyglupich palaczy. Na pewno nie bedzie ci to przeszkadzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:30 A > może niedługo piwosze będą postulować żeby można było pić piwo w środkach > komunikacji miejskiej? Za granicą to akurat jest normalne. Ale - fakt - u nas chyba jest najwięcej zakazów, więc idźmy na całość i po prostu zlikwidujmy wszystko i wszystkiego zabrońmy. Palenia - wszędzie, picia alkoholu - wszędzie - no bo niby dlaczego nie wolno w jednym miejscu, a w innym wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vis Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.toya.net.pl 15.02.10, 18:36 Wybierzmy kononowicza na prezydenta, nie będzie niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
anal-fa-beta Re: Przy piwku bez papierosa 08.02.10, 14:29 Gość portalu: Gość napisał(a): > > Nikt* Ci nie zakazuje wypic 10 piw i zjarać 2 paczki, musisz tylko > > to zrobic w taki sposób żeby nikomu nie przeszkadzać. Np. w swoim > > domu. Ja nie chcę śmierdzieć twoimi fajkami, a lubię siedzieć w > > lokalach i pić piwo ale moim piwem nikt nie będzie śmierdział. > > Ależ nikt nie każe ci chodzić do lokali, w których się pali. Nie ma przymusu. A > może niedługo piwosze będą postulować żeby można było pić piwo w środkach > komunikacji miejskiej? Bo przecież to nikomu nie przeszkadza a tylko ogranicza > ich wolność! A może i tak będzie. Wypicie piwa moim zdaniem w środkach komunikacji miejskiej mniej szkodziłoby współjadącym niż chmury śmierdzącego dymu. Mam tu na myśli kogoś, kto sobie sączy piwo w tramwaju, a nie bandę nawalonych dresów wpadających do środka komunikacji miejskiej z browarami i robiących awantury. To zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leno Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.teta.com.pl 03.02.10, 09:43 Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie iść ulicą i przywalić komuś bejsbolem. Bicie mnie odpręża i uspokaja. Jak można tak ograniczać prawa człowieka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: san Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 09:50 A dlaczego ja muszę wdychać spaliny Twojego samochodu, bo tobie nie chce się ruszyć dupy na przystanek i przejechać się autobusem albo rowerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.compower.pl 03.02.10, 10:39 A odróżniasz "ynteligencie" otwartą przestrzeń od zamkniętego pomieszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:00 a ja bym wprowadził zakaz picia piwa na świeżym powietrzu. Dzieci przechodzą i oglądają gorszące sceny - pijących piwo dorosłych, potem wyrastają na alkoholików. Picie ew. powinno odbywać się w szczelnie zamkniętych pomieszczeniach. A najlepiej, zeby każdy w domu własnym się upijał, a nie publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.compower.pl 03.02.10, 13:21 Przecież w każdym mieście JEST zakaz picia na świeżym powietrzu. Jeśli nie wierzysz to spróbuj przejść się z piwkiem po jakiejkolwiek ulicy w większym mieście. Stówa w plecy gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 13:35 wręcz przeciwnie, na każdym placu są ogródki piwne. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu No wlasnie - na otwarta przestrzec 03.02.10, 12:28 musze wyjsc codziennie. Do prywatnej knajpy nikt mnie nie zaciagnie, moge pojsc dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 13:53 > A odróżniasz "ynteligencie" otwartą przestrzeń od zamkniętego > pomieszczenia? A odróżniasz prywatny lokal od publicznego miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 14:31 A widziałeś jakiś prywatny lokal który byłby niepubliczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 15:36 > A widziałeś jakiś prywatny lokal który byłby niepubliczny? Tak - prywatny, otwarty tylko dla zaproszonych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.kp.pl 03.02.10, 09:53 To ja będę sadził bąki przy twoim stoliku, w końcu jest demokracja. Miło Ci będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
rorkdcr Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:00 Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie nie śmierdzieć jak popielniczka po piwku ? Przestałem właściwie chodzić do pubów przez ten smród, może jak wejdą te przepisy znowu zacznę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio ci co nie chodzą do żadnych lokali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:18 jak zwykle chcą decydować za tych, którzy chodzą i palą. Jakim prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: ci co nie chodzą do żadnych lokali IP: *.compower.pl 03.02.10, 11:34 A jakim prawem ci co palą mają decydować za tych co nie palą? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: ci co nie chodzą do żadnych lokali 03.02.10, 12:30 W jaki sposob decydowac? Na tej samej zasadzie mozna by stwoerdzic, ze otwierajac knajpe dla jaroszy zadecydowalem za miesozercow. Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.zone9.bethere.co.uk 03.02.10, 12:48 Ale nikt Ci nie zabrania palic przy piwku - nie pal przy innych - chcesz piwko i papieroska - zapal w domu. Nie zmuszaj innych zeby wdychali twoj dym - to jest wlasnie demokracja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właściciel Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 13:56 A ja jako właściciel mówię, że w moim lokalu wolno palić. Gdybym chciał wprowadzić zakaz to bym go wprowadził. Nie wprowadziłem więc ten, komu dym przeszkadza niech idzie do lokalu dla niepalących. To jest właśnie demokracja - mój lokal i ja ustalam zasady w ramach prawa. A ty możesz się dostosować albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: power wlasnie glabie prawo sie zmienilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:11 i w ramach prawa nie mozesz pozwalac na trucie innych. A jak nie to przyjdz do mojego lokalu - super laski za darmo - czegos takiego jeszcze nie pobzykales - jedyny problem polega na tym ze po bzykanku inni goscie podetna ci gardziolko (bo lubia) a ja ich w tym wspieram. Jest demokracja to mi wolno chyba u siebie robic to co mi sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.aster.pl 03.02.10, 12:55 > Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie zapalić przy > piwku ? Mozna. W domu. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Demokracja to nie wolność! 03.02.10, 18:01 Gość portalu: darla152 napisał(a): > Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie zapalić przy > piwku ? Demokracja to udział ogółu WE WŁADZY! I nic nie sprawia większej przyjemności dawnym sługom i poddanym jak wydawanie uciążliwych zakazów i nakazów. Mogą wreszcie poczuć się panami. A z wolnością i tak nie wiedzą co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigboy No wlasnie szkoda ze nie ma tej wolnosci a jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:14 demokracja. Jakby byla wolnosc to takiemu jak ty bym wyrwal leb z plucami po tym jakby mi zapalil przy obiedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Zdjęcie obleśniego typa... 03.02.10, 09:38 z petem w gębie powinno być ilustracją do tego artykułu,a nie fotka seksownej laski w wyzywającej pozie.To jest działanie na podświadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss Re: Zdjęcie obleśniego typa... IP: *.chello.pl 03.02.10, 09:52 Widocznie to artykuł sponsorowany przez jakiś koncern tytoniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Zdjęcie obleśniego typa... 03.02.10, 12:58 To jak w dawnych socrealistycznych produkcyjniakach, gdy czarny charakter musiał mieć odrażającą fizjonomię... Ja bym poszedł dalej - propagować tylko te postacie historyczne, które nie paliły. Np Hitlera (nie palił, zabraniał palenia Niemcom) zamiast Churchilla z cygarem w zębach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Przy piwku bez papierosa IP: *.cdma.centertel.pl 03.02.10, 09:41 Jako właścicielka lokalu gastronomicznego jestem przeciw zakazowi i uważam, ze to właściciele lokali powinni decydować, czy w lokalu się pali czy nie. Nie widzę problemu w powieszeniu na drzwiach tabliczki - Lokal dla palących. Goście którzy nie chcą być "zaczadzeni" niech idą do innego lokalu, z pewnością powstanie ich bez liku, nie muszą u mnie siedzieć. W ostateczności można stworzyć kluby "tylko dla ..." i sprawa zamknięta. Podobnie jak w Bawarii powstał Klub Palaczy Fajek :-))) Restauratorzy rzeczywiście tracą dochody, ponieważ goście palący szybko zjadają obiad i uciekają. Przy papierosie zamawiają jeszcze dodatkowe napoje, desery i ... zostawiają kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Trwa preferowanie palaczy IP: 217.8.161.* 03.02.10, 10:18 Biedny restauratorze! Jeśli tak dbasz o swoje dochody to czemu palacze moga w Twojej knajpie palić przyniesione ze soba papierochy, a nie mogą zjeść przyniesionej z domu kanapki, zamówionej telefonicznie pizzy czy piwa kupionego w sklepie??? A i pytanko kontrolne: sam oczywiście palisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Re: Trwa preferowanie palaczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:32 pizza też powinna być zabroniona, nie każdy ma ochotę wąchać smrodu fast - foodów. Odpowiedz Link Zgłoś
anal-fa-beta Re: Trwa preferowanie palaczy 08.02.10, 14:43 Gość portalu: pieter napisał(a): > pizza też powinna być zabroniona, nie każdy ma ochotę wąchać smrodu > fast - foodów. Smród fast foodów, poza tym, że sprawia dyskomfort tym, którzy go nie lubią, nie powoduje, że ciuchy nasiąkają śmierdzącym dymem i nie szkodzą niczyjemu zdrowiu, gejzerze mądrości Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 11:30 Restauratorzy rzeczywiście tracą dochody, ponieważ goście palący > szybko zjadają obiad i uciekają. Przy papierosie zamawiają jeszcze dodatkowe na > poje, desery i ... zostawiają kasę. a nie tracicie kasy na niepalacych, ktorzy nawet nie wchodza do lokalu szarego od dymu? I to nie wlasciciele powinni decydowac o zakazie palenia, bo wtedy bedzie tak jak jest w chwili obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 12:32 W chwili obecnej decyduje rynek. A rynek pokazuje idealnie, ze niepalacy do knajp nie chodza. Nawet do takich dla niepalaych. Wiec po co ustanawiac glupie prawo dla garstki oszolomow. Przeciez to czysta polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XFile Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.aster.pl 03.02.10, 13:00 > niepalacy do knajp nie chodza. Nawet do takich dla niepalaych. Duzo znasz takich knajp? Nie z wydzielonym stolikiem albo dwoma, ale calych dla niepalacych? Jakis przyklad w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Znam kilka 03.02.10, 13:27 Nigdy nie ma problemu ze znalezieniem stolika. Sa tez knajpy z wydzielonymi pomieszczeniami i dobra wentylacja (te cisze sie wiekszym powodzeniem niz te stricte dla niepalacych). Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 13:27 Nie jestem z Wawy, sprawdz se na guglach. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 13:05 chodzą - do pizzerii. Przynajmniej u mnie w okolicy tak jest. Tylko, że w pizzerii nie wypada się narąbać być moze, a oni mają na to ochotę, dlatego chcieliby zakazów palenia wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 13:01 "I to nie wlasciciele powinni decydowac o zakazie palenia" A kto? Urzędnicy? To czyj jest w końcu ten lokal? Właściciela, czy urzędnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: power boy Prawo sie zmienilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:18 a ty nadal nie kumasz - skoro ty chcesz otwierac knajpe w ktorej bedzie mozna palic wbrew przepisom to ja obok ciebie otworze knajpe gdzie bede opylal koke i zobaczymy jak dlugo przetrwasz na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty -fajka Re: Przy piwku bez papierosa IP: 217.153.125.* 04.02.10, 10:38 tak tak deser przy papierosie....co ty wiesz o gastronomii...zamawiają w duzych ilościach ( biesiadując w nieskończoność ) to rodziny z dzieciakami...ale ta kasa pójdzie do bardziej oświeonych restauratorów niż ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumis zabrońmy wszystkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 09:42 A mi przeszkadzają spaliny samochodowe gdy stoję na przystanku autobusowym. Też mi szkodzą. Proponuję zakaz poruszania się samochodami osobowymi w godzinach od 6.00 do 20.00. Żyjemy w wolnym kraju czy nie? Pani pracującej w barze przeszkadza dym papierosowy. To niech zmieni pracę. Górnikowi też szkodzi praca pod ziemią, murarzowi wdychanie cementu itd. Zabrońmy wszystkiego - niech nie będzie niczego! Zabrońmy schabowych - bo tłuste, czekolady, alkoholu i innych przyjemności. Będziemy wpieprzać tofu i inne zielska. Będziemy smutni ale zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzinks Nie ma problemu geniuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:47 Mozemy zabronic uzytkowania samochodow. Tylko - jak zapelnisz lodowke? Jak dowiezc szczepionki dla twojego bachora? Jak dostarczyc materialy na budowe mojego domu? Przyniesiesz mi na plecach palete bloczkow? ZaPalency jestescie jak ekoterrorysci. Im rowniez mowie by w pierwszej kolejnosci zrezygnowali z lodowki i ogrzewania w domu (to straszne zniszczenia przyrody). Wam proponuje oproznienie lodowki (bo prad doplynie ale nie bedzie co wlozyc do gara) Odpowiedz Link Zgłoś
anal-fa-beta Re: zabrońmy wszystkiego 08.02.10, 14:50 Gość portalu: gumis napisał(a): > A mi przeszkadzają spaliny samochodowe gdy stoję na przystanku > autobusowym. Też mi szkodzą. Proponuję zakaz poruszania się > samochodami osobowymi w godzinach od 6.00 do 20.00. Żyjemy w wolnym > kraju czy nie? > Pani pracującej w barze przeszkadza dym papierosowy. To niech zmieni > pracę. Górnikowi też szkodzi praca pod ziemią, murarzowi wdychanie > cementu itd. Zabrońmy wszystkiego - niech nie będzie niczego! > Zabrońmy schabowych - bo tłuste, czekolady, alkoholu i innych > przyjemności. Będziemy wpieprzać tofu i inne zielska. Będziemy smutni > ale zdrowi. Dla mnie to możesz pracować w kopalni, jeść cement łyżkami, zagryzać schabowe czekoladą i popijać wódą zmieszaną z winem i piwem. To wtedy jest Twój problem. Ale to, że muszę wdychać twoje śmierdzące wyziewy kiedy nie mam na to ochoty jest również moim problemem. I korzystający z używek nie mogą zmuszać innych do tego, aby również z tego korzystali. Jeśli by tak było, a ktoś w lokalu byłby niepijący alkoholu, to ja na zasadzie głoszonej przez palaczy mógłbym każdemu, koło kogo przechodzę wlewać siłą do gardła alkohol. Rozumiesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
grenzoid Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 09:49 Większość osób pali papierosy w barach, do których chodzę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menell Pomysły Hitlera wciąż żywe IP: 83.238.170.* 03.02.10, 09:53 To Hitler był chyba pierwszym politykiem który chciał wprowadzić taki zakaz. A było to w czasach w których ludzie jeszcze nie mówili o szkodliwości palenia.. Chciałbym wiedzieć czy rzeczywiście "niemal wszyscy popierają" propozycję zmian. Przecież palaczy jest wielu - i to oni poprzez płacenie akcyzy sponsorują całe to państwo. Sam, jako palacz mam mieszane uczucia względem tych zmian. Ale żyłem w kraju o takich obostrzeniach, i jakoś się przyzwyczaiłem do palenia na zewnątrz pubu. Bary bez ogródka piwnego będą miały pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Pomysły Hitlera wciąż żywe 03.02.10, 10:32 Gość portalu: menell napisał(a): > Chciałbym wiedzieć czy rzeczywiście > "niemal wszyscy popierają" propozycję > zmian. Taż sama GW podała, że nie. 68% jest przeciwko zakazowi palenia w knajpach. Natomiast 90% uważa, że jeśliby go nie było, powinien być obowiązek wydzielenia strefy bezdymnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepalaca Przy piwku bez papierosa IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.10, 09:55 Co to jest za demokracja, żeby nie można było sobie wypic spokojnie piwa lub wina bez smrodu wytwarzanego przez palaczy ktorzy terroryzuja innych swoim glupim mysleniem ze jak ci sie nie podoba to zmien lokal.Palaczu jaraj sobie w domu do woli az sie porzygasz nie terroryzuj innych i nie zanieczyszczaj powietrza ktorym inni obok ciebie oddychaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cayt-london Przy piwku bez papierosa IP: *.range217-43.btcentralplus.com 03.02.10, 09:58 eurokomuna zazuca nam kolejne chomonto juz jest mniej wolnosci nioz za komuny ruskiej a durni poslowie wymyslaja coraz to nowe idiotyzmy przeciez Polacy i tak znajda obejscieidiotycznyc przepisow jak wlasciciel ma dobre wyciagi i klime tozakaz niepotzebny ale wszyscy oszczedzaja na pradzie stad tak smierdzi a wracze niech sie leczeniem zajma a nie dawaniem ,dobrych rad,, Odpowiedz Link Zgłoś
rorkdcr Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:04 Gość portalu: cayt-london napisał(a): > eurokomuna zazuca nam kolejne chomonto juz jest mniej wolnosci nioz > za komuny ruskiej a durni poslowie wymyslaja coraz to nowe idiotyzmy > przeciez Polacy i tak znajda obejscieidiotycznyc przepisow jak > wlasciciel ma dobre wyciagi i klime tozakaz niepotzebny ale wszyscy > oszczedzaja na pradzie stad tak smierdzi a wracze niech sie > leczeniem zajma a nie dawaniem ,dobrych rad,, nie umiesz pisać po polsku,robisz błędy interpunkcyjne i ortograficzne i do tego pieprzysz głupoty.Ani chybi idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
magister_emota Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 15:38 > nie umiesz pisać po polsku,robisz błędy interpunkcyjne i ortograficzne i do tego > pieprzysz głupoty.Ani chybi idiota. Zdanie zaczynamy wielką literą, po znakach interpunkcyjnych stawiamy spację (dla purystów - zostawiamy odstęp). Poza tym wszystko w porządku oprócz tego, że nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nJ w Irlandii nie palą IP: 94.254.137.* 03.02.10, 10:09 studenci też to potrafią. Trzeba uświadamiać ludzi że ich nawyki są śmiertelne dla ich znajomych i przyjaciół. Posłowie stają na wysokości zadania,jestem im wdzięczny. Mój dziadek był biernym palaczem i koledzy z pracy i po pracy pomogli mu w wychodowaniu raka płuc i bardzo bolesnej śmierci, mimo podwójnej morfiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.artus.net.pl 03.02.10, 10:10 Super, może zatem zaglądnę do jakiejś knajpy od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaak, jasne Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.ip.netia.com.pl 03.02.10, 12:41 jak jesteś pizduś domowy, to pizdusiem domowym zostaniesz czy się pali czy się nie pali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najaremo Przy fajku z piwkiem IP: 195.42.249.* 03.02.10, 10:13 Ale dla kogo sa bary i puby? Dla gości czy dla pracowników? Skoro gośc chce sobie zajarać, powinien mieć do tego prawo w sali dla palących oddzielonej od reszty. A co w przypadku gdy ktoś chciałby otworzyc pub/bar tylko dla palących? Te zmiany są niekonstytucyjne i nie przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Przy piwku bez papierosa IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.02.10, 10:15 A mnie bardziej zastanawia ten wszechobecny zakaz palenia połączony ze zwolnieniem pracodwacy z obowiązku wyznaczenia palarni na terenie zakładu pracy. Kilka lat byłam szefową kilkunastu palaczy w miejscu, gdzie palenie było surowo zakazane. I tak palili. W zasadzie powinnam była wszystkich ich wylać na zbite łby po trzeciej wpadce czyli na drugi dzień po tym, jak zostałam szefową. Nie mogli opuszczać miejsca pracy, nie mieli palarni, a nikt z nich nie był w stanie wytrzymać bez dymka dłużej niż trzy godziny. Bądź tu mądry i pisz wiersze, jak mawiała moja babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
anal-fa-beta Re: Przy piwku bez papierosa 08.02.10, 14:58 Gość portalu: Kaja napisał(a): > A mnie bardziej zastanawia ten wszechobecny zakaz palenia połączony > ze zwolnieniem pracodwacy z obowiązku wyznaczenia palarni na terenie > zakładu pracy. Kilka lat byłam szefową kilkunastu palaczy w miejscu, > gdzie palenie było surowo zakazane. I tak palili. W zasadzie > powinnam była wszystkich ich wylać na zbite łby po trzeciej wpadce > czyli na drugi dzień po tym, jak zostałam szefową. > Nie mogli opuszczać miejsca pracy, nie mieli palarni, a nikt z nich > nie był w stanie wytrzymać bez dymka dłużej niż trzy godziny. > Bądź tu mądry i pisz wiersze, jak mawiała moja babcia. A co to ma do rzeczy? Jeśli nie mogli opuszczać miejsca pracy, a opuszczali, to trzeba było postępować zgodnie z tym co mówi kodeks pracy na ten temat. Twierdzisz, że powinnas ich wylać, to trzeba było to zrobić, a nie rozpaczać teraz, że nie dawałaś sobie rady jako szefowa. I tak właśnie jest, że palacze jakąś część pracy tracą na "dymka", powiedzmy dziesięć minut co pół gdoziny, a w tym czasie niepalący pracują za nich. To jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
pazza.eu Inni juz to zrobili....i bez katastrofy... 03.02.10, 10:21 .... a u nas zawsze kreujemy jakies tragedie. Obwiniam media! Nie ma sensu podgrzewac emocji i pytac ludzi, ktorzy jeszcze nie wiedza jak zadziala ten zakaz. Trzeba pokazac jak funkcjonuje w panstwach, w ktorych obowiazuje od kilku lat. T TAK sie robi dziennikarstwo - drodzy "redaktorzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janes Przy piwku bez papierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:22 Oczywiście !!! Większość jest za. Bez chwili zastanowienia, że to może za szybko, za radykalnie. Przecież cel jest zbożny (i uświęca środki). Brawo politycy. Znowu będzie sukces. NOWY ZAKAZ !!! HURRA !!! Tego nam trzeba. To lubimy. O TO WALCZYLIŚMY, ŻEBY MOŻNA BYŁO ZABRANIAĆ (?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Kolejnym krokiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:22 powinno być wprowadzenie zakazu picia alkoholu w barach, restauracjach i pubach. Przecież przychodzą osobę niepijące, z dziećmi na kawę, oranżadę i muszą oglądać uchlewających się pijusów, wąchać smród piwa! To jest skandal. Donaldzie - do dzieła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anal-fa-beta Re: Kolejnym krokiem 08.02.10, 15:02 Gość portalu: pieter napisał(a): > powinno być wprowadzenie zakazu picia alkoholu w barach, > restauracjach i pubach. Przecież przychodzą osobę niepijące, z > dziećmi na kawę, oranżadę i muszą oglądać uchlewających się pijusów, > wąchać smród piwa! > To jest skandal. > Donaldzie - do dzieła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kolejny wytrysk geniuszu :). Smród piwa, jakby nie był nieprzyjemny dla nielubiących piwa, nie szkodzi niczyjemu zdrowiu. Z piwa nie powstaje śmierdzący dym, który musisz wciągać do płuc nawet, gdy tego nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Podobno żyjemy w wolnym kraju 03.02.10, 10:29 Wolnym człowiekiem jest właściciel knajpy. Wolnym człowiekiem jest ten, kto podejmuje pracę w knajpie, w której wolno palić. I klient, który do tej knajpy idzie, również. Zatem nic władzy do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Podobno żyjemy w wolnym kraju 03.02.10, 12:09 Co racja, to racja, istnieje coś takiego jak wolność wyboru. Dlatego jak idę z palącymi kumplami na piwo, to JA wybieram knajpę (dla niepalących). Jak im się nie podoba, proszę bardzo. I dziwię się niepalącym ludziom, którzy dają się manipulować swoim palącym "przyjaciołom", siedzą przez parę godzin w smrodzie, dusząc się i wstrzymując oddech, żeby ich palący kumpel miał przyjemność. Ktoś chce być ofiarą i dać się truć byle komu, kto ma w d... moje zdrowie, to zawsze będzie. I tylko marzą mi się takie czasy, kiedy właścicielom lokali będzie się opłacało inwestowac w lokal dla niepalacych, bo ten dla palacych będzie musiał wywalić więcej kasy na otwarcie lokalu szkodzacemu zdrowiu, więcej kasy na wynagrodzenie swoich pracowników, zmuszanych do pracy w warunkach szkodliwych itp. Ale to tak za sto lat może. Odpowiedz Link Zgłoś
janboden49 Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:36 Zakazac bez dyskusji. Jak w calej cywilizowanej europie. Nalogowi palacze niech pija swoje piwko i wdychaja swoje smrody na swoich smieciach w swoim domku. I tak maja uposledzony wech i smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-nikol Przy piwku bez papierosa IP: 217.153.125.* 03.02.10, 10:40 ciemny naród...wszyscy tylko o nieprzyjemnym zapachu albo problemach z cerą...prawda, miażdżyca i rak długo nie boli a jak już boli to często wkrótce zabija...i o to chodzi w tym zakazie...ja tam chętnie postaram sie żeby to nie był martwy przepis...albo właściciel lokalu sam pilnuje klientów albo ja zapraszam do niego straż miejską...i tak co dziennie aż zrozumie że dbać o zdrowie i komfort wszystkich klientów to teraz jego interes mam nadzieję że na straży tych przepisów będa stali także rodzice ...w końcu mamy baby boom...a truciciele skoro tacy uparci niech trują się w swoich domach...może być grupowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.zdnet.com.pl 03.02.10, 11:33 Palenie , choćby bierne, jest niezdrowe a dym papierosowy śmierdzi. To oczywiste. Z ręką na sercu oświadczam, że nie chcę swoim petem psuć atmosfery tym, którzy sobie tego nie życzą. Ale nie rozumiem jednego. Dlaczego popieracie tak bezwzględny zakaz? Dlaczego Wam przeszkadza możliwość funkcjonowania knajpy gdzie na własną odpowiedzialność klienci trują się nikotyną? Mówicie, że palacze swoim dymem ograniczają Waszą wolność - poniekąd to prawda, ale czy Wy nie ograniczacie ich wolności uniemożliwiając funkcjonowanie barów, gdzie palacze (w swoim gronie) spędzaliby czas po swojemu? Moim zdaniem większość zwolenników zakazu dopuściłaby możliwość funkcjonowania lokali dla palących pod warunkiem, że byłoby ich znacznie mniej niż tych dla niepalących. No ale, że tak się nie da, bo to administracyjnie trudne do wymuszenia - to trudno - w takim razie ma być zakaz bezwzględny - "nam się należy a palacze niech się martwią" (dochodzi tutaj motyw zemsty za te wszystkie lata w zadymionych knajpach). Na koniec, ku pokrzepieniu czarnych serc palaczy jedna refleksja. Mieszkamy w Polsce a nie w UK. Tutaj wszyscy mają głęboko w tyle setki bardziej istotnych zakazów, nakazów i innych ograniczeń. Raczej nie ma powodów do optymizmu, że akurat ten będzie powszechnie przestrzegany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.rwd.prospect.pl 03.02.10, 12:40 No ale, że tak się nie da, bo to administracyjnie trudne do > wymuszenia Cały problem z Polakami nawt z Toba jest taki ze na nas trzeba wymuszac, a nie lepiej zachecac, np zwolnieniem z podatku od nieruchomosci, obnizka skladki zdrowotnej dla wlasicieli lokali z zakazem palenie. Ale to nie w Polsce, u nas trzeba zakazywc, mamy taka nalecialosc z czasow komuny okupacji i zaborow, tylko ze wtedy zakazywali nam zaborcy/okupoanci a teraz zakazuja nam wybrani przez nas poslowie wychodzac z zalozenia ze polaka przekonac mozna tylko plala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar 100% racji IP: *.zdnet.com.pl 03.02.10, 17:56 ależ właśnie o tym mówię! dokładnie! zamiast zakazów zachęty takie jak zaproponowałeś, pełna zgoda. Nie jestem takim pesymistą, te lata zaborów raczej pokazują, że Polaków, jak się uprą, trudno do czegoś zmusić, więc może czas aby ktoś spróbował po dobroci (zachęty nie zakazy) pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: 100% niezgody IP: 217.153.125.* 04.02.10, 10:55 spróbuj zachęcić palacza w kawiarni do powstrzymania sie lub wyjścia na zewnątrz bo twoje małe dziecko właśnie tu "musi" zjeść lub wypić... w najlepszym razie możesz liczyć na nieżyczliwy komentarz otóż przez lata mieliśmy dyktat palaczy i czynnych morderców i to niepalący ( bierne ofiary ) musiały walczyć o swoją przestzreń do życia... w tym sporze o przestrzeni publicznej jedna strona jest umownie dobra a druga dosłownie zła ( bo jak inaczej nazwiesz poważne szkodzienie innym )nie mam zamiaru prosić każdego palacza aby w publicznje przestrzeni powtsrzymał się od szkodzenia mnie i mojej rodzinie...mam zamiar egzekwować swoje prawo do życia w zdrowiu i komforcie i żądać słusznej kary dla wszytkich którzy tego prawa mi odmawiają ...palacz jest uzależniony i nie spodziewam się u niego racjonalnych zachowań...każda terapia uzależnień opiera sie na zakazach i twardych regułach -inaczej się nie da a posłom Platformy - zwłaszcza palącej pani "dochtór minister" radzą by szybko przyłączyli się do zwolenników całkowitego zakazu - przynajmniej będzie można to sprzedać PR -owo jako troską o dobro pacjentów ( obecnych i potencjalnych ) i wpisuje się lepiej w program walki z rakiem niż finansowanie pod publiczkę eksperymentalncyh terapii ( uwaga - nie mówię by tego nie robić ale zapobieganie jest tańsze i skuteczniejsze niż leczenie )... ilu ministrów zdrowia ( lekarzy ? ) musi zabić rak by rząd że palenie/firmy tytoniowe są więszkum złem niż np jechane teraz koncerny farmaceutyczne Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 13:14 Dlaczego jestem za zakazem? Po części z samolubstwa: nie palę i jestem wręcz uczulona na dym papierosowy. Poza tym - taki ukochany argument przeciwników zakazu, jak "nikt ci nie każe iść", "jak nie chcę palić, to wybieram pub dla niepalących". Otóż po pierwsze w większości lokali wolno palić. Po drugie - osobiście w ogóle nie jestem jakąś bywalczynią klubów, chodzę na konkretne wydarzenie (koncert, kabaret, pokaz filmu...). Więc w takiej sytuacji nie mogę wybierać lokalu - jeżeli klub, w którym jest koncert, należy do większości klubów faworyzujących palaczy, mogę tylko wybrać pójście na koncert i wędzenie się albo odmówienie sobie przyjemności zapoznania się z muzyką danego wykonawcy. Po trzecie prawda jest taka (przynajmniej takie jest moje bardzo silne odczucie), że zakazy bardzo często nie są egzekwowane. Moim zdaniem tę sytuację stwarza powszechność lokali pozwalających na palenie - palacze nabierają po prostu przekonania, że ich prawo do palenia jest czymś oczywistym. Czasami jestem straszliwie wściekła na trucicieli siebie i innych, ale czasami uważam ich bardziej za ofiary systemu - nie mieli okazji wyrabiać sobie nawyku zastanawiania się, czy ich ukochana używka przypadkiem komuś nie przeszkadza. Przykład nieegzekwowania zakazu: klub CDQ w Warszawie, poprzednia sobota, występy drag kingów (artystek przebierających się za mężczyzn - tak jak drag queen, tylko w drugą stronę). Oprócz wejścia, korytarzy, szatni itp. CDQ ma dwie sale. W górnej wolno palić (i teoretycznie to jedyna część klubu, w której wolno), w dolnej nie. Praktyka jest taka, że - zwłaszcza kiedy sala jest wypełniona - klub nie jest w stanie nawet wyegzekwować zakazu. Wróciłam przesiąknięta odrażającym smrodem. Poniekąd kiedy wyłapałam wzrokiem jakichś palaczy, zaraz im zwracałam uwagę (i zwykle wtedy przepraszali i gasili peta), ale w sporej sali to niewiele pomaga. Palaczom nic nie grozi za złamanie zakazu i nie ma nawet umysłowego przyzwyczajenia do tego, że prawo do zapalenia w klubie nie jest powszechnie obowiązujące. Zakaz palenia mógłby to stopniowo zmienić. Natomiast jestem zdecydowanie za prawem właścicieli do wydzielenia palarni. Ale stanem wyjściowym powinien być zakaz palenia, który może nie obowiązywać w wydzielonym pomieszczeniu, ale nie w całym lokalu. W zakazie palenia nie chodzi o zabranianie ludziom trucia SIEBIE, nie chodzi o zemstę na palaczach, tylko o prostą zasadę: żyj i pozwól żyć innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 14:03 > Więc w takiej sytuacji nie mogę wybierać lokalu - jeżeli klub, w > którym jest koncert, należy do większości klubów faworyzujących > palaczy, mogę tylko wybrać pójście na koncert i wędzenie się albo > odmówienie sobie przyjemności zapoznania się z muzyką danego > wykonawcy. Czyli masz wybór. Bo już myślałem, że ktoś cię zmusza ... > Ale stanem wyjściowym powinien być zakaz palenia, który > może nie obowiązywać w wydzielonym pomieszczeniu, ale nie w całym > lokalu. Stanem wyjściowym powinien być stan, w którym to właściciel lokalu decyduje o swoim lokalu w ramach prawa. A nie ty czy jakiś urzędnik. > W zakazie palenia nie chodzi o zabranianie ludziom trucia SIEBIE, > nie chodzi o zemstę na palaczach, tylko o prostą zasadę: żyj > i pozwól żyć innym. Skoro tak to czemu nie stosujesz tej zasady względem właścicieli lokali? Daj im żyć i niech oni sami wybiorą czy chcą prowadzić lokal dla palących czy niepalących. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 14:26 Mimo wszystko nie zgadzam się z tym. Uważam, że prawo niepalących do ochrony zdrowia stoi przed prawem palaczy do zaspokojenia głodu nikotynowego. Poza tym doprawdy, dobry jest każdy środek wpajający palaczom proste przekonanie: jest po prostu chamstwem zmuszać innych do wąchania tych wyziewów. Bo na razie niektórzy są niemal zdumieni, że komuś to może nie odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 15:40 > Mimo wszystko nie zgadzam się z tym. Uważam, że prawo niepalących do > ochrony zdrowia stoi przed prawem palaczy do zaspokojenia głodu > nikotynowego. Jak najbardziej. Dlatego niepalący powinni wybierać lokale dla niepalących. Tak jak wegetarianin nie histeryzuje, że w MacDonalds jest mięso tylko idzie do lokalu, w którym mięsa nie ma. To chyba oczywiste. > Poza tym doprawdy, dobry jest każdy środek wpajający palaczom > proste przekonanie: jest po prostu chamstwem zmuszać innych do > wąchania tych wyziewów. Nikt nikogo nie zmusza. Nie masz obowiązku chodzenia do lokali, w których się pali. Ja też nie palę i unikam takich lokali - jakoś nie widzę problemu. > Bo na razie niektórzy są niemal zdumieni, że komuś to może nie > odpowiadać. Ja tylko jestem zdumiony, że niektórzy chodzą do lokali, w których nie ma zakazu palenia i, że oni są zdumieni, że tam się pali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Browarek Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.03.10, 14:35 Jak piwko to i dymek,może byc nawet ten elektroniczny. Podobno dobre sa te www.mptech.com.pl/index.php?system_cms=9&k=14&s=0&p=0&o=0&f= próbował już ktos?? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:44 "Sama nie pali, więc od pięciu lat wdycha dym tytoniowy niemal codziennie." Logika tego zdania powala :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 10:52 caly czas sie mowi o projektach, a moze jakies konkrety? Kiedy to wreszcie wejdzie w zycie?? i na czym w koncu stanelo w kwestii odpowiedzialnosci wlasciciela za to, ze goscie pala. Bo pojawila sie propozycja, zeby ich z tej odpowiedzialnosci zwolnic, co moim zdaniem jest glupim pomyslem. Jezeli wlascicielowi bedzie grozila kara, to na pewno nie dopusci do tego, zeby goscie zapalili. Natomiast zwolniony z odpowiedzialnosci po prostu rozlozy rece i powie, ze nie moze zapanowac na doroslymi ludzmi, a caly ten zakaz po prostu bedzie kolejnym martwym przepisem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 15:12 Ale przecież właśnie o to chodzi - zadowolić niepalących wprowadzając im przepis oraz zadowolić jednocześnie resztę, dając im pretekst do nieprzestrzegania tego prawa. Niepalącym zatka sie gęby, bo dostaną przepis, co z tego, że martwy, a i tak tego nikt nie będzie egzekwował. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 18:07 moze sama sobie zatkaj gebe. najlepiej zawartoscia popielniczki :) pozdrawiam niepalacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzon Przy piwku bez papierosa IP: *.elk.net.pl 03.02.10, 10:53 I bardzo dobrze, taki zakaz jest jak najbardziej na miejscu. Zawsze po wejściu do pubu, dyskoteki czy baru od razu uderza mnie ściana smrodu, nie pozwalająca normalnie oddychać. Oczywiście człowiek przyzwyczaja się do tego po paru głębszych, ale nie o to biega. Na drugi dzień kac zmieszany z bólem głowy spowodowanym wdychaniem tego gów.., prześmiardłe ubrania i cuchnące włosy. Po za tym nie milej było by, gdyby w zamian tytoniowego smrodu, poczuć w końcu zapachy kobiecych perfum? W Londynie to się przyjęło, palacze wychodzą na zewnątrz i jakoś nie ma wielkiego problemu, dla nich chwila na dymka, to także sposobność do rozmowy w spokojniejeszej atmosferze, bez przekrzykiwania się. Nikt wam nie broni palić, ale nie zmuszajcie innych do katowania płuc, bo to tak samo jakbym ja miał mordę litrową i biegał rozlewając wódkę np. na ludzi czekających na przystanku, miło by było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania2088 Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:08 Osobiście jestem za zakazem palenia WSZĘDZIE, ale rozumiem,że cuda się nie zdarzają. Moim zdaniem, rozwiązaniem mogłyby być szklane pokoiki w lokalu (choć to się pewnie palaczom nie spodoba), albo bardzo mocne wyciągi w zakątkach dla palaczy, tak aby zapach (smród) papierosów nie dochodził do niepalących.Oba rozwiązania widziałam w Holandii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Przy piwku bez papierosa IP: 94.254.211.* 03.02.10, 11:15 Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym przychodząc do pubu ze znajomymi, którzy palą i tak będziemy siedzieć w strefie dla palących, bo nałóg wygra i znów będą nam śmierdziały ubrania. Jak będzie całkowity zakaz to tego problemu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:32 > Na drugi dzień kac zmieszany z bólem głowy > spowodowanym wdychaniem tego gów.., prześmiardłe ubrania i cuchnące włosy. zawsze można się wykąpać przed snem - to nie boli, a już jeden problem mniej. A punkt drugi to wentylacja w lokalu, gdyby dobrze działała/gdyby była nie byłoby problemu. Latem - nie ma aż takiego smrodu, bo sa pootwierane okna i drzwi, zimą problem natomiast występuje. > W Londynie to się przyjęło, palacze wychodzą na > zewnątrz i jakoś nie ma wielkiego problemu, dla nich chwila na dymka, to także czy w Londynie zdarzają się nocą temperatury minus 30 st? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Przy piwku bez papierosa 03.02.10, 12:46 > czy w Londynie zdarzają się nocą temperatury minus 30 st? a czy w Warszawie takie temeratury to standard? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabon komuna i zakaz palenia IP: 170.252.72.* 03.02.10, 10:56 panstwo jak faszysci chce wiedziec coraz wiecej co robia ludzie i coraz wiecej zakazywac. To w gesti wlasciciela restauracji jest czy bedzie mozna palic czy nie tak? NIE - cwaniacy i bandyci z rzadu ci nakaza chyba ze wolisz isc do wiezienia - TO jest problem a nie jakas glupia dyskusja w obronie ludzi ktorzy nie pala ich pachnacych ubran, zdrowia itp. Jezeli ktos nie pali i nie chce przebywac w takim srodowisku to tak bedzie robil czy jest zakaz czy go nie ma. Cholerni faszysci zamiast tego niepalacego czlowieka zdecdyowlai gdzie musi mu byc lepiej, jak wlascicielowi restauracji lepiej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Jacy faszysci??? IP: 208.72.42.* 03.02.10, 18:12 Chlopie ty chyba nie wiesz co ty za brednie wypisujesz.Jacy faszysci??Rusz sie poza granice Polski to zobaczysz jak to wszystko wyglada.Jestesmy daleko w tyle,wszyscy pala gdzie chca,trudno znalesc miejsce bez dymu.Absolutnie nie wlasciciel knajpy powinien decydowac o tym.A ty dalej sie truj,szkoda, ze nie mozesz zobaczyc jak wygladaja Twoje pluca.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabon Re: Jacy faszysci??? IP: 170.252.72.* 04.02.10, 11:56 faszyzm to wrogosc do liberalizmu cwaniaku, a przyklad wskazanej przez Ciebie zagranicy pokazuje tylko jak unia sie stacza. Dlaczego truj? Ide tam gdzie nie pala i juz. W kazdym miescie jak bylem nie bylo problemu ze zjedzeniem czegos szybko bez dymu. Poza tym skoro jest tak malo wlascicieli ktorzy maja bezdymne knajpy to tylko dlatego iz ludziom to nie przeszakdza. No bo gdyby przeszkadzalo to byloby taklich knajp od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Przy piwku bez papierosa IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.10, 11:15 Prosta piłka: Jak się komuś chce za przeproszeniem sr..., to nie sra przy stoliku, tylko idzie do toalety. Jak się chce komuś palić, to niech spada na dwór. Jak ktoś ma nałóg walenia współtowarzyszom młotkiem w łeb, to nie będzie to raczej ogólnie tolerowane, tylko dlatego, że przecież jest wolność i że "on taki biedny, bo uzależniony". W dupie mam uzależnienia, które szkodzą innym i nie mam zamiaru się nad palaczami rozczulać. I bardzo dobrze, że nie będzie obowiązku tworzenia palarni w miejscach pracy. Biedacy, nałóg mają, ojej. I z uwagi na ten nałóg regularnie robią sobie przerwę od pracy, kiedy w tym samym czasie niepalący pracują. Ciekawe ile płatnego czasu pracy poświęcają na swój nałóg tygodniowo, miesięcznie? A jeśli ja mam nałóg grania w ping ponga i muszę to robić co godzinę przez 10 minut, to szef będzie tak łaskaw i mi taki stół w miejscu pracy udostępni? Palacze, spójrzcie na siebie nieco krytyczniej. Spójrzcie na swoją roszczeniowość i zastanówcie się trochę. Nieco pokory życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Re: Przy piwku bez papierosa IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 14:07 > Jak się chce komuś palić, to niech spada na dwór. Bo ty masz taki kaprys? > Jak ktoś ma nałóg walenia współtowarzyszom młotkiem w łeb, to nie > będzie to raczej ogólnie tolerowane, tylko dlatego, że przecież > jest wolność i że "on taki biedny, bo uzależniony". Walenie młotkiem w łeb to przestępstwo - palenie nie. Więc nie pieprz bez sensu. > Ciekawe ile płatnego czasu pracy poświęcają na swój nałóg > tygodniowo, miesięcznie? Pewnie mniej niż ci, którzy siedzą na GG, NK, Facebookach, Allegrach itp. > A jeśli ja mam nałóg grania w ping ponga i muszę to robić co > godzinę przez 10 minut, To idź do lekarza - podobno można to leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOLNE PALENIE Wolność palenia IP: 188.33.69.* 03.02.10, 11:18 www.facebook.com/pages/Polskie-Stowarzyszenie-Na-Rzecz-Wolnosci-Czynnego-Palenia-Tytoniu/238925959718?ref=mf Odpowiedz Link Zgłoś