Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukanie pracy a ciaza

07.03.10, 22:35
    Pytanie do Pani expert: czy jesli ide na rozmowe kwalifikacyjna bedac w pierwszym miesiacu ciazy (kiedy nie wiadomo jeszcze czy ciaze utrzymam) mam obowiazek poinformowania o tym potencjalnego pracodawce? Dodam, ze w trakcie ciazy zamierzam pracowac a nie isc od razu na L4.
    Obserwuj wątek
      • patrycja.gediga Re: szukanie pracy a ciaza 07.03.10, 23:06
        witam,
        nie ma Pani takiego obowiązku.
        to Pani decyduje, kiedy i w jaki sposób poinformuje o swoim stanie zarówno
        potencjalnego pracodawcę, jak i późniejszego pracodawcę.
        proszę jednak pamiętać, że przed podjęciem pracy u nowego pracodawcy musi Pani
        wykonać badania lekarskie, podczas których zostanie potwierdzona Pani ciąża, a
        ich wyniki zostaną przekazane przyszłemu pracodawcy.
        • schl0 To jakas rewolucja !!!! 08.03.10, 21:32
          Do dnia dzisiejszego wydawało mi się że wyniki badań lekarskich są objęte tajemnicą lekarską a pracodawca otrzymuje tylko świstek papieru z informacją czy dany pracownik jest zdolny do pracy na danym stanowisku czy też nie.
          • annajustyna Re: To jakas rewolucja !!!! 09.03.10, 16:45
            I tak wlasnie jest. Poza tym podczas tych badan nie bada sie hormonu beta HCG.
          • joana.mz Re: To jakas rewolucja !!!! 09.03.10, 20:44
            chyba, że lekarz zaleci wykonanie RTG którego nie powinno się wykonywać w ciąży,
            wtedy lekaqrz może nie dać zdolności.
            • mijo81 Re: To jakas rewolucja !!!! 11.03.10, 21:39
              Ciąża to nie choroba
              • martaformat Re: To jakas rewolucja !!!! 11.03.10, 23:28
                mijo81 napisał:

> Ciąża to nie choroba
                A byłeś Ty chłopak w zagrożonej ciąży z wymiotami do 8 m-ca?
                • annajustyna Re: To jakas rewolucja !!!! 13.03.10, 13:52
                  Nie dotyczy to kazdej ciazy.
                • mijo81 Re: To jakas rewolucja !!!! 13.03.10, 22:37
                  martaformat napisała:

> mijo81 napisał:
                  >
                  > > Ciąża to nie choroba
                  > A byłeś Ty chłopak w zagrożonej ciąży z wymiotami do 8 m-ca?

I dzięki takiemu myśleniu kobieta zawsze będzie ułomnym osobnikiem
                  na rynku pracy :)
        • szefowa.only Re: szukanie pracy a ciaza 11.03.10, 22:08
          Pomijajac obowiazek, co Pani radzi?
        • snajper55 Re: szukanie pracy a ciaza 16.05.10, 21:24
          patrycja.gediga napisała:

> proszę jednak pamiętać, że przed podjęciem pracy u nowego pracodawcy musi Pani
          > wykonać badania lekarskie, podczas których zostanie potwierdzona Pani ciąża, a
          > ich wyniki zostaną przekazane przyszłemu pracodawcy.

Ech, pani ekspert, pani ekspert...

Pracodawca nie otrzymuje wyników badań a jedynie stwierdzenie zdolności lub
          niezdolności do pracy na danym stanowisku. Plus ewentualnie informację o
          konieczności noszenia przez pracownika okularów.

S.
          • mijo81 Re: szukanie pracy a ciaza 16.05.10, 22:55
            Nie podważaj jej marnego autorytetu
      • niebieski_lisek Re: szukanie pracy a ciaza 12.03.10, 14:24
        Próbowałam się postawić w twojej sytuacji i nie wiem co bym zrobiła. Z jednej
        strony nie czułabym się w porządku wobec pracodawcy, z drugiej musisz
        zabezpieczyć też swoje interesy - dopływ gotówki przyda się na macierzyńskim. To
        ciężka decyzja, bo jeśli nie powiesz to za 3 m-ce (zakładam że masz okres
        próbny) chyba coś będzie już widać. A ty się skłaniasz ku jakiej decyzji?
        • emilia.wawa Re: szukanie pracy a ciaza 12.03.10, 18:36
          niebieski_lisek napisała:

> Próbowałam się postawić w twojej sytuacji i nie wiem co bym zrobiła. Z jednej
          > strony nie czułabym się w porządku wobec pracodawcy, z drugiej musisz
          > zabezpieczyć też swoje interesy - dopływ gotówki przyda się na macierzyńskim. T
          > o
          > ciężka decyzja, bo jeśli nie powiesz to za 3 m-ce (zakładam że masz okres
          > próbny) chyba coś będzie już widać. A ty się skłaniasz ku jakiej decyzji?

Pracodawca i tak się dowie, a jak sam zobaczy to nie przedłuży ci umowy (po
          okresie próbnym).
          I wtedy znaleźć nowego to dopiero sztuka.
      • niebieski_lisek Re: szukanie pracy a ciaza 15.03.10, 01:12
        Przypadek mnie zainteresował. Doczytałam, że jeśli umowa na okres próbny jest
        dłuższa niż 1 miesiąc, to pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu -
        a potem macierzyński. Tak więc moje wcześniejsze dywagacje nie miały sensu, bo
        nawet jeśli po 3 - miesięcznym okresie próbnym pracodawca zorientuje się, że
        jesteś w ciąży to i tak ma obowiązek przedłużyć ci umowę. Dla mnie odpowiedź
        jest prosta - iść do pracy, jeśli zdrowie pozwoli to pracować a jak nie to
        trudno, pracodawca i tak nie płaci za dłuższe niż 30 dni chorobowe więc i tak
        nie będzie jakoś bardzo stratny.
        • szefowa.only Re: szukanie pracy a ciaza 09.04.10, 21:34
          Ciaze przemilczalma i prace zaczelam. Zobaczymy co bedzie dalej. Fizycznie czuje sie swietnie, brzucha na razie nie widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka