yulek_cezar 22.06.10, 11:35 MBA nowym magistrem! Każdy musi mieć MBA! Luuuudzie kupujta studia MBA, statystyka nie może się mylić! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_uk Co wazniejsze - doswiadczenie czy MBA? 22.06.10, 12:16 Sprawa studiow MBA wszedzie jest podobna. Placisz to wymagasz by na koncu dostarczono Tobie papierek, ot taka nowa moda. Moze jeszcze kilku zlapia wlasciciele szkol - przeciez to zwykly biznes... Podobny do sprzedazy ksiazek o tematyce jak zarobilem pierwszy milion... I zgoda z przedmowca. MBA to nowy bozek po magistrze. Musisz go miec bo inaczej przegrasz zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przytomniak regularne wpłaty = regularne artykuły o MBA IP: *.chello.pl 22.06.10, 18:25 a frajerzy "studiują" te pierdy i płacą jak za woły Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Kuźwa, brutto czy netto?! 22.06.10, 23:30 Dlaczego nigdy w tego typu artykułach nie piszecie, czy chodzi o brutto czy netto? Przez to człowiek zawsze musi zgadywać. W tym przypadku zgaduję, że chodzi o netto, bo raczej nie wydaje mi się, by brutto tak mało zarabiali. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej 22.06.10, 12:19 A ja moge naukowo udowodnic, ze najlepiej zarabiaja menedżerowie bez MBA. Po dane prosze pisac na lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej 22.06.10, 14:35 Przecież to kolejny artykuł sponsorowany - przez ostatnich kilka tygodni pojawiały się teksty o studiach MBA zachwalające konkretne uczelnie. No i teraz na koniec cyklu robimy ludziom wodę z mózgu przesłaniem "zrób MBA będziesz co najmniej dwa razy więcej zarabiać". Żałosne redaktorki żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej 22.06.10, 14:37 Gazetka Michnika coraz bardziej schodzi na psy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 20:17 gazetka już dawno nie jest Michnika Michnik to przebrzmiała przeszłość i dogrywa sobie na dobrze płatnej emeryturze nadchodzą nowe czasy i gazetka niczym sie nie rózni od reklamowej gazetki lidla czy tesco wiec nie ma co sie podniecac reklamowymi artykulami bo to tak jakby polemizowac z tym co zasmieca nam skrzynki pocztowe Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej 24.06.10, 14:29 Ale Michnik ja wciaz firmuje!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max heiliger blablabla IP: *.range86-149.btcentralplus.com 22.06.10, 14:33 a ja myslałem że chodzi o inne trzy litery, np H.U.J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fred Re: blablabla IP: *.ghnet.pl 23.06.10, 09:29 to się pisze przez CH :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.2.140.60.tvksmp.pl 22.06.10, 14:39 ciekawe ilu pracodawców rozpoznaje MBA, a za cenę tych studiów wolę kupić komplet wypoczynkowy albo ogródek wyremontować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 15:31 Wybrałbyś wypoczynek, a nie naukę? I dlatego ci ludzie z MBA zarabiają więcej: studia kosztują od kilkunastu (czasem mniej - jeśli są dofinansowywane z UE) do stu kilkudziesięciu tysięcy. Wartość gorszego lub lepszego samochodu. Ktoś, kto ma dostęp do takich pieniędzy (zarobił, ma bogatych rodziców albo firmę, która mu studia funduje)i chce się rozwijać - a nie tylko posiedzieć w sali wykładowej,jak to bywa na większości studiów podyplomowych - albo już ma, albo zasługuje na wysokie zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
kkuubba1 Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej 22.06.10, 15:49 blablablabla Odpowiedz Link Zgłoś
hydrograf Zrobiłem MBA za własne pieniądze... 22.06.10, 17:02 i były to wyrzucone pieniądze. Gdy szukałem pracy, studia MBA działały odstraszająco. Żaden pracodawca nie chce mieć pracownika lepiej wykształconego od siebie. Jako szef, z założenia, wie lepiej jak firma ma działać i jakiś tam MBA nie będzie mu mówił co ma zmienić. Schowałem więc MBA głęboko do szuflady... o wiele łatwiej znaleźć pracę jako "zwykły" inżynier. Dla wszystkich chętnych na studia MBA: Nie idźcie tą drogą! Najpierw posada, potem (ewentualnie) studia MBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.2.140.60.tvksmp.pl 22.06.10, 23:13 dziewczyno czy ty byłaś kiedyś w pracy? nie dostaniesz podwyżki z powodu jakiegoś papierka jeśli twoja postawa w pracy nie będzie przekładała się na jej przychód, poza tym pamiętaj! w kapitalizmie tnie się koszty , to zwykłe ekonomiczne szaleństwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Wiadomo, ze na Zachodzie MBA ma swoja wartosc 22.06.10, 16:59 to samo jest w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Pokaż mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 21:46 chociaż jeden program MBA w Polsce na dobrych miejscach rankingu FT. W ubiegłym roku pojawił się któryś z programów Koźmińskiego, na 100 był klasyfikowany w okolicach 95 miejsca (nie pamiętam dokładnie). Więc co my porównujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.prz.rzeszow.pl 22.06.10, 17:22 Teraz tu tą reklamę przenieśli?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo666 Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 213.156.124.* 23.06.10, 16:09 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG_Lord Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.tktelekom.pl 22.06.10, 18:11 Ja akurat studiuje MBA i uwierzcie nie są to tanie ani łatwe studia wystarczy zaznaczyć że są w języku angielskim, chciałbym tyle zarabiać szczerze powiedziawszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hę? Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 212.189.46.* 22.06.10, 19:03 No i co z tego że w języku angielskim? To chyba dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez MBA Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.cdif.cable.ntl.com 22.06.10, 20:16 Po ang to studiuje sie od pierwszego roku na WNE UW - dla chcacych. MBA trudne? Naucz sie statystyki matematycznej i ekonometrii z W.H Greene to bedziesz wiedzial co jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.home.aster.pl 23.06.10, 07:49 postudiuj fizyke to zobaczysz, ze cale studia ekonomiczno/finansowe wymagaja tyle wysilku i myslenia co rok na fizyce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kedar Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.cdif.cable.ntl.com 23.06.10, 11:00 Na WNE UW jest wiecej matmy niz na fizyce na UW. Nie masz pojecia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 15:48 > Na WNE UW jest wiecej matmy niz na fizyce na UW. Nie masz pojecia o czym piszes > z. To chyba ty nie masz pojęcia. Matematyka na WNEUW? Nie rozśmieszaj mnie, matematyki to wy tam na oczy nie widzieliście. Trochę rachunku prawdopodobieństwa i statystyki dla tłumoków i już się podniecasz. Chcesz postudiować prawdziwą matmę - idź np. na MIMUW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luksus81 Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.lightspeed.rsllil.sbcglobal.net 25.06.10, 09:28 jak zwykle zebral sie jeden z jeszcze jednym co wie wiecej od tego poprzedniego i pokazuja, ktory jest madrzejszy. Jak tak w pizdu wszystko latwo, idz, zrob, zacznij zarzadzac tym wszystkim, zeby hulało i było na plusie, ludzie mieli wypłaty co miesiąc, i wszyscy byli szczesliwi, wtedy pogadamy..., a jak narazie to pijcie mleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe :) Ale brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 20:18 No tak najpierw moda na inż potem na mgr a teraz na mba ..:) Czyżby prywatne szkółki powli padaja bo już nie ma kogo uczyć ? A prawda jest stara jak świat chcesz mić dobrą prace za dobre pieniądze to ...UKŁADY !!!!!!!!!!!!!!!! Wiem bo sam pracuje w korpo (pracowałem kilku korpo) i widze co się dzieje: chcesz mieć prace to układy a jak chcesz w miare szybko awansować to musisz miec ..lepsze układy od pozostałych. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Howard Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 86.96.227.* 22.06.10, 20:55 Tak jak w Indiach... Kzdy ma po dwa, trzy bachelor, dwa masters i dwa MBA degree. Im wiecej tym lepiej. A niewiele umieja, tylko machaja certyfikatami. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 21:03 Znam ludzi z MBA i żaden z nich nie zarabia poniżej 5k netto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 21:43 Okolice 5 tys to wcale nie jest dobra pensja. To raz. Po drugie jeśli stać kogoś na wydanie najmarniej 30 tys na studia (te topowe kosztują 2-3x więcej) to znaczy, że już mu się nieźle wiedzie. Nawet jeśli tą kasę wydaje firma to też znak, ze gość ma tam niezłą pozycję. Pytanie jak rzecz się zmieniła po skończeniu studiów? Co to dało? Czy wnieśli nowe rozwiązania do formy, stali się bardziej efektywni? O ile więcej zaczęli zarabiać dla siebie czy dla firmy Moim zadaniem to jest właśnie znak jakości a nie 9 tys. zł pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assssssss Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 82.160.51.* 30.06.10, 00:18 kur.... a co to jest 5000 zł netto wielkie gów.... nic, zero, jacy wy wszyscy jesteście pojebani z tymi studiami i całą resztą. jak przychodzi do mnie gość i wyjeżdża mi z tekstem że on studiuje i takie tam że chce 3000 netto i jest w ogóle "the best" po angielsku nie gada bo się wstydzi, z podstaw obsługi komputera to tylko nasza- klasa lub gierki, kontakty między ludzkie to tak ale bardziej dupę komuś obrobić niż coś pożytecznego omówić, i z zasady nic mu się nie chce olewa wszystko bo i tak rodzinka pomoże. ja po podstawówce tyrałem w jak wół i po 7 latach mam 8500 netto podstawy mieś + premia (ok 6000 netto kwartalnie), jestem zwykłym kierownikiem sprzedaży w zagranicznej firmie teraz mam dużo czasu więc poszedłem skończyć ogólniak bo już mam dosyć słuchania że powinienem mieć przynajmniej średnie. nikt nie robił mi problemu z powodu braku matury, nie mam znajomości niestety na pewno było by mi łatwiej, każdy jest kowalem swojego losu i to kim będziemy to zależy tylko i wyłącznie od nas samych a nie od papierków z jakiejś tam szkoły o której nikt nie słyszał, a nawet jeśli czegoś się tam nauczysz to nie wykorzystasz tego w pracy, WIĘC PO CO TRACIĆ CZAS I PIENIĄDZE? po to żeby jakiś dupek nad tobą Cię obrażał i poniża bo nie masz studiów lub jakiegoś tam MBA, lub studia które kończysz nie maja nic wspólnego z wykonywaną przez ciebie pracą. mama kolegów którzy skończyli technikum elektroniczne i wykładają towar na półki w markecie, więc po co to wszystko? żeby wyciągnąć kasę przepraszam za mój język i uniesienie ale jak słyszę studia to rzygać mi się chce ;-) a najbardziej rozwalają mnie ludzie z mojej firmy (po studiach i jeszcze nie wiadomo czym) dzwonią, piszą @ z problemami do mnie i proszą o poradę, pomoc, wsparcie - mnie głąba po podstawówce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ja mam tylko MGR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 21:17 Nie wiem czy w artykule podane są kwoty brutto czy netto, ale ja mam skromnego magistra i wyciągam ok. 8-10k na rękę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluegreengrass Re: Ja mam tylko MGR IP: *.ghnet.pl 22.06.10, 21:28 good for you :) jak zrobisz mba i przepracujesz 5 lat może będzie 15k na rękę :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asssss Re: Ja mam tylko MGR IP: 82.160.51.* 30.06.10, 00:20 jak przepracuje tam te 5 lat, to bez srem-be-aa też tyle dostanie, jeśli będzie odpowiednio dużo zarabiał dla firmy, przecież za darmo niczego nie dsoatanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Ja jako absolwentka tych studiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 21:32 mogę tylko powiedzieć: ostrożnie z decyzją o tych studiach. Zarobkami się nie ma co podniecać, 9500 zł zarabia w niektórych branżach specjalista z kilkuletnim doświadczeniem. Ja zdecydowałam się na te studia, bo mam wykształcenie zupełnie z innej bajki i potrzebowałam wiedzy z nazwijmy to ogólnie zarządzania. Wybór padł na topowy program (zawsze na szczytach wszelkich polskich rankingów, no bo jak już się uczyć to na dobrej uczelni), czesne (kilkadziesiąt tysięcy złotych) potraktowałam jako inwestycję. Co dostałam? Serię akademickich wykładów, czasem jakieś rozwiązywanie przedpotopowych "kejsów :-)". Z rzeczywistymi problemami z jakimi musi się stykać manager, o przedsiębiorcy nawet nie ma co wspominać- niewiele to miało wspólnego. Nie chcę się tutaj już więcej rozpisywać, to co faktycznie wyniosłam to wiedzę, żeby z przymróżeniem oka traktować te dyplomy:-))) Może akurat tak trafiłam.. Kiedy ma to sens? Gdy chcecie międzynarodowej kariery, ale wtedy zainwestujcie w programy liczące się na świecie (LBS, INSEAD, programy amerykańskie). Wart też pamiętać, że w polskich warunkach MBA to po prostu studia podyplomowe i nie dają tak naprawdę tytułu MBA. Wyjątkiem są programy, które nadają np. amerykański tytuł MBA, ale to są zwykle tytuły ze słabych uczelni. Gadki o partnerstwach są śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nielepszy a już myślałem że chodzi o J, H, U 22.06.10, 21:42 w innej kolejności, oczywiście. MBA to jest jakaś liga koszykówki? czy jakaś agencja wywiadowcza? a, wiem... to takie coś, na co było zlecenie, by jeleni poszukać, zedrzeć z nich kasę, a później won i dbajcie o siebie sami, głupie jelenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: a już myślałem że chodzi o J, H, U IP: *.chello.pl 22.06.10, 22:29 9,5 to duzo? krczaki, wiec chyba duzo zarabiam skoro mi tak mowia. A zwykly ze mnie inzynierek. Wiec jak zrobie to mba to chyba z 10k bede zarabial. Swiat i ludzie. A tak powaznie. To mogliby sie powstrzymac od tych durnych artykolow. Jak narazie na swej krotkiej drodze zawodowej wiecej spotykam jeleni po roznych kursach zarzadzania (jakim jest mba) niz ludzi ktorzy skonczyli dobry politechniczny badz uniwersytecki kierunek. I wszyscy ktorzy potrafia zarzadzac gorzej zarabiaja od wyrobnikow:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: a już myślałem że chodzi o J, H, U IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 22:47 Kiedyś w jakimś radiu słyszałam podsumowanie dotyczące dyrektorów zarządzających w Polsce. Chodziło o ich wykształcenie. Nie pamiętam już liczb, ale znakomita większość to ponoć inżynierowie (pamiętam, ze wśród nich większość stanowili absolwenci PW). Mnie się też wydaje, że najlepsza ścieżka to specjalista w dziedzinie x i potem dodatkowo jakieś szkolenia/studia dotyczące zarządzania. Ja o swoich doświadczeniach z MBA już pisałam, a jestem lekarzem w branży farmaceutycznej. Ludzie tylko po zarządzaniu znają się moim zdaniem na wszystkim i na niczym. Ale gwoli sprawiedliwości dla MBA-w Polsce dominują executive MBA, czyli dla ludzi, którzy już mają jakieś doświadczenia zawodowe w swojej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasniePan Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 81.210.105.* 22.06.10, 22:30 mba to może być potwierdzenie na papierku, że ktoś jest kumaty. ja to potwierdzam czynami i stanem konta i nie potrzebuję kupować takiego papierka za kilkadziesiąt tysięcy PLNów. mba im w tyłek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 213.156.122.* 22.06.10, 23:32 Kto to pisał? TO jakaś reklama MBA ? Co za syf znowu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Polska krajem snobow IP: *.dclient.hispeed.ch 23.06.10, 01:22 Poznalem kilku/a bankowo-ubezpieczeniowych niby-fachowcow - w moim kraju byliby bez szans. A pretensje ... "prosze ja ciebie" i "witam", mhm ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezprzesady Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.cdma.centertel.pl 23.06.10, 08:35 W Europie TRZY programy MBA mają jakiś sens. Reszta to pociskanie kitu obliczone na $$$. Mam te trzy literki, zrobione w miejscu ocenianym od lat przez rankingi na pierwszą trójkę, na etacie zarabiałem znacznie, znacznie więcej niż tu podają i moje MBA nie miało z tym NIC wspólnego (zresztą nic dziwnego, bo niewiele wniosło w moje umiejętności, mówiąc ogólnie - z całego programu przydały mi się trochę słownie DWIE rzeczy - transakcje arbitrażowe i prawo wekslowe - ale nie zawodowo, prywatnie!). Teraz jestem na swoim, jako freelancer zarabiam przeciętnie jeszcze więcej, i znów niewiele ma to wspólnego z tymi trzema literkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwtor Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 194.181.108.* 23.06.10, 09:53 To rzeczywiście słabo Cie tam uczyli, ja to samo maiłem na Podyplomówce z Handlu Zagranicznego za 4k rocznie. Te całem MBA strasznie przereklamowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyx co to są "ukończone studia doktoranckie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 08:51 tytuł doktora nauk czy też po prostu ukończenie studiów, ale bez zakończonej sukcesem obrony rozprawy doktorskiej?wbrew pozorom to spora różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: co to są "ukończone studia doktoranckie"? IP: 193.136.157.* 23.06.10, 16:13 Kleska na obronie doktoratu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilith27 Re: co to są "ukończone studia doktoranckie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.10, 15:13 :-) Albo nie podejście do obrony. Trudno jest zrobić doktorat w 4 lata, a tyle trwają właśnie takie studia. Myślałam, że bez zakończonej sukcesem obrony nic nie znaczą, a okazuje się, że jednak czasem tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob znam łatwiejsze 3literowe sposoby IP: *.ghnet.pl 23.06.10, 09:28 np. sex :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qetuo Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 09:16 "szef z wykształceniem zawodowym" - trochę to smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etuo "szef z wykształceniem zawodowym" - trochę to smut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 09:35 "szef z wykształceniem zawodowym" - trochę to smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.protonet.pl 25.06.10, 10:18 Hmm, kompletny brak sensu i logiki - w warszaFFce 9, w BS 4 ... nie ma to jak pusty snobizm, egocentryzm i glupota :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 10:33 Nie wiem kto pisze te dziwne komentarze, ale ja wspominam swoje studia MBA jako okres bardzo wytężonej pracy i nauki - w niczym nie przypominało to "kupienia" kolejnego papierka. Może to kwestia uczelni,która je prowadzi dlatego daleka byłabym od generalizowania. Ja w każdym razie polecam - mi dały bardzo dużo (nie mam wykształcenia ekonomicznego, a dzięki tym studiom nauczyłam się patrzeć na wiele procesów od innej strony). A jak ktoś się zdecyduje...to radzę się przygotować na ciężką pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dydek Ciężko jest na studiach IP: *.static.espol.com.pl 05.07.10, 10:44 Nie jest łatwo pogodzić zjazdy na uczelni, konieczność nauki w domu i pisania prac zaliczeniowych z pracą we własnej firmie i do tego życie rodzinne. Chciałem zrobić podyplomowe z zarządzania bo nie mam podstaw z ekonomii, a żeby prowadzić firmę na wyższym poziomie sama intuicja nie starcza. Szczęściem trafiły się studia MBA dofinansowane z EFS, czyli za 4000 czyli cenę podyplomówki mam prestiżowe studia menadżerskie, głupotą było by zmarnować okazję. Poszedłem na egzamin (ok 5 osób na jedno miejsce), który zdałem i zostałem przyjęty. Zjazd raz w miesiącu, 30 godzin -środa - niedziela. Takie studia są dla ludzi, którzy mają kilkuletnia praktykę w biznesie. Prowadzę swoją firmę już parę lat ale nie pracowałem wcześniej w żadnej korporacji i rzeczy, które są dla kolegów ze studiów oczywiste są dla mnie nowością. Oprócz samej wiedzy teoretycznej wymieniamy się też doświadczeniem praktycznym i to oraz poznani ludzie chyba jest najwartościowsze. Te studia systematyzują wiedzę i dają szerszy ogląd. Niestety moduły bywają nierówe, niektóre wykłady nudne i czysto akademickie i gdybym miał za to dać 20K to bym nie dał. Wniosek jest taki - szukać MBA w ramach EFS bo warto, w cenie jednej podyplomówki mamy studia, które tematyką obejmują ze cztery podyplomówki, a wartością dodaną jest dyplom MBA i ponoć wyższy prestiż :D Jak ktoś tu pisze, zę zrobił MBA i go nie chcą nigdzie zatrudnić bo za dobre ma wykształcenie to mnie śmiech ogarnia... Czy taka osoba ma miała jakąś praktykę i co to były za studia skoro przyjęli bez praktyki na stanowisku kierowniczym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głowa Re: Menedżerowie z MBA zarabiają najwięcej IP: 123.122.67.* 26.06.10, 07:09 Rozumiem, jeśli MBA są prowadzone po ang. przez wykładowców zagranicznych z odpowiednim doświadczeniem i przygotowaniem, które mają uczyć nowego podejścia do zarządzania... Ale jak widzę kolesia - absolwenta MBA, który nieskładnie mówi o ang., dodatkowo do kobiety zwracając się per "he" albo do faceta per "she" to dżizas... Ja się wówczas pytam co znaczy taki MBA, zwłaszcza że nie widzę u kolesia zdolności zarządzania innych niż "z buta"... Nie chcę też wiedzieć gdzie taki MBA był robiony (ale już wiem, że to odpowiednik tzw. wyższych szkół zarządzania i pierdzenia w stołek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Menedżerowie fz MBA zarabiają najwięcej IP: *.chello.pl 30.06.10, 19:28 juz niewiedza jak złodzieje znowu ludzi na kase wyciulać . kiedyś było po socjologii i marketingu praca bedzie w każdej firmie i ludzie płacili - zbudowali mode na te kierunki - skutki są dla wielu opłakane. teraz próbują wytworzyć modę na mba - PO KTÓRYCH NIE BEDZIESZ ŻADNYM MANAGEREM W TYM KRAJU TYLKO WYDASZ OGROMNĄ KASE . jak juz wydacie pieniadze to powstanie MBA-CIA po tym bedziesz najprawdopodobniej premierem ale bedzie kosztowało 100.000 za semstr i znajdą się chętni.. Odpowiedz Link Zgłoś