Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracowniku, czy znasz swoje prawa?

IP: 79.97.18.* 11.09.10, 10:09
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gL Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: *.toya.net.pl 11.09.10, 12:01
        To dlaczego Umowy inne niż przewiduje Ustawa z mocy prawa są nieważne? A sporządzenie takiej Umowy przez pracodawce nie jest ścigane z urzędu ? Kiedy urzędnicy odpowiedzialni za przestrzeganie prawa w tym kraju będą wywiązywać się ze swoich obowiązków względem zatrudnionych pracowników? Na razie to jest jedna wielka fikcja i udawanie ze coś się w tej sprawie robi. Pracownicy oficjalnie zatrudnieni na 1/4 etatu... pracują na całym etacie. A kontrola nie jest tego w stanie wykryć kpina i pozorność kontroli.
      • Gość: zulu Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: *.formlessnetworking.net 11.09.10, 12:03
        straż graniczna (placówka na wrocławskim lotnisku) łamie prawo pracy (wysyłając pracowników do Kłodzka na obowiązkowe okresowe badania lekarskie bez delegacji, bez zwrotu kosztów przejazdu, najlepiej w czasie wolnym - "weź wolne" - wiem, bo znajoma tam pracuje) i pewnie inne państwowe instytucje także, więc czego oczekiwać od "prywaciarzy"?

sam u prywaciarza zapieprzałem raz przez 29 godzin bez przerwy, omal nie przypłacając tego życiem. to była moja pierwsza praca, teraz już taki głupi nie jestem.
      • ulanzalasem Pracowniku, czy znasz swoje prawa? 11.09.10, 12:37
        Co im po znajomości prawa, jeśli nie jest ono przestrzegane, na drobniejsze rzeczy to już nawet nikt nie zwraca uwagi. Gdzie z tym iść do PIP, sądu? Przecież to oznacza utratę pracy ;) i od razu wiadomo, że człowiek lata po sądach więc połowę pracodawców w regionie może sobie odpuścić, szczególnie w mniejszych miastach. Poza tym kodeks jest dosyć elastyczny i pracodawca w wielu wypadkach tłumaczy się naglą potrzebą itp.
        Nie zapominajmy, że Polaków zatrudnia się np. 3/4 a robią po 8 godzin albo na 8 i pracują po 10-12 lub na umowę z... i wtedy mogą o wszystkim zapomnieć xD
      • Gość: BBKK Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.10, 13:39
        A sprawdzał ktoś kadrowców, czy znają KP? Mojej kadrowej na pewno nikt nie sprawdzał. Wszystko jest dla niej problemem. A jak jej ktoś udowodni, że się myli, to się obrażą i chyba wiadomo, co to oznacza dla tego pracownika.
      • Gość: bezr Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: 217.153.82.* 11.09.10, 14:51
        'Co im po znajomości prawa, jeśli nie jest ono przestrzegane...Co im po znajomości prawa, jeśli nie jest ono przestrzegane...Co im po znajomości prawa, jeśli nie jest ono przestrzegane''.... gdzie PIP i inni odpowiedzialni za praworządność???!!!
      • Gość: ełe Prawo pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.10, 16:04
        Chory wymysł socjalistów służący zniewalaniu ludzi. Takie rzeczy powinny być zniesione, a żadna ustawa nie ma prawa mieć większej mocy od prywatnej umowy.
        • Gość: ełe Re: Prawo pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.10, 16:06
          Nikt z zewnątrz NIE MA PRAWA dyktować ludziom warunków na których mają pracować.
          • Gość: Bzdur Re: Prawo pracy? - Bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 18:09
            Co ty gadasz człowieku!
            Może na zasadzie umowy prywatnej sprzedam cię w niewolę? Bo przecież prawo gwarantujące wolność nie może być nadrzędne wobec umowy prywatnej?

Tylko litera prawa chroni ludzkość przed stoczeniem się w barbarzyństwo!
            • Gość: Kagan Re: Prawo pracy? - Bzdura? IP: *.102.220.85.rev.optimus.pt 11.09.10, 21:54
              Otoz to. W warunkach tak wysokiego bezrobocia, jakie mamy w Polsce, to chcesz, aby pracownicy byli zmuszeni godzic sie pracowac po 16 godzin na dobe za tysiac zlotych brutto na miesiac?
              Narzekalismy za za 'komuny', to teraz placimy za te nasza glupote bardzo wysoka cene!
        • Gość: Kagan Re: Prawo pracy? IP: *.102.220.85.rev.optimus.pt 11.09.10, 21:52
          Uwazasz, ze przekraczajac brame zakldau pracy, obywatel traci wszelakie swe prawa? I co z nierownoscia ekonomiczna pomiedzy kapitalista i jego pracownikiem najemnym?
          • Gość: mmm Re: Prawo pracy? IP: *.chello.pl 12.09.10, 09:57
            Uważam, że ludzie świadomie podejmują decyzję gdzie i jak chcą pracować. Umowa o pracę to taka sama umowa jak inna- każda ze stron ma swoje prawa i obowiązki. Pozwalanie na przekraczanie praw to Wasza decyzja. Pozwalanie na lewe pensje- to też Wasza decyzja. Pisanie o tym jacy jesteście pokrzywdzeni nie pomoże.
            • Gość: Kagan Re: Prawo pracy? IP: 87.196.173.* 12.09.10, 15:07
              Ludzie podejmuja prace najemna z koniecznosci ekonomicznej, czyli inaczej pod przymusem, a nie dobrowolnie. Prawo pracy bylo by zbedne tylko wtedy, kiedy nikt nie musial by pracowac po to, aby zaspokoic swe podstawowe potrzeby.
              Umowa o prace nie jest taka sama jak np. umowa kupna samochodu, gdyz rynek pracy jest rynkiem bardzo specyficznym: handluje sie na nim de facto ludzmi, a dokladniej ich sila robocza, jedynym zrodlem zysku i kapitalu...
      • olias Pracowniku, czy znasz swoje prawa? 11.09.10, 18:38
        prawa to ja miałem za komuny. a teraz to mam prawo pracowac i nie podskakiwać. bo mnie wyp... .choć trzeba przyznać ze jak mnie wyp ... to wtedy tak, wtedy mam prawa.
        • Gość: aron Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: 91.200.94.* 11.09.10, 20:13
          jak ci się nie podoba dziki kapitalizm to nikt tu cię na siłę nie trzyma, poszedł won na Białoruś
          • Gość: Kagan Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: *.102.220.85.rev.optimus.pt 11.09.10, 21:55
            UWAGA! Znow aronek ze swymi "genialnymi odkryciami"...
          • olias Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? 12.09.10, 08:04
            byłem na białorusi. ech, żebyśmy to my mieli takie drogi ... .
            p.s. Ty naprawdę uwierzyłeś w tę propogandę?
            • Gość: aron Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: 109.243.158.* 12.09.10, 14:58
              wiec skoro tak ci sie podoba na Bialorusi to dlaczego nie zostales tam na stale tylko siedzisz ciagle w dzikim kapitalizmie pod butem Rydzyka?

Mi jako obszarnikowi i wyzyskiwaczowi jest lepiej w dzikim katolickim kapitalizmie. Natomiast uznaje prawo lewusow do szczescia i przypominam, ze kazdy komu jest zle w dzikim katolickim kapitalizmie moze w kazdej chwili wyemigrowac do raju na ziemi jakim jest Bialorus. Tylko z niewiadomych powodow im kto wiekszy lewicowiec i antyklerykal tym bardziej trzyma sie pazurami kapitalistycznej katolickiej Polski a na bialorus nie chce wyjechac. Nie wiem dlaczego. Chyba olias nie jestes dziennikarzem, wiec cie nie powinni tam zabic.
              • Gość: Kagan Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: 87.196.173.* 12.09.10, 15:10
                A tu masz racje arnoku: w POlsce dobrze powodzi sie dzis tylko zlodziejom...
              • sothink aron = lewus 12.09.10, 18:53
                że co? przecież to ty jesteś lewusem żyjącym na datku socjalnym i głosującym w wyborach na "Polskę Solidarną"(PRL) z miliardami dla górników, rolników i innych nierobów.
                Twój Jarek twierdzi że liberalizm(dziki kapitalizm) to zło.
                Jesteś więc durny czy chory psychicznie?
                aron i wyzyskiwanie buhahahahahahah:D
            • Gość: Kagan Re: Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: 87.196.173.* 12.09.10, 15:08
              Bialorius ma praktycznie ten sam poziom rozwoju co Polska, tyle ze ma lepsze drogi i mniejsze nierownosci miedzy obywatelami.
      • Gość: Kagan Nie mam praw, wiec ich nie znam! IP: *.102.220.85.rev.optimus.pt 11.09.10, 21:49
        Prawa to mieli pracownicy w PRLu. A pozniej przyszedl NSZZ Solidarnosc...
      • Gość: gość Pracowniku, czy znasz swoje prawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.10, 13:11
        To dlaczego pracownicy w firmie RTV EURO AGD mają w umowach na cały etat wpisaną podstawę pensji 1000 lub 1100zł??? Tak tysiąc lub tysiąc sto! A podobno w Polsce najniższa pensja brutto wynosi 1317zł. Gdzie to prawo pytam???!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka