Gość: Gast von Stsetsin
IP: *.chello.pl
27.09.10, 15:38
Ludzie!
Ja własnie kończę rok w czyms takim (rozpoczęcie i działalność wsparta funduszem unijnym).
I takie mam dla was przestrogi:
1. Ta kwota 45 tys. nie jest gwarantowana, to tylko max. które można uzyskać na start.
2. Trzeba miec pomysł, przełożyć to na biznesplan i oddać do oceny.
3. Biznesplan zapewne będzie posiadał miejsca do poprawy - wiec przygotujcie sie na szukanie ,,." ,, , " ,, ; " i innych niuansów.
4. Po otrzymaniu wsparcia należy wystartować z zakupami maszyn, kompów, oprogramowania itp. (tego o co staraliście się we wniosku) i zrobic z tego sprawozdanie wg otrzymanych wzorców (makabra - pole do popisu dla gryzipiórków, poszukiwaczy ,,.'' i ,, , ").
5. Jak zaczniesz działać - przygotuj się na pisanie różnych sprawozdań z prowadzonej działalności (osiągane wyniki, dlaczego takie jakie są, a nie takie jak zaplanowałeś w biznesplanie itd. itp.) - czyli kolejne tony papieru.
6. Polecam - bo mimo wszystko to ogromna pomoc - ale tylko dla cierpliwych, zaradnych i wytrwałych.
7. Wytrwasz przez rok - to wszystko Twoje.
8. Rada na koniec - nie szarżuj z reklamą, zastanów sie jaką dobrać aby najtańszym kosztem dotrzeć do potencjalnego klienta i jeżeli nie masz założonego obrotu i przychodów - tnij koszty.
Np. księgowość przez net (ja korzystam z ifirma.pl) jest duuuuużo tańsza od księgowości w biurze rachunkowym. Początki mogą być trudne ale później samo leci.
No to powodzenia!