Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Emigrancie - zostań swoim szefem

IP: *.chello.pl 27.09.10, 15:38
    Ludzie!
    Ja własnie kończę rok w czyms takim (rozpoczęcie i działalność wsparta funduszem unijnym).
    I takie mam dla was przestrogi:
    1. Ta kwota 45 tys. nie jest gwarantowana, to tylko max. które można uzyskać na start.
    2. Trzeba miec pomysł, przełożyć to na biznesplan i oddać do oceny.
    3. Biznesplan zapewne będzie posiadał miejsca do poprawy - wiec przygotujcie sie na szukanie ,,." ,, , " ,, ; " i innych niuansów.
    4. Po otrzymaniu wsparcia należy wystartować z zakupami maszyn, kompów, oprogramowania itp. (tego o co staraliście się we wniosku) i zrobic z tego sprawozdanie wg otrzymanych wzorców (makabra - pole do popisu dla gryzipiórków, poszukiwaczy ,,.'' i ,, , ").
    5. Jak zaczniesz działać - przygotuj się na pisanie różnych sprawozdań z prowadzonej działalności (osiągane wyniki, dlaczego takie jakie są, a nie takie jak zaplanowałeś w biznesplanie itd. itp.) - czyli kolejne tony papieru.
    6. Polecam - bo mimo wszystko to ogromna pomoc - ale tylko dla cierpliwych, zaradnych i wytrwałych.
    7. Wytrwasz przez rok - to wszystko Twoje.
    8. Rada na koniec - nie szarżuj z reklamą, zastanów sie jaką dobrać aby najtańszym kosztem dotrzeć do potencjalnego klienta i jeżeli nie masz założonego obrotu i przychodów - tnij koszty.
    Np. księgowość przez net (ja korzystam z ifirma.pl) jest duuuuużo tańsza od księgowości w biurze rachunkowym. Początki mogą być trudne ale później samo leci.

No to powodzenia!
    Obserwuj wątek
      • Gość: yhyaha Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.elk.net.pl 27.09.10, 16:46
        W Ełku większość pieniędzy zgarnęły dzieci bogatych i wpływowych rodziców. Szanse 1/100.
      • szeregowy_agent SWOT dla urzędnika 27.09.10, 17:06
        Najważniejsze przy ocenie biznesplanu jest SWOT- przestarzała, bo licząca 20 lat metoda analizy strategicznej ukochana przez beneficjentów, którzy potrafią udupić w ten sposób dobre, techniczne projekty. Ku przestrodze.
        • Gość: xawery Re: SWOT dla urzędnika IP: *.stk.vectranet.pl 27.09.10, 17:20
          Między innymi z tego powodu mój bezrobotny znajomy pokazał urzędnikom środkowy palec i zrezygnował z takiej formy pomocy. Robi na czarno i kasę odkłada na rozwój firmy i kupno hektarów, potem KRUS i resztę ma w tyłku.
      • Gość: xxx Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.toya.net.pl 27.09.10, 18:01
        dla bezrobotnych, dla rolników, dla emigrantów

a ja pracuje na etacie za 1500zł na rękę i dla mnie nie ma żadnej oferty, mam pomysł na działalność, ale nie mam funduszy, z marnej pensji nie odłoze, dofinansowanie nie dostanę bo mam pracę
        • Gość: urzednik Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.um.warszawa.pl 06.10.10, 09:29
          dla takich osób także mamy konkursy. Ten akurat jest skierowany do reemigrantów, nastepny będzie dla abslowentów szkół zawodowych.
          w przyszłym roku mam nadzieję będą następne.
      • popisuarka Emigrancie - zostań swoim szefem 27.09.10, 19:23
        Za 40 tys. zl to mozna w Polsce wyzyc rok, ale prawdziwego, czyli dochodowego biznesu to sie za te pieniadze nie zalozy.
      • arturpio Emigrancie - zostań swoim szefem 27.09.10, 22:53
        "Kandydaci zakwalifikowani do programu zostaną otoczeni opieką z zakresu doradztwa biznesowego, odbędą szereg szkoleń przygotowawczych, dzięki którym zdobędą wiedzę na temat prowadzenia własnej firmy"

co za (jeszcze jeden...) idiotyzm urzedniczy?

czy ci urzednicy ktorzy to wzmyslili wyobrazaja sobie ze z kogos kto nie ma pojecia co to jest przedsiebiorstwo i przedsiebiorczosc mozna "wyksztalcic" przedsiebiorce droga "szkolen i doradztwa"?

czyli ze co: dadza mu 40kZl i potem go beda "przygotowywac" do tego jak on ma je wydawac"

a moze tu chodzi o kolesiow i kolezanki ktory maja "firmy" doradcze i szkoleniowe, i ktore doskonale zyja z pieniedzy podatnika europejskiego prowadzac pseudo-dzialalnosci w pseudo-szkoleniu i pseudo-doradzaniu?

co ci urzednicy znowu wymislili?

i -kto- bedzie decydowac komu dac, a komu nie dac? urzednicy? a od kiedy urzednik moze sie wypowiedziec, ocenic jakis projekt przedsiebiorstwa? przeciez sie na tym calkowicie nie zna... gdfyby urzednik sie znal na tym co to jest przedsiebiorczosc, to by nie byl urzednikiem....

po fiasko POiG 8,1 przygotowywuje sie jesczcze nowy skandal... jak widac, twardoglowy polski urzednik sie nigdy z doswiadczenia nic sie nie nauczy.

• guino Re: Emigrancie - zostań swoim szefem 28.09.10, 07:39
          Dzieki za wszystkie informacje. Dowiem sie co i jak. Tego wieku 45 mi brakuje...
        • Gość: urzednik Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.um.warszawa.pl 06.10.10, 09:42
          no to trochę przesada.
          Wyciągneliśmy wnioski z 8.1 i:
          po pierwsze obejmujemy przedsiebiorców szkoleniami na początku projektu,
          po drugie minimalizujemy papierkowa robotę,
          dajemy doradcę, który pomoże prowadzić firmę (często są problemy jak coś załatwić),
          po trzecie o wyborze zdecyduje niezależna komisja w ktorej będą zasiadać osoby, które mają doświadczenie w biznesie,

tyle konkretów :)
      • Gość: JanKran Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 12:27
        zapomnieli dodać, ze warunkiem otrzymania dotacji jest przedstawienie poręczycieli

dotacja z (funduszu pracy) 17-19 k pln, deklaracja dwóch poręczycieli jest warunkiem złożenia wniosku

dotacja unijna circa 45 k czterech poręczycieli + weksel in blanco (sic!)

ponadto

przez cały okres oczekiwania na wniosek musisz być bezrobotnym, co oznacza:
        - 0 zł dochodu z jakiejkolwiek pracy
        - max 50% najniższego wynagrodzenia/mc z innych źródeł, w tym sprzedaży własności, jeśli więc np. sprzedasz na allegro ksiązek za 500 zł 10 gr to grodzi ci:

1. zwrot dotacji + odsetki
        2. grzywna
        3. trzy lata w pudle za podawanie fałszywych danych

• Gość: urzednik Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.um.warszawa.pl 06.10.10, 11:38
          Spokojnie, przecież projekt nie jest dla wszystkich.
          nieaktywny zawodowo uczestik musi być na dzień składania aplikacji (czyli np. w ostatnim dniu), czyli fakt, że przez cały rok wczesniej jest nieprawdziwy.
          okres oczekiwania na decyzję to w naszym przypadku ok. 1 miesiaca i rzeczywiście w tym okresie osoba musi byc nieaktywna zawodowo.
          co do kar za fałszywe oświadczenia to niestety kodeksu cywilnego
      • Gość: SzefSzefów Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.chello.pl 28.09.10, 18:25
        Kolejna kasa która dostaną akwizytorzy OFE i agenci ubezpieczeniowi - na pohybel wszystkim tym, którzy chcą otworzyć biznes stanowiący wartość dodaną na rynku!
        • Gość: boss Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 19:17
          Za 40 tys. biznesu nie otworzysz. Możesz co najwyżej stworzyć sobie miejsce pracy (tzw. samozatrudnienie).
        • Gość: urzednik Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.um.warszawa.pl 06.10.10, 11:50
          do tej pory mieliśmy naprawdę fajne pomysły na projekty. nie kojarzę żadnego pomysłu na OFE, który otrzymał dotację z miasta.
      • ive_got_5_on_it Emigrancie - zostań swoim szefem 29.09.10, 10:41
        40k pln? aka ~8.5k szterlingow aka ~10k euro?

dla emigranta oszczedzic taka kase pracujac za granica to pryszcz, nawet w najprostszych zmywakowych zawodach.
        • Gość: piękny donek Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: 109.243.144.* 30.09.10, 18:54
          Im więcej opinii tym mniej jest to ciekawe,ale polskie realia są takie,że to wszystko można o
          d..ę rozbić.Im większa biurokracja tym bardziej wszystko zagmatwane i mało czytelne i tak zacząłbym od góry: w sejmie zostawił 200słownie:dwustu ludzi,reszta po tysiąc zł.odprawy,
          1500,-miesięcznie i do roboty,senat z jego obecnym marszałkiem podobnie z płacami i paszła wont na bruk,bo efektów ich roboty zero,słownie:zero,próżniaki.Czas skończyć głupie zarty i
          mówić ludziom różne bzdety,żę ludzie wszystko chwycą
      • Gość: Poza ramą Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.centertel.pl 01.10.10, 15:28
        Za granicą nie trzeba pracować, aby godnie żyć. Przyład: Moja ciotka wyjechała 3 lata temu do Holandii. Przez ten czas NIGDZIE NIE PRACOWAŁA, żyje z zasiłku, ma na utrzymaniu 4 letnią córkę, a mimo to kupiła sobie tamże dom i odkłada spore pieniądze na powrót do Polski. Ja Mam 27 lat, jestem po studiach, pracuję za 1500 netto. Mam swój pomysł na biznes, ale dla osób w sytuacji takiej jak ja, nie ma pomocy od Państwa, ponieważ: nie jestem bezrobotna, nie jestem w odpowiedniej grupie wiekowej ( nie mam 25 lat ani też 45 lat), nie jestem studentem dziennym, nie jestem matką powracającą do pracy po urlopie macieżyńskim, ani też nie jestem ze wsi. Pytam się: DLACZEGO DOFINANSOWUJE SIĘ LUDZI, KTÓRZY BĘDĄC NA EMIGRACJI ODŁOŻYLI WYSTARCZAJĄCO DUŻO PIENIĘDZY, ABY ROZKRĘCIĆ NIEJEDEN BIZNES.
        Wygląda na to, że aby ZASŁUŻYĆ na jakąkolwiek pomoc od Państwa ("Państwa"-w tym wypadku powinnam użyć małej litery) trzeba najpierw na ten kraj, że tak się wyrażę, wypiąć dupe.
        • Gość: urzednik Re: Emigrancie - zostań swoim szefem IP: *.um.warszawa.pl 06.10.10, 12:15
          Nieprawdą jest, ze miasto nie daje pieniędzy na inne osoby. Jest wiele konkursów, a ten jest akurat skierowany do emigrantów. Za chwilę ruszamy z projektem dla absolwentów szkół zawodowych. W przygotowaniu kolejne.
          Natomiast musimy pamiętać, ze są to środki na aktywizacje zawodową i Unia Europejska tak to określiła. Nie jest to program dla wszystkich.
          Jeśli straci Pani prace może się pani ubiegać o środki na aktywizację zawodową.
          Jeśli chce Pani zmienić pracę też nic nie stoi na przeszkodzie, ale Unia Europejska takich działań niestety nie finansuje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka