Gość: mikron a gdzie IP: *.desy.de 28.11.11, 17:02 parytety? Co jeśli nikt nie zna dobrej programistki albo analityczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Rekrutują z polecenia IP: *.220.56.161.bransat.pl 11.12.11, 17:06 Ja też pracuję w firmie która zatrudnia w ten sposób i widzę w tym same korzyści. Znajomi ze studiów to zwykle tacy sami specjaliści jak inni absolwenci, ale bardziej im zależy na tym by nie zszargać opinii kolegi który ich zarekomendował. Natomiast ten co rekomenduje też nie zaproponuje byle kog,o tylko kogoś z kim da się pracować. No i jeszcze koleżeńska atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Rekrutują z polecenia IP: *.play-internet.pl 17.12.11, 13:43 Artykuł jest ciekawy-specjaliści szumnie opisywani .Tylko jestem ciekaw co ci specjaliści wyprodukowali dla człowieka i czy ten produkt został sprzedany.Bo w banku i ubezpieczeniach jest tyle bzdurnych operacji i regulaminów ,że głowa boli.Tworzy się różne instrukcje na którymi pracuje kilka prawników w taki sposób aby przeciętny człowiek tego nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
reto Rekrutują z polecenia czyli korupcja:-) 04.02.12, 15:09 Nic dodac nic ujac a moze jednak? Dla mie takie postepowanie jest nieuczciwe i kropka. To ze Gazeta to pochwala jest wysoce niemoralne. Użycie hasła pod tytułem na całym świecie tak się robi to nic innego jak manipulacja. To taka prawda jak to, ze Polska kiełbasa jest słynna na całym świecie, polskie kobiety są najpiękniejsze, cała Warszawa stoi na moście i czeka na powódź! Jest jeszcze sporo takich argumentów ale jak widzę piszący do gazet nie maja ambicji dziennikarskich. Pod względem korupcji Polska jest w czołówce światowej gdzieś chyba o miejsce wyżej od Rumunii jeśli sobie dobrze przypominam. Pisanie tego typu artykułów to pochwała nepotyzmu, korupcji, kolesiostwa i cwaniactwa. Cech które "w normalnym świecie są potępienie" - w Polsce to pochwała bo komuś się udało, dzięki sprytowi, cwaniactwu lub oszustwem. Takie cechy nalezy chwalic to jest POZYTYWNE? Proszę nie pisać, ze tak praktykuje się na całym świecie , bo nikt myślący, mający odrobine ambicji tak nie postępuje. Natomiast chwale się tym to zostawie bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: numerowaaa Rekrutują z polecenia IP: *.bb.sky.com 05.02.12, 21:05 Pracuje w duzej korporacji w Wielkiej Brytanii i tutaj za polecenie pracownika firma placi pieniadze. Sama polecilam dwie osoby i dostalam 750 funtow za kazda osobe. Oczywiscie musialy to byc osoby z odpowiednim doswiadczeniem i wciaz musialy przejsc proces rekrutacyjny, czyli dwie rozmowy kwalifikacyjne. Jednak moja firma prawie zawsze zatrudnia polecone osoby, a to wielka korporacja zatrudniajaca 16500 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: Rekrutują z polecenia IP: *.net-serwis.pl 05.02.12, 21:31 > Pracuje w duzej korporacji w Wielkiej Brytanii i tutaj za polecenie pracownika > firma placi pieniadze. Sama polecilam dwie osoby i dostalam 750 funtow za kazda > osobe. Oczywiscie musialy to byc osoby z odpowiednim doswiadczeniem i wciaz mu > sialy przejsc proces rekrutacyjny, czyli dwie rozmowy kwalifikacyjne. też płacę moim współpracownikom za polecenia ale polecani też muszą przejść proces rekrutacji biorę też ludzi z ogłoszeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Rekrutują z polecenia IP: *.compi.net.pl 09.02.12, 09:11 Rekrutacja z polecenia miałaby uzasadnienie jedynie wówczas gdyby na rynku pracy była trudność z pozyskaniem pracownika o pożądanych kwalifikacjach. Dzisiaj jest to zwykłe łajdactwo , kumoterstwo i nepotyzm , bowiem pozbawia się ludzi równych szans w zdobywaniu zatrudnienia, często są to ludzie o lepszych, niż ci z rekomendacji, kwalifikacjach. Inaczej mówiąc to DYSKRYMINACJA i wykluczanie jednostek, często uzdolnionych, ze społeczeństwa. Nie masz poparcia , nie nasz dobrej pracy i lepszego życia, a wykształcenie i umiejętności są tutaj bez znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1234 Re: Rekrutują z polecenia IP: *.skierniewice.vectranet.pl 11.02.12, 09:07 wake up! W jakim swiecie ty zyjesz? Praca z polecenia to normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Rekrutują z polecenia IP: *.centertel.pl 14.03.12, 00:55 Kolejny artykuł w stylu piękna wizja z polecenia. Niestety realia są zupełnie inne. Kolesiostwo panuje i znajmości. Tyle że ci znajomi to żadni specjaliści. Tylko kolesie którzy nie mogą znaleźć pracy bo niewiele lub nic nie potrafią i kolega koledze załatwia. Oczywiście żadnych rozmów kwalifikacyjnych, głupich pytań ile się chce zarabiać, żadnych gadek o kryzysie. Tylko dobra stawka , łatwa praca zwana fuchą i ciepła posadka. Specjalistów to szukają w Polsce firmy jako łosi do czarnej roboty na portalach typu pracuj.pl Specjaliści to tania siła robocza. Ma za grosze przyjść i zapie...ć. Sam za kilku kolesiowych znajomych i za mniejsze pieniądze. Dlatego jak ktoś może niech wyjeżdża za granicę do IT. A jak ktoś wyjechał niech tu nigdy nie wraca. Nie ma po co. A artykuły takiej jak tu to komunistyczna propaganda pseudo kapitalistycznych kolesi -z firm i HRów. W polsce dobrą pracę i dobre stawki ma się jedynie po znajmości i z małą lub żadną wiedzą. Specjalistów albo nie chcą zatrudniać bo są za mądrzy, albo chcą ale za grosze i rozmowy przypominają mega walkę, a na końcu się słyszy ile pan by chciał zarabiać, ale wie pan jest kryzys, takie są stawki rynkowe. Nie wierzcie pracodawcą i hrowcą. Na specjalistach IT w polsce robi się pieniądze, ździera kasę i wykorzystuje ich umiejętności za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yourek Rekrutują z polecenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 16:42 Potwierdza to moje przypuszczenie, dlatego nie wysyłam ofert podjęcia pracy do agencji zatrudnienia. Szkoda czasu i nerwów a poza tym mozna wpaść w kompleksy. Przekonałem się o tym, że agencje zatrudnienia zatrudniają po znajomości ( kolegów) i że dokumenty fachowców trafiają do kosza podejmując prace po takich specjalistach . Najlepiej jest szukać pracy w firmach w których bezpośrednio poszukuje się fachowców. Wtedy masz szansę. Każdą pracę, którą otrzymałem dostałem bezpośrednio u pracodawcy. Najczęśćiej zatrudniany byłem do wyprowadzania bałaganu zrobionego przez osoby z polecenia, które "szybko się uczą" czyli za tą naukę muszą zapłacić pracodawcy. . Po kontroli skarbowej dopiero się nauczyli, że sam dyplom i kurs głownego księgowego oraz wspaniała aparycja to za mało. Włąsciciel Firmy dopiero otworzył oczy gdy zobaczył ustalenia pokontrolne. Wtedy dopiero firma zatrudniła fachowca bez pośrednictwa HR.Potrzebowałem na wyprowadzenie takiej firmy 2 lata ( korekty deklaracji na 5 lat do tyłu, poprawianie bilansów które się nie bilansowały i inne poważne błędy ). Po prostu dla osoby z HR w wieku 28-30 lat doświadczony fachowiec nie posiada kwalifikacji. Zmieniają się zasady: wszystko robi się byle jak, byle szybko i po znajomości. Jak będzie żle to to osoba po znajomości się zwolni i nic jej nie zrobicie.(odpowiedzialnośc max 3 pensje!!!) Chyba założę agencję zatrudnienia dla fachowców - Nie sądzicie że jest to dobry pomysł.... Pozdrowienia Yourek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Rekrutują z polecenia IP: *.lodz.msk.pl 27.04.12, 11:28 Jeśli firma jest prywatna i rekrutującym jest właściciel to jego sprawa kogo przyjmuje na jakie stanowisko, bo można założyć, że ponosi za to odpowiedzialność materialną. Ale jeśli rekrutujący nie jest właścicielem firmy to już zupełnie inna kwestia. Mając ponad 20 doświadczenia z pracy w urzędach państwowych mogę kategorycznie stwierdzić, że jest to zjawisko wysoce szkodliwe, to samo się tyczy dużych firm, gdzie nie rekrutują właściciele. Trzeba tu zwrócić dodatkowo uwagę, że w artykule rekrutują właściciele dobrze zorientowani w biznesie, który prowadzą. Osobiście takie praktyki w wypadku pozostałych przedsiębiorstw i instytucji oceniam nagannie i myślałam, że zaginą razem z czasami PRL-u. A tu proszę PRL-bis. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin79w Rekrutują z polecenia 20.06.12, 11:37 Nie dziwi mnie takie przyjmowanie do pracy. Na Zachodzie tak jest od dłuższego czasu. Dziwi mnie narzekanie na taką formę. Jest, i nie da się tego zmienić, trzeba się przyzwyczaić. Jedyne co można zrobić, to zacząć poznawać ludzi z branży i zdobywać zaufanie. Przywyknąć, że tak się zmienia rynek pracy. Trzeba wyjść z domu i przestać spędzać czas na narzekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanKarn Re: Rekrutują z polecenia IP: *.opole.hypnet.pl 15.08.12, 09:10 marcin79w napisał: > Nie dziwi mnie takie przyjmowanie do pracy. Na Zachodzie tak jest od dłuższego > czasu. Dziwi mnie narzekanie na taką formę. Jest, i nie da się tego zmienić, tr > zeba się przyzwyczaić. Jedyne co można zrobić, to zacząć poznawać ludzi z branż > y i zdobywać zaufanie. ludzie z branzy maja cie polecic konkurencji ? puknij sie w ten pusty łeb Przywyknąć, że tak się zmienia rynek pracy. rzecz w tym, że nic się nie zmienia - załatwianie po znajomości ma korzenie w głębokiej komunie Trzeba wyjść > z domu i przestać spędzać czas na narzekaniu. proceder chodzenia na wódkę z właściwymi osobami - zamiast na wykłady - trzeba zaczynać najpóźniej na studiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Rekrutują z polecenia... IP: 173.233.211.* 26.06.12, 22:10 Kolega poleca kolege... a pozniej tworzy sie jedna wielka sitwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Rekrutują z polecenia IP: *.wroclaw.mm.pl 27.07.12, 01:31 Z tego właśnie powodu arystokrację nękały choroby dziedziczne, bo obracali się w gronie znajomych żeniąc się i rozmnażając. Brak dopływu "świeżej krwi" doprowadzi w końcu do degeneracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frustracja Super, po prostu super IP: *.aster.pl 28.07.12, 06:22 Czyli jako osoba aspołeczna nie mam po co szukać pracy. Nie prowadzę życia towarzyskiego, znajomych nie mam. Z ogłoszenia nie rady, nawet na sprzątaczkę chcą studentów z doświadczeniem. Zresztą po co, skoro większość firm zatrudnia po znajomości i nikt nie widzi w tym nic złego. Jeszcze kilka lat i albo pod kościół, pod most albo powiesić się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Rekrutują z polecenia IP: *.static.tvk.wroc.pl 02.10.12, 07:49 Cóż taka rekrutacja ma miejsce w 100 procentach korporacji it jakie znam. Tyle ze nie dokona jest to tak jak myślicie zatrudnianie znajomych. Osoba polecona przechodzi normalny proces rekrutacji nieraz na normalnych zasadach konkurując z ludźmi z ulicy bądź bardziej agencji rekrutacyjnych. Jest to bardziej budowanie własnej bazy cv niż rzeczywiste zatrudnianie z polecenia. Generalnie bierze się to stąd ze ciężko znaleźć programistę który ma doświadczenie i łaskawie zaaplikuje na nasze stanowisko przeważnie trzeba do niego jakoś dotrzeć zostaje polecenie kolegi bądź linked in lub agencja typu rinf lub power z tym ze programiści często z agencjami nie chcą nawet gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Rekrutują z polecenia IP: *.static.tvk.wroc.pl 02.10.12, 07:51 Miało być do końca, sorry piszę z telefonu ;p Odpowiedz Link Zgłoś