Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca, szef a nielegalne oprogramowanie

IP: 193.84.182.* 04.11.10, 15:52
    Słuchajcie, mam takie do Was zapytanie - pracuję w niewielkiej firemce reklamowej, w której korzystamy z prywatnych komputerów, musimy je nosić ze sobą codziennie (laptopy), co miodem wcale nie jest, kiedy dojeżdża się do roboty tramwajem, no ale jak mus, to mus, szef dopłaca nam ekwiwalent za prywatny sprzęt. W pracy korzystamy ze specyficznego oprogramowania - jest ono dość drogie. Szef, coby zaoszczędzić, ściągnął z neta piracką wersję i dał nam wszystkim. Sam na komputerze swoim ma zainstalowaną oryginalną.

Teraz coraz więcej się mówi o kontrolach, wiec trochę się zestresowałam. Co będzie, jeśli kiedyś będzie jakiś najazd i inspekcja wykryje, że w firmie używa się pirackiego oprogramowania? Kolega twierdzi, że to problem szefa, bo pracujemy na nim dla niego. Ale z drugiego strony szef może powiedzieć, że mamy własne, prywatne kompy i to nasza sprawa, jakie mamy na nim oprogramowanie...

Jak to jest prawnie? Czy ktoś może mnie pociągnąć do odpowiedzialności, że pracuję na nielegalnym programie?? Czy to pójdzie na szefa?
    Obserwuj wątek
      • Gość: anka Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 193.106.84.* 04.11.10, 16:06
        To, że jak wpadnie kontrola i konfiskują ci kompa to masz jak w banku!!!
        • Gość: katiuszzza Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 193.84.182.* 04.11.10, 16:53
          No to kurka pięknie. Czyli szefuńcio jednak bardzo dobrze to sobie wykombinował. On czysty, kryty jakby co, bo przecież pracownicy mają w pracy swoje prywatne komputery.

Czy ktoś wie, jakie moga być inne konsekwencje?

• Gość: ziuta Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 193.106.84.* 04.11.10, 20:33
            Policja zabiera kompa albo dysk do badań a tobie grozi do 5 lat więzienia.
            A w sferze prawa pracy poczytaj tu:
            kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/teksty/378843,nielegalne_oprogramowanie_przyczyna_wypowiedzenia.html
            • Gość: Panasiuk J Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.chello.pl 04.11.10, 20:51
              kurczę ,
              a jak nie umiem czytać ?
              • Gość: ziuta Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 193.106.84.* 04.11.10, 21:02
                wtedy masz nielegalne programy i solidnie bekniesz a potem się zes.rasz ze strachu!
      • krzysztofsf Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie 04.11.10, 21:44
        Sadze, ze musicie wspolnie postawic sie szefowi i odmowic instalowania u siebie nielegalnego oprogramowania.
        Jestescie do tego zapewne zatrudnieniu na umowe zlecenie lub umowe o dzielo, a nie jako pracownicy etatowi?
        Jesli etatowi, to mozecie w ostatecznosci zglosic sie do szefa z drukami na papierze firmowym "potwierdzam przekazanie i zainstalowanie pracownikowi ixinskiemu sluzbowego oprogramowania xyz o numerze xxxx, bedacego wlasnoscia mojej firmy, do wykonywania pracy na jego prywatnym komputerze". Pieczatka wlasciciela, podpis.
        Jesli odmowi, odinstalowujecie.
        Z tym, ze kontrola rowniez moze wtedy zabrac sprzet, ale jest podstawa do sprawy sadowej z wlascicielem.

Ogolnie sytuacja nieciekawa, cos takiego, jakby gosc wysylal was do pracy, zaczynajac od "najpierw przejdziecie przez plot do sasiada i ukradniecie mu auto. Nastepnie jedziecie do...."
      • Gość: pomysłowy ch...ek 1) tylko offline 2) truecrypt IP: *.chello.pl 05.11.10, 16:41
        i moga cie w dupe pocalowac
      • Gość: Asfo Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.acn.waw.pl 06.11.10, 18:17
        Nie zgodziłabym się na taki układ i już.
        Ryzykujesz że to Ty będziesz miała problemy, szef się wypnie, że o niczym nie wiedział.

Jeśli się nie ma kasy np. na legalne programy Adobe można kupić Corela w starszej wersji za około 1000 zł i też się da pracować. Gorzej z flashem, bo nie bardzo jest czym zastąpić, ale wtedy można to kupić tylko jednemu wyspecjalizowanemu pracownikowi, reszta nie musi mieć.

Jak ci strasznie zależy na tej pracy, to sama kup sobie oprogramowanie, ewentualnie w postaci tańszego zamiennika lub w starszej wersji.
      • Gość: nick Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 20:23
        Twój szef to zwykła oszczędna kutwa, na bank się wypnie w razie kontroli. Napisz jeszcze o jakie programy chodzi, bo nie wierzę, że są aż tak drogie dla firmy. Przykładowo Autocad dla 1 użytkownika to ok.25tys zł i jakoś ktoś to kupuje.
      • Gość: buff Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 188.33.168.* 07.11.10, 18:17
        Donies na gnoja. Widzialas ten film? www.oni-nielegalni.pl/ukarani_krzysztof.php

Jesli twoj szef jest nie dosc, ze kutwa, to jeszcze swiadomie naraza swoich pracownikow na 5 lat pierdla, to po prostu czacha dymi, dziewczyno. Odmow pracy na takim sprzecie. I zglos to gdzies, jak sie takich elementow nie nauczy bolesnie, to nijak sie nie nauczy.
        • Gość: kAGAN Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.dsl.telepac.pt 12.11.10, 23:33
          Donies na szefa i strac prace oraz miej klopoty z policja i prokuratura, gdyz szef sie zawsze wykreci, bo on ma przeciez 100% legalne oprogramowanie, a to ty bedziesz miec klopoty ze swymi "nielegalnymi" programami...
          Ale coz. Chcieliscie kapitalizm, to go macie!
          • Gość: KAGAN Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.dsl.telepac.pt 13.11.10, 00:45
            Pozostaje chyba tylko zmiana pracy... :(
          • Gość: streetwarrior Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.182.125.255.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.11.10, 12:25
            dlaczego od rzu problemy ;) skoro szef ma taki lekki stosunek do softu, u siebie na pewno trzyma też coś nie halo. po za tynm zawsze jeszcze PIP zostaje.
        • Gość: bogusz Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 178.73.49.* 16.11.10, 21:31
          Film konkret.
          Kurcze,nie sadziłam ze to jest prawda.Myslałam ze takie naloty to jakas ściema.A tu prosze,namacalny dowód.
      • Gość: lidka22 Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: 178.73.49.* 12.11.10, 22:32
        Teraz jak mnie szef wkurzy,ale tak na maxa to normalnie na niego doniose i juz ...
      • Gość: JanKran Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.10, 09:30
        Pytanie zasadnicze: gdzie można donieść?!

Znam kilku s*wieli, na których doniósłbym dla sportu
        • konto.jednorazowe.nr1 Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie 13.11.10, 13:02
          Donosi sie anonimowo, uprzejmie, pokornie i do WLADZ!
          • Gość: felicjannn Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.chello.pl 13.11.10, 23:39
            miałem podobną sytuację, pracowałem w pewnej firmie gdzie szef oszczędzał na wszystkim: wyłączał ogrzewanie na noc, kombinował z umowami jak mógł byle nie płacić pełnego zusu pracownikowi, grafikom kazał pracować na komputerach z 1 gb ramu itp itd - byle taniej!
            Pewnego dnia trzeba było coś otworzyć na wyższej wersji pakietu adobe... usłyszałem że nie wiem skąd ale mam ten program zdobyć, ściągnąć - to jest polecenie służbowe - wykonać!
            sam w tym momencie popełniłem przestępstwo ściągając program no ale... używałem go później przez rok w celach zarobkowych dla mojego pracodawcy! Często wspominałem o problemach jakie mogą z tego wyniknąć on zapewniał że mam się nie martwić i że to jest na firmowym komputerze i jakby co on to bierze na siebie... pewnego roku w grudniu wypłata opóźniała się już drugi tydzień - stwierdziłem że koniec tego, odchodzę ale narobie sk... problemów - zaktualizowałem piracką wersję adobe, napisałem do dystrybutora jak sprawa wygląda, zgłosiłem sprawę do BSA - chyba wszędzie oprócz policji... w firmie byłem jeszcze trzy miesiące - pensja opóźniona ale za coś trzeba żyć. I co? przez ten czas nikt nie pojawił się w firmie z kontrolą! - śmiech na sali, najwyraźniej jak korzysta się z nielegala na jednym stanowisku to nikt nie reaguje :/
            • Gość: Kagan Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie IP: *.dsl.telepac.pt 14.11.10, 00:27
              No coz, POLSKA JEST DZIS PANSTWEM BEZPRAWIA...
            • robalinka Re: Praca, szef a nielegalne oprogramowanie 10.12.10, 20:45
              Hahahahahaa! Niesamowita historia ;) Gratuluje odwagi - tobie i sobie, bo niedawno też skorzystałam z możliwości zemsty, jaką szefuńcio sam stwarza zostawiając po sobie haki do zbierania i ze stronki do donosików www.oni-nielegalni.pl/zglos_przestepstwor.php Satysfakcja niezrównana, kiedy sie dowiedzialam, ze byla kontrola i szef musial naruszyc zaskorniaczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka