Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Miasta na saksach

16.04.04, 16:36
    Mieszkańcy Siemiatycz opowiadają, że niemal całe miasteczko jeździ
    pracować do Brukseli. Podobno nie ma w Siemiatyczach rodziny, z
    której ktoś nie pracowałby właśnie tam. Ciekawe, czy inne polskie
    miejscowości mają takie „zaprzyjaźnione” miejscowości za granicą, do
    których masowo jeżdżą na saksy? Jeżeli mieszkasz w takiej miescowości albo o
    niej słyszałeś, opisz nam ją!
    Obserwuj wątek
      • Gość: X Re: Miasta na saksach IP: *.kabel.telenet.be 17.04.04, 05:56
        Podobno caly Bialystok pracuje w Antwerpii ( moze nie podobno bo to widac i
        slychac)

Jakies miasta z Podkarpacia maja opracowana Ameryke - hmmm to droga dluga i
        kosztowna czesto z one way ticket w kieszeni
      • plesser Re: Miasta na saksach 17.04.04, 09:35
        Gorny Slask zaprzyjazniony jest oczywiscie z Republika Federalna. Podwojne
        obywatelstwo potwierdzone maja juz setki tysiecy ludzi na opolszczyznie i
        dziesiatki tysiecy w katowickiem. W malych miejscowosciach lub dzielnicach
        miast bylo przewaznie tak, ze sasiedzi sciagali sie nawzajem podczas wielkiego
        exodusu w latach 80 do tej samej miejscowosci w RFN. Do dzis zwiazki danej
        dzielnicy, wioski lub osiedla z miastem lezacym kilkaset kilometrow na zachod
        sie utrzymuja. Na swieta i wakacje przyjezdzaja odwiedzajacy, a kolejne
        pokolenia (obecnie wyz demograficzny z poczatku lat 80) dolaczaja do krewnych i
        znajomych w Reichu.
      • Gość: doradca Re: Miasta na saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 17:29
        Czytelnicy Gazety Wyborczej miłością pałają do Cypru dzięki artykułowi
        napisanemu przez światowej sławy gwiazde dziennikarswta sponsorowanego,
        nieocenioną A. Borowiec.
        • antyka Re: Miasta na saksach 04.05.04, 09:54
          Z tego co pamietam, u nas na dziennikarstwie, teksty A. Borowiec byly czesto
          analizowane - i wszyscy studenci jak jeden maz byli zgodni co do jednego - jej
          teksty sa rzetelne i co najwazniejsze ciekawe! Mialam kiedys przyjemnosc byc na
          wykladzie A. Borowiec - bardzo bystra z niej dziennikarka. Wroze jej wielka
          przyszlosc.
      • Gość: irish Re: Miasta na saksach IP: 217.78.11.* 17.04.04, 19:52
        Podobno na Islandii pracuje jakas grupa kilkudzisieciu Polakow, prawie wszyscy
        z jednej miejscowosci z Polsce, ale nie wiem jakiej..
      • ejoker Re: Miasta na saksach 18.04.04, 02:25
        Kiedyś, czyli parę lat do tyłu takimi miejscowościami były: Białystok i Łomża.
        Mieszkańcy tych miast masowo wyjeżdzali do pracy w USA a na lotnisku w
        Warszawie jak kończyła sie odprawa celna to przez megafony ogłaszano czy już
        wszyscy z Białegostoku zgłosili sie do odprawy.
        Wyjazdy z tych miejscowości teraz są widoczne w rozwoju tych miast.
        A ja zapraszam do szukania pracy w www.ejoker.pl
        Pozdrowienia
        • jot-23 Re: Miasta na saksach 18.04.04, 05:00
          ejoker napisał:

> Kiedyś, czyli parę lat do tyłu takimi miejscowościami były: Białystok i Łomża.
          > Mieszkańcy tych miast masowo wyjeżdzali do pracy w USA a na lotnisku w
          > Warszawie jak kończyła sie odprawa celna to przez megafony ogłaszano czy już
          > wszyscy z Białegostoku zgłosili sie do odprawy.
          > Wyjazdy z tych miejscowości teraz są widoczne w rozwoju tych miast.
          > A ja zapraszam do szukania pracy w www.ejoker.pl
          > Pozdrowienia

z tym Bialymstokiem to g. prawda (nie chodzi mi o goralskom!) tzn... typowa
          rozmowa nowozapoznanych panow po 40-tce na greenpoincie wyglada mniej wiecej
          tak:
          "czesc, skad jestes" "z Bialegostoku" "a z samego?" "no nie..jestem z...(i tu
          wpisz jakakolwiek wioche w prominiu 50 km od miasta <-
          • Gość: Łysy Re: Miasta na saksach IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.04, 12:40
            ponoc mońki siedza w chicago (ale kogo tam nie ma?)
            • Gość: wiem Re: Miasta na saksach IP: 217.153.116.* 18.04.04, 15:28
              w NYC nie brakuje też Rzeszowa
          • Gość: wow Re: Miasta na saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 14:16
            Kocham ten kraj i jego mieszkancow. Spotykaja sie dwaj Polacy na saksach przy
            myciu garow, ale zawsze ten jeden jest lepszy bo z miasta...
      • ka-8 Re: Miasta na saksach 18.04.04, 15:43
        Ponoć Rydzyna (jakieś 10 km na południe od Leszna) eksportuje sporo ludzi do
        Belgii. :)
        • Gość: anka20 Re: Miasta na saksach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:22
          heh, z tymi siemiatyczami to w sumie prawda, ale jesli chodzi o sam białystok
          to wszystko jest wyssane z palca, ale rację ma ktoś kto pisał o Greenpoincie: z
          uwagi z ciekawą topogafię- w promieniu ponad 150 km od Białegostoku nie ma
          miasta o chociażby podobnej wielkości, więc mieszkańcy okolicznych wioseczek
          opowiadają bajki o swoim pochodzeniu z "rozwijającego się " miasta...

no i gdyby ten "rozwój" rzeczywiście byłoby widać, nie pragnęłabym tak gorąco
          stąd uciec

pozdrawiam z Białegostoku
      • Gość: syl Re: Miasta na saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 22:17
        Znam młodego człowieka, który wyjechał 2 lata temu do Cambridge (GB) i był
        bardzo zdziwiony, gdy okazało się, że ogromna liczba saksujących tam - w
        gastronomii najczęściej - rodaków pochodzi z jego rodzinnego maiasta - Sztum
        lub okolic. I tam się dopiero, na tej obcej ziemi, poznali i bratali się w
        najlepsze :).
        • Gość: super dj heniu Re: Miasta na saksach IP: *.wspa.edu.pl 19.04.04, 17:23
          ponoć pół Lubartowa siedzi w Londynie
      • Gość: anuteczek Re: Miasta na saksach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:18
        Sokółka w Anglii - Londyn, Augustów w Stanach i Niemczech, część skoligacona z
        Sokółką w Londynie. Wiem, bo kiedy jechałam do Londynu (w celach naukowych) pół
        autobusu była wyładowana Sokółką, a druga Augustowem - celnik ze zrezygnowaną
        miną zapytał "Sokółka or Augustów"...
        pozdrawiam,
        andzia
        • anie23 Re: Miasta na saksach 20.04.04, 01:43
          Północna Holandia opanowana przez Górny Śląsk. :)
          • peter2715626 Re: Miasta na saksach 20.04.04, 06:06
            Auckland opanowane przez Dolny Slask i Opolszczyzne.

=====================

mordor.mds.pl/peter
      • Gość: marian Re: Miasta na saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 21:08
        pół Mileca pracuje w Madrycie
      • hispana Re: Miasta na saksach 22.04.04, 13:53
        Kozienice i okolice sa w Oslo
        • Gość: Gosc Re: Miasta na saksach IP: 212.219.59.* 23.04.04, 15:42
          Natomiast tutaj, gdzie ja jestem (miasto w UK) nie ma nikogo z Polakow. :(
          - Oczywiscie chodzi mi o Polakow pracujacych, bo takich juz na emeryturze, to
          znajdzie sie jeszcze garstka...
      • qubacz Re: Miasta na saksach 23.04.04, 17:24
        Łomża, Łomża wszystkie sabłeje mieszkalne na grinpojcie nasze!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka