Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca na emigracji w CV

IP: *.range81-159.btcentralplus.com 18.02.11, 18:16
    Jak w w/w temacie: Robota na obczyznie udokumetowana w CV - odstrasza polskiego pracodawce, czy nie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zależy Re: Praca na emigracji w CV IP: *.Red-83-33-248.dynamicIP.rima-tde.net 18.02.11, 18:42
        Zależy na jakiego pracodawcę trafisz. Sadzę, że praca na dobrym stanowisku, na którą masz jakieś papiery jest plusem. Zmywak może mniej, ale i to można jakoś ładnie wpisać i przekuć w zaletę.
      • rabart Nie ma to znaczenia 18.02.11, 19:00
        Ważne jest kogo znasz.
      • annataylor Re: Praca na emigracji w CV 18.02.11, 19:29
        ja nie wpisuję, bo uważam to za zbędne, zreszta to nie byla praca jakas super ambitna, wiec po co sie tym chwalic. to byla praca dla kasy, a nie dla rozwoju i kariery
        • maczores Re: Praca na emigracji w CV 19.02.11, 11:44
          Pracowałem na emigracjii przez kilka lat w dziale Zarzadzania Jakoscia duzej firmy faramceutycznej. W Polsce bezskutecznie poszukuje pracy. Niby są jakieś ogłoszenia o pracę ale kto je dostaje? Może dlatego że nie ma tu firm innowacyjnych tylko same montownie i call center? Czekam jescze 2 -3 miesiące i spróbuje w Niemczech, może tam moje doświadczenie się komuś przyda.

• Gość: bonifacy Re: Praca na emigracji w CV IP: 109.144.244.* 19.02.11, 11:58
            do Moczares

Jesli pracowales w globalnej firmie farmaceutycznej-jesli ta ma swoj oddzial w Polsce-to bez problemu powinienes dostac prace w kraju.
            • maczores Re: Praca na emigracji w CV 19.02.11, 13:35
              do Bonifacy:
              Tak byłoby oczywiście najprościej ale niestety firma nie ma oddziału w Polsce. Jedyną firmą tego kalibru na polskim rynku jest Glaxo -Smithcline ale to w Poznaniu a we Wrocławiu gdzie mieszkam rynek firm farmaceutycznych jest bardzo mały. Wysyłam oferty do firm z branży motoryzacyjnej i AGD ale ci z kolei wymagają doświadczenia w branży. W Polsce to chyba najtrudniej znaleźć prace specjaliście w wąskiej dziedzinie.
              • Gość: gucia Re: Praca na emigracji w CV IP: 46.20.56.* 19.02.11, 15:17
                Problem lezy raczej w tym, ze pracowales za granica, a wiec twoje wynagrodzenie bylo duuzo wyzsze niz to co mozesz uzyskac pracujac na podobnym stanowisku w kraju. I ludzie to wiedza, wiec majac twoje CV i iles tam CV osob ktore niegdy nie posmkowaly wyplaty x razy wiekszej to wybor jest jasny - te osoby sa bezpieczniejsze - beda zadaly mniej i mniejsze szanse ze "uciekna" za granice za jakis czas bo stwierdza ze wola poszukac czegos korzystniejszego finansowo.
                Twoim jedynym wyjsciem jest albo bezposredni kontakt z Firma, albo solidne umotywowanie dlaczego wrociles i dlaczego chcesz zostac i dlaczego nie wyjedziesz ponownie.
                • maczores Re: Praca na emigracji w CV 19.02.11, 16:37

Tak, to wszystko prawda, ale ja naprawdę nie spodziewam się kokosów w Polsce ale żeby przedstawić swoje warunki finansowe ktoś musi mnie zaprosić na rozmowę. Leci trzeci miesiąc a tu żadnej reakcji lub w najlepszym przypadku podziękowanie za złożenie aplikacji. Mam wrażenie że tych CV nikt nie czyta, bo brak reakcji HR-u w sytuacji gdy kandydat spełnia 120% wymagań jest zastanawiający.
                  • Gość: bonifacy Re: Praca na emigracji w CV IP: 109.144.244.* 19.02.11, 16:53
                    Maczores, nie lepiej bylo pozostac poki co na emigracji-miales tam dobra prace w sektorze farmaceutycznym, a w miedzyczasie wysylac masowo CV i LM fo firm w Polsce, oferujac gotowosc przybycia na rozmowe w kazdej chwili lub nawet podac w CV, ze juz powrociles na stale.
                    Fakt z (dobrą)robota w Polsce ciezko...
                    • maczores Re: Praca na emigracji w CV 19.02.11, 17:46

To prawda, trzeba było próbować z zagranicy ale tzw. 'homesick' był już trudny do zniesienia. Czytając ogłoszenia nie sądziłem że będzie tak ciężko. Niby jest ta praca, ale kto ją dostaje nie mam pojęcia. No cóż, może trzeba się uzbroić w cierpliwość.
                      • Gość: gucia Re: Praca na emigracji w CV IP: 46.20.56.* 21.02.11, 11:50
                        Jako ze pracowalam w Hr powiem ci ze aplikacje sa czytane. Wiem tez ze czesto pojawiaja sie pewne wytyczne, ktorych nie mozna oczywiscie umiescic w ogloszeniu tzn. - plec, wiek, odelglosc od miast do ktorego sie aplikuje (np firma sobie wymysli ze chce Kandydata mieszkajacego do 30 km a aplikuja ludzie z calej polski)..czasem ktos ma zbyt duze kwalifikacje i ktos moze poczuc sie zagrozony, emigracja tez jest zle widziana (zauzwazylam ze osoby ktore wrocily maja na tle pozostalych osob najwyzsze oczekiwania finansowe - z pewnoscia sa i tak nizsze od tego co zarabialy za granica, ale sa drozsi.

Moze aplikujac podawaj informacje jakie widelki cie interesuja?

wiem fajnie by bylo gdyby w ogloszeniach okreslano wynagrodzenie, ale tak nie jest. Ja nie raz stracilam sporo czasu na rozmowy telefoniczne, gdy kandydat byl z daleka (uwazam ze nie trzeba kogos sciagac 400 km by sobie ze mna porozmawial na zywo) i pod koniec okazywalo sie ze osoba z rocznym doswiadczeniem zyczy sobie 6 tys netto.
                        A firma chciala placic max 2,5-3.

Moze nie masz odzewu bo zakladaja ze bedziesz za drogi?
        • Gość: bilbiotekarz Re: Praca na emigracji w CV IP: *.e-wro.net.pl 19.02.11, 11:57
          no własnie, jak dla kasy była praca to nie wolno wpisywać!
          Ja pracuje nie dla kasy, bo zarabiam tylko 1340 zł netto i robie to dla mojego ogromnego rozwoju.
      • Gość: max Re: Praca na emigracji w CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 10:03
        www.prelaunchmalaysia.com/kabus
      • Gość: hill Re: Praca na emigracji w CV IP: *.inowroclaw.mm.pl 21.02.11, 14:38
        To zależy gdzie aplikujesz i jakim doświadczeniem na obczyźnie możesz się pochwalić? Jeśli jest ono zbieżne z pracą o którą się starasz to z pewnością będzie to Twój atut. Wszystko zależy też od tego czy potrafisz to odpowiednio sprzedać. Wpisz w wyszukiwarke: Przekonywujące sprzedawanie Twojej wartości na rozmowie kwalifikacyjnej i dowiedz się jak zrobić to skutecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka