Gość: jazda do rajchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 16:47 W Polsce jest odwrotnie pracowników mamy dużo a pracy niema. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Polska straci fachowców? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.11, 16:48 Matka goebels tak naprawde powiedziala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzz Nie straci (dla Niemców) IP: 195.82.180.* 18.04.11, 23:35 Mieszkam na Śląsku i prawda jest taka, że sporo osób posiada (dzięki niemieckim przodkom) paszporty niemiecki i oni mogli już pracować w Niemczech legalnie od lat (i pracowali), także głęboko im zwisa i powiewa 'otwarcie rynku pracy'. Także głęboko wątpię w masowy odpływ rodaków do Niemiec. Co nie znaczy, że nie czeka nas druga masowa emigracja na wyspy. Już teraz mamy 500 tysięcy bezrobotnych młodych ludzi, a na jesień (po obronach ) będzie ich jeszcze więcej. Nie mówiąc o tych rzeszach, które pracują za marne grosze i również myślą o wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BleBle Re: Nie straci (dla Niemców) IP: *.eimperium.pl 19.04.11, 07:28 Problem jest taki że żyjesz plotkami - a nie statystyką - a statystyka jest taka że Śląsk jest prawie wyludniony np Gliwice 222 tys mieszkańców, teraz oficjalnie 182 tys (PKW) a realnie mają jeszcze mniej Dane z Opolskiego są jeszcze bardziej radykalne / te dane są dla chcącego dostępne Więc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wildcatApollo Haha IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 17:14 Ok. 3 tyg. temu dostalem odpowiedz odmowna od pracodawcy, dane: Pracodawca: urzad gminy (3,1k mieszkancow), Stanowisko: sekcja ds. meldunkow (rejestracja nowych mieszkancow, zgony itp.; w koncu to b. mala gmina), Powod odmowy: "niestety znalazl sie lepszy od Pana kandydat sposrod... ponad 150 podan(!!!)" van der Leyen liczy jako podaz rowniez zakazane w Niemczech stanowska "Herbalife" i nierealna ilosc agentow ubezpieczeniowch (ilosciowo mniej wiecej tyle, ile podczas startu III filara w PL). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Haha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.11, 17:38 tak, na pewno ci napisali, ile podan dostali co za wierutna bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wildcatApollo Re: Haha IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 23:03 Zdarza sie to b. rzadko, ale sie zdarza. Ciekawe jaki interes mialbym w tym, by pisac nieprawde? Spytaj sie Frau Brämer, Bürgermeisteramt Ehrenkirchen o ogloszenie z 22 stycznia jako "Mitarbeiter für das Hauptamt". Wejdz na strone urzedu, jest dokladny jej adres mailowy, a jak ci odpowie to wrocisz i mnie przeprosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Haha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 09:26 Nie przejmuj się wildcatApollo , znam ludzi którzy po ogłoszeniu ofery o pracę dostają ponad 400 CV, po prostu bezrobotni widzą ofertę w internecie i wysyłają papiery. Z drugiej strony często bez sensu, np. nie czytają nawet wymagań, albo są z innego miasta i nie chcą dojeżdżać, etc.. tych poważnych jest 1/10 albo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riri Polska straci fachowców? IP: *.204.100.56.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.04.11, 17:14 Kto żyw niech stąd spier.... Kto może niech to czyni, bo jak ja mogłem to rzeczywistość nie pozwalała. Teraz rzeczywistość pozwlala ale ja nie mogę. Bardzo żałuję, bo politycy mnie oszukali, a państwo okradło... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Zostana tylko ci, ktorzy mysla ze nie moga 18.04.11, 17:46 bo tak naprawde to kazdy moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Polska straci fachowców? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 17:48 Pracuje w budownictwie, jestem Inzynierem . W ciagu ostatnich 8 lat pracy pracowałem zaraz po studiach w projektowaniu. Póżniej była praca w małej firmie podwykonawczej, jako inżynier budowy, kosztorysant ,projektant i tłumacz w jednym. Następnie duży generalny wykonawca gdzie zrobiłem kolejno, jako kierownik budowy realizacje za 55 milionów, 35 milionów ,350 milionów, 17 milionów. Posiadam uprawnienia projektowe i wykonawcze konstrukcyjno budowlane, wykonawcze Mostowe. Angielski biegły w mowie i piśmie. W obecnej firmie zarabiam 5 cyfrową sumę + dodatki jak mieszkanie, samochód , telefon. Ostatnio przypadkiem wysłałem CV do jakiejś agencji pracy odpowiadając na ofertę że pod Wrocławiem chciałbym poprowadzić budowę dla koreańskiej firmy. W odpowiedzi dostałem 5 ofert pracy w Niemczech na kontrakty 4-5 letnie. Papier gotowy, pracodawca zdecydowany nic tylko podpisać. Zarobki na poziomie 5000 - 6000 euro. miesięcznie + dodatki jak samochód, mieszkanie itd. I muszę przyznać że mimo dobrej pracy w Polsce, mocno się zastanawiam czy nie zaryzykować i nie pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Polska straci fachowców? 18.04.11, 18:04 Wyjezdzaj. Nawet za nizsza place warto pojechac bo warunki i kultura sa zupelnie inne o czym przekonaly sie miliony, ktore zaczynaly na zmywaku. Tam nawet zamiatacz ulic jest szanowany. W Polsce nauczyciel, urzednik plasuja sie w rankingach nieco powyzej babci klozetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Nie przesadzaj 18.04.11, 19:05 Nie oplaca sie zamieniac lepiej platnej pracy w Polsce na gorzej platna za granica. Opowiastki o mentalnosci i kulturze mozna wsadzic miedzy bajki. W kazdym kraju jest elita i margines, i w kazdym kraju mozna zarobic w zeby lub zostac okradzionym. Kazdy kraj ma swoje specyficzne problemy, u nas moherowe berety i gronicy, w Niemczech tzw. pozni przesiedlency czy wykluczenie mniejszosci tureckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY-SOCJALISTA Ja babcię klozetową szanuję a urzędnikiem gardzę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumeryta Re: Ja babcię klozetową szanuję a urzędnikiem gar IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.11, 18:39 Babcie supertoaletowe to ja spotykam albo Afrykanki albo z akcentem ruskim. Pierwszym place hojnie, drugim nie daje nic. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Polska straci fachowców? 18.04.11, 21:33 W Polsce nauczyciel, urzednik plasuja sie w ranking > ach nieco powyzej babci klozetowej. Znaczy nie szanujesz babci klozetowych? Bo tą wypowiedzią zaznaczasz, że nauczyciel powinien być wyżej niż babcia klozetowa, a sam piszesz powyżej, ze na Zachodzie i zamiatacz jest szanowany. Więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_wroclawianin Re: Polska straci fachowców? IP: *.internetia.net.pl 18.04.11, 23:30 > W Polsce nauczyciel, urzednik plasuja sie w rankingach nieco powyzej babci klozetowej. ciekawy jestem, proszę mi wskazać czas w historii, kiedy realnie urzędnik miał jakieś poważanie, mam mocne podstawy wnioskować z jakiej klasy forumowiczu pochodzisz - urzędniczo-nauczycielskiej? PS. Odwal się od babci klozetowej i równaj do siebie patałachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Polska straci fachowców? IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.11, 19:57 "Papier gotowy, pracodawca zdecydowany nic tylko podpisać. Zarobki na poziomie 5000 - 6000 euro. miesięcznie + dodatki jak samochód, mieszkanie itd." Mam wrażenie, jeśli dobrze zrozumiałem twoje CV, że mógłbyś otrzymywac więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_wroclawianin Re: Polska straci fachowców? IP: *.internetia.net.pl 18.04.11, 23:36 > "Papier gotowy, pracodawca zdecydowany nic tylko podpisać. Zarobki na poziomie > 5000 - 6000 euro. miesięcznie + dodatki jak samochód, mieszkanie itd. Napisałeś że zarabiasz pięciocyfrową liczbę, więc jeśli nie kłamiesz i zarabiasz nawet minimum z zakresu jaki podałeś czyli 10000 to nie widzę szans na super życie bo po odjęciu podatków będziesz miał podobnie co w Polsce. I zostanie Ci tylko drogi forumowiczu "wysoka kultura społeczeństwa" która zjada takich Polaków na śniadanie. > "Papier gotowy, pracodawca zdecydowany nic tylko podpisać. Zarobki na poziomie > 5000 - 6000 euro. miesięcznie + dodatki jak samochód, mieszkanie itd." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vae4 [...] IP: *.play-internet.pl 18.04.11, 17:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni z kurpi Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowcow. IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.11, 18:06 Nie ma natomiast zadnej pracy w Niemczech dla polskich Theatrologow, Theologow, Europeistufff, Stosunkowcow Miedzynarodowych, Politologow, socjologow, psychologow, pedagogow, historykow, filozofow, metafizykow, markietingowcow, polonistow, prawnikow. najbardziej poszukiwani sa ksieza katoliccy, pielegniarki, lekarze, inzynierowie kilku specjalnosci, programisci, spawacze z zertyfikatami, mgr inz. chemicy, fizycy, matematycy i to dlatego, ze sa gotowi pracowac za nizsze stawki niz Tubylcy. Tylko ksieza katoliccy maja gwarantowane identyczne pensje jak Tubylcy gdyz pensje wyplacaja im diecezje zasilane z budzetu panstwa poprzez podatki koscielne sciagane przymusowo od wiernych przez pracodawcow. Cala reszta musi sie liczyc z nizszymi zarobkami za te sama prace. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowc 18.04.11, 18:22 Eee tam. Pracuje jako inzynier w Niemczech i zarabiam jak Tubylcy. Nie ma zadnej dyskryminacji ani traktowania z gory. Przynajmniej w mojej firmie i wsrod wykonawcow z ktorymi wspolpracowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po piwku Re: Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowc IP: *.29.broadband2.iol.cz 18.04.11, 19:22 ciuciumorales napisał: > Eee tam. Pracuje jako inzynier w Niemczech i zarabiam jak Tubylcy. Nie ma zadne > j dyskryminacji ani traktowania z gory. Przynajmniej w mojej firmie i wsrod wyk > onawcow z ktorymi wspolpracowalem. hej zostałem zaproszony na rozmowę kwal,po wstępnej rozmowie przez tel spytano się mnie jakie są moje oczekiwania finansowe,chciałem 3k netto,zgodzili sie ale coś tam półgębkiem usłyszałem jak mówili ze wirtschaftliche Situation in Deutschland hat sich verendet... bla bla ale i tak sie zgodzili 3k netto to prawie 5 brutto ?,to duzo na niemieckie warunki teraz ? inżynier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowc IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 19:45 Racja. Ja mam tak samo zarabiam okolo 2 tysiacy euro na reke, w Polsce zarobie 500 euro to boli, a ceny sa takie same Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY-SOCJALISTA Ceny nie są takie same, ośle jeden. Pomyśl trochę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 22:12 Jak przyjdzie hydraulik naprawić ci kran w Polsce, to skasuje załóżmy 200 zł. Ten sam hydraulik w Niemczech nie skasuje 50 euro, bo wtedy będzie zarabiał tyle samo co Polak, tylko skasuje 150-200 euro. To samo z fryzjerem czy mechanikiem. Ceny większości towarów są dla Niemców tańsze, ale ceny usług już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ceny nie są takie same, ośle jeden. Pomyśl tr IP: *.toya.net.pl 19.04.11, 00:33 po pierwsze osłów to poszukaj przed lustrem po drugie hydraulika ostatnio wzywałem 6 lat temu a zakupy robię przynajmniej raz na tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: Ceny nie są takie same, ośle jeden. Pomyśl tr 19.04.11, 07:58 Owszem uslugi sa czesto drozsze niz w Polsce I co z tego? Jak czesto musze z nich korzystac? Ostatnio przeprowadzalem sie i musialem skorzystac wlasnie z hydraulika (Niemca). Pracowal ok. 6-7 godzin i skasowal 100 euro. I co? I nic. To bylo 4 miesiace temu. Wiec stac mnie na 25 Euro/miesiac na hydraulika, a nalezy zauwazyc, ze ta cena wraz z uplywem czasu od jego wizyty z kazdym miesiacem bedzie malec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:14 I właśnie ten totalny brak pracy dla humanistów i absolwentów nauk społecznych świadczy o tym jak się staczamy w stronę niewolnictwa. Inżynier to taki lepszy robol (u nas) - w świecie troszkę wyższej techniki niż machanie łopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaczesko Re: Niemcy potrzebuja scisle okreslonych fachowc IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 19:48 Cofamy, mamy pelno humanistow socjologow i politologow w Pralamencie Europejskim, zarabiaj ponad 20 tysiecy zlotych, a ty na nich placisz kase, w zamian nie potrafia nauczyc sie angielskiego i zastanawiaj sie nad wielkoscia ogorka, brawooooooooo! Filozofow mamy za duzo, za malo inzynierow to widac w Polsce jak nigdzie indziej w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Niemcy potrzebuja scisle IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.11, 19:52 Waćpan duby smalone bredzi, a gmin rozumowi bluźni, ponieważ: tu cytat za Klaus Bachman - "Od czasu negocjacji akcesyjnych niemieckie związki zawodowe przy poparciu Socjaldemokracji, radykalnej lewicy i Zielonych (które współtworzyły rządy federalne i landowe) skutecznie przeforsowały tak zwane minimalne stawki wynagrodzenia w najważniejszych branżach dotkniętych migracją zarobkową. W praktyce oznacza to, że w latach 90. niemiecka firma mogła zwolnić drogich miejscowych pracowników i zastąpić ich tańszymi pracownikami z Polski. Dziś to się nie opłaca, bo każdemu trzeba zapłacić przynajmniej stawki minimalne." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Gloduje w Niemczech, namiastce USA juz 14 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 18:59 Gloduje w Niemczech namiastce USA juz 14 lat z PhD. W 1997 skonczylem PhD w USA na uczelni klasy Princeton tzn. najlepszej na swiecie. Po tym uczelnia stanowa USA obiecala mi zielona karte. Tylko przy tej obietnicy mialem zamiar tam zaczac prace. Zeby zaczac prace przejechalem malutkim samochodem cale USA w poprzek jadac bez przerwy 24 godziny. Uczelnia ta mnie oszukala, skonczyl mi sie status imigracyjny i przyjechalem do otwartych juz na 3 miesiace dla turystow Niemiec. Przeczekalem nielegalnie do 2004, dnia rozszerzenia Unii. Uczelnie Niemieckie ignoruja mnie i moj amerykanski doktorat tak jakby podlegal on cichej kontroli Polskiego Ministerstwa edukacji ktore go nie uznaje i wymaga nostryfikacji. Niektore w ogole nie odpowaidaja na moje wielokrotne podania o prace. Z amerykanskim doktoratem duza lepszym od niemickiego powinieniem byc natychmiast zatrudniony jako pelny profesora nawet nie mowiac po niemiecku na kazdej niemieckiej uczelni a musialem ukrywac sie przez 7 lat a gloduje juz od 14. Uczelnia Amerykanska w czasie studiow placila mi tak samo jak placi sie najwyzszemu niemieckiemu profesorowi W3 tzn. powyzej 7000 dolarow miesiecznie. To tez jest ignorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Gloduje w Niemczech, namiastce USA juz 14 lat IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 19:11 magistrów kierunków masowych nam nie braknie na następne 300 lat Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Dobrze jezdzisz malym samochodem - rozwoz pizze 18.04.11, 19:12 skup sie na tym, w czym jestes naprawde dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Dobrze jezdzisz malym samochodem - rozwoz piz 18.04.11, 21:48 > skup sie na tym, w czym jestes naprawde dobry. Skupia sie - jeszcze lepszy jest w uzalaniu sie na forum. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabawny Re: Gloduje w Niemczech, namiastce USA juz 14 lat IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 19:14 Rozumiem, ze forum prowokuje do formulowania takich historyjek, ale przesadziles/as albo cos trefnego w tym jest - spytaj fbi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Gloduje w Niemczech, namiastce USA juz 14 lat IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 19:36 To moze idz do pracy to nie bedziesz glodowal. Koles niewiem jak to robisz ale Twoja historia nie trzym sie wogole kupy, w Niemczech uzanaja Amrykanskie uczelnie. POlska nie ma nic do tego, zreszta z takim wyksztalceniem jak kots ma cos w glowie to zawsze cos znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Gloduje w Niemczech, namiastce USA juz 14 lat 18.04.11, 20:21 O ile dobrze się orientuję, facet nazywa się Maciej Kozłowski i jest cenionym fizykiem z ponad 300 publikacjami. Pracował na uniwersytetcie stanowym w Utah, ale zapomniał przdłużyć wizy. Tak przynajmniej wynika z jego bloga. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Facet nazywa sie Anonymous 18.04.11, 20:29 W 1997 skonczyl PhD w USA na uczelni klasy Princeton tzn. najlepszej na swiecie. Po tym uczelnia stanowa USA obiecala mu zielona karte. Tylko przy tej obietnicy mial zamiar tam zaczac prace. Zeby zaczac prace przejechal malutkim samochodem cale USA w poprzek jadac bez przerwy 24 godziny. Uczelnia ta go oszukala, skonczyl mu sie status imigracyjny i przyjechal do otwartych juz na 3 miesiace dla turystow Niemiec. Przeczekal nielegalnie do 2004, dnia rozszerzenia Unii. Uczelnie Niemieckie ignoruja go i jego amerykanski doktorat tak jakby podlegal on cichej kontroli Polskiego Ministerstwa edukacji ktore go nie uznaje i wymaga nostryfikacji. Niektore w ogole nie odpowaidaja na jego wielokrotne podania o prace. Z amerykanskim doktoratem duza lepszym od niemickiego powinien byc natychmiast zatrudniony jako pelny profesor nawet nie mowiac po niemiecku na kazdej niemieckiej uczelni a musial ukrywac sie przez 7 lat a gloduje juz od 14. Uczelnia Amerykanska w czasie studiow placila mu tak samo jak placi sie najwyzszemu niemieckiemu profesorowi W3 tzn. powyzej 7000 dolarow miesiecznie. To tez jest ignorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asg co to uczelnia klasy princeton? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 20:52 Moze niech skonczy princeton a nie cos "klasy princeton" . Odpowiedz Link Zgłoś
facio60 pracy nie znajdzie większość tu piszących 18.04.11, 21:03 w Niemczech czeka praca ale nie na humanistów, speców od zarządzania i w ogóle pracowników biurowych.Takich to i Niemcy mają w wielkim nadmiarze. Potrzeba im pracowników budowlanych ale określonych specjalności jak np spawaczy czy elektryków ale takich fachowców to i w Polsce brakuje. Inżynierów też brak ale już np programistów nie bardzo. Niech nie robią sobie złudzeń wszelkiej maści magistrowie, których sami Niemcy mają na bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats To jak - w Niemczech nie potrzebuja troli 18.04.11, 21:17 do zydowskich gazet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: pracy nie znajdzie większość tu piszących IP: *.szczecin.mm.pl 18.04.11, 21:48 nie zgadzam sie z ponizszym co napisal facio 60 - do odwaznych swiat nalezy, poki nie sprobujemy nie przekonamy sie :) czas zdobywac niemcy:) > Niech nie robią sobie złudzeń wszelkiej maści magistrowie, których sami Niemcy > mają na bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio60 Re: pracy nie znajdzie większość tu piszących IP: *.aster.pl 18.04.11, 23:20 haha, łudź się, łudź.Byłem tam kilkanaście lat i wiem o czym mówię. Zresztą nie będę się rozpisywał. Sam możesz pojechać i spróbować szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Polska straci fachowców? IP: *.play-internet.pl 18.04.11, 21:54 Jak się nadarzy okazja i znajdę prace w Niemczech , może być nawet sprzątaczka, pomoc kuchenna. Powiem Polsce i niektórym osobom z moich okolic, których zresztą nie znoszę: Aufwiedersehen !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Polska straci fachowców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 22:22 Mam pytanie czy Polka zatrudniona na stanowisku pisuardesy będzie musiała obowiązkowo znać język niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Polska straci fachowców? IP: *.g1.citymedia.pl 18.04.11, 22:22 pracuję od ponad 2 lat w Niemczech. Zarabiam ok. 1700 € (Hydraulik) i mieszkanie, albo inaczej mały pokoik kosztuje mnie 200 €. Czyli zostaje ok. 1500 €. Jak policzyć dojazdy do domu i życie w Niemczech to za dużo nie zostaje. Mam jednak dwójkę dzieci i otrzymuję Kindergeld (2x184 € na miesiąc) oraz zwrot podatku w Niemczech, też dojdzie trochę pieniędzy, tak że ogólnie jestem zadowolony. Uważać należy jednak przy Kindergeldcie, przygotowywałem wnioski sam i miałem duże problemy. Znajomy powiedział, że kilka lat temu nie było sprawy, samemu można było zrobić, ale od ok. 2 lat robią sobie szopki i poradził firmę intertax24.com. Jestem zadowolony, robią również zwrot podatku. W gruncie można jednak w każdej dobrej firmie to zrobić, byleby nie samemy - koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Polska straci fachowców? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 22:26 niemcy to cwane lisy wezmą tylko młodych i wyspecjalizowanych fachowców - których będzie się dało przerobić w niedługim czasie na niemców . uda im się to a pl straci kilka milinów najlepszego kapitału ludzkiego . zostaną humaniści i emeryci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez badz cwany Re: Polska straci fachowców? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 22:35 niemcy to cwane lisy wezmą tylko młodych i wyspecjalizowanych fachowców - których będzie się dało przerobić w niedługim czasie na niemców . uda im się to a pl straci kilka milinów najlepszego kapitału ludzkiego . zostaną humaniści i emeryci Zacznij robic na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Jestem sceptyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 22:34 Niemieccy maturzysci tzn. abiturzysci to rozumieja i to po Niemiecku: Sie gehn den Flämmchen auf der Spur Und glaubn sich nah dem Schatze. Auf Teufel reimt der Zweifel nur; Da bin ich recht am Platze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Polska straci fachowców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 22:39 Nie jest aż tak żle,humaniści z dyplomami uniwersyteckimi będą potrzebni na plantacjach warzyw,w sadach do zbioru owoców,na plantacjach szparagów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddsssdd Re: Polska straci fachowców? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 23:01 nie bo oni tam mają swoich bardzo dużo i nie ma co z nimi zrobić ale socjal tam jest na wysokim poziomie przynajmniej tyle wiec tamtym może się niechcieć zbierać szparagów i tu widze dla naszych uniwersytetów szanse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda_na_haju Re: Polska straci fachowców? IP: *.internetia.net.pl 18.04.11, 23:43 dokładnie jest jak piszesz, więc nie wiem skąd żal nad humanistami Odpowiedz Link Zgłoś
smelt Polska straci fachowców? Nikłe szanse 19.04.11, 08:32 W przypadku pracowników fizycznych wykonujących proste prace znajomość języka niem. nie będzie konieczna, można gestami wytłumaczyć komuś, że nalezy przenieść 100 pudeł z jednego miejsca w inne, albo pokazać, w których grządkach zrywać truskawki. Podstawowych kilkudziesięciu slów jest się zresztą każdy w stanie nauczyć. Co do specjalistów, to w firmach farmaceutycznych i biotechnologicznych panuje ogólna tendencja do używania języka angielskiego jako podstawowego. We wszystkich pozostałych firmach obowiązkowy jest b. dobry jęz. niemiecki. Niestety, jeżeli ktoś nie zaczął się go uczyć przed ukończeniem 18 lat, to nie opanuje go już nigdy w stopniu biegłym. Zatem twierdzenie, że lekarz lub pielęgniarka będzie sprawnie posługiwać się jęz. po 3-miesięcznym kursie (zaczynając od zera), jest absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za duzo Polska straci fachowców? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 08:34 w latach 70tych wszystkiego bylo za malo. Brakowalo zywnosci, samochodow, robotnikow, inzynierow, lekarzy, nauczycieli. Dzisiaj niczego nie brakuje. Za duzo jest robotnikow, nauczycieli, lekarzy, pielegniarek, za duzo zywnosci, sklepow, samochodow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warkris szwajcaria IP: *.icpnet.pl 19.04.11, 08:35 Kolejny raz autor z tej załosnej gazety błysnal intelektem - mam na mysli Szwajcarie - otoz Szwajcaria nie nalezy do EU i nie otwiera rynku pracy znosi tylko kontengenty ilosciowe w teorii bo zobaczymy co zycie przyniesie , zeby tam pracowac nalezym miec jakies sensowne wyksztalcenie i wiedze wowczas mozna tam pracowac nawet dzis jak ma sie pracodawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kÜmerling Re: szwajcaria IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.11, 18:36 Bredzisz, nawet fachowcy z duza klasa, sa przyjmojwani na okreslone zadanie do wypelnienia - potem odmarszdo do bylej ddr np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Niemcy,Polska zapasc cywilizacyjna i raj odzyskany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 08:40 Co trzeba wiedziec przed wyjazem do Niemiec ? 1) Niemcy to super-Polska. Prawie wszystko jest takie samo jak w Polsce ale super. Superkoleje, superrautobusy, supermetro, supersamochody etc. W Polsce wiekszosc rodzimych technlogii pochodzi badz z II RP i wtedy z Prus badz z ZSSR i wtedy od III Rzeszy po wywiezieniu maszyn stad ten efekt. Podobna jest gestosc linii kolejowych 112 metrow na km kwadratowy do polskiej 73 metry. Jest to w odroznieniu od USA zupelnie innego od obu z powodu niskiej gestosci kolei i infrastruktury. Liczba mieszkancow USA 300 tys jest trzykrotnie wieksza od Niemiec przy 30 mniejszym terytorium i ale tylko dwukrotnie wieksza niz w Polsce. 2) Konsekwencja tego superyzmu jest supermatura czyli Abitur. Niemieccy licealisci podobnie jak ich odpowiedniki w Polsce znaja Goethego, Schilera etc. czyli literature na wyzszym poziomie od Polskiej i dlatego lepiej mowia po rodzimemu Polskiemu tzn. Niemieckiemu. Kto pamieta Pruskie szkoly z Polskiej literatury w sensie germanizacji musi pamietac ze Niemieckie szkoly sa ich historyczna kontynuacja w sensie trudnosci dla Niemcow. Bez wyksztalcenia i rodzimej znajomosci jezyka w sensie Abitur mozna w Niemczch zreszta o czym sie zapomina podbnie jak w Polsce znalesc prace tylko fizyczna. 3) Podobnie jak Licea niemieckie uczelnie sa na duzo wyzszym poziomie niz Polskie. Niemiecki uniwersytet jagielonski to Uniwersytet Ludwika Maksymiliana w München. Jednak Niemiecki Krakow czyli Monachium jest druzgoczaca wyzej w hierachii swiatowej. ULM zajmuje 50 te miejsce w rankingach podczas kiedy Jagielonski tylko 400 setne. Konsekwencja jest ze absolwent polskiej ucyelni nie ma w zasadzie szans mowiec nawet biegle po Niemiecku w konkurencji o prace profesjonalna. 5) Niemieccy studenci to milionerzy w porownaniu z Polskimi. Na uczelniach najmodniejsze jest Porsche (okolo 80 000 euro) i mozemy sie tam czuc za biedni. Wydaja srednio powyzej 30 000 euro rocznie nie pracujac na koszt zycia zwiazany ze studiami ktore sa bezplatne. 5) Niemcy mialy reaktor atomowy juz w 1925 zdeklasyfikowany przez Hitlera dopiero w 1939, koleje elektryczne juz od 1910, komputery juz od 1920 a takze planowaly podroze w kosmos w tym przez warmhole wtedy nazywane bialymi dziurami juz w latach 20tych ubiego wieku. Polska jest opozniona technologicznie okolo 50 lat. 6) Na uczelniach i blisko poza nimi uderzajace sa w porownaniu z Polska oscentacyjne zachowanie seksulne. W Monachium popularne sa tzw. porno parties, tzn seks do duzodiagolanych monitorow, a na uczelniach prywatki z seksem po godzinach wykladow z przyzwolenie wladz uczelni. W odroznieniu od Polskich wszedzie na uczelniach w budynkach dostepne sa srodki antykoncepcji podobnie jak papier toaletowy. 7) Warszawa rowna poziomem uczelni niemieckiej wsi. Uniwersytet Warszawski rowna sie poziomem uczelniom na niemieckich wsiach ktorych poziom zycia jest duzo powyzej polskich miast. Polska infrastruktura nie dochodzi do skali miast jak Frankfurt, Hamburg czy Kohl. 8) Panuje najpierw rodzima konkurencja na rynku pracy. Na stanowiska inzynieria lekarza etc. mozemy spotkac sie z sytuacjia 300 podan na jedno miejsce od samych Niemcow. 9) Polska w porownaniu z Niemcami nie produkuje nic. Dochod narodowy jest obecnie szesciokrotnie wyzszy od Polskiego przy mniej niz dwukrotnie wyzszej licznie ludnosci. Znaczy to ze statystyczny Niemiec pracuje 3 razy ciezej niz Polak takze z powodu braku mechanizacji przemyslu w Polsce. 10) W odroznieniu od Polski Niemcy maja zawsze wlasna syrenke czy Warszawe tzn. Mercedesa i Volskwagena i wiekszosc innych strategicznych galezi przemyslu. Jedne z najwiekszych firm Niemiec sa wyrosle ze zrozumienia Kajzerow znaczenia telkomunikacji i transportu dla wojskowosci i sa to Deutsche Bahn i Deutsche Post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Polska straci fachowców? IP: *.static.espol.com.pl 19.04.11, 09:12 Bez kitu ludzie, w Europie zawsze kto miał fach w ręku ten głosował nogami. Wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Głupia sprawa,zostaną w Polsce wyborcy P0 ? IP: 82.139.156.* 19.04.11, 10:01 A fachowcami są wyborcy PiS ? I oni wyjadą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary? Polska straci fachowców? IP: 79.175.252.* 19.04.11, 10:37 Pracowałem w Norwegii,Anglii Holandii ,Belgii i diabli wiedzą jeszcze gdzie ,choć nigdy nie w ciągnęło mnie do emigracji i nigdy nie wyjechałem na stałe. Mam 59 lat .Rok temu postanowiłem przestać się włóczyć po Europie i spokojnie podjąć pracę w kraju,bo ponoć potrzeba fachowców.Kiedy na moje bogate CV nie otrzymywałem odpowiedzi ,zacząłem dzwonić ,albo zgłaszać się osobiście.I co ?Panie,w pana wieku?Wnuki bawić!!!!!!!To do q..rwy ciężkiej po co to pieprzenie o przedłużeniu wieku emerytalnego?Zadzwoniłem do byłego szefa do Norwegii i odpowiedź była szybka -czekamy na ciebie po świętach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Polska straci fachowców? IP: *.dsl.telepac.pt 19.04.11, 11:11 I w Polsce zarabia sie dzis tylko nieco ponad 300 euro na miesiac... www.forbes.pl/artykuly/sekcje/wydarzenia/pe--polska-placa-minimalna-powinna-wynosic-786-zl,7688,1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumeryta Re:sponsoring IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.11, 18:33 czy w POlsce nastepuje wyprzedaz kraju podobna do Kambodzy i Etiopii???? Jesli tamte "inwestycje" sa oplacalne to dopiero w Polsce panie... "Zeby Polska, zeby Polska.... " to powinien byc nowy hymn Polakow, brac przyklad z braci Wegrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Polska straci fachowców? IP: *.satfilm.pl 22.04.11, 22:09 i bardzo dobrze ze tak się stanie bo takiego wyzysku jaki jest u nas w kraju chyba nie ma nigdzie. Ja osobiście pracuje w firmie która jest liderem na rynku i zarabia grube miliony a ja zarabiam mniej niż 10 lat temu. Farsa i żenada Odpowiedz Link Zgłoś