Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:19
    a pracy BRAK :(

zyjemy w tragicznej rzeczywistosci
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 21.05.11, 15:00
        I to sa niby atuty?!
        Z czego ta mgr? Jakie jezyki? Jakie doswiadczenie (chocby praktyki studenckie)?
        • strikemaster Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 21.05.11, 15:09
          > Z czego ta mgr? Jakie jezyki? Jakie doswiadczenie (chocby praktyki studenckie)?

Przede wszystkim Macpraca, to tak pouczające doswiadczenie, ze żadne wykształcenie sie do tego atutu nie umywa.
          • Gość: rotflacz IQ nie świadczy o inteligencji IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 21:53
            iloraz inteligencji to nie to samo co inteligencja
            jakbys był naprawde inteligentny to sam bys zatrudniał a nie żebrał o pracę
            te testy IQ poza spostrzegawczoscia i kojarzeniem prymitywnych zaleznosciami graficznych nic wiecej nie badaja

MENSA cie oszukałą
            nie, nie jesteś geniuszem
            • kazjenka Re: IQ nie świadczy o inteligencji 23.08.11, 22:22
              Stary temat, ale jaki podobny do obecnych. Bezrobotnego jakiś czas tutaj nie było, a jak wrócił, to mamy powtórkę z rozrywki.

BTW @bezrobotny, IQ to nie jest jedyny rodzaj inteligencji. W pracy liczy się również EQ - inteligencja emocjonalna.
              • Gość: prezes spułki sie mylisz ani IQ ani EQ tylko wielkość cyca IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 22:36
                sie liczy
                • kazjenka Re: sie mylisz ani IQ ani EQ tylko wielkość cyca 23.08.11, 22:58
                  Z tego wynika, że:
                  - 100% bezrobotnych stanowią mężczyźni
                  - kobiety z większym biustem po urlopie macierzyńskim są rozchwytywane przez pracodawców

W takim razie bezrobotnemu i rabartowi nie pozostaje nic, tylko powiększyć sobie biust. Kwestia, za co? Trza napisać projekt i zgarnąć fundusze unijne.
                  • rabart Re: sie mylisz ani IQ ani EQ tylko wielkość cyca 24.08.11, 11:40
                    Mężczyżni dłużej są na bezrobociu niż kobiety według danych statystycznych. Są też częściej dyskryminowani-wystarczy spojrzeć na te wszystkie ogłoszenia gdzie szuka się "pracownicy biurowej,sekretarki asystentki". Aha, zapomniałem, ponieważ to korzystne dla kobiet to niektóre nie będą uważać tego za dyskryminację...
      • strikemaster Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 21.05.11, 15:08
        IQ w pracy jest zbędne, w wielu przypadkach wrecz przeszkadza. Magisterka też nic nie znaczy, przecietny racodawca to wie, bo wie ile za swoją na bazarze zapłacił. :D Za to języki obce sie przydają, w razie wyjazdu. A wyjazdy obywateli do pracy za granicą są naszej gospodarce potrzebne, tania siła robocza to nasz główny surowiec eksportowy.
        • Gość: Gosc Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 19:05
          >IQ w pracy jest zbędne, w wielu przypadkach wrecz przeszkadza.

...poniewaz nierzadko bywa wyzsze niz przelozonego, o to juz oczywiscie sytuacja, ktora miejsca miec nie moze.
      • Gość: Autor Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: 178.73.49.* 21.05.11, 15:38
        To Ty żyjesz w tragicznej rzeczywistości, moja rzeczywistość jest spoko
      • Gość: Prawda Boli Dodaj - brak konkretnych (twardych) umiejętności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 21:31
        Z samymi językami i pseudo-studiami jesteś zwykłym niewykwalifikowanym - do łopaty/miotły.
      • Gość: . Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 21:33
        Mów za siebie, nie wszyscy są dresami ze slumsów z jakimś marnym humanistycznym dyplomem. Moja rzeczywistość nie jest tragiczna.

Trzeba było się nauczyć czegoś konkretnego.
        • Gość: Gosc Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 19:07
          Typowy absolwent kierunkow humanistycznych to dzisiaj "dres ze slumsow"?
      • Gość: mad Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 21:34
        Hahahha, teraz to dyplom mgr zrobi byle tępol a 2 języki obce zna spora część kasjerek w marketach więc nie nadajesz się do odpowiedzialnej pracy, gdzie trzeba coś umieć.
        • Gość: najmądrzejszy Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 11:33
          No i jak ma się to wysokie IQ do tego, że nie potrafisz znaleźć pracy?
        • wycofany Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 22.05.11, 12:53
          I to jego wina, że "byle tępol" teraz kończy studia?
          • najlepszygeorge Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 22.05.11, 13:05
            Tylko, że to 'wysokie IQ, biegła znajomość języków' to postrzeganie autora. Niekoniecznie ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.
            • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 16:10
              najlepszygeorge napisał:

> Tylko, że to 'wysokie IQ, biegła znajomość języków' to postrzeganie autora. Nie
              > koniecznie ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.

jesli sytuacja w ktorej inteligentny czlowiek, znajacy biegle dwa jezyki obce nie ma pracy wydaje Ci sie malo prawdopodobna, to pokazuje, ze nie znasz dobrze kraju w ktorym zyjesz, co z kolei mogloby swiadczyc o Twojej niskiej inteligencji
              • najlepszygeorge Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 22.05.11, 16:31
                Zapytam wprost: jeteś członkiem Mensy? Miałeś badany przez psychologa wskaźnik inteligencji czy piszesz, że jesteś inteligenty, bo tak tobie się wydaje?

Znasz biegle 2 języki obce: ile lat spędziłeś za granicą w każdym z krajów? Jesteś biegłym tłumaczem? Skończyłeś filologię? Czy też piszesz, że znasz, bo tak się tobie wydaje?

Poza tym, wyjasnij mi: co z tego, że ktoś zna język obcy? Mamy mu zrobić narodową zrzutkę tylko z tego powodu?
                • Gość: dfgh456 Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.mmj.pl 23.05.11, 00:43
                  Ja jestem i na brak pracy nie narzekam, więc to może być naciągane ;-)
              • Gość: robotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.11, 06:36
                Wiesz bezrobotny. Jedno muszę Ci przyznać, po przeczytaniu twoich tekstów - bardzo wysokie mniemanie o sobie. Wprawdzie niczym nie poparte, ale najwyraźniej zupełnie to Ci nie przeszkadza ;)
                • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 18:46
                  Nie mam wysokiego mniemania o sobie.
                  Nie aspiruje tez wcale do wielkiej kariery ani wysokiej pensji.

To, ze jestem ponadprzecietnie inteligentny to fakt.
                  To, ze znam biegle dwa jezyki obce to fakt.
                  To, ze skonczylem renomowany polski Uniwersytet/studzia dzienne to fakt.

To, ze nie mam pracy to anomalia, kwintesencja tragicznego stanu panstwa polskiego.
                  • Gość: jasiek Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.t-mont.net.pl 23.05.11, 19:08

"To, ze jestem ponadprzecietnie inteligentny to fakt. " - skąd wiadomo, że to fakt?
                    • ka-mi-la789 Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 23.05.11, 19:20
                      > "To, ze jestem ponadprzecietnie inteligentny to fakt. " - skąd wiadomo, że to fakt?

Bo tako rzecze bezrobotny. Chyba jesteś nowy na tym forum i jeszcze nie wiesz, że wszystko, co powie bezrobotny, wycofany albo rabart to prawdy objawione (coś w rodzaju Tory albo dziesięciu przykazań).
                      • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 19:26
                        ka-mi-la789 napisała:

> > "To, ze jestem ponadprzecietnie inteligentny to fakt. " - skąd wiadomo, ż
                        > e to fakt?
                        >
                        > Bo tako rzecze bezrobotny.

bardzooo smieszne
                        jesli Ty powiedzialabys, ze jestes brunetka, to ja bym w to nie watpil
                        jesli kolega wyzej powiedzialby, ze zarabia 7 tysiecy miesiecznie na reke pracujac w konsultingu i jego post brzmialby powaznie, to tez bym w to nie watpil
                        • Gość: jasiek Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.t-mont.net.pl 23.05.11, 19:30
                          no ale z tą "ponadprzeciętną inteligencją" - to dlaczego fakt?
                        • ka-mi-la789 Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 23.05.11, 19:37
                          > jesli Ty powiedzialabys, ze jestes brunetka, to ja bym w to nie watpil

Nie jestem.

> jesli kolega wyzej powiedzialby, ze zarabia 7 tysiecy miesiecznie na reke pracu
                          > jac w konsultingu i jego post brzmialby powaznie, to tez bym w to nie watpil

Tylko od razu odpisałbyś mu, że z pewnością jest nieukiem (bo nie jest humanistą), a pracę dostał po znajomości. Poza tym zarówno kolor włosów, jaki i wysokość zarobków można obiektywnie zweryfikować, bo są to fakty, a nie odczucia. Inteligencja natomiast to zazwyczaj wyobrażenie podmiotu komunikującego na własny temat (zauważ, że jakieś 95% ludzkości uważa się za cholernie inteligentnych, a resztę Homo sapiens za skończonych debili). Owszem, istnieją narzędzia do pomiaru inteligencji, tyle, że ich przydatność kwestionują sami psychologowie, czyli ludzie posługujący się tymi testami. I to tacy ze stopniem profesora. Mają rację, bo nie da się mierzyć czegoś, co nie zostało nawet zdefiniowane. A jeżeli rzeczywiście jesteś ponadprzeciętnie inteligentny, to dlaczego nie potrafisz skutecznie działać (w tym przypadku znaleźć zatrudnienia)?
                          • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 20:23
                            Tylko od razu odpisałbyś mu, że z pewnością jest nieukiem (bo nie jest humanist
                            > ą), a pracę dostał po znajomości.

tu akurat pomylilas mnie z Rabartem i wycofanym
                            jestem z nimi wrzucany do jednego worka, ale oni to nie ja

nie twierdze, ze nie mozna zarabiac takich kwot bez znajomosci
                            w zyciu kazdego z nas duzo zalezy od przypadku (a szereg sprzyjajacych okolicznosci i roztrzygniec mozna nazwac szczesciem)
                            gdyby Ziemia miala powstac od nowa i ewolucja zaczac sie od poczatku, dzis zycie na tej planecie wygladaloby calkiem inaczej
                            to samo dotyczy zycia kazdego z nas, sfery prywatnej jak rozniez zawodowej
                            skad inad, nasz premier tez zawdziecza panowanie przypadkowi, gdyby w 2000/2001 roku mial depresje bo zona znalazla sobie kochanka co zaskutkowalo tym, ze znalazl sie w trakcie rozwodu, to siedzialby sobie spokojnie na wygodnym fotelu vice marszalka Senatu a nie porywal sie na kandydowania na fotel prezesa UW, wskutek czego nie doszloby do rozlamu w tej partii i nie powstalaby PO, a nawet jesli tak, to tylko z Olechowskim a bez Tuska
                            a Tuska, tak jak calej UW, mogloby dzis nie byc w ogole w Sejmie i 98% Polakow nie kojarzyloby nawet jego nazwiska

zboczylem troche z termatu, ale przeciez nie mozesz odmowic slusznosci temu co napisalem powyzej
                            chodzi mi po prostu o to, ze niektorzy mieli szczescie i dzieki temu to akurat im a nie Rabartowi zycie zawodowe ulozylo sie wysmienicie
                            oczywiscie osoby ktore skonczyly kierunki dajace bardziej waskie umiejetnosci, tez sa w lepszej sytuacji na rynku pracy, lekarz endokrynolog czy architekt z duzym talentem nie beda raczej bezrobotnymi

ja swiadom jestem czesciowych ograniczen ktore wynikaja ze specyfiki studiow humanistycznych, dlatego, jak juz nadmienilem nie aspiruje do wielkich pensji

po prostu chce zwyklej pracy, chce byc zapraszany na rozmowe kwalifikacyjne, bo wtedy predzej czy pozniej powinien mnie ktos dostrzec, dac mi szanse i z czasem przekonac sie, ze byla to wlasciwa decyzja

dlugotrwale bezrobocie utrudnia niestety znalezienie pracy jeszcze bardziej
                            patrzac na 33 letnia kobiete ktora nie ma narzeczonego ani meza, a chcialaby kogos miec, wiekszosc pomysli, ze musi byc cos z nia nie tak
                            tak samo z dlugotrwalymi bezrobotnymi..... a jest to naprawde krzywdzaca generalizacja

w polskich realiach nawet znalezienie zwyklego "office job" jest trudne, rodzi to frustracje, moze prowadzic do podlamania psychicznego itp

na forum zamiast ze zrozumieniem lub empatia spotykam sie z inwektywami lub wmawianiem mi, ze to nieprawda, ze znam biegle dwa jezyki obce

• Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 19:29
                        to, ze prace magisterska, oceniona na ocene bardzo dobra, napisalem samodzielnie, tez powinienem udowadniac? bo w koncu czesto w gazetach pisza, ze duzo osob kupuje/zleca innym prace magisterskie
                        • ka-mi-la789 Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 23.05.11, 19:40
                          > to, ze prace magisterska, oceniona na ocene bardzo dobra, napisalem samodzielnie, tez
                          > powinienem udowadniac?

To akurat jest dość łatwe do sprawdzenia, tylko co z tego? Ja też napisałam magisterkę samodzielnie (korzystałam przy tym ze źródeł w czterech językach), też dostałam z niej piątkę, mam 148 w skali Wechslera (zmierzone lege artis, a skoro jesteś ponadprzeciętny, to powinieneś wiedzieć, co to znaczy). I co z tego wynika?
                          • Gość: jasiek Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.t-mont.net.pl 23.05.11, 19:54
                            a jestem członkiem mensy tzn.nie jestem już, bo przestałem płacić coroczne składki.
                            mam legitymację z konkretnym numerem.
                            do mensy dostałem się podczas sesji w krakowie w 2002 r. - ile powinienem zarabiać i jaką powinienem mieć pracę wg kolegi bezrobotnego?
                            • Gość: robotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.subscribers.sferia.net 23.05.11, 20:11
                              Wg kolegi bezrobotnego, powinieneś być bezrobotny i jęczeć na forum że jesteś bezrobotny, bo jesteś bezrobotny.
                            • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 15:49
                              gratuluje czlonkostwa w mensie

jak bys sie czul bedac czlonkiem mensa i nie majac pracy, nie bedac zapraszanym na rozmowy kwalifikacyjne?
                              • black_halo Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 30.05.11, 23:07
                                Nawet sami czlonkowie Mensy przyznaja, ze wysoki iloar intelegencji nie przeklada sie na sukcesy w pracy czy w zyciu.
                                • Gość: bezrobotny Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 11:48
                                  black_halo napisała:

> Nawet sami czlonkowie Mensy przyznaja, ze wysoki iloar intelegencji nie przekla
                                  > da sie na sukcesy w pracy czy w zyciu.

no tak, ale sukcesy to jedna rzecz
                                  natomiast samo posiadanie pracy to rzecz calkiem inna
        • Gość: Gosc Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 19:16
          W Polsce wiekszosc rzekomo "zna" jezyki obce, z tym ze przewaznie na zalosnym poziomie. Gramatyka niewazna, wymowa niewazna, tylko "slowka", a i z tym sa problemy, takie jak uporczywe tworzenie kalek jezykowych i innych potworkow typu "senkju from de mauntyn".

Ludzi, ktorzy rzeczywiscie znaja jezyki na poziomie, ktory mozna nazwac zaawansowanym (od C1 w gore) lub bieglym (od C2 w gore) jest tak naprawde garstka. I rowniez oni maja problemy ze znalezieniem pracy, poniewaz skoro wiekszosc reprezentuje mierny poziom, to taki jest standard, i albo nie potrzeba lepszych, albo i owszem, ale nie chce sie im zaplacic ani grosza wiecej niz komus kto zna jezyk na poziomie A2 czy B1.

Nie bez znaczenia pozostaje rowniez fakt, ze tam gdzie wymagana jest znajomosc danego jezyka od pracownika, tam zazwyczaj rowniez od kierownika, a jesli poziom kierownika to wspomniane A2 czy B1, to raczej nie bedzie chcial zatrudnic kogos na poziomie C1 czy C2, przy ktorym bedzie wypadal blado. I kolo sie zamyka.
      • rabart Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 22.05.11, 15:33
        Nie ważne są języki, wykształcenie.
        Ważne kogo znasz i kto jest w twojej rodzinie.
        • najlepszygeorge Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 22.05.11, 15:53
          rabart: napisz proszę jaką uczelnię i jaki kierunek skończyłeś?
          • Gość: 2 Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 19:30
            to jedz do hiszpanii , grecji lub porugalii albo irlandii -tam znajdziesz prace magistrze niedorajdo
          • Gość: Milton Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.echostar.pl 23.05.11, 09:07
            Filozofię skończył :))
            • Gość: Milton A nie... IP: *.echostar.pl 23.05.11, 09:08
              ... myślałem, że to wycofany.

Z tego co pamiętam:
              wycofany - filozofia
              rabart - politologia (albo stosunki międzynarodowe)
              bezrobotny - też coś w ten deseń
              • Gość: obraz pl Re: A nie... IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 20:28
                reszta forumowiczów socjologia i marketing
      • annajustyna Tu jest propozycja dla Ciebie: 26.05.11, 12:50
        www.pudelek.pl/artykul/32556/liszowska_szuka_niani_wymagania_2_jezyki_obce/
        • Gość: bezrobotny Re: Tu jest propozycja dla Ciebie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 12:16
          dziekuje, nie skorzystam :)
      • sabrilla A jak biegle? 26.05.11, 23:57
        Te języki obce? Bilet na pociąg potrafisz kupić i od gadania aż ręce bolą? Czy może pogadasz o globalnym ociepleniu i polityce Obamy? I dowolny film w oryginalnej wersji obejrzysz, i wiadomości, a gdy zaczniesz pracę w zespole projektowym to jesteś w stanie bronić swoich racji przed szefem projektu z dowolnego zakątka świata po dokładnym zapoznaniu się z obcojęzyczną dokumentacją? No, jeśli tak to te dwa biegłe mogą się przydać w pracy.
        A magisterium to z czego? Z tego co coroczne tysiące innych absolwentów?
        I IQ to Dody (ponoć mega wysokie), czy raczej Nergala? Bo z tej dwójki niższe ponoć ma ten ostatni i jakbym miała obstawiać to stawiam na niego
      • unkn_0wn Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce 14.06.11, 12:16
        Nie odbierz tego jako ataku, tylko zastanów się na spokojnie: skoro posiadasz wysokie IQ, znasz biegle dwa języki a mimo takich atutów pozostajesz bez zajęcia, to może trzeba popracować nad jakąś "miękką" umiejętnością? Typu nawiązywanie kontaktów, zaradność, zdolności organizacyjne itp.
        Sam dyplom mgr z dobrej uczelni nic nie znaczy, znałem ludzi którzy w szkole średniej i na studiach byli "kujonami", świetne oceny w indeksie ale jednocześnie totalna życiowa niezaradność i brak umiejętności praktycznego wykorzystania wiedzy. Nie odnieśli sukcesów a niektórzy bardzo źle skończyli.
        • Gość: cougar Re: Wysokie IQ, dyplom mgr, biegle 2 jezyki obce IP: *.man.poznan.pl 14.06.11, 12:43
          > Sam dyplom mgr z dobrej uczelni nic nie znaczy, znałem ludzi którzy w szkole śr
          > edniej i na studiach byli "kujonami", świetne oceny w indeksie ale jednocześnie
          > totalna życiowa niezaradność i brak umiejętności praktycznego wykorzystania wi
          > edzy. Nie odnieśli sukcesów a niektórzy bardzo źle skończyli.

To jest cecha wysokiego IQ, co z tego że ktoś mat wysokie, skoro nie posiada umiejetności interpersonalnych
      • Gość: tak Tzw. "wyskoie" IQ NIE MA przełożenia na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:33
        życie i to jak wylądujesz na rynku pracy.
        Podobie jak ktoś miał piątki od góry do dołu zawsze itp. BANIALUKI.

najlepiej W KARIERZE wychodzą ci co na 3+ jechali w szkole (to z obserwacji i doświadczenia znajomych)

• pajacykotusk26 Re: Tzw. "wyskoie" IQ NIE MA przełożenia na 14.06.11, 13:35
          racja.
          dodalbym jeszcze piatkowiczow - ale tych prawdziwych(tzn.jednostki wybitne, ale nie kujonow).
          • Gość: M. EQ sie liczy IP: *.scansafe.net 24.08.11, 10:15
            No wlasnie o to chodzi. Ja w szkole zawsze jechalem na sredniej 4.1-4.3, uczylem sie tyle ile bylo trzeba, nie wiecej, wszystko staralem sie szkole robic, tak samo na uniwerku. Znam biegle angielski, a dwa inne komunikatywnie norweski i hiszpanski, IQ mam z roznych testow miedzy 125 a 132 mi zawsze wychodzilo, ale koniec koncow wszyscy podkreslaja, ze jezeli chodzi o wspolprace ze mna, to sie liczy jak kontroluje swoje emocje, jestem uczuciowy, mam wysoka empatie i znam sie z emocjonalnych stron, nie mam wybuchow gniewu, itd. A to sie liczy. Mam kolegow z liceum co mieli srednie 5.0 i wiecej, porobili doktoraty, zostali na uczelniach, a jednak te ich emocje nie pozwalaja im na taka elastycznosc jak by chcieli, z tego co widze, wysokie IQ zazwyczaj uszkadza EQ, najlepiej jak jest balans. Co do mojej pracy to jestem kierownikiem 12 osobowego dzialu i raczej to EQ mi tu pomaga, bo jakby nie bylo praca kierownicza to 30-40% komunikacji, a nie moge pozwolic sobie by byly problemy z niedogadaniem, a ze mam dobry kontakt z teamem to tez czasem jak trzeba umiem ich dobrze zje$ac w dyplomatyczny i profesjonalny sposob, tak ze wiedza, co przekombinowali i ze zasluzyli.

Tak wiec radze pracowac nad swoim EQ niz na IQ, bo to pierwsze da sie zmienic jak sie ciezko pracuje, a to drugie, to w pracy z ludzmi sie przydaje, ale jest przeceniane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka