Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

HAYS Agencja Pracy. Jakie macie doświadczenia?

10.08.11, 14:46
    Czy ktoś z Was znalazł za ich pośrednictwem pracę?
    Moje i moich najbliższych doświadczenia są takie same - nie raz zdarzało nam się wysyłać aplikacje idealne na oferowane przez nich stanowiska (dokładnie to samo stanowisko i ten sam zakres obowiązków, tylko w innej firmie) i cisza. Ogłoszenie pojawiało się potem jeszcze z pięć razy. Nawet kolejne aplikacje nie pomagały (obojętnie, czy w takiej samej formie, czy z fajerwerkami, czy dla picu odpimpowane z danymi fikcyjnych osób).
    Teraz natknęłam się na to samo: klik - sprawdźcie datę publikacji i datę aktualizacji... Hays po prostu nieefektywnie szuka pracowników.
    A potem dostaję od nich życzonka świąteczne. To po to mają bazę naszych adresów?...
    Obserwuj wątek
      • kazjenka Re: HAYS Agencja Pracy. Jakie macie doświadczenia 10.08.11, 18:24
        Byłam u nich raz na rozmowie, ale pracy nie dostałam. To samo ogłoszenie widziałam dalej...
      • Gość: BB Re: HAYS Agencja Pracy. Jakie macie doświadczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 13:59
        Hej,
        Zgadzam się z przedmówcą. Parokrotnie aplikowałam na stanowiska zgodne z moim profilem, doświadczeniem i wykształceniem. Nie otrzymałam z ich strony nawet maila z informacją potwierdzającą otrzymanie aplikacji. Poniżej standardów!
        • Gość: Toxic Re: HAYS Agencja Pracy - najlepsza! IP: *.toya.net.pl 08.09.11, 14:37
          HAYS obok Antal i Michaelpage uważam za najlepszą firmę doradztwa personalnego. W przeszłości dostałem dwukrotnie dzięki nim pracę! Raz po pełnym procesie rekrutacji 3 spotkań (1 w Hays na al. Jerozolimskich, dwa kolejne u pracodawcy), drugi raz dostałem niespodziewanie telefon że Pani z Hays posiada dla mnie ofertę, a moje CV było na tyle ciekawe że zapisała je w bazie danych.

Także obsługa ze strony HAYS jest jak najbardziej OK. Po każdej rozmowie dzwonili z feedbackiem, pytali się "jak poszło", "co by Pan ewentualnie chciał dodać lub zmienić", "czy są w stanie lub nie spełnić oczekiwania finansowe" oraz jak firma oceniła moją kandydaturę.

Jak widać na stronie HAYS i innych portalach gdzie publikują ogłoszenia, mają najwięcej ofert ze wszystkich firm rekrutacyjnych i w różnych branżach. Mają także dział HAYS PHARMA, który rekrutuję dla firm farmaceutycznych (to moja działka) i tu zatrudniają na prawdę specjalistów w dziedzinie wdrożeń, handlu, chemii, eksportu czy biologii. Kolejny plus jest taki że mają swoje siedziby w największych miastach w Polsce i kto nie jest z Wa-wy rozmowę odbywa na miejscu.

nie raz zdarzało nam się wysyłać aplikacje idealne na oferowane przez nich stanowiska (dokładnie to samo stanowisko i ten sam zakres obowiązków, tylko w innej firmie) i cisza. Ogłoszenie pojawiało się potem jeszcze z pięć razy. Nawet kolejne aplikacje nie pomagały (obojętnie, czy w takiej samej formie, czy z fajerwerkami, czy dla picu odpimpowane z danymi fikcyjnych osób).

Czy uważasz, że jak tylko spełniasz warunki oferty, to zaprosi Cię konsultantka i na wejściu wręczy umowę o pracę? Piszesz coś o czym nie masz pojęcia i widać że rzeczywiście nie masz doświadczenia w rekrutacjach przez HAYS. Sprawa ma się tak:

1. Twoja kandydatura musi mieć nie tylko warunki oferty ale i profil zawodowy, co jest niezwykle ważne - np. firma farmaceutyczna szuka specjalisty od cła. I tu pierwszorzędny kandydat jest taki co miał doświadczenie w pracy w eksporcie w farmacji, nie zaś np. ktoś z agencji celnej, kto zagadnienia cła także zna, ale specyfiki pracy w farmacji nie ma. Nie zna np. prawa farmaceutycznego, które jest bardzo ważne. Albo np. poszukiwany jest handlowiec do FMCG w branży mrożonek. Niby takie doświadczenie masz, ale np. pracowałaś u producenta lodów, a szukają do mrożonych potraw. HAYS szuka osób które maksymalnie dokładnie wpisują się w profil zawodowy.

2. HAYS ma ogólnopolską bazę kandydatów. Zwykle znając już kandydata z poprzednich rekrutacji, taki ma pierwszeństwo. Kandydat też taki jest przypisany do odpowiedniego konsultanta, który na bieżąco przegląda oferty i go o nich informuje. Ja na przykład znam podstawy jęz. holenderskiego i portugalskiego, które miałem na studiach, a że są to cenne języki w eksporcie, raz na 2-3 m-ce mam telefon nie tylko z HAYS, ale i innych agencji z propozycjami wzięcia udziału w projektach rekrutacyjnych.

3. Ilość publikacji ogłoszeń o które pytasz jest względna. Bywa że klient (firma dla której HAYS rekrutuje) życzy sobie mieć bazę 20 kandydatów na rozmowie kwalifikacyjnej; bywa że wystarczy jeden. Bywa także że poszukiwana jest osoba że bardzo ściśle oznaczonym profilem; bywa również że nie ma w ogóle kandydatów spełniających warunek.

4. Ważny punkt - HAYS zbiera informacje o Twoich oczekiwaniach finansowych i niejednokrotnie pomaga negocjować stawki z pracodawcami! Jak podasz na rozmowie np. 10 tys brutto, to bądź pewna że jak zadzwoni do Ciebie Pani z HAYS, to firma którą reprezentuje jest w stanie Ci tyle zapłacić!

Nie wiem na jaką ofertę Ty aplikowałaś - mozesz ją przybliżyć? Opisać? Jako że jestem niejako specjalistą w rekrutacjach HAYS'a to być może podpowiem Ci kto musi to być a tym samym odpowiem Ci na Twoje pytanie.

Parokrotnie aplikowałam na stanowiska zgodne z moim profilem, doświadczeniem i wykształceniem. Nie otrzymałam z ich strony nawet maila z informacją potwierdzającą otrzymanie aplikacji. Poniżej standardów!

Bzdura i głupota. Widocznie źle zalogowałeś się na stronie HAYS. Jest to bardzo fajny portal, gdzie wgrywasz swoje CV i dane oraz automatycznie zaznaczasz oferty które Ci odpowiadają i na które wysyłasz aplikację. Po prawidłowym wysłaniu aplikacji dostajesz zawsze maila z potwierdzeniem.
          Stronę logowania masz tu: profile1.hays.com/portal/faces/Pages/login.jsp?_afrLoop=4820409754363476&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=mlsd6lvei_9
          • Gość: km Jaaasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 14:43
            To jest już naprawdę maksymalna żenada. Kandydat, który tak dobrze zna specyfikę firmy Hays i jej procedury, jasne. Pewnie to Hays to twoje hobby. Zwłaszcza dział Pharma.
            • Gość: Toxic Re: Jaaasne IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 14:09
              Tak się składa, że mam 37 lat i od jakiś 5-6 lat dośc aktywnie obracam się po rynku pracy i szukam swojego miejsca :-) pracowałem w dwóch firmach farmaceutycznych, jedną ofertę dostałem z HAYS Pharma, drugą - podkupiła mnie konkurencja. Lubię rekrutacje przez agencje pracy bo oszczędzają czas kandydata. Sami negocjują stawki wynagrodzeń szukają ofert, co jakiś czas zadzwonią z propozycją wzięcia udziału w rekrutacji. Myślę też że mają sprawdzone oferty - przynajmniej od pewnych i dużych firm, lepszych niż np. ogłoszenia drobne w Gratce czy Gazecie Wyborczej. Dbają o feedback.
      • Gość: Darek Re: HAYS Agencja Pracy. Jakie macie doświadczenia IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.11, 09:03
        podziel się swoimi wątpliwościami, zapytaniami i opiniami o pracodawcach i agencjach pracy na www.pracodawiedz.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka