Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1000zl

IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:04
    Czy warto zakładać firmę przy dochodzie ok. 1000 zł miesięcznie? Np. tylko przez dwa lata gdy zus jest ulgowy, a potem jak nie wypali to zamknąć? Firma to np. usługi edukacyjne przez internet czyli pisanie prac, robienie prezentacji (bez korepetycji). Ile by mi zostało na czysto? czy warto?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kagan Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 tys. IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 18:11
        NIE. Na czysto zostalo by ci bowiem okolo minus (-) 500zl. Poza tym, to takie uskugi byly by nielegalne.
        • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:12
          Jak to nielegalne, zobacz na necie, pełno takich firm. Skad Ci się wzieło to -500? Przeciez ZUS przez 2 pierwsze lata to 350 zl.
          • nchyb Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 09.09.11, 18:22
            a podatek dochodowy to co?
            • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:26
              18% od dochodu minus jakies ulgi jeszcze, więc ile by moglo zostac na czysto? jest tu jakiś księgowy co się zna? ;)
              • Gość: doradca zawodowy warto ! tylko nie mów ZUSowi i USowi, że założyłeś IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 12:32
                bo ci zabiorą 4/5
                • Gość: Kagan Re: warto ! tylko nie mów ZUSowi i USowi, że zało IP: *.dsl.telepac.pt 10.09.11, 13:20
                  A jak zachorujesz, to cie nie przyjma do szpitala, a na starosc bedzies zdychal z glodu, gdyz nie dostaniesz emerytury!
                  • Gość: t heheh Kagan, wydawałoby się światły człek z Ciebie IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 21:04
                    a o piramidach finansowych słyszałeś ?
                    ZUS zbankrutował dawno temu

emerytur nie będzie
                    opieka zdrowotna za coraz więcej trzeba płacić
                    • Gość: kagan Re: heheh Kagan? IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 21:47
                      ZUS to firma panstwowa, tak wiec zbankrutowac nie moze, natomiast na 99.99% musza zbankrutowac prywatne OFE, ktore sa prawdziwymi piramidami finansowymi (ten 0.01% to prawdopodobienstwo cudownego ocalenia OFE przed bankructwem).
                      mikro.univ.szczecin.pl/bp/pdf/97/9.pdf
                • Gość: cougar w Grecji też tak kombinowali IP: 95.108.99.* 10.09.11, 23:00
                  i przejechali sie jak Zabłocki na mydle
                  • Gość: Kagan Re: w Grecji też tak kombinowali IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:45
                    Nie tylko w Grecji. W Irlandii np. tez.
          • Gość: sax Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 18:25
            Te 1000 zł to przewidywany przychód czy dochód? No i nic nie wiadomo o twojej sytuacji. Jeżeli jesteś studentem i chcesz tylko dorobić to warto bo zawsze te kilkaset złotych wpadnie do kieszeni. W innym przypadku to raczej nie warto chyba, że chcesz tą firmę traktowac jako zajęcie dodatkowe.

• Gość: sax Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 18:27
              Czy może ja coś źle zrozumiałem i miałeś na myśli, że 1000 zł zarabiasz obecnie?
              • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:29
                Nie, przewiduję, że tyle bym miał na czysto z pisania prac, czysty zarobek.
            • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:28
              Nie wiem za bardzo czym się różni przychód od dochodu... Ale chyba wiadomo o co chodzi.. Jestem osobą po studiach, nie mam pracy.
              • Gość: Kagan Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 tys. IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 18:38
                1. Jakie studia skonczyles?
                2. Przychod (inaczej utarg) to jest z grubsza to, co wplynie do kasy firmy od jej klientow, a dochod to jest przychod minus koszta, czyli podatki, skladki na ZUS i NFOZ, koszta nabycia i utrzymania komputera, koszta wynajmu lokalu, koszta reklamy (marketingu), twoja placa jako pracownika firmy, stracone odsetki od kapitalu (pieniedzy), ktore bedziesz musiec wlozyc w swa firme etc.
                3. A nie lepiej wyemigrowac z Polski? Dla mlodych Polakow to jest dzis na ogol jedyna recepta na sukces...
                lech.keller@gmail.com
                • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 18:49
                  Aha, czyli 1000 zł to będzie przychód.
                  Ukończyłem politechnikę, kierunek ścisły. Nie chcę wyjeżdżać. To myślisz, że się nie opłaca? Pracę bym wykonywał u siebie w domu przed komputerem.
                  • Gość: kagan Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 18:55
                    Jesli rzeczywiscie skonczyles politechnikę, to co jeszcze robisz w Polsce, jak nie masz tu pracy?
                    • Gość: czy warto... Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 19:00
                      Nie odbiegajmy od treści tematu ;) :P
                      • Gość: Kagan Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 19:14
                        Ja nie odbiegam. W Polsce nie masz dzis po prostu szans, a za granica zarobil bys na poczatek i to na czysto, conajmniej tysiac, ale euro nie zlotych...
                        • Gość: Zuzza Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 19:29
                          Prezentacje maja sie skonczyc wlasnie przez takich jak Ty. Ma ich juz nie być, bedzie rozmowa na podstawie pytan z klientem :) I bardzo dobrze bo tacy jak wy robicie w h... nauczycieli i uczniow.pa
                          • Gość: czy warto Re: Czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 20:01
                            Nie piszę prezentacji maturalnych zuzzu więc nie wypowiadaj się jak nie masz pojęcia. Chodziło mi o jakieś inne prezentacje.
      • Gość: uos Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 14:43
        Jak masz mniej niż 30 lat to możesz pomyśleć o akademickich inkubatorach przedsiębiorczości. Najlepiej znajdź sobie drugą osobę do współpracy to wtedy we dwójkę płacicie 350 opłat miesięcznie, wychodzi po 175 na osobę. Masz możliwość wystawiania faktur, ale nie prowadzisz formalnej działalności gospodarczej. Dzięki fakturom możesz rozszerzyć działalność o jakieś usługi dla firm, na przykład pisanie tekstów na strony itp. A jak zobaczysz, że ci dobrze idzie to możesz założyć normalną firmę i starać się o dotacje. Działalność w AIP nie jest traktowana jak DG, więc potem nadal masz prawo do preferencyjnego ZUSu.
        • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:44
          Aby wystawic fakture, to trzeba miec kklienta. A te zodziejskie "inkubatory" licza sobie oplaty, nawet jak sie ma zerowy przychod...
          Zas dotacje dla firm sa niezgodne z duchem wolnego rynku i sa tez zwyklym marnowaniem pieniedzy podatnikow.
          • Gość: uos Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 11:31
            A co w tym jest złodziejskiego? Jak właściciel lokalu wynajmuje ci go na działalność to też pobiera opłatę niezależnie do efektów tej działalności i przychodów. Jak ktoś ma nie mieć klientów to niech lepiej nie bierze się za taką działalność, to jasne. Dotacje są z pewnością niezgodne z duchem wolnego rynku, ale u nas czegoś takiego nie ma. Więc dotacja jest dla podatnika szansą na odzyskanie części pieniędzy, które mu zabrano.
            • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 11:52
              Kazdy dochod nie pochodzacy z pracy jest kradzieza, gdyz wtedy zyje sie z cudzej pracy. Wyjatkami sa tylko emerytury, renty inwalidzkie i sieroce oraz zasilki dla bezrobotnych, czyli pomoc dla tych, ktorzy nie moga pracowac..
              A co do dotacji - nie maja one najmniejszego sensu w gospodarce rynkowej, gdyz oznaczaja one zabieranie pieniedzy dobrym firmom, aby finansowac zle firmy, czyli suboptymalna alokacje ograniczonych zasobow, na czym traca wiec wszyscy!
              • Gość: uos Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 12:00
                Dlatego jestem przeciwniczką dotacji. ale dopóki istnieją to na pewno z tego skorzystam, bo jak mi już zabrali te pieniądze w podatkach to mam szansę część z nich odzyskać.
                • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:19
                  Typowa 'moralnosc' Kalego...
                  • Gość: uos Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 12:37
                    Niekoniecznie. Jestem też przeciwniczką podatku dochodowego, a jednak go płacę:)
                    • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:48
                      To co innego, gdyz do placenia podatku zmusza cie aparat panstwowego terroru (Urzedy Skarbowe, sądy i komornicy), a nikt cie nie zmusza do brania dotacji....
      • Gość: cougar Nie warto IP: 95.108.99.* 10.09.11, 23:03
        zarobek żadny, a biurokracja duża Tekst linka
        • Gość: Kagan Re: Nie warto IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:45
          Oczywiscie, ze nie warto.
          • Gość: czy warto Re: Nie warto IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 11:07
            czyli zostaje szara strefa... super
            • Gość: kagan Re: Nie warto IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 11:23
              Czarna jest lepsza, tylko nie zapomnij sie zarejestrowac jako bezrobotny, aby miec ubezpieczenie!
              • Gość: czy warto Re: Nie warto IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:16
                no wlasnie w tym problem, ze mnie wywalili z UP i nawet ubezpieczenia nie mam...
                • Gość: kagan Re: Nie warto IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:20
                  A jakim cudem cie wywalili? To chyba zostaje ci tylko emigracja albo zajecie sie zlodziejstwem badz streczycielstwem.
                  • Gość: czy warto Re: Nie warto IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:22
                    Dlatego chciałem otworzyć firmę, żeby mieć ubezpieczenie przez to 2 lata, a potem się coś pomyśli... wywalili bo nie chciałem przyjąć żadnej oferty.
                    • Gość: kagan Re: Nie warto IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:25
                      Trzeba bylo przyjac, po czym zlozyc wymowienie z powodu mobbingu, stalkingu etc.
                      • Gość: ZawodowyBezrobotny jeszcze lepszy patent jest IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 21:07
                        > Trzeba bylo przyjac, po czym zlozyc wymowienie z powodu mobbingu, stalkingu etc

po co ?
                        pracować tak, żeby cie sami wypiee...li
                        np. 10 razy wolniej niż inni

hehehe
                        • Gość: kagan Re: jeszcze lepszy patent jest IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 21:41
                          Tez dobry sposob, ale jesli nie beda chcieli cie wyrzucuc mimo tego...
        • szerszen0 Re: Nie warto 11.09.11, 21:22
          czy warto - to zależy, mając firmę możesz niektóre wydatki wrzucić w koszty podatkowe (amortyzacja komputera, czasopisma fachowe itp) i tym sposobem nie płacić podatku dochodowego
          • Gość: kagan Re: Nie warto IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 21:43
            Zachecasz do nieplacenia podatkow, a pozniej narzekasz na zle drogi, zla sluzbe zdrowia i zla policje...
      • Gość: j Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 23:06
        jesli sam nie potrawisz odszukac takich informacji - ile, za co i kiedy placisz, oraz czym sie rozni przychod od dochodu, to nie baw sie w firme

jestes na to za duza ciamajda w tej chwili - proste i bolesne. polskie przepisy sa bardzo skomplikowane i nikogo nie bedzie obchodzilo, ze ich nie znasz/nie rozumiesz/nie wiesz gdzie szukac

albo sie nauczysz samodzielnosci i nie bedziesz musial zadawac takich idiotycznych pytan na forum gazety (opanowanym przez frustrata kagana), albo nie bierz sie za firme (za prace etatowa rowniez, bo bez samodzielnosci to tylko w wojsku)
        • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:48
          "Frustrat" Kagan pisze tu to samo co ty,"j": jesli sam nie potrawisz odszukac takich informacji (np. ile, komu, kiedy i za co placisz oraz czym sie rozni przychod od dochodu), to nie baw sie w firme!
          • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 11:11
            Szukałem takich info na necie ale prawdę mówiąc niewiele z tego rozumiem. Poza tym usługi edukacyjne to mają jeszcze jakieś ulgi, mniej się chyba płaci podatku ale też trudno coś na necie znaleźć. I co specyficzne-ja korków nie udzielałbym, tylko pomoc online. Bo np. gdybym dawał korki to wiadomo, można korzystać z karty podatkowej, a w moim przypadku czyli usługi tylko przez neta to nie wiadomo jak to rozliczać. Na innym forum mi napisali, że podatkiem ogólnym czyli 18%, bo ryczałt nie obejmuje usług edukacyjnych.
            • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 11:24
              Dziwie sie, ze na studiach nic cie nauczyli jesli chodzi o zarzadzanie firma...
              • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:18
                Nie miałem na studiach żadnego przedmiotu z tej dziedziny ;)
                • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:21
                  To po co studiowales, skoro ci te studia nic nie daly?
                  • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:24
                    Racja, mogłem iść na informatykę albo na finanse i rachunkowość... A poszedłem na nie bo mnie taki kierunek interesował.
                    • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:26
                      To idz np. na informatyke, ale nie w Polsce.
                      • effi_me Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 11.09.11, 13:41
                        A czemu nie w Polsce? Chyba jednak słabo orientujesz się, jak wygląda rynek pracy, przynajmniej IT, bo informatycy po (dobrych) polskich uczelniach nie mają problemów ze znalezieniem pracy ani u nas, ani za granicą.
                        • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 14:02
                          Informatykow tez jest dzis za duzo. Szczegolnie w Polsce!
                          • Gość: Toxic Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 14:19
                            Informatykow tez jest dzis za duzo. Szczegolnie w Polsce!

Bredzisz Kagan. Ofert nie brakuje dla IT, szczególnie dla programistów Javy czy C++, które mało kto zna. Nie ma także dobrych specjalistów od kompilacji i kompilatorów. W Polsce mało w ogóle kto potrafi programować podstawę procesora. Radzę kształcić się w IT, to branża przyszłości. Ofert nie brakuje i brakować nie będzie.
                            • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 14:49
                              Znow tylko ad personam? I odroznij oferte od rzeczywistego wakatu...
                              IT moze ma i przyszlosc, ale bedzie w nim coraz mniej pracy, gdyz nastepne generacje komputerow beda sie same programowaly i niekoniecznie beda one tez cyfrowe, a raczej hybrydowe.
                              Poza tym w Polsce to sie dzis nie produkuje ani procesorow ani tez kompilatorow!
                              A to, ze ofery sa dzis, nie znaczy, ze beda jutro. Nie popelniaj elementarnego bledu polegajacego na ektrapolacji obecnych i przeszlych trendow w przyszlosc!
        • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 11:08
          Nie studiowałem księgowości tylko matme+fize, nie mam pojęcia o podatkach, co w tym dziwnego?
          • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 11:28
            No i widzisz, ze ani calka ani tez rozniczka nie wygenerujesz dochodu...
            I chyba wiesz, ze dodajac do siebie nieskonczona ilosc zer, otrzymamy w wyniku zero?
            Suma An (gdzie 'n' zmienia sie od 1 do nieskonczonosci a 'A' rowna sie zawsze zero) = 0.
            • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:17
              Nie do końca, bo np. można obliczyć komuś parę całek i pochodnych i mieć z tego jakiś dochód :P
              • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:22
                A jakie jest dzis w PL zapotrzebowanie na calkowanie i rozniczkowanie? Obawiam sie, ze zadne, gdyz nie ma czego calkowac ani tez rozniczkowac...
                • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:24
                  Pewnie jest jakieś zapotrzebowanie ale ja się niestety do pracy w szkole nie nadaję..
                  • Gość: kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:27
                    Mowa byla o uslugach dla firm. I czemu nie chcesz uczyc w szkole?
                    • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 12:29
                      fobia społeczna... ;)
                      • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:49
                        Na poczatek zalatw wiec sobie rente inwalidzka.
                        • Gość: czy warto Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 13:01
                          Jasne, nikt mi nie da haha
                          • Gość: Kagan Re: czy warto zakladac firme przy dochodzie ok. 1 IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 13:25
                            Zostaje ci wiec tylko emigracja albo czarna strefa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka