Gość: csylwia1 IP: *.netis.net.pl 13.05.05, 23:23 inne ciasta robię a jakoś babek nie proszę napiszcie jakieś sprawdzone przepisy mogą byc murzynki,cytrynowe byle by dobre....:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alice50 Re: proszę o przepis na babkę IP: 217.153.182.* 14.05.05, 08:54 a moze upiekłabyś babkę amerykańską, zawsze się udaje, najsmaczniejsza na drugi- trzeci dzień, ale i w godzinę po upieczeniu tez można zjeść oto składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 20 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego szczypta soli 3/4 szklanki rodzynek sposób przyrządzania: mąkę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia i na stolnicy połącz nożem z masłem i przełóż do jakiegoś naczynia, wlej na to ciasto 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego, następnie w drugim naczyniu ubijaj koncówką robota 4 jajka ze szklanką cukru i cukrem waniliowym i szczyptę soli i nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo połaczone z mąką masło, następnie dodaj rodzynki sparzone wrzątkiem, osuszone i poróżone mąka ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki z kominem i wstaw do pieczenia do nagrzanego do ok. 180 stop. piekarnika. na ok. 1 h (50 min.), już po 30 min. pieczenia możesz sprawdzic patyczkiem , nie zaszkodzi ciastu, po wyjeciu z piekarnika zostaw na ok. 20 min. w formie, pózniej wyjmij i posyp cukrem pudrem SMACZNEGO , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: proszę o przepis na babkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:12 babka bardzo dobra ,a przedewszystkim wilgotna 5 jaj 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku jaja ubić z cukrem ,gdy będą już dobrze ubite to nie przerywając ubijania wlać olej,wodę i dokładać porcjami mąkę z proszkiem. piec 180 stopni / 40 min. Gdyby po ok. 30 min. wierzch był już zrumieniony to przykrywa się go folią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csylwia1 Re: proszę o przepis na babkę IP: *.netis.net.pl 14.05.05, 12:50 ...dzięki bardzo zaraz przepiszę sobie i wypróbuję dzisiaj juz nie bo juz zaczęłam sernik Odpowiedz Link Zgłoś