Dodaj do ulubionych

proszę o przepis na babkę

IP: *.netis.net.pl 13.05.05, 23:23
inne ciasta robię a jakoś babek nie proszę napiszcie jakieś sprawdzone
przepisy mogą byc murzynki,cytrynowe byle by dobre....:)
Obserwuj wątek
    • Gość: alice50 Re: proszę o przepis na babkę IP: 217.153.182.* 14.05.05, 08:54
      a moze upiekłabyś babkę amerykańską, zawsze się udaje, najsmaczniejsza na drugi-
      trzeci dzień, ale i w godzinę po upieczeniu tez można zjeść
      oto składniki:
      2 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      20 dag masła lub margaryny
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy
      1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
      szczypta soli
      3/4 szklanki rodzynek

sposób przyrządzania:
      mąkę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia i na stolnicy połącz nożem z masłem i
      przełóż do jakiegoś naczynia, wlej na to ciasto 1/2 łyżeczki aromatu
      cytrynowego,
      następnie w drugim naczyniu ubijaj koncówką robota 4 jajka ze szklanką cukru i
      cukrem waniliowym i szczyptę soli i nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo
      połaczone z mąką masło, następnie dodaj rodzynki sparzone wrzątkiem, osuszone i
      poróżone mąka
      ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki z kominem i
      wstaw do pieczenia do nagrzanego do ok. 180 stop. piekarnika. na ok. 1 h (50
      min.), już po 30 min. pieczenia możesz sprawdzic patyczkiem , nie zaszkodzi
      ciastu, po wyjeciu z piekarnika zostaw na ok. 20 min. w formie, pózniej wyjmij
      i posyp cukrem pudrem
      SMACZNEGO
      ,
    • Gość: mati Re: proszę o przepis na babkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:12
      babka bardzo dobra ,a przedewszystkim wilgotna

5 jaj
      1,5 szklanki cukru
      3 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka oleju
      3 łyżeczki proszku
      jaja ubić z cukrem ,gdy będą już dobrze ubite to nie przerywając ubijania wlać
      olej,wodę i dokładać porcjami mąkę z proszkiem.
      piec 180 stopni / 40 min.
      Gdyby po ok. 30 min. wierzch był już zrumieniony to przykrywa się go folią.
      • Gość: csylwia1 Re: proszę o przepis na babkę IP: *.netis.net.pl 14.05.05, 12:50
        ...dzięki bardzo zaraz przepiszę sobie i wypróbuję dzisiaj juz nie bo juz
        zaczęłam sernik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka