Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Minimalna w górę. Bezrobocie też?

• Gość: Rysio Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.joynet.3s.pl 06.10.11, 21:34
        Qurwa, pismaki nie róbcie za Rostowskiego. 80 pln, to nawet 20 euro nie jest a ile wynosi minimalna płaca w UE? 1500 pln brutto, to jest 1111 pln na rękę, a to jest ok. 280 euro. Nie dziwię się, że PO ma takie poparcie, jak większość nie ma matury z matematyki a taki Rostowski operuje procentami, które nic nie mówią. Szczytem była manipulacja Rostowskiego, kiedy pokazywał, jak to za SLD wzrosło zadłużenie ale żaden pismak nie zapytał się, jaka to była kwota. Czy to było dzisiejsze 300 mld, czy o wiele, wiele niższe. Procentami, to można każdego zabajerować, tak jak banki robią w konia dzisiejszych niewolników hipotecznych, amen.
      • Gość: Przemek Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.tktelekom.pl 06.10.11, 21:35
        Ładny lider 260 euro pensji, a ceny europejskie a nawet niektórych rzeczy/usług droższe. Jak kogoś nie stać na 1500zł dla pracownika niech nie zakłada firmy, a jak ma i go nie stać to niech bankrutuje. Inni wejdą na jego miejsce.
        • snajper55 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 21:41
          Gość portalu: Przemek napisał(a):

> Ładny lider 260 euro pensji, a ceny europejskie a nawet niektórych rzeczy/usług
          > droższe. Jak kogoś nie stać na 1500zł dla pracownika niech nie zakłada firmy,
          > a jak ma i go nie stać to niech bankrutuje. Inni wejdą na jego miejsce.

Dlaczego teraz nie wchodzą?
          Wiele firm robi bokami. Podniesienie dla nich wynagrodzeń jest niemożliwe. Po prostu zbankrutują (zwiększając bezrobocie) lub przejdą w szarą (czarną) strefę. A wtedy ich pracownicy na emeryturze będą żebrać, bo skłądek nie będą mieli płaconych.

S.
          • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:23
            Jelsi ich nie stac na uczciwe placenie pracownikom, to niech zbankrutuja i zostana przejete przez panstwo. A zreszta tu chodzi przeciez tylko o minimalne zmniejszenie zyskow kapitalu, i stad tez ten caly halas...
      • Gość: bodzio Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.telpol.net.pl 06.10.11, 21:47
        Pensje posłów ustalić jako mnożną najniższej krajowej.
        5 x najniższa krajowa.Zobaczycie jak zaczniemy mieć wysoką najniższą krajową.
        • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:26
          Super POmysl, bodzio!
          Prezydent i premier - 10 plac minimalnych
          Minister - 8 plac minimalnych
          Posel i senator - 6 plac minimalnych
          Dyrektor departamentu w ministerstwie - 5 plac minimalnych
          Itd.
          • Gość: ja a czemu 6? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 12:40
            bycie poslem to jest zaszczyt wiec dostawac powinni minimalna krajowaa nie x6
            moze wtedy za polityke by sie braliludize ktorzy chca zrobic dobrze dla kraju a nie tylko zarobic
            • Gość: Kagan Re: a czemu 6? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 13:12
              Mam dobre serce...
      • gebka22 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 22:01
        Uderza to przede wszystkim w firmy jednoosobowe. Część moich znajomych dzięki temu albo jest w szarej strefie albo ma zarejestrowaną działalność w innym kraju(Uk,litwa, Czechy)
      • igor.mal Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 22:34
        Tylko dlaczego minimalna placa nie obowiązuje na uczelniach?
        Doktorant PW = 2zl/miesiac przez 5 lat!
        • Gość: petroCPN I on doktorem chce zostać? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 08:41
          "Tylko dlaczego minimalna placa nie obowiązuje na uczelniach?
          Doktorant PW = 2zl/miesiac przez 5 lat!"

DWA ZŁOTE MIESIĘCZNIE? Czyli przez te pięć lat PW mu 120 (sto dwadzieścia złotych) zapłaci? Albo ten jego doktorat więcej nie wart, albo tu igor.mal dobrze pofantazjował.
        • Gość: słonina Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.centertel.pl 07.10.11, 09:07
          Za możliwość robienia doktoratu to ten doktorant powienien jeszcze dopłacić. Dlaczego panstwo ma płacić studentom za naukę albo doktorantom za robienie doktoratów? Chcesz się uczyć, to się ucz, chcesz pisać jakieś dzieła to pisz - ale za swoje a nie za pieniądze podatników. A jak twoja nauka i działa będą coś warte do możesz dostać stypendium albo grant
          • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:27
            To moze lepiej od razu zamknac wyzsze uczelnie i zaoszczedzic na wydatkach z budzetu?
            • Gość: marcin Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 12:42
              Gość portalu: Kagan napisał(a):

> To moze lepiej od razu zamknac wyzsze uczelnie i zaoszczedzic na wydatkach z bu
              > dzetu?

nie trzeba zamykac tylko nie lozyc z budzetu. na studia panstwoee i tak nie ida biedni tylko bogaci bo biednych nie stac aby przez kolejne kilka lat byc na utrzymaniu np smaotnej matki
              biedny musi pracowac i ewentulanie studiowac zaocznie a konia z rzedem temu ktory mi pokaze panstwowe studia zaoczne
              ja bylem biedny i musialem studiowac na prywatnych
              • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 13:13
                Na to samo wyjdzie - zostana tylko prywatne pseudowysze szkolki...
      • sselrats Najlepiej wyjda firmy jednoosobowe 07.10.11, 00:21
        bo wlasciciele beda mogli sobie teraz wiecej wyplacac
      • Gość: (x)(x) normalnie eldorado! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 02:47
        brutto 1500, netto 1110, koszt pracodawcy 1780

na dzdybry zabieraja 60% ;)

potem vat 1/4 i akcyza od ktorej naliczja vat :D

pracujac utrzymujesz 2 darmozjadow w rzadzie :F

• Gość: Kagan Re: normalnie eldorado! IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 13:48
          Przede wszystkim, to pracujac utrzymujesz burzuja...
      • Gość: buhahaha najlepiej jakbyśmy za darmo pracowali IP: *.xdsl.centertel.pl 07.10.11, 08:05
        niech kraj rosnie w siłe a bogaci bogacą sie jeszcze bardziej phi.takie rady zostaw sobie dla siebie tumanie.powinno być netto 2tys a zyski bogaczy to mam w d...
        • Gość: Kagan Re: najlepiej jakbyśmy za darmo pracowali IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:29
          Bogacze w biednym kraju musza byc z definicji zlodziejami...
      • Gość: len Przez 10 lat pracował jako ochroniarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.11, 09:17
        i narzekał że otrzymywał minimalną. Niestety praca ochroniarza charakteryzuje się minimalną aktywnością więc trudno spodziewać się aby ktoś płacił więcej niż minimalną.
      • mikka8 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 07.10.11, 10:15
        tenochtitlan3 Co ty chrzanisz chlopie,800zeta ktos ma zarabiac? I jak maja ci ludzie zyc? Czy my Polacy jestesmy bialymi niewolnikami? Troche szacunku dla czlowieka poprosze!
        Nakarm,ubierz i wyksztalc dzieci za ta kwote. To jest aspoleczne.Co takiemu Kowalskiemu przyjdzie z tego,ze przedsiebiorcy bedzie sie zylo lepiej,a kraj stanie sie potega gospodarcza,gdy on tu i teraz nie ma srodkow,aby godnie zyc wraz z rodzina.
        • Gość: ja Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 10:31
          Nakarm,ubierz i wyksztalc dzieci za ta kwote

jak zarabiasz 800 złotych to znaczy ze g...o potrafisz wiec wyjścia sa 2
          albo bądż madry i skoro wiesz ze za ta kwtoe nie utrzymasz dzieci to ich nie rob dizeci to nie obowiazek tylko twoja zachcianka jaknie placze ze nie mam pieniedyz bo codziennie mam zachcianke na kawior z jesiotra
          lub wyjsice numer 2 znajdz sobie druga prace - zasada jest prosta jak nic nie umiesz to robisz za dwoje
          skoro kowalski ktory nic nie umie ma miec godne zycie to jaka ja mam miec motywacje podnosic swoje kwalifikacje?
          skoro lekarz godnie zarabia i kowalski ktory nic nie mnie to po cholere mam robic kilka lat studiow?
          moge siedizec na lawecze pic piwkoz kolegami i zarabaic jak learz po co sie wysilac?
          ma byc rowno!!!!!!!!!!
          niestety tak nie ma i zamiast po piwo siegam po ksiazki

"Co takiemu Kow
          > alskiemu przyjdzie z tego,ze przedsiebiorcy bedzie sie zylo lepiej,a kraj stani
          > e sie potega gospodarcza,gdy on tu i teraz nie ma srodkow,aby godnie zyc wraz z
          > rodzina."

co mi przyjdzie z faktu ze kowalski ma godne zarobki?
          kowalski tez zawsze moze zostac przedsiebiorca nikt mu nie broni
          • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:34
            Wolne zarty - skad wziac druga prace, jak czesto nie ma nawet pierwszej. A dzieci to nie jest sprawa prywatna, a calego spoleczenstwa...
            • Gość: ja Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 11:52

> Wolne zarty - skad wziac druga prace, jak czesto nie ma nawet pierwszej.

a czemu nie mozesz znalezc peirwzejpracy?
              bo cie nikt nie zatrudnia
              a czemu cie nie zatrudnia?
              bo przedsiebiorcy sie to nie oplaca
              saczemu sie nieoplaca?
              bo musi placic uczciwei swoim pracownikom wiec skoro uczciwie placi to oni musza uczciwie pracowac
              i zamiast zatrudnic 2 za 1500 zatrudni jednego za 3000 koszt ten sam wiec efekt tez musi byc ten sam

A dzieci to nie jest sprawa prywatna, a calego spoleczenstwa

no skoro calego spoleczenstwa w tym i ciebie to dorzuc mi miesiecznie 500 zlotych
              nie chce od panstwa nie chce od spoleczenstwa tylko konkretnie od ciebie. podac ci numer konta?
              • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 12:01
                1. Pracy dla mnie nie ma w Polsce, gdyz nie w Polsce nie ma juz polskiego przemyslu ani tez prawdziwych wyzszych uczelni, ktore prowadzily by prawdziwa dzialanosc naukowa w mojej dziedzinie, czyli ekonomii (specjalnosc rynek pracy i bezrobocie). Poza tym, to rynek nie moze byc panem, a powinen byc sluga czlowieka, wiec jesli nie moze on znalezc, i to od ponad 20 lat, pracy dla milionow Polakow, to nalezy go objac kontrola ze strony panstwa.
                2. Dzieci to nie jest sprawa prywatna. I znajdz mi dobra prace w Polsce, a ja wtedy bede z checia placic podatki na utrzymanie cudzych dzieci. Moje CV jest tu:
                www.pigswillfly.com.au/cms/wp-content/uploads/2011/02/CVAcadEngl09.pdf
                • imw jesli nie potrafisz sam znaleźć pracy w Polsce 07.10.11, 13:38
                  to znaczy tylko to , że jesteś na to zbyt tępy
                  • Gość: Kagan Re: jesli nie potrafisz sam znaleźć pracy w Polsc IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:18
                    Zbyt tepy?
                    www.pigswillfly.com.au/cms/wp-content/uploads/2011/02/CVAcadEngl09.pdf
                    • black_halo Re: jesli nie potrafisz sam znaleźć pracy w Polsc 07.10.11, 22:35
                      Znasz tyle jezykow? :O Mieszkasz w Portugalii i mowisz tylko podstawowo w ich jezyku?
                      • Gość: Kagan Re: jesli nie potrafisz sam znaleźć pracy w Polsc IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 10:12
                        Nie widze siebie docelowo w Portugalii ani tez w Brazylii a tym bardziej w Angoli, wiec dskonale raczej Hiszpanski i Wloski, ktore maja przyjemniejsza dla mnie wymowe i ciekawsza literature. I czy naprawde nie masz sie juz do czego przyczepic, np. do tego, ze nie wladam plynnie francuskim a po niemiecku nie mowie jak "native speaker", mimo iz mieszkalem caly rok w Kolonii?
                    • imw czego to dowodzi? 10.10.11, 17:15
                      to żadna rekomendacja,
                      nie dowodzi też, że nie jesteś tępy
        • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:32
          A ja POpieram po namysle zniesienie placy minimalnej, gdyz w ten sposob to kiedy POlacy zaczna wymierac z glodu, to wreszcie moze zrobia rewolucje, ktora raz i na zawsze skonczy z kapitalizmem a wiec i z wyzyskiem...
          lech.keller@gmail.com
          • imw o czym Ty piszesz głupcze?? 07.10.11, 13:34
            w Szwajcarii nie ma urzędowej płacy minimalnej a zarobki są tam przyzwoite,
            -czy nie potrafisz z tego wyciągnąć żadnych wniosków?

a co do kapitalizmu to jego nie ma ani w Polsce, ani w UE
            • Gość: Kagan Re: o czym Ty piszesz głupcze?? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:20
              W Szwajcarii sa bowiem wysokie zasilki dla bezrobotnych!
              • Gość: Kagan Zasilki dla berobotnych w Szwajcarii: 14 tys. zl IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:27
                Zasilek dla bezrobotnych w Szwajcarii to srednio okolo 14 i pol tysiaca zlotych na miesiac (USD 4485) gdyz srednia placa w Szwajcarii to okolo USD 6,407, a zasilek wynosi tam okolo 70% zarobkow.
                Amount
                The amount that you are entitled to is calculated according to a reference salary based on the last six months of salary subject to contribution.
                The beneficiary is usually entitled to 70 percent of the reference salary. If they have one or more children and the allowance falls below a predetermined rate the amount due can go up to 80 percent.
                Benefits are calculated on the basis of a daily allowance paid over five days and will begin following five days of proven unemployment.
                A maximum of 400 allowances can be paid over a two-year period. A person over 55 years is entitled to 520 allowances paid over a two-year period.
                geneva.angloinfo.com/countries/switzerland/unemploy.asp
                • imw i co z tego? 10.10.11, 17:16
                  jw.
                  • Gość: Kagan Re: i co z tego? IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:42
                    Ano to, ze wysokie zaslki powoduja w realnej gospodarce niskie bezrobocie, co zadaje klam twierdzeniom roznych Balcerowiczow czy Rostowskich, ktorzy niszcza polska gospodarke niskimi placami i glodowymi zasilkami.
                    • imw bzdura! 12.10.11, 14:23
                      wysokie zasiłki mogą być tylko w bogatych krajach, w biednych pogrążają one gospodarkę
                      • Gość: Kagan Re: bzdura! IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 18:02
                        Ale sztucznie utrzymujac niskie place, Polska nigdy nie stanie sie bogatym krajem!
                        • imw masz jakąś cudowną receptą na wzrost wynagrodzeń? 16.10.11, 07:56
                          jw.
                          • Gość: AMigo Masz jakąś cudowną receptą na wzrost wynagrodzen? IP: *.Red-80-32-70.staticIP.rima-tde.net 16.10.11, 22:50
                            Tak. Bardzo prosta. Zniesc minimalna place, a ustanowic zasilek socjalny dla kazdego obywatela RP, ktory jest pelnoletni a nie ma dochodow (np. z pracy) ani tez prawa do emerytury badz tez renty, na poziomie 25% (1/4) tego, co dostaje posel (obecnie dieta poselska wynosi 9669 zł 80 gr, bez tzw. środków finansowych przysługujących posłowi na pokrycie kosztów związanych z wydatkami poniesionymi w związku z wykonywaniem mandatu na terenie kraju).
                            • imw kto za to zapłaci? 21.10.11, 13:01
                              bo ja nie mam zamiaru płacić na nierobów
                              • Gość: AMigo Re: kto za to zapłaci? IP: *.play-internet.pl 21.10.11, 19:39
                                To cie zmusza do placenia...
                                • imw oj naiwny, naiwny :( 29.10.11, 12:24
                                  zobacz do czego prowadzi takie płacenie nierobom
      • Gość: ElektriMEGA Właśnie: jakie zniewolenie? IP: *.n.ue.katowice.pl 07.10.11, 11:00
        Jak w tej sowieckiej pieśni:
        "Ja drogoj takoj strany nie znaju, gdie tal wolna dyszet' cziełowiek!"
        • Gość: Kagan Re: Właśnie: jakie zniewolenie? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:41
          Co to ma do tematu tego watku?
          • Gość: petroCPN Jasne, nic nie ma IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 17:27
            Było nie ironizować (nieudolnie):
            "Gdzie ty masz zniewolenie w socjalizmie?"
      • Gość: ja dam ci kagan dobra rade IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 12:56
        ciagle gadasz jaki to super ustroj to socjalizm wzbudzjac politowanie innych ktorym socjalizm kojarzy sie calkiem slusznie prl kuba korea polnoca a t yna to ze tam nigdy nie bylo socjalizmu (sic)
        sa 2 opcje
        albo zaklamujesz rzeczywistosc co jest oznaka choroby psychicznej
        albo twoje pojecie socjalizmu tak odbiega od tego co inni widza ze twoj projekt ustroju nie powinien byc nazywany socjalizmem
        proponuje abys wylozyl zasady tego socjalizmu twoimi oczyma aby forum ocenilo
        bo mowiac ze socjalizm jest dobry to ludize mysla ot kolejny idiota komuch bo dla nich socjalizm=PRL
        • Gość: Kagan Re: dam ci kagan dobra rade? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:31
          Znow tylko ad personam?
          Poza tym, to w Korei Polnocnej jest od lat typowy wrecz (neo)feudalizm, a budowa socjalizmu na Kubie jest wciaz utrudniana przez USA.
          A definicja socjalizmu jest taka:
          Socjalizm (łac. societas - wspólnota) - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz promowanie idei sprawiedliwości społecznej.
          pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
          • imw przecież Ty nie rozumiesz nawet tej definicji :))) 10.10.11, 17:17
            jw.
      • gandalph Istnienie płacy minimalnej jest generalnie... 07.10.11, 13:52
        szkodliwe.
        Jeżeli ta płaca minimalna (w domyśle - za najprostsze prace, niewymagające kwalifikacji) zostanie ustalona na poziomie niższym niż wynikający z równowagi rynkowej, to będzie oznaczać generalną obniżkę płac. Jeżeli zostanie ustalona na poziomie powyżej równowagi rynkowej, to pewna kategoria osób w ogóle nie znajdzie żadnej pracy i zwiększy się bezrobocie.
        Są też skutki pośrednie; w warunkach istnienia płacy minimalnej następuje kurs dostosowawczy pracodawców. Wystarczy, że firma X zaoferuje np. żółtodziobowi: "płaca minimalna" + 50 zł i już nikt nie może się, formalnie, przyczepić. W krótkim czasie wszyscy pracodawcy robią tak samo, w efekcie zanika w ogóle konkurencja między pracodawcami o pracowników (w warunkach konkurencji na rynku pracy pracodawca nie może przegiąć z płacami w żadną stronę: ani płacić więcej niż go na to stać, bo zbankrutuje, ani płacić mniej niż inni pracodawcy, bo pracownicy, przynajmniej ci najlepsi, mu pouciekają, a wtedy też zbankrutuje). Efekt: spłaszczenie płac (nie mówię o "kominach" w radach nadzorczych, zarządach itd., bo to zupełnie inna bajka), a potem niektórzy biadolą, że Polacy zarabiają 3-4 razy mniej niż Niemcy czy Francuzi, że siła nabywcza jest za mała, że popyt za mały itd. itp. To wszystko jest pokłosie m.in. minimalnej płacy (nie tylko minimalnej płacy, rzecz jasna!).
        • Gość: Kagan Re: Istnienie płacy minimalnej jest generalnie... IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:37
          To co piszesz, to nie ma sensu, gdyz przyjmujesz milczaco cala mase nierealnych zalozen, zakladajac np. ze rynek pracy jest wolny i ze dziala on tak samo jak np. rynek na pietruszke, ze place sa doskonale elastyczne wzgledem popytu na prace itd. Idz wiec najpierw na studia ekonomii, na jakis dobry zachodniouropejski uniwersytet, a jak bedziesz juz przynajmniej na trzecim roku, to wtedy pogadamy...
          lech.keller@gmail.com
          • gandalph Re: Istnienie płacy minimalnej jest generalnie... 07.10.11, 19:01

> To co piszesz, to nie ma sensu, gdyz przyjmujesz milczaco cala mase nierealn
            > ych zalozen
            ,
            Założenie o wolności rynku pracy jest warunkiem funkcjonowania gospodarki. Jeśli ten rynek nie jest wolny, to 1. przestaje być rynkiem, 2. działa w kierunku dokładnie takim, jak przedstawiłem, czyli: wysokie bezrobocie, zwłaszcza wśród osób o bardzo niskich kwalifikacjach, oraz spłaszczenie struktury płac.
            Właśnie cały czas problem kręci się wokół wolności rynku; jak przedsiębiorcy mają podejmować decyzje, np. inwestycyjne, w oparciu o fałszywe sygnały generowane przez rynek zdeformowany przez ingerencję urzędników? Takie właśnie są skutki obserwowane w ostatnich latach w USA. To nie kapitalizm, rynek, ani banki zawinili, to masowe rozdawnictwo państwowych gwarancji bez pokrycia.

zakladajac np. ze rynek pracy jest wolny i ze dziala on tak sa
            > mo jak np. rynek na pietruszke, ze place sa doskonale elastyczne wzgledem popyt
            > u na prace itd. Idz wiec najpierw na studia ekonomii, na jakis dobry zac
            > hodniouropejski uniwersytet, a jak bedziesz juz przynajmniej na trzecim roku,
            > to wtedy pogadamy...
            > lech.keller@gmail.com

Nie pier... ol mi tu o ekonomii. Wystarczy być człowiekiem trochę rozgarniętym, aby zauważyć elementarne prawidłowości dotyczące gospodarki.
            • Gość: Kagan Re: Istnienie płacy minimalnej jest generalnie... IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:20
              1. Rynek moze byc doskonale konkurencyjny, oligopolistyczny oraz monopolistyczny, z wieloma fazami posrednimi, ale nie przestaje przy tym byc rynkiem.
              2. Rynek pracy dziala zupelnie inaczej niz inne rynki.
              3. Obecny kryzys w USA, to jst typowy kryzys kapitalizmu, wywolany takze zmniejszeniem regulacji rynkow finansowych.
              4. Sam przyznajesz, ze nie masz pojecia o ekonomii...
      • gandalph Kagan, zamiast strzelać w tempie karabinu 07.10.11, 14:20
        maszynowego postami o treściach, hm, kontrowersyjnych, może byś tak zabrał się za jakąś robotę? Bardziej pożyteczną niż siedzenie na forum? Ciekawe, kto za to płaci?
        • Gość: Kagan Re: Kagan, zamiast strzelać w tempie karabinu IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:38
          Znow ad personam? Prawda w oczy kole?
          • gandalph W Twoich postach, poza nickiem, nie ma 07.10.11, 18:52
            ani słowa prawdy, to o czym tu gadać?
            • Gość: kagan Re: W Twoich postach, poza nickiem, nie ma IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 18:58
              Znow tylko ad personam?
              • gandalph Re: W Twoich postach, poza nickiem, nie ma 07.10.11, 19:04
                Gość portalu: kagan napisał(a):

> Znow tylko ad personam?

Bo ad rem nie ma tu o czym gadać. Jak ktoś napisał, podejmowanie dyskusji o prawdziwości tezy, że 2 x 2 = 4 jest równoznaczne z przyznaniem, że ta teza może być poddana w wątpliwość.
                Gdzieś tam wyżej napisałeś, że "rynek ma służyć ludziom". To mi wystarczy, by wiedzieć, z kim mam do czynienia. Po prostu, sam nie masz zielonego pojęcia o ekonomii ani gospodarce.
                • Gość: Kagan Re: W Twoich postach, poza nickiem, nie ma IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:22
                  I znow tylko[i] ad personam[i/], gdyz liberalom zawsze brakuje argumentow ad rem!
        • Gość: petroCPN Dear Gandalph IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 17:55
          Ależ Kagan naprawdę jest ekspertem najwyższej klasy. Jego specjalizacja zaś to "Projektowanie Demontażu Światowego Systemu Gospodarki Rynkowej".
          I on nie wciąż traci nadziei, że gdzieś znajdzie się taki pracodawca, który chętnie wyłoży pieniądze i zatrudni go przy takim w ramach takiej właśnie specjalizacji...
          • Gość: KAGAN Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 18:09
            Widzisz, ja juz pracowac nie musze. Kilka lat temu temu osiagnalem wiek emerytalny (ozywiscie nie w Polsce), i teraz moge sobie robic to, na co tylko mam ochote.
            A rola naukowca jest przede wszystkim krytyczne analizowanie rzeczywistosci. A swoja droga, to tylko olbrzymim konformizmem rektorow i dziekanow oraz glupota i tepota burzuazji, ktora kontroluje dzis nauke i uniwersytety, mozna wytlumaczyc to, ze dzis na wydzialach ekonomii nikt sie powaznie nie zajmuje obecnym kryzysem kapitalizmu rynkowego i jego przyszloscia...
            lech.keller@gmail.com
            • gandalph Re: Dear Gandalph 07.10.11, 18:55
              Gość portalu: KAGAN napisał(a):

> Widzisz, ja juz pracowac nie musze. Kilka lat temu temu osiagnalem wiek
              > emerytalny (ozywiscie nie w Polsce), i teraz moge sobie robic to, na co tylko m
              > am ochote.
              A proszę bardzo!

> A rola naukowca jest przede wszystkim krytyczne analizowanie rzeczywistosci.
              Aby "krytycznie analizować rzeczywistość", trzeba ją najpierw rozumieć. Ty niestety jej nie rozumiesz.

A
              > swoja droga, to tylko olbrzymim konformizmem rektorow i dziekanow oraz glupo
              > ta i tepota burzuazji, ktora kontroluje dzis nauke i uniwersytety, mozna wytlum
              > aczyc to, ze dzis na wydzialach ekonomii nikt sie powaznie nie zajmuje obecnym
              > kryzysem kapitalizmu rynkowego i jego przyszloscia
              ...

Jeśli chcesz analizować kapitalizm, to trochę się spóźniłeś, o jakieś 100 lat. Mniej więcej od tego czasu kapitalizmu na świecie już nie ma. (A i przedtem był w formie ułomnej).
              > lech.keller@gmail.com
              • Gość: Kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:00
                Kapitalizm wciaz jest, tyle, ze dzis to jest juz od dawna kapitalizm monopolistyczny (dokladniej ologopolistyczny, ale to w praktyce na to samo wychodzi).
                • gandalph Re: Dear Gandalph 07.10.11, 19:10

> Kapitalizm wciaz jest, tyle, ze dzis to jest juz od dawna kapitalizm monopol
                  > istyczny
                  (dokladniej ologopolistyczny, ale to w praktyce na to samo wychodz
                  > i).

Kolejny przykład na to, że guzik wiesz o kapitalizmie, ekonomii i gospodarce. "Kapitalizm monopolistyczny" nie jest żadnym kapitalizmem, to taka "świnka morska", ani "świnka", ani "morska".
                  W warunkach wolnorynkowych uzyskanie pozycji monopolistycznej jest niezwykle trudne, a jeszcze trudniejsze jest jej utrzymanie. Co innego, gdy państwo i urzędnicy przyznają komuś monopol, no ale to już wtedy przestaje być kapitalizmem.
                  Od ponad 100 lat, a w USA mniej więcej od Wojny Secesyjnej trwa proces demontażu kapitalizmu ku etatyzmowi (czy innemu "izmowi"), który z kapitalizmem ma coraz mniej wspólnego.
                  • Gość: kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:15
                    Znow tylko ad personam?
                    Zrozum, ze prawa rzadzace rynkiem powoduja, ze monople sie tworza niemalze automatycznie, gdyz konkurencja rujnuje, a wspolpraca zwieksza zyski, co potwierdza takze i teoria gier. I daruj sobie swoje neoliberalne pseudoteoryjki, ktore nie maja zadnego poparcia w rzeczywistosci...
                    • gandalph Re: Dear Gandalph 07.10.11, 19:22
                      Gość portalu: kagan napisał(a):

> Znow tylko ad personam?
                      > Zrozum, ze prawa rzadzace rynkiem powoduja, ze monople sie tworza niemalze a
                      > utomatycznie,
                      Guzik prawda!

> gdyz konkurencja rujnuje, a wspolpraca zwieksza zyski
                      ,
                      Konkurencja stabilizuje ceny, natomiast nie zyski! Ale każdy miecz jest obosieczny. Jak się "wytnie" konkurencję, oczywiście nie metodami wolnorynkowymi, bo to niemożliwe, to z kolei można się nadziać na innego monopolistę, np. po stronie zakupów: surowców, materiałów itd. I co wtedy? Wtedy się okazuje, że guzik z "współpracy zwiększającej zyski".

co pot
                      > wierdza takze i teoria gier. I daruj sobie swoje neoliberalne pseudoteoryjki,
                      > ktore nie maja zadnego poparcia w rzeczywistosci...

Już lewica, urzędnicy i inna szarańcza spowodowały, że rzeczywistość jest, jaka jest, i nie ma nic wspólnego z kapitalizmem.
                      Przy okazji: o liberalizmie też nic nie wiesz!
                      • Gość: kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:29
                        Nie masz pojecia o teorii ger i o rzeczywistosci rynkowej... I pamietaj, ze monopole moga byc tez "pionowe", czyli od wydobycia surowcow po sprzedaz wyrobu finalnego. A poniewaz mechanizm rynkowy naturalnie eliminuje najslabsze firmy, to na niekontrolowanym rynku zostaje po pewnym czasie tylko nieduza ilosc najsilniejszych firm, ktore w naturalny sposob porzucaja niszczaca je konkurencje, na rzecz korzystnej dla wszystkich firm wspolpracy.
                        • nikodem_73 Re: Dear Gandalph 09.10.11, 01:41
                          A ja bym tam chętnie przeczytał koncepcję nt. teorii gier jako ostatecznego dowodu na to, że współpraca zawsze przynosi korzyści.

Bo tak się śmiesznie składa, że dość powszechną jest teza, iż najskuteczniejszymi są strategie mieszane :>

Pewnie teorię gier też znasz tylko z opracowania? :>

I tak - mechanizm rynkowy naturalnie eliminuje najsłabsze firmy. Tyle tylko, że nie oznacza to, iż pozostaną na rynku wyłącznie firmy najsilniejsze. Tak będzie wyłącznie w sytuacji, gdy będą one dostarczały konsumentom towar o lepszej jakości i za niższą cenę niż niezależni producenci. W sytuacji gdy zaczną "współpracować" w celu zwiększenia zysku (czyli będą zawyżały ceny), to z miejsca pojawi się niezależna konkurencja.

I co - zdziwiony?
                          • Gość: Kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 10:56
                            Z teorii gier wynika jasno, ze najkorzystniejsza strategia jest uczciwa wspolpraca wszystkich graczy. Oczywiscie, gdy zaczynaja oni oszukiwac, to taka wspolpraca traci sens, ale w praktyce to uczestnicy takiej gry nie oszukuja, gdyz wiedza, ze moga tylko na tym stracic, gdyz takie oszustwa od razu wychodza na jaw na rynku.
                            Zapominasz tez, ze silniejsze finansowo firmy sa w stanie zniszczyc konkrentow cenowo, poprzez skorumpowanie urzednikow i politykow oraz "klasycznymi" sposobami gangsterskimi, co mozna takze zobaczyc na wielu amerykanskich filmach, nie tylko fabularnych. Monopolisci i oligopolisci podnosza ceny tylko wtedy, gdy opanuja rynek i zamkna dostep do niego dla konkurencji, bardzo czesto takze przy pomocy wladz (system koncesji) albo tez wyczajnie, metodami gangsterskimi (mali konkurenci beda wtedy zniszczeni, gdyz nie bedzie ich stac na wysokie koszta ochrony).
                            • nikodem_73 Re: Dear Gandalph 12.10.11, 01:55
                              > Z teorii gier wynika jasno, ze najkorzystniejsza strategia jest [i]uczciwa [
                              > /i]wspolpraca wszystkich graczy
                              . Oczywiscie, gdy zaczynaja oni oszukiwac, t
                              > o taka wspolpraca traci sens, ale w praktyce to uczestnicy takiej gry nie os
                              > zukuja
                              , gdyz wiedza, ze moga tylko na tym stracic, gdyz takie oszustwa od r
                              > azu wychodza na jaw na rynku.

Bzdura. Nic takiego nie wynika. Ani jasno ani ciemno. Jedyne co wynika z twojej wypowiedzi, że o teorii gier też czytałeś tylko bryk.

> Zapominasz tez, ze silniejsze finansowo firmy sa w stanie zniszczyc konkrent
                              > ow cenowo, poprzez skorumpowanie urzednikow i politykow oraz "klasycznymi" spos
                              > obami gangsterskimi
                              ,

Po pierwsze - nie wiem po co ta dygresja. Wygląda na paniczną próbę zmiany tematu.

Po drugie - właśnie sam stwierdziłeś, że źródłem problemów z wolnym rynkiem jest ingerencja państwa, lub łamanie prawa.
                              • Gość: Kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 12:03
                                Znow tylko ad personam. To wyjasnij, czemu tworza sie monopole i czemu walka z nimi jest z definicji nieskuteczna?
                                I znow nie rozumiesz tego, co czytasz - źródłem problemów z wolnym rynkiem jest sam wolny rynek, gdyz w warunkach burzuazyjnej demokracji bardzo trudno jest ten rynek kontrolowac, a mechanizmy rynkowe naturalnie sprzyjaja rozwarstwieniu spolecznemu i powstawaniu mobopoli, czyli ze wolny rynek ma wbudowany w siebie mechanizm samozniszczenia (autodestrukcji).
                                lech.keller@gmail.com
                              • Gość: petroCPN Dear Nikodem, Dear Szefuncio IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:05
                                Uczony (przed wielu, wielu laty) Kagan znów odkurzył swoje bardzo pożółkłe podręczniki do ekonomii politycznej i znów straszy kapitalistycznymi monopolami. Straszy, że kapitaliści nic, tylko marzą o uzyskaniu pozycji monopilistycznej na rynku - po to by realizować ponadprzeciętną stopę zysku. Może i sobie marzą, marzyć wszak każdemu wolno. Ale ilu spośród nich faktycznie stało się monopolistami?
                                Nawet w warunkach współczesnej Polski, dość przecież dalekiej od ideału rynku doskonale konkurencyjnego? Na czyj to monopolistyczny dyktat jesteśmy skazani, gdy chcemy:
                                - zakupić sprzęty AGD albo meble?
                                - sprawić sobie nowy komputer?
                                - nabyć nowy samochód i serwisować go?
                                - wymienić domową elektronikę?
                                - zaopatrzyć się w chemię gospodarczą?
                                - kupić odzież i obuwie?
                                - zainwestować w mieszkanie i jego remont?
                                - zapłacić za wczasy krajowe albo wycieczkę zagraniczną?
                                - zaopatrzyć domową lodówkę w jedzonko?

Jak się mają czysto teoretyczne dywagacje marksistowskich profesorów do prawdziwego życia?
                                • Gość: Kagan Re: Dear Nikodem, Dear Szefuncio? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:23
                                  Monople sa dzis wszedzie, tyle, ze dzis sa one raczej oligopolami (kilka firm kontrolujcych rynek), co zreszta na jedno wychodzi. Najleiej widac to na rynku samochodow, gdzie producenci pieknie dogaduja sie do cen, a wiec sa one w daszym ciagu wysokie, mimo olbrzymiej przewagi podazy nad popytem i mimo ogromnych niewykorzystanych mocy produkcyjnych w fabrykach samochodow.
                                  A w meblach rynek kontroluje w Polsce IKEA, komputery sa opanowane przez oprogramowanie firm MS i Apple (a wiec programy sa niewspolmiernie drogie w porownaniu do ich jakosci), rynek nowych samochodow to tez w Polsce wlasciwie kilka firm etc. Przykladow jest tyle, ze wystarczy wyjsc na ulice i zobaczyc, kto np. dzis kotroluje w POlsce handel detaliczny...
                                  • Gość: petroCPN Re: Dear Nikodem, Dear Szefuncio? IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:17
                                    Kagana nigdy nie zadowolisz. Jest kilku konkurentów walczących ze sobą o rynek jak lwy, a on i tak powie, że to mało.
                                    O biedaczek! Chciałby koniecznie Volkswagena a jest zmuszony do kupna Renault! Bo się dogadały, że Kaganowi nie sprzedadzą Golfa, lecz co najwyżej Clio. I zarazem VW i R wspólnie odsunęły pozostałych kilkunastu (bo nie *kilku) graczy. Każdy uwierzy!

Rzeczywiście jesteś zmuszony do kupna mebli od IKEA. Bo masz zakaz wstępu do BRW, Bodzio, Forte, i do oferentów mebli na wymiar. Współczuję.

Ktoś mu broni bojkotować Microsoft?

Oj, ktoś kaganopodobny tu dawno nie wychodził na ulicę, skoro twierdzi, że nawet w handlu żywnością konkurencji niet, oraz, że ceny takie same.
                  • Gość: kagan Re: Dear Gandalph IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:23
                    I znow tylko AD PERSONAM... :(
      • Gość: petroCPN Kagan contra Reszta Świata: IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 18:15
        Ustawienie postów: "pokaż najnowsze"
        7 października, godz. 18:13
        Pośród 100 ostatnich, aż 60 jest podpisanych przez Kagana. Zatem Kagan contra Reszta Świata - wynik 60:40.

Kiedy jeszcze ów Kagan był gdzieś tam zatrudniony, zdarzały się dyskusje z podobnymi proporcjami. Tak zawsze wyglądała jego "wydajna praca". Z pewnością pracodawcy całego świata będą się wręcz zabijać o tego wybitnie i wszechstronni wykształconego eksperta.
        • Gość: KAGAN Re: Kagan contra Reszta Świata: IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 18:49
          Znow tylko ad personam? I zrozum wreszcie, ze w odroznienu od ciebie, to ja nie musze juz pracowac...
      • sselrats Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow 07.10.11, 18:31
        poniewaz legalizuje nieakceptowalnie niskie zarobki.
        • Gość: Kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 18:58
          Tez racja, szczegolnie, ze niskie zarobki oznaczaja wysokie bezrobocie!
          Oto moj zgrubny szacunek korelacji miedzy stopa bezrobocia a srednia placa w EEA czyli w Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE plus Norwegia i Szwajcaria oraz Chorwacja, ktora wkrotce ma byc przyjeta do UE):
          Sample size: 29 (ilosc analizowanych panstw)
          Correlation coefficient (r): -0.55799791097789 KORELACJA UJEMNA, CZYLI ze wzrost plac oznacza spadek bezrobocia
          Sample size: 29 (29 panstw)
          Mean x (x̄): 3337.0689655172 srednia placa w EEA to USD 3337
          Mean y (ȳ): 95.034482758621 srednia stopa bezrobocia w EEA to 9.5%
          Intercept (a): 138.39159688949 hipotetyczna stopa bezrobocia przy zerowych zarobkach to 13.8%
          Slope (b): -0.012992573596437 czyli ze wzrost plac oznacza spadek bezrobocia
          Regression line equation: y=138.39159688949-0.012992573596437x
          (to dla tych, ktorzy znaja statystyke)
          lech.keller@gmail.com
          • gandalph Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 07.10.11, 19:17

> Tez racja, szczegolnie, ze niskie zarobki oznaczaja wysokie bezrobocie!

G...o prawda! Jest tak/może być wtedy, gdy ten wzrost wynika z czynników naturalnych, a nie arbitralnego podniesienia płac przez decyzję urzędników.

> Oto moj zgrubny szacunek korelacji miedzy stopa bezrobocia a srednia placa w EE
            > A czyli w Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE plus Norwegia i Szwajcaria oraz
            > Chorwacja, ktora wkrotce ma byc przyjeta do UE):
            > Sample size: 29 (ilosc analizowanych panstw)
            > Correlation coefficient (r): -0.55799791097789 KORELACJA UJEMNA, CZYLI ze wz
            > rost plac oznacza spadek bezrobocia

A cóż to za korelacja, jeśli współczynnik korelacji jest na poziomie +/-0,55? O wielkościach skorelowanych mówi się wtedy, gdy współczynnik korelacji jest na poziomie +/- 0,9!

> Sample size: 29 (29 panstw)
            > Mean x (x̄): 3337.0689655172 srednia placa w EEA to USD 3337
            > Mean y (ȳ): 95.034482758621 srednia stopa bezrobocia w EEA to 9.5%
            > Intercept (a): 138.39159688949 hipotetyczna stopa bezrobocia przy zerowych zaro
            > bkach to 13.8%
            > Slope (b): -0.012992573596437 czyli ze wzrost plac oznacza spadek bezrobocia
            >

> Regression line equation: y=138.39159688949-0.012992573596437x
            > (to dla tych, ktorzy znaja statystyke)
            > lech.keller@gmail.com

Analizę metodą regresji można sobie prowadzić dla dowolnych wielkości, np. zależność między intensywnością zórz polarnych i miesiączkowaniem u goryli. To jest tylko żonglerka liczbami. Jakie są realne mechanizmy? To tylko jest istotne!
            • Gość: Kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:34
              Gdy R2 jest bliski 0.9, to mamy w praktyce zaleznosc FUNKCYJNA! A mechanizm tej korelacji jest prosty: wysokie place pobudzaja popyt, ktory pobudza produkcje, a wiec tez i zatrudnienie, przez co spada bezrobocie i na odwrot: niskie place oznaczaja niski popyt, a wiec tez i wysokie bezrobocie!
              I co powiesz na tak obecnie modne "data mining"?
              • krig28 Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 07.10.11, 19:42
                ja się zgadzam z Kaganem.
              • nikodem_73 Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 09.10.11, 01:13
                Nie, mój ty niedouczony doktorze od Lema. Jest jedna zajeprosta zasada:

Corellation does not imply causation

Nawet korelacja na poziomie 1 nie pozwala na wyciągnięcie wniosku, że jeden z czynników kształtuje drugi. Równie dobrze można stwierdzić, że niskie bezrobocie wywołuje wysokie płace. A mechanizm tej korelacji jest prosty: brak pracowników powoduje podnoszenie płac.
                • Gość: Kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 11:08
                  Znow AD PERSONAM i znow dowodzisz, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Korelacje (r2) podalem dopiero po podaniu mechanizmu powodujacego, ze panstwa z wysokimi placami maja niskie bezrobocie i na odwrot, co przeciez bardzo latwo jest sprawdzic czytajac ten watek w porzadku chronologicznym!
                  I racja, niskie bezrobocie wywołuje (na ogol) wysokie płace, co bylo tez jedna z glownych przyczyn szybkiego rozwoju USA w XIX wieku i na poczatku XX - deficyt sily roboczej powodowal w USA nie tylko niskie bezrobocie, ale tez i dazenie do wdrazania maszyn gdzie sie tylko dalo, co powodowalo wzrost wydajnosci pracy, a wiec i wzrost plac realnych oraz wzrost zamoznosci prawie calego owczesnego USA. Ale obecne wladze RP, ktore tak sie wzoruja na USA jesli chodzi np. o udzial w brudnych, imperialnych wojnach, wciaz chca, aby Polska konkurowala niskimi placami, a nie wysoka wydajnoscia pracy, co tez przeciez wymaga wysokich plac, aby sie oplacalo wdrazanie w Polsce postepu technicznego.
                  • nikodem_73 Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 12.10.11, 01:48
                    Przeczytaj swoją własną wypowiedź i znajdź w nim zaprzeczenie wyłuszczonym, własnym tezom.

Naprawdę nie chce mi się tłumaczyć wszystkiego jak studenciakowi pierwszego roku.
                    • Gość: Kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 12:06
                      Znow ad personam? Wyjsnij mi wiec, czemu kraje z wysokimi placami maja niskie bezrobocie i na odwrot? Dane statystyczne przytoczylem juz wczesniej, podobnie jak korelacje i jej mechanizm (w skrocie niskie place to niski popyt a wiec i wysokie bezrobocie).
            • krig28 Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 07.10.11, 19:40
              to czy praca minimalna będzie wynosiła 1500 zł brutto czy nawet 1600 brutto to nie rozwiązuje żadnego problemu. Bogacą się tylko na tym rozwiązaniu firmy które zatrudniają po najniższych stawkach a tracą ludzie którzy po takich stawkach pracują... Bo jak wyżywić całą rodzinę za 1500 zł brutto zakładając że zona nie pracuje i masz 2 dzieci? Jak można opłacić za to czysz np w Warszawie? Co jeść za co kupić ubrania? Płaca minimalna powinna na obecne czasy wynosić 2000 zł netto a nie 1000 zł....
              • Gość: kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 19:50
                Prosta reprodukcja sily roboczej wymaga dzis w Polsce dochodu conajmniej 2 tysiace zlotych na osobe utrzymujaca zone i dwojke dzieci , a rozszerzona conajmniej 3 tysiace. A poniewaz nie kazdy pracujacy ma dzieci oraz nie wszytkie dzieci dozywaja wieku emerytalnego, to minimalna placa w Polsce powinna byc dzis 2500 zl NETTO.
                • sselrats Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! 10.10.11, 22:39
                  Chyba ze dodatkowo uzyskuje sie dochody z szarej strefy, poza korelacjami...
                  • Gość: Kagan Re: Koncept placy minimalnej godzi w pracownikow! IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:44
                    Ta szara sfera to jak nowotwor i to zlosliwy...
      • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 17:55
        Zasilki w Polsce to dzis smutny zart... :( A w Szwajcarii to wynosza one dobrze ponad 10 tys. zl na miesiac... Tyle, ze Szwajcaria to kraj demokratyczny i socjalistyczny!
      • Gość: petroCPN Sama prawda IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 19:28
        SAMA PRAWDA
        W stu ostatnich postach – połowa to posty jednego jedynego Kagana. Co chwila czytamy w nich, gdzie to on nie był, dla kogo to nie pracował, czego to nie ukończył…
        Ale to on nie pisze AD PERSONAM SUAM, w żadnym wypadku on!

Pewnie krasnoludki skamlą tu o zatrudnienie jakiekolwiek:
        „znajdz mi dobra prace w Polsce [...]. Moje CV jest tu:”
        Ale on twierdzi, że już nie musi pracować, bo ma z czego żyć. Bardzo wiarygodne!

Bez złudzeń.
        If there happens to be a prospective employer who has never heard about Kagan (definitely a non-Polish national then), let him know for sure that Kagan’s work always looks like that: over a half of all his working hours being spent on sending email messages in which he condemns democracy, private capital and market economy and glorifies communism. The remaining less-than-a-half being perhaps devoted to pretending to work efficiently for the employer, actually.
        • Gość: Kagan Re: Sama prawda! IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 19:38
          Znow ad personam?
          Przeciez podalem moj przyklad jako ilustracje tego, ze w Polsce praca jest dzis tylko w montowniach i "call centers" bedacych wlasnoscia obcego kapitalu i oferujacych max 1000 zl na reke na miesiac.
          I w jakim jezyku jest ten tekst:
          "If there happens to be a prospective employer who has never heard about Kagan ( definitely a non-Polish national then), let him know for sure that Kagan’s work always looks like that: over a half of all his working hours being spent on sending email messages in which he condemns democracy, private capital and market economy and glorifies communism. The remaining less-than-a-half being perhaps devoted to pretending to work efficiently for the employer, actually."
          Troche przypomina on Pidgin English, ale bardziej chyba marny rosyjski albo ukrainski pisany alfabetem lacinskim...
          • Gość: petroCPN Czyli Kagan wyraźnie zaczyna trząść portkami... IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 20:42
            Pisz Kaganie więcej. Cokolwiek napiszesz - trafi tam, gdzie wolałbyś aby nie trafiło. I gdziekolwiek pojedziesz, twoja własne słowa pojadą za tobą.

Znow ad personam?
            Sic, AD PERSONAM KAGAN.

"A w jakim języku jest ten tekst"
            Czyli, pomimo wieloletniego pobytu na Zachodzie, uczony Kagan przyznaje, że jedynie wielce powierzchownie opanował języki obce. Skoro odmiany języka angielskiego oraz języki wschodniosłowiańskie potrafi wrzucić do jednego wora...
            Ponieważ zaś nie jest w stanie wskazać ANI JEDNEGO SZCZEGÓŁU upodabniającego przedmiotowy tekścik do 'Pidgin Languages', wypada nam się ani trochę nie martwić, lecz wyłącznie radować, że Kagan każdym swoim nowym postem jedynie potwierdza utrwaloną o sobie samym opinię.
            • Gość: Kagan Re: Czyli Kagan wyraźnie zaczyna trząść portkami? IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 21:00
              Moje CV jest ogolnie dostepne tu: www.pigswillfly.com.au/cms/wp-content/uploads/2011/02/CVAcadEngl09.pdf
              I nie mam zadnego powodu aby sie obawiac kogokolwiek czy czegokolwiek, szczegolnie, ze ja nie musze pracowac i nie musze wiec byc od kogokolowiek zalezny...
              Zas tekst, o ktorym tu mowa to klasyczny wrecz przyklad skladni i slownika typowy dla Pidgin English, ktory jest dzis uzywany na wschodzie Europy - mniej wiecej na wschod od Odry i Nysy Luzyckiej, a szczegolnie w slowianskich republikach b. ZSSR. Wyobrazam go sobie wygloszony z tym, klasycznym niemal, slowiansko-angielskim akcentem Polakow, Rosjan i Ukraincow! ;-)
              • Gość: petroCPN Kagan is definitely not qualified to assess IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 21:21
                anybody else's English. As it was presumed, the quality of being specific enough in his criticism of others is completely unknown to Kagan. Which he has been confirming for years.

PS Congratulations to Kagan on his ability to live on his Portuguese savings only, until his last days. Either that is going to be a very, very short life or he will show to be incredibly economical. Which brings us back to Kagan’s question about the value of a human’s (idle) life. Indeed, the current value of his life is rather low. Bye bye babe.
                • Gość: Kagan Re: Kagan is definitely not qualified to assess IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 21:56
                  Po jakiemu to napisało CPN:
                  "Kagan na pewno nie jest kompetentna do oceny kogokolwiek innego języka angielskiego. Jak było domniemywać, jakość jest wystarczająco precyzyjny w swej krytyce innych jest zupełnie nieznana Kagan. Których został potwierdzające lat.
                  PS Gratulacje dla Kagan na jego zdolność do życia na jego portugalski oszczędności tylko, aż do ostatnich dni. Albo że będzie bardzo, bardzo krótkie życie lub pokaże się niezwykle ekonomicznym. To prowadzi nas z powrotem na pytanie Kagan 's o wartości człowieka (w spoczynku) życia. Istotnie, obecne jest wartość jego życia jest raczej niska. Bye bye babe."???
                  • Gość: petroCPN As we have assumed, only with the help of some IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 23:32
                    Google translator, can our brilliant Kagan make himself understood in English. A real international genius, isn't he?
                    • Gość: kagan Re: As we have assumed, only with the help of som IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 11:19
                      Gościo portalu: petroCPN napisało:
                      • Gość: kagan Re: As we have assumed, only with the help of som IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 11:20
                        'petroCPN' napisało: Google tłumacz, może naszych wspaniałych Kagan się porozumieć w języku angielskim. Prawdziwa międzynarodowa geniusz, prawda?
                        Łoj prawda, panocku!
      • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 09.10.11, 00:57
        U ciebie. Sam postulowałeś aby zmuszać ludzi do pracy w socjalizmie. Zatem opowiadałeś się za niewoleniem ludzi w takim systemie.

Odpowiedz zatem w końcu czym różni się niewolenie w socjalizmie od niewolenia w kapitalizmie, że te pierwsze jest godne pochwały, a drugie godne potępienia.
      • Gość: petroCPN Kagan tak bardzo drży o swój los, iż zastosował IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 12:33
        taktykę onieśmielania oponentów. Ale to mu się nie uda. Kilkukrotnie upominany, aby wskazał to, które konkretnie fragmenty tekstu angielskiego brzmią nadwiślańsko a może nawet naddnieprzańsko - nie był zdolny wskazać ani jednej sentencji zawierającej błąd syntaktyczny czy leksykalny, ani jednego zdania nieidiomatycznego.
        Zamiast tego, ów Kagan dwukrotnie zdaje się sugerować, że jego zdaniem idealne byłyby takie zdania angielskie, które byłyby komputerową translacją poprawnych zdań polskich. Bardzo śmieszne. Rób tak dalej dziadku!

Niniejszym oznajmiam, że KSK (Koło Sympatyków Kagana) nie ustanie w staraniach, by cały świat poznał dokonania Kagana... Wszystkie, nie tylko te, które on sam wpisał do swojego CV.
        • Gość: Kagan Re: Kagan tak bardzo drży o swój los? IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:49
          Nie przenos swych obaw na mnie. Ja juz pracowac nie musze, a ty bez pracy bedziesz nikim...
          I znow atakujesz mnie ad personam. Pokazalem wczoraj twoj "angielski" tekst Anglikowi z dziada pradziada, i jedyna jego reakcja byl wybuch smiechu. Anglik powiedzial mi, ze nie jest w stanie powaznie skomentowac twego testu, ktory budzi u niego spontaniczny wybuch smiechu - tak samo jak ktos by chcial na powaznie analizowac wyczyny Jasia Fasoli (Mr. Bean)...
          • Gość: petroCPN Wybuch śmiechu? Chyba z Kagana, IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 12:58
            KTÓRY ZNÓW NIE POTRAFI!
            Życzymy owocnego korzystania z emerytury (niepolskiej)!
            • Gość: Kagan Re: Wybuch śmiechu? Chyba z Kagana, IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 13:01
              Znow ad personam? A moja emerytura jest czesciowo takze z ZUSu!
              • Gość: petroCPN Skoro to właśnie ta persona ma czelność IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 19:04
                coś twierdzić - by potem nie umieć niczego udowodnić. No cóż, dzisiaj każdy ma tylko takich "znajomych Anglików", na jakich zasługuje, panie Persona.
                • Gość: Kagan Re: Skoro to właśnie ta persona ma czelność IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 19:12
                  "Moj" Anglik ma doktorat (PhD) z jednego z najlepszych uniwersytetow w USA.
                  en.wikipedia.org/wiki/University_of_Minnesota#Rankings
                  • Gość: petroCPN Tiaa, kiedyś to rzekomo sam Kagan miał mieć IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 19:37
                    PhD z antypodów!
                    Nie pozostaję w zdziwieniu, że obaj tacy wykształceni a NIC kompletnie nie znaleźli. Tylko bluzgać i insynuować ten Kagan potrafi.
                    • Gość: Kagan Re: Tiaa, kiedyś to rzekomo sam Kagan miał mieć? IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 19:56
                      * Title: Visions of the future in the writings of Stanisław Lem
                      * Author: Lech Keller 1949-
                      * Monash University. ; Monash University. Faculty of Arts.
                      * Subjects: Lem, Stanisław
                      • Gość: ElektriMEGA Kagan zarechotał jak nie przymierzając IP: *.n.ue.katowice.pl 10.10.11, 11:04
                        prezio Lesio Kaczyński gdy usłuszał Tuska gadającego po angielsku. Bo więcej niż zarechotać - to mu będzie trudno. Angielszczyzna petro jest absolutnie poprawna i tyle.
                        • Gość: kagan Re: Kagan zarechotał jak nie przymierzając ? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 11:35
                          Przeciez petro=ElektriMEGA!
                          • Gość: petroCPN Mistrz świata w wymyślaniu nowych nicków IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 22:05
                            (adept44-ldt, ajent.007, aussiemate, boni.m, Emigrant, esgieha, Kagan, kagan.blox, kaganowski, Policjant Forumowy, popisuar, popisuarka, prof.lech.keller i mnóstwo innych)
                            po raz n-ty tchórzliwie UCIEKA OD TEMATU. Gdzie dowody na nadwołżańskość???!!!
                            • Gość: Kagan Re: Mistrz świata w wymyślaniu nowych nicków? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 23:27
                              O sobie piszesz, petroCPN?
                              I o co ci znow chodzi? O twoj zalosny angielski?
                              • Gość: petroCPN I o co ci znow chodzi IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:15
                                "O sobie piszesz"
                                Nie. Wymienione nicki nigdy nie były moje, zawsze należały do Kellera Lecha.

"O twoj zalosny angielski?"
                                Nie. O twoją żałosną znajomość angielskiego. Tyle postów posłałeś a nadal ani jednego przykładu na moją słabiznę.
                                • Gość: Kagan Re: I o co ci znow chodzi IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:33
                                  A slyszales o ZAPISACH CENZURY? Stad tez musialem czasem zmieniac nicki... A moj angielski jest na poziomie native speaker, wiec nie masz sie czego czepiac!
                                  • Gość: petroCPN Re: I o co ci znow chodzi IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:31
                                    On biedny, on cenzurowany. Na 100 ostatnich wpisów na forum - połowa jest jego! Ale to on, nie kto inny jest ofiarą, jest prześladowany.

"moj angielski jest na poziomie native speaker,"
                                    Wychodzi na to, że zdecydowanie nie jest. Jak inaczej interpretować fakt, że Kagan misi się podpierać "znajomym Anglikiem"... a i tak od kilkunastu postów nie wyszczególnił ANI JEDNEGO nadwiślanizmu.
      • Gość: Kagan Re: To ciekawe, te "250 tysięcy". IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 13:36
        Maksymalna produkcja w FSM przekraczała 200 tys. sztuk rocznie. Niech bedzie nawet wiec "tylko" 200 tys. "maluchow" rocznie. A poza tym byly tez produkowane w Polsce Ludowej i w Polsce Ludowej sprzedawane samochody FIAT127P i 132P oraz sprowadzano z Jugoslawii tamtejsze FIATY 128 (Zastavy 1100).
        • Gość: petroCPN Re: To ciekawe, te "250 tysięcy". IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 22:11
          Najpierw Kagana własne słowa: "W PRLu to samych NOWYCH 126p sprzedawno ponad 250 tysiecy na rok!"
          Teraz zaś krętacz-Kagan łaskawie dopuszcza, że 250 tysięcy (i ciekawe przez ile lat tyle tego było?) to by się uzbierało w niektórych latach pod warunkiem, że się owe 126p policzy ŁĄCZNIE Z AUTAMI jedynie MONTOWANYMI w PL. I do tego sprzedawanymi nie po żadnych tam cenach niższych od czegoś tam, lecz wyłącznie w "eksporcie wewnętrznym" za "bony".
          • Gość: Kagan Re: To ciekawe, te "250 tysięcy". IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 01:17
            A dzis to niby nie ma w Polsce monotwni samochodow???
            • Gość: petroCPN Re: To ciekawe, te "250 tysięcy". IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:45
              I teraz tż każą płacić w obcej walucie za zmontowane z importowanych części samochody?

I kluczowa sprawa:
              Kolega wynalazł dane o sprzedaży samochodów za rok 1976: sto osiemdziesiąt parę tysięcy! Wkrótce potem nastąpił wybór Wojtyły na JPII; zgodnie z tym co napisał najmądrzejszy Kagan, wszystko powinno wtedy zacząc spadać.
              A tu nagle - dla środkowych lat 80. - Kagan wyskakuje z ćwierć milionem aut! Elementarny brak ligiki tu zauważam!
              • Gość: Kagan Re: To ciekawe, te "250 tysięcy". IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 11:34
                Przeciez PO ma w programie wprowadzenie w POlsce obcej waluty - Marki Niemieckiej czyli inaczej Ojro (€). A produkcja w PRLu wzrosla po roku 1981 dzieki wprowadzeniu Stanu Wojennego!
                A poza tym, to w PRLu mozna bylo legalnie kupic bony banku PEKAO, a za nie samochod w tzw. exporcie wewnetrznym!
                • Gość: petroCPN "PO ma w programie wprowadzenie [...] IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 21:57
                  Marki Niemieckiej"
                  Dzyń, dzyń! Obudzić się! Kampania wyborcza zakończona. Starczy plecenia tych głupot!

A produkcja w PRLu wzrosla po roku 1981 dzieki wprowadzeniu Stanu Wojennego!
                  Oraz, w o wiele większym stopniu, dzięki ucieczce niejakiego Kellera na Zachód.

"w PRLu mozna bylo legalnie kupic bony"
                  Prawda. W 1986 roku całe 26 "bonów" za miesięczną pensję. Wystarczyło tylko przez 10 lat powstrzymać się od jedzenia i picia – a już się miało uzbierane na Malucha w eksporcie wewnętrznym.
                  • Gość: Kagan Re: "PO ma w programie wprowadzenie [...] IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 23:32
                    Przeciez euro to DM, tylko ze zmieniona nazwa! I znow przeliczasz tylko zarobki ale nie przeliczasz cen...
                    • krig28 Re: "PO ma w programie wprowadzenie [...] 12.10.11, 23:48
                      Jak tak dalej będzie to niedługo wszyscy będziemy bez pracy albo będziemy zarabiać po 10 zł/brutto na godzinę< na umowach śmieciowych> no i benzyna będzie kosztowała po 8 zł za 1 l , jeszcze trochę ....
                      • Gość: Kagan Re: "PO ma w programie wprowadzenie [...] IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 23:56
                        POnad Polowa POlakow uprawnionych do glosowania zbojkotowala te wybory, a wiec PO nie ma mandatu do rzadzenia!
                        • Gość: petroCPN Głosiciele poglądów 'a la Kagan nie uzyskali IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:46
                          w tych wyborach ani jednego mandatu! Kagan nikogo nie reprezentuje, poza swoimwłasnym indywiduum.
                          • Gość: Kagan Głosiciele poglądów 'a la Kagan zbojkotwali wybory IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:24
                            A jest ich WIEKSZOSC - dobrze ponad 50% uprawnionych do glosowania!
                            • Gość: petroCPN Re: Głosiciele poglądów 'a la Kagan zbojkotwali w IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:19
                              Dokładnie 99,99 procent głosujących zbojkotowało poglądy Kagana. A tyle tych postów nawysyłał!
                    • Gość: petroCPN Kpisz, przekręcaczu? IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:41
                      Niemcy to 1/4 (jedna czwarta) Eurozony. Euro nie jest D-Marką!

Skąd byłby ten sentyment dużej części Niemców i cząstki ekonomistów za starą walutą, gdyby to było to samo?

Owszem, przeliczam ceny także. A kto, jeśli nie Kagan, dopiero co przypomniał o dostępności aut za "bony"? No to przypomniałem jak ta dostępność faktycznie wyglądała.
                      • Gość: KAGAN Re: Kpisz, przekręcaczu? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:27
                        Gdyz Niemcy chcieli by miec 100% kontroli na swa waluta, a nie, jak dzis tylko 89-90%.
                        • Gość: petroCPN Re: Kpisz, przekręcaczu? IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:21
                          Znów samo to wyliczyłeś, te 80-90%. Z pewnością miałeś po temu jakiś poważny aparat naukowy?
      • Gość: jack013 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 09:29
        to powiedz czlowieku ile ty zarabiasz a potem pisz a moze sprawdz jak dlugo pociagniesz za najnizsza.....
      • tanebo Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 20.01.12, 16:31
        Bzdury!!! Duża płaca minimalna to gwarantowany wzrost gospodarczy. To wbrew stosowanym "teoriom". OK. Powiedzmy że płaca minimalna to 2 tysiące netto. Co się dzieje? Pracodawcy podnoszę płace. Powiedzmy że sytuacja taka zachodzi w fabryce samochodów. Robotnicy na taśmie zarabiają 1 tys netto. I z dnia na dzień pracodawca musi zapłacić im 2 tys. Co to oznacza dla pracodawcy? Że płaci dwa razy więcej za tą samą pracę. Kiepsko. Mała dygresja. Po pierwsze - tylko część pracowników z ogółu pracuje za płacę minimalną. Po drugie - musimy uwzględnić jaki procent kosztów firmy stanowią płace. Zwykle jest to niski procent. Jeśli więc wzrośnie z 5 do 10% to katastrofy nie ma. Wracając do tematu. Co robi właściciel fabryki samochodów? Może zacisnąć zęby i płacić albo zwolnić pracowników i:
        - zatrudnić imigrantów
        - przenieść fabrykę do Chin
        Oba rozwiązania mają duże minusy. Nikt nie chce tu emigrować. Do Francji czy Niemiec też nie chcieli. Turcy i Algierczycy którzy trafili do fabryk Reno i Mercedesa rekrutowani bezpośredni w ich krajach. Nie mamy więc imigrantów. Podobnie z Chinami. Chiny są dobre ale... są upierdliwie daleko. Mazut do kontenerowców kosztuje krocie. Zresztą nie można ot tak sobie pojechać do Chin i zbudować fabrykę. Chińczycy nie są głupi i mają pewne zasady które do końca nie są korzystne dla inwestora.
        - jest rozwiązanie trzecie. Można zastąpić robotnika maszyną. To też nie jest takie proste. Nie ma państwa maszyn. Maszynę trzeba zrobić. Maszyna potrzebuje konserwacji. A inżynierowie dużo sobie liczą.
        Zastąpienie człowieka maszyną niesie ze sobą pewne konsekwencje. Raz że oznacza to postęp technologiczny. Dwa że praca maszyny zazwyczaj jest bardziej wydajna. Jedna koparka może wykopać większy rów niż setka robotników. A postęp technologiczny i wzrost wydajności oznacza... nowe stanowiska pracy. To zresztą nie byłby pierwszy taki przypadek w historii. Każdy chyba słyszał o rewolucji technologicznej w XIX w. maszyna parowa, lokomotywa itd Dlaczego akurat w tym momencie historii? Symptomatyczne jest że w tym samym momencie zabroniono prawnie pracy dzieci, niewolnictwa, pańszczyzny a dobę pracy skrócono do 12 godzinWNIOSEK Wzrost płacy minimalnej jest receptą na kryzys.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka