Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

punkt demontażu samochodów

IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.11, 15:52
    Cześć razem z kolega mamy otworzyć punkt demontażu samochodów, ma to polegać na tym ze kupujemy rozbite wyrejestrowane samochody rozbieramy je, części które będą sprawne wystawimy np na allegro a resztę oddajemy do skupu metali kolorowych.
    I teraz moje pytania:
    Co zrobić z karoserią samochodu która nam zostanie po demontażu? Czy można ją oddać na złom?
    Czy mogę kupować samochody rozbite ze złomu?

Obserwuj wątek
      • Gość: jez Re: punkt demontażu samochodów IP: *.centertel.pl 26.12.11, 16:08
        Nie kupisz wyrejestrowanego auta ani rozbitego, bo tym zajmują się stacje demontażu które wystawiają kwity o złomowaniu na podstawie których można auto wyrejestrować w WK i wypowiedzieć OC. A stacje demontażu nie odsprzedadzą Ci auta, bo oni mają z tego kasę i nie widzę powodu żeby miały się dzielić. Na tym polega prowadzenie stacji demontażu, że utylizują oleje, płyny, segregują plastiki, metale kolorowe i zwykły złom. Mają umowy z odpowiednimi firmami i one od nich odbierają konkretne odpady. Taka stacja działa na podstawie koncesji lub zezwolenia wojewody - nie wiem dokładnie, ale na pewno nie ot tak. Trzeba spełnić odpowiednie warunki odnośnie tego żeby właśnie olej czy płyn hamulcowy nie leciał do ziemi. To co Ty chcesz zrobić to dzika stacja rozbiórki pojazdów i jeden donos gdzie trzeba wali Ci na głowę ochronę środowiska, policje, skarbówkę i kogo tylko się da, co oznacza że masz cieplutko. Jak się bawić w recykling to legalnie, ale to wymaga kasy na rozruch. Teraz przepis taki że poza stacją demontażu nie możesz rozebrać nawet swojego auta jeśli jego stan wskazuje na to że jest wycofany z ruchu. Dziki kraj, lobby recyklingu pojazdów zadbało o dobre dla siebie przepisy.
        • Gość: mikołaj Re: punkt demontażu samochodów IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.11, 17:05
          To skąd ludzie mają części samochodowe i sprzedają je na np allegro
          ? To jeżeli nie kupię wyrejestrowanego auta to po co tyle bitych samochodów sprowadzają polacy ? Jest dużo ofert sprzedaży samochodu gdzie cały przód lub tył jest skasowany i ludzie je kupują , to teraz moje pytanie po co je kupować jeżeli nic nie można z nimi wg ciebie zrobić ?
          • Gość: jez Re: punkt demontażu samochodów IP: *.centertel.pl 26.12.11, 17:34
            Sprzedają, przywożone zza granicy bez papierów - oficjalnie ich nie ma, rozpływają się po przekroczeniu granicy. A co do legalności - to inna bajka. Zauważ że 3/4 części na allegro to stacje demontażu które się ogłaszają, reszta to tzw szara strefa. Do czasu, ktoś podpierdzieli i robi się syf. Powiedziałem Ci - żadna stacja nie odsprzeda Ci wyrejestrowanego auta, bo oni sami z tego żyją. Zauważ że w demontażu kupisz części, silnik, blachę - ale nie za psi pieniądz, oj nie. Kupisz z ogłoszenia powypadka - a co zrobisz z papierami? Masz uprawnienia do wydawania zaświadczeń do WK? Bo bez papierów nikt auta nie sprzeda, bo po co mu one? Nic z nimi nie zrobi, jedyna metodą wyrejestrowania jest sprzedaż na umowę k-s lub zaświadczenie o złomowaniu. Co zrobisz z olejem, płynami? W ziemię czy w kanalizację? Pomału biorą się za ciche rozbieralnie, bo z tego jest kasa. A ustawę pod siebie przepchnęli właśnie lobbyści z recyklingu. Nieco się tym interesuję, bo te przepisy mocno biją w ludzi którzy reanimują auta zabytkowe, często kupując 2-3 wraki na części. Dziś jest to działalność poza prawem. Jest z tego kasa, ale najbezpieczniej dziś robić to legalnie, czyli otworzyć stację demontażu ze stosownym wyposażeniem i papierami. Jak w każdym biznesie trzeba włożyć żeby coś wyjąć. A Ty widzę chcesz ze szwagrem na podwórku auta rozbierać i na allegro części pylić. Tylko pytasz co z karoserią (czyli papierami), a na niej jest VIN i na złom po prostu wywieźć się nie da. A podpowiem Ci jeszcze że nico handluję na allegro i ogólnie sprzedać cokolwiek jest bardzo ciężko, konkurencja za duża.
            • Gość: jez Re: punkt demontażu samochodów IP: *.centertel.pl 26.12.11, 17:38
              Polecam lekturę:
              wyborcza.biz/biznes/1,101562,8992899,Autohospicjum___raport_o_uzywanych_samochodach.html
      • Gość: Mis jw Re: punkt demontażu samochodów IP: *.161.246.94.ip4.artcom.pl 08.04.12, 18:50
        witam tez jestem na etapie tego samego pomyslu a powiedz jak sie dowiesz czegos wiecej to pisz
        • Gość: przedsiębiorca Re: punkt demontażu samochodów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.12, 20:13

Gość portalu: Mis jw napisał(a):

> witam tez jestem na etapie tego samego pomyslu a powiedz jak sie dowiesz czegos
          > wiecej to pisz

Czyli wy nie jesteście na żadnym etapie i zakładam,że jeżeli szukacie porady na forum to na tym (żadnym) etapie zostaniecie.Jak nie macie od 100-200tys. na start (i oczywiście magazynu z biurem,placu,narzędzi) to nawet informacji nie szukajcie.Szkoda zachodu.
          Jeżeli już to macie to wystarczy przejść się do wydz. ochrony środowiska i wszystkiego się dowiedzieć.Reguluje to ustawa i tam macie wszystko, co jest wymagane do otwarcia tego biznesu,a jest tego w h... yyy bardzo dużo.
      • Gość: abc Re: punkt demontażu samochodów IP: *.opera-mini.net 09.04.12, 09:04
        Odpowiadasz na:
        Gość portalu: mikołaj napisał(a):

> Cześć razem z kolega mamy otworzyć punkt demontażu samochodów, ma to polegać na
        > tym ze kupujemy rozbite wyrejestrowane samochody rozbieramy je, części które b
        > ędą sprawne wystawimy np na allegro a resztę oddajemy do skupu metali kolorowyc
        > h.
        > I teraz moje pytania:
        > Co zrobić z karoserią samochodu która nam zostanie po demontażu? Czy można ją o
        > ddać na złom?
        > Czy mogę kupować samochody rozbite ze złomu?
        >

Ponieważ nie masz zielonego pojęcia o tym, co chcesz robić, to na początek sobie poczytaj:

www.umww.pl/urzad/departamenty/departament-srodowiska/podstawowe-informacje-dla-przedsiebiorcow-prowadzacych-stacje-demontazu-pojazdow.html

e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/demontaz-pojazdow.html
        www.eko.gmina.lubin.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=27&func=download&id=16&chk=ddb444a5f0a2adc7bf59a36d005979ee&no_html=1
        www.eko.gmina.lubin.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=27&func=download&id=17&chk=b07fbca40c700d7ddba23bc373d4b8af&no_html=1
        • Gość: złomek Re: punkt demontażu samochodów IP: *.agora.pl 21.02.14, 04:37
          ustalmy tak
          ok niech juz bedzie ze mam auta wyrejestrowane kompletne które pochadza ze stacji demontażu
          mam odbiorców na karoserie aluminium itd całe dobro ktore kosztuje

jak zarejestrować firmę zeby nikt sie nie czepiał

czyli najlepiej zrobić działalność ze świat cze usługę parkingowa i w garażu rozbierać?
          czy lepiej mechanikę samochodowa ale skąd na placu auta wyrejestrowane ?
          czy ktos ma inny pomysł
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka