Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co robię źle?

IP: *.mikolow.multimetro.pl 02.02.12, 19:19
    potrzebuję obiektywnej opinii, porad. od 2,5 miesiąca bezowocnie rozsyłam, składam cv i mimo kilku rozmów wciąż stoję w miejscu. ok, pewnie ponoszę konsekwencje za swoje nieprzemyślane decyzje sprzed lat- na 3 roku psychologii wzięłam urlop i wyjechałam do UK. pobyt 'przedłużył się' do 6 lat, ze studiów nici, jest już za późno na reaktywację, więc podjęłam zaoczne -od początku. w uk pracowałam jako recepcjonistka w hotelu, kelnerka, a potem zastępca kierownika. szczerze nie lubiłam swojej pracy, ale pozwoliła mi odłożyć trochę kasy, nauczyć się języka i popodróżować. fakt faktem -pobujałam się. co przeżyłam to moje, ale teraz czuję się bezsilna. nie chcę wracać do uk, nigdy nie chciałam tam zostać na stałe,a ta dziura w edukacji nie pozwalała mi spokojnie spać.
    a teraz mam wrażenie, że nie nadaję się nawet na sprzedawczynię do sklepu.nie oczekuję pracy za miliony, ale odnoszę wrażenie, że do niczego się nie nadaję. bo bez doświadczenia w polsce, bo po liceum, bo stara(29l),bo nie ma dzieci i może w każdej chwili zajść w ciążę(a dzieci mieć nie chcę) bo co? uważam się za osobę inteligentną, pewną siebie, wygadaną (i nie, nie brak mi samokrytyki) i dość atrakcyjną, ale co z tego. czy naprawdę mogę liczyć tylko na znajomości?
    Obserwuj wątek
      • brown_aurelia Re: co robię źle? 02.02.12, 20:25
        a jakiej pracy szukasz?
        • kazjenka Re: co robię źle? 04.02.12, 17:17
          > a jakiej pracy szukasz?

Dobre pytanie. Sporo emigrantów przejechało się na tym, że praca kelnerki w UK wcale nie pomogła w staraniu się o pracę biurową. Na Twoim miejscu bazowałabym na dotychczasowym doświadczeniu - pracy w recepcji, gastronomii, hotelarstwie - tylko jakie języki obce znasz poza angielskim? Twierdzisz, że jesteś wygadana - próbowałaś sił w sprzedaży?
      • Gość: Nieznajoma Re: co robię źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 21:59
        Co nie co można przeczytać;)
        praca.strona24.com/
        Powodzenia:)
      • Gość: corett Re: co robię źle? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 22:34
        Na twoim miejscu wróciłbym do UK. Polski rynek pracy to patologia - układziki, koneksje, wyzysk, nepotyzm, śmieciowe umowy, uważanie niedoświadczonych osób za odpady społeczne, durne wymagania, głupkowate ogłoszenia o pracę a niedługo jeszcze dojdzie blokowanie miejsc pracy przez 66, 67 letnich dziadków i Białorusinów zgadzających się robić za 5 zł brutto. Chcesz się z tym użerać dalej skoro masz możliwość wyjechania? Ja jestem teoretycznie w nieco lepszej sytuacji niż ty (bo parę lat młodszy, w ciąże nie zajdę, mam też nieco lepsze studia) a straciłem nadzieję, że cokolwiek znajdę w tym rynsztokowym kraju. Powysyłaj CV jeszcze ze 3 miesiące a jak ci się nie poszczęści to nie sensu dalej siedzieć.
        • Gość: majkaf Re: co robię źle? IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 17:00
          Dziewczyno zastanów się co piszesz! Ja mam skończone studia, świetną pracę na umowę na czas nieokreślony, którą dostałam bez żadnych znajomości i do tego całką przyzwoitą pensję (jednak nie pracuję w zawodzie wyuczonym, wg, mnie trzeba być elastycznym).

Jak się komuś nie chce pracować to nic nie dostaje. Stanie przy garach w Anglii było lepsze niż stanie przy garach w Polsce? Dziewczyna zaczęłaby od niższych stanowisk i dorobiłaby się gdyby jej się chciało (niestety jest parę lat wstecz, ale jest tego świadoma).

A najbardziej rozbawił mnie tekst o Białorusinach, którzy chcą pracować za 5 zł brutto, kiedy sama piszesz dziewczynie, żeby wyjechała do Anglii, gdzie ona będzie psuła rynek anglikom, ponieważ będzie pracowała za niższą kwotę, którą zaproponowałby anglik! (nigdy nie pracowałam na wyspach, więc nie wiem jakie przykładowe kwoty podać)
          • Gość: corett Re: co robię źle? IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 21:19
            Z łaski swojej nie nazywaj mnie "dziewczyno".

I po co to chwalenie się, że ty masz "świetną pracę na umowę na czas nieokreślony, którą dostałam bez żadnych znajomości i do tego całką przyzwoitą pensję"? Wśród młodych ludzi jesteś wyjątkiem, poszczęściło ci się i tyle.

Oczywiście, że stanie przy garach w Anglii jest lepsze niż robienie tego samego w Polsce, z wielu różnych powodów. W Anglii zresztą łatwiej się wybić, natomiast u nas jak zaczynasz od zmywania garów to prawdopodobnie będziesz robić to samo za 2 czy 5 lat.

Anglia jest na tyle bogatych krajem, że polscy imigranci im rynku pracy nie zepsują. Już nie wspominając o tym, że Polska jest w UE a swobodny przepływ pracowników to fundament tej instytucji. W przypadku Białorusinów czy Ukraińców napływających do Polski sytuacja przedstawia się zupełnie inaczej.
            • Gość: majkaf Re: co robię źle? IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 13:31
              W takim razie chłopcze, dlaczego w Anglii rośnie niechęć do polaków?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka