Gość: rotflma0 IP: *.prenet.pl 10.05.12, 18:53 zlikwidujmy urlopy bo kazdy dzien urlopu generuje straty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 19:06 przedwszystkim zlikwidować boże narodzenie no i nowy rok naturalnie. nosz q.... zarobiły browary, sklepy monopolowe, knajpy,hotele. więc chyba na jedno wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.ptr.magnet.ie 10.05.12, 19:41 Tytul artykulu powinien byc - agencje posrednictwa pracy stracily na majowce poniewaz wielu pracownikow wzielo sobie wolne a prowizja jest za kazda przepracowana godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz agencje pracy niewolniczej IP: 195.82.180.* 10.05.12, 20:10 Zastanawia mnie na czym agencje pracy niewolniczej tak straciły? Markety były otwarte non stop, a produkcja i tak musiała stanąć bo nie opłaca się co drugi dzień jej wznawiać. Znowuż specjaliści mają głęboko w dooopie agencje pośrednictwa bo świetnie sobie radzą bez nich. Więc gdzie straty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: agencje pracy niewolniczej IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 11.05.12, 08:00 tak naprawdę to tylko te agebcje straciły. duże, małe , średnie zakłady kazały brać urlopy bo praca co drugi dzień jest nieefektywna, a koszty rozruchu sporo. poza tym dziwnym trafem większość firm w tym czasie przeprowadzało niezbędne remonty , instalowało nowe maszyny , my wymalowaliśmy biura i całą resztę..... u nas wolne jakoś nie wpłynie na spadek obrotów w maju , a dodatkowo dało się zrobić to co jest niewykonalne w normalny weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro Re: agencje pracy niewolniczej IP: 194.205.13.* 11.05.12, 09:43 Ale agencje pracy niewolniczej nie rozumieją takich argumentów ;) Niech tracą i to dziadostwo znika z rynku jak najszybciej - 2 lata pracowałem w ten sposób i podziękowałem, ponieważ mija się to z definicją pracy, która powinna przynosić jakieś dochody. Pozdro dla agencji pracy niewolniczej! Odpowiedz Link Zgłoś
macgregorwawa Re: agencje pracy niewolniczej 11.05.12, 10:15 Zgadzam się z kolegą w 100%. Pracuje w firmie produkcyjnej i długi weekend wykorzystano w firmie na przeglądy rozdzielnic elektrycznych, jakieś update'y w serwerowni, przełączenia kabli i przeglądy maszyn. Tak samo wykorzystuje się inne długie weekendy na przeglądy i serwis sprężarek. Zatem czas na pewno nie został zmarnowany a straty związane z przestojem zminimalizowane. To miauczenie o mld. stratach to bezmyślne pomnożenie kilku liczb i robienie z igły widły. Pytanie bowiem ile Polacy wydali w długi weekend na extrasy i dodatkową konsumpcję? Grille, rekreacja, podróże, wystarczyło zobaczyć jakie oblężenie przeżywały sklepy ze sprzętem sportowym. A nic tak nie napędza gospodarki jak kupowanie. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że na takim długim weekendzie budżet więcej zyska i straci, bo ile PKB generuje taki gamoń i pierdzistołek z firmy consultingowej siedząc pół dnia na fejsie? Odpowiedz Link Zgłoś
aresco Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 19:12 tak! i wolne soboty i niedziele oraz wszystkie święta po co takie bzdurne badania przeprowadzac?! szkoda że tego nikt nie zbilansuje z tym ile CI urlopowicze w trakcie majówki wydali - Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Jakie Badania? 11.05.12, 10:51 Jakie Badania? Tutaj nie było żadnych badań. Ot co najwyżej podzwonili z pytanie o majówkę. Reszta to zwykłe pomnożenie jednej statystyki z drugą i im wyszło. Takie badania to byle praktykant (jak tylko nauczy się włączać exela) potrafi zrobić > szkoda że tego nikt nie zbilansuje z tym ile CI urlopowicze w trakcie majówki w > ydali - Zrobiono ale zrobił kto inny i GW się nie zainteresowała Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd jak zwykle, afera na podstawie bełkotu kretyna 11.05.12, 10:52 Jeden kretyn z klapkami na oczach zrobił prymitywny rachunek polegający na przemnożeniu kilku liczb i wyciągnął z tego daleko idące wnioski, a inny kretyn to publikuje jak prawdę objawioną. To czy i ile firmy straciły tego nikt naprawdę nie wie, bo nie jest w stanie tego zmierzyć empirycznie. A oszacowanie zależy od przyjętych założeń i metodologii liczenia - jak się zrobi mądrzejszy rachunek i spojrzy na dłuższy okres czasu to może wyjść na to że firmy zyskały. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen0 Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 19:19 będę kulturalna i napiszę, że ekspert się myli. Akurat mojego szefa (i szefów w firmach w których wcześniej pracowałam) nie interesuje (i nie interesowało), że byłam na majówce- ma być zrobiona robota, a jak sobie pracę zorganizuję to moja sprawa czyli o jakich stratach mowa? spóżnienia- u mnie nie ma takiego pojęcia- przyjdę 15 minut póżniej to wyjdę 15 minut póżniej, trzeba zostać dłużej - to innego dnia wyjdę wcześniej. Nie popadajmy w paranoję. Wiecej czasu traci się przez durne przepisy (często wykluczające się) lub nie przemyślane do końca procedury. Ludzie wypoczęci są bardziej wydajni, ale trzeba ludzi traktować jak kapitał firmy, a nie jak niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn ten artykul to kolejna POwska prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 19:25 pewnie planuja kolejny krok ograniczajacy prawa pracownikow i wala taki belkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzyna Re: ten artykul to kolejna POwska prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 19:41 Przecież to mój urlop i tak muszę go kiedyś wykorzystać! Jakieś durne podejście do sprawy. No i co z tego, że akurat dni urlopowe zbiegły się z dniami wolnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: ten artykul to kolejna POwska prowokacja 10.05.12, 22:19 > Przecież to mój urlop i tak muszę go kiedyś wykorzystać! Jakieś durne podejście > do sprawy. No i co z tego, że akurat dni urlopowe zbiegły się z dniami wolnym > i. Gdyby zlikwidować w ogóle urlopy, to PKB wzrosłoby o ok. 70 mld zł !!! Jak zlikwidujemy święta ustawowe, jeszcze o połowę tego. A jak wprowadzimy obowiązek pracy w sobotę, to PKB wzrośnie o 20% !!! Podnieśmy od razu wiek emerytalny do 100 lat i Polska będzie kosić tyle kasiory, że w dekadę staniemy się najpotężniejszą gospodarką świata !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: ten artykul to kolejna POwska prowokacja 11.05.12, 02:59 Jak zlikwidujesz urlopy i wolne soboty, to już nie musisz podnosić wieku emerytalnego. Nie dlatego że pekabe będzie odpowiednio duży, tylko dlatego, że i tak nikt emerytury nie dożyje - jak w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 22:24 > Akurat mojego szefa (i szefów w firmach w których wcześniej pracowałam) nie int > eresuje (i nie interesowało), że byłam na majówce- ma być zrobiona robota, a ja > k sobie pracę zorganizuję to moja sprawa > czyli o jakich stratach mowa? Też takich pseudo-eksperckich opinii nie rozumiem. U mnie był plan urlopów. Komu kierownictwo pozwoliło, ten brał urlop, dostał go każdy w tym okresie kto chciał, bo akurat nic pilnego nie było. > spóżnienia- u mnie nie ma takiego pojęcia- przyjdę 15 minut póżniej to wyjdę 15 > minut póżniej, trzeba zostać dłużej - to innego dnia wyjdę wcześniej. > Nie popadajmy w paranoję. Przeliczanie każdej minuty pracy na kasę, to już totalny bezsens. Pracuję w systemie 8-16, ale w praktyce w zadaniowym. Jak trzeba, to przychodzi się o 7, wychodzi o 19. Tego już nikt nie liczy, ale jak wyjdzie się 15 min wcześniej, bo nie ma nic do roboty, to generuje się straty. :P Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 11.05.12, 03:11 szerszen0 napisała: > będę kulturalna i napiszę, że ekspert się myli. Nie myli się, tylko z pełną premedytacją realizuje program propagandowy swoich mocodawców, którymi są, przypominam, agencje pracy śmieciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.76.45.31.customer.cdi.no 10.05.12, 19:54 Kto tw bzdury pisze rozumiem, że konsumpcji nie było większej w czasie tego weekendu i firmy nie zarobiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.e-wro.net.pl 10.05.12, 19:58 wiele firm pomyslało o majówce juz kilka miesięcy wcześniej. W kilku znajomych firmach wszyscy poszli na wolne na tydzień decyzją zarządu czy własciciela. Straty? chyba że w tej mętnej firmie work serwis, znanej z naciągania i za przeproszeniem stręczycielstwa ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ja też zwinąłem interes na okres 9 dni, za to będę miec krótszy urlop w lipcu Co generuje moje straty / niskie zyski od lat: niskie płace w tym kraju. Ludzie mało zarabiają to i starają sie mało wydawać na inne rzeczy niz podstawowe No ale mamy od tego różne belki i balcerki, ekonomistów jak sie patrzy, dzięki nim polska jest coraz bardziej z tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 20:07 Co za brednie... Widać jednak po komentarzach, że wszyscy wiedzą jak interpretować te dziwne wywody. Kto wziął urlop to wziął - przecież nie zrobili tego wszyscy, a nawet zaskakująco mało osób. Poza tym urlop jeśli nie teraz, to zostałby wykorzystany w innym terminie. Dla gospodarki fakt, że majówka była ciepła był pozytywny - aura sprzyjała spędzaniem czasu poza domem i więcej osób wydało wówczas pieniądze w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
deft-btm Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 22:35 tylko pojebani kapitaliści z gazetki wyrobczej mogli napisać podobne brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 11.05.12, 11:59 najlepsza jest główna teza w artukule --> brak zysku = strata ,żeby lokaty z uwględnieniem inflacji też były tak interpretowane, a tymczasem wmawia się że mamy zysk, podczas gdy na większości lokat mamy stratę przy obecnej inflacji (np. 2011 - 4,6%)+ podatek belki i żadna nawet nie wychodzi na zero smutne jest podejście, w którym zawsze uspołecznia się straty, a prywatyzuje zyski, bo w końcu bańka pęknie i system się rozleci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATLAS Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.60.citypartner.pl 10.05.12, 20:08 To jakby tej majówki nie było to kto tą kasę by zgarnął ???? tak tylko pytam Odpowiedz Link Zgłoś
onyx_70 Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 20:11 Totalna bzdura!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu Kto stracił ? 10.05.12, 20:32 Masz racje - za komuny też tak liczono straty ! Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 11.05.12, 06:56 Totalna bzdura dla pracownika najemnego, który dostaje co miesiąc wynagrodzenie. Jak będziesz miał własną firmę i siedzial 1/4 miesiąca z rekami w kieszeniach a miał do zapłacenia ZUS, podatki, opłaty za lokal,telefony itd..... to przestaniesz pleść głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 11.05.12, 09:10 Drogi przedsiębiorco, w skrajnym przypadku straciłeś maksymalnie 3 dni robocze (1 i 3 maja są ustawowo wolne) przez urlopy, których w innym terminie nie będziesz musiał udzielać. A poza tym, z tego co mi wiadomo, do pójścia pracownika na urlop potrzebna jest zgoda pracodawcy... wystarczyło więc takiej zgody nie dawać i pracownicy przychodziliby co drugi dzień do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tie Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.libertydirect.pl 11.05.12, 09:11 Skoro to Twoja firma to również Twoje ryzyko, tak samo jak Twój zysk. Nie potrafisz tego skalkulować kiepski z Ciebie przedsiębiorca. Nie podoba się zostań sobie pracownikiem najemnym zobaczymy jak wydajnie będziesz pracował ;-P Na podstawie znanych mi przypadków mogę stwierdzić, że kiepsko, a o pracy zespołowej, takich byłych gwiazd biznesu to już wogóle można zapomnieć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek45kajtek Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld 10.05.12, 20:15 WNIOSEK - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak sobie... Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 20:30 myślę, że soboty i niedziele oraz inne święta też należy skasować. A najlepiej by pracownicy siedzieli na okrągło w robocie i wtedy będzie nirvana pracodawców typu Workservice. Tylko kto do cholery będzie kupował i po co? Swoją drogą Workservice to raczej Workdebile i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekUSA Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: *.hsd1.nh.comcast.net 10.05.12, 20:17 Polacy niewiele sie roznia od Grekow pod wzgledem pracowitosci, wydajnosci, zaangazowania i uczciwosci. Chinczycy zapieprzaja ponad 60 godzin tygodniowo. Amerykanie tez pracuja duzo. W Google 10 godzin dziennie to minimum. W Facebook'u tez. Zuckenberg to nawet ma lozko w biurze bo czasami prcuje tak dlugo ze nie warto jechac do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: *.icpnet.pl 10.05.12, 20:21 To prawie tak jak ja? Tylko ja mam w bagażniku dmuchany materac i śpiwór. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbor Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: *.play-internet.pl 10.05.12, 21:53 Taki stan nazywa się pracoholizm i powinien być leczony, bo prowadzi to poważnych komplikacji zdrowotnych, psychicznych, rozbicia rodziny i przedwczesnej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek20062 Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: *.hsd1.nh.comcast.net 10.05.12, 22:48 Takim podejsciem napewno nie odniesiesz sukcesu w zyciu. Bedziesz sredniakiem, czyli nikim i napewno nie bez stresu bo brak sukcesu wczesniej czy pozniej przynosi stres, np. jak bedziesz mial po czterdziestce i uswiadomisz sobie ze wiecej niz polowa zycia za toba, a te lepsze czasy o ktorych marzyles nie przyszly i niestety juz nie przyjda. Sukcesu nie ma bez wysilku. Wystarczy przyjrzec sie ludziom ktorzy osiagaja cos w zyciu: sportowcom, ludziom zakladajacym wlasne firmy, pisarzom, naukowcom, itp... Tomasz Edison powiedzial ze formula na jego sukcesy to 1% natchnienia i 99% wypocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubi110 Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: *.pwpw.pl 11.05.12, 08:12 No i co ? Budzisz się potem że przepracowałeś życie, zapominając właśnie o życiu, o rodzinie. A ludzie w normalnym kraju nei muszą się przepracowywać żeby żyć na normalnym poziomie. Tak narpawde w tym kraju rodzimy się pracujemy po to żeby zaspokoić rządze kilku ludzi, którzy trzymają władzę. A dostajemy za to ochłapy. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo 10.05.12, 22:38 Gość portalu: TomekUSA napisał(a): > Polacy niewiele sie roznia od Grekow pod wzgledem pracowitosci, wydajnosci, zaa > ngazowania i uczciwosci. Chinczycy zapieprzaja ponad 60 godzin tygodniowo. Amer > ykanie tez pracuja duzo. W Google 10 godzin dziennie to minimum. W Facebook'u t > ez. Zuckenberg to nawet ma lozko w biurze bo czasami prcuje tak dlugo ze nie wa > rto jechac do domu. Tomuś, co ty pieprzysz. Chinol jak ma ochotę, niech tyra i po 100 godzin.Śmieszny jesteś z tą "pracą " w FB lub Googlach. Co oni tam "wypracowują"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wahacz Re: Pieniedzy to chca ale pracowac nie za bardzo IP: 212.191.130.* 11.05.12, 08:26 Zuckenbergowi się nie dziwię - pracuje na siebie i powinien być zaangażowany w pracę jeżeli ma ambicje żeby wypchać swoją szafę dolcami. Nie mieszaj jednak do takiej postawy pracowników najemnych pracujących za marne grosze na niepewnej posadce i napędzających zysk właścicielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.icpnet.pl 10.05.12, 20:19 Co za bzdety ? Zwariowali ? PKB wzrasta 80 zł/h pracy urzędnika ? Chyba PKB traci, a nie wzrosta? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salvator Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 20:22 Ja na majówce zarobiłem ! Czyli jeśli pracowalibyśmy w każdą niedzielę w roku to dałoby nam dodatkowo 70 mld zł . Gdybyśmy pracowali każdą sobotę dałoby nam to dodatkowo 72 mld zł Gdybyśmy pracowali po 16 godz na dobę dałoby nam to dodatkowo 1 500 mld zł Tylko kto za tę pracę będzie płacił ? ja swoim za siedzenie w pracy nie będę płacił !!! działaczom związkowym nie będę płacił !!! Płacę za wykonaną pracę ! za wydajność ! za efektywność ! pracownik ma być zadowolony i szczęśliwy, pewny że 10 dostaje swoje ciężko zarobione pieniądze. Pracownik ma mieć wolne i urlop bo wtedy jego wydajność sięga 85 % . Przeciętny związkowiec osiąga max 10% wydajności i to w szytowej formie kiedy jest trzeźwy, pracuje i nie strajkuje , a to rzadkość Odpowiedz Link Zgłoś
morowy Co wy pieprzycie ? 10.05.12, 20:23 To tak jakby każdy z polaków wziął urlop bezpłatny, a tak na pewno nie było. Ci co zrobili sobie wolne, wzięli należy urlop wypoczynkowy, w końcu kiedyś muszą go wykorzystać, więc skończcie pieprzyć o stratach firm. Czy wy myślicie, że każdy czytelnik GW należy do elektoratu PiS . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotflma0 Re: Co wy pieprzycie ? IP: *.prenet.pl 10.05.12, 21:13 nie, do elektoratu PO i dlatego można mu wciskać kit i jest szczęśliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pako Re: Co wy pieprzycie ? IP: 212.14.57.* 10.05.12, 21:23 Dokładnie tak jak zostało napisane - straty firm są bardzo duże. Ale trzeba mieć mózg żeby to zrozumieć. Już tydzień przed majówką większość nic nie robiła tylko czekała na urlop. Następnie tydzień wolnego a później trzeba poopowiadać jak było super itd. i następne przynajmniej pół tygodnia w plecy. Tak jest za każdym razem ale polski pracownik nigdy tego nie zrozumie tylko dziwi się i narzeka, że za mało zarabia. Zarabia tyle ile wypracował. Najdziwniejsze jest to, że jak taki wyjedzie do innego kraju to nie marudzi tylko zachrzania po 10 godzin. Powiecie, że tam lepiej zarobi :) Gdyby tak pracował w Polsce też by dobrze zarabiał. Ale po co ja to piszę narzekacze przecież wiedzą lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amb Re: Co wy pieprzycie ? IP: *.braniewo.vectranet.pl 10.05.12, 21:28 Już tydzień przed majówką większość nic nie robiła ty > lko czekała na urlop. tak sie sklada, ze czy w Polsce sie robi, czy nie robi, na jedno i to samo wychodzi. ludzie zapie...ja, az lby im odskakuja i tylko garba moga sie dorobic. najlepiej polikwidowac weekendy, swieta, urlopy, siedziec w robocie cala dobe przez 7 dni w tyg i zamiast wyplaty cieszyc sie z miski ryzu, jesli pracodawca uzna, ze sobie pracownik zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ike Re: Co wy pieprzycie ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 21:41 Ej, ziomie wynajęty przez Agencję Rynku Niewolniczego, nie wciskaj ciemnoty inteligentnym ludziom :) Akurat na Zachodzie, w krajach cywilizowanych, przykłada się ogromną wagę do wypoczynku pracownika. I pewnie nie uwierzysz, ale firmy na przykład fundują pracownikom takie luksusy, jak służbowe masaże czy uznaniowy urlop chorobowy "szefie nie przyjdę bo mnie żołądek rozbolał", który do trzech dni włącznie nie wymaga potwierdzenia przez lekarza. A jeśli dajesz sobą orać jak starą kobyłą, to wyłącznie Twoja broszka, żeś niekumaty i nie umiesz swojej roboty zrobić w rozsądnym czasie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan co ci odpowiedzieć ...jesteś kretynem IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.12, 22:31 i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Re: Co wy pieprzycie ? 11.05.12, 09:55 Nie wiem, gdzie pracujesz. W mojej firmie i innych mi znanych uruchamia się maszyny w zwykłym cyklu i z normalną wydajnością. A ludzie też muszą nadążyć je obsłużyć. Być może biurwa głównie gada zamiast obsługiwać petentów. Ale ona i tak nie wypracowuje nic, ona tylko przejada. Ponadto po to ma kierownika, a nad nim dyrektora aby to ukrócili. Ja moge sobie pozwolić na napisanie posta. Co mam do zrobienia - robię na bieżąco. Więcej zrobić po prostu nie mogę. A jeżeli umiem sobie pracę dobrze zorganizować i wykroję trochę czasu - mogę go wykorzystać jak chcę. Ale robota nie może ucierpieć. I tyle w temacie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Co wy pieprzycie ? IP: *.lodz.msk.pl 11.05.12, 09:11 A co ma do tego elektorat PiS?! Tekst słuszny poniekąd, ale zakłada domyślnie, że każdy kto popiera PiS jest debilem - źle to świadczy o autorze. Ci co uwarzają, że monopol na rację ma PO widać są tak zaślepieni, że wolą dostawać poprzez jej decyzje i porąbane reformy w tyłek, niż przyznać się do błędu. Zadziwiające jak wąska garstka ludzi, którzy czerpią z tego ogromną korzyść jest w stanie manipulować poprzez zabiegi socjotechniczne tak dużą rzeszą często wydawałoby się wykształconych ludzi, którzy dają się jej omamić i cyckać jak dojne krowy! A wracając do tematu to "tracą" tylko te firmy, które rzeczywiście coś produkują i potrafią to na dodadek sprzedać. Reszta per saldo nic nie traci bo zyskują firmy z innych sektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ike Smuteczek karbowego :) IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 20:29 Karbowy z tego czegoś pod nazwą "Work Service" cierpi, że ludzie odpoczywają. Karbowy-esesman chciałby, żeby ludzie za pier dzie la li 24/7, bo wtedy mógłby sadystycznie się spełnić. Panie karbowy. Czasy znęcania się nad pracownikami minęły parę wieków temu, jakbyś pan nie zauważył. Prawo do wypoczynku jest świętym prawem każdego pracownika. A nawet gdyby nie to, to do was, karbowych, powinien dotrzeć argument ekonomiczny, że pracownik wypoczęty i zadowolony jest znacznie wydajniejszy, zdrowszy i bardziej produktywny niż taki, z którego wyciska się siódme poty. To Z NADDATKIEM rekompensuje pożal się boże "straty podczas długiego weekendu". Karbowy by chyba zawału dostał, gdyby się dowiedział o czymś takim, jak - uwaga, będzie trudne słowo - sabbatical (niestety w naszym bantustanie nie ma polskiego nań określenia i, sądząc po wypłodach takich karbowych-esesmanów, jak w artykule, nieprędko będzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier debilny artykuł IP: 95.108.65.* 10.05.12, 21:30 Jakie straty firm? W ciągu trzech dni? A czemu tylko tyle?!? To niech "eksperty" z Work Serwisu pójdą na całość i policzą, ile firmy tracą z powodu całych 26 dni urlopu! Ta firma to chyba wywodzi się z Korei Północnej, bo chyba tylko tam pracownicy w zapale i szczęściu oraz na chwałę Wielkiego Wodza pracują w ogóle bez urlopu i nie generują "strat" dla pracodawców ;) Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Pieprzenie... To co mają powiedzieć Francuzi? 10.05.12, 21:34 Pracuję we Francji... I tak: 1 maja - wtorek święto, wiadomo, poniedziałek siłą rzeczy wolny 8 maja -wtorek święto, wiadomo, poniedziałek wolny 17 maja - czwartek święto, piątek wiadomo... 28 maja - a jakże, też święto! Oczywiście w każdy piątek tylko do 12-ej pracujemy. A ja ku... mam płacone za godzinę i jak mam zarobić na hotel, który dla odmiany pracuje na okrągło i liczy mi za każdy dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszynka Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.12, 21:39 Bo polacy to nieroby po komunie zostało rączki do dupy wrosły tylko wypoczywać nic nie robić i narzekać że kasy mało na opłaty i picie na wolnym a do roboty się zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ike Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 21:43 Mówią, że każdy postrzega ludzi podług siebie :) Leniu i nierobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ike Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 21:42 Mówią, że każdy postrzega ludzi podług siebie :) Leniu i nierobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Co za brednie! 10.05.12, 21:50 Pracownicy na długi weekend brali urlop. Skoro wzięli teraz, nie wezma go w innym terminie. I w jakim terminie by go nie brali, pracodawca MUSI liczyć się z tym, że pracownik ma prawo do urlopu. Nie ma więc zadnych strat. Co najwyżej można powiedzieć, że w tym roku koszty urlopþw przesuneły się na wczesniejszy okres. Za to później pracownicy to nadrobią, bo nie będą mieli urlopu. Że się tak na marginesie zapytam, co za kretyn wymyśla takie bzdury i sieje zupełnie bezsensowny i nieuzasadniony defetyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbor Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.play-internet.pl 10.05.12, 21:59 A mnie się wydawało, że to firmy pracują dla dobra ludzi, a tu wychodzi, że ludzie istnieją tylko po to, żeby ich szefowie mogli zarabiać. No proszę, miało być tak nowocześnie w tym 21 wieku, a tu wracamy do systemu niewolniczego i feudalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 22:43 A co? Zdziwiony? Czas zaczął się cofać, i pod wieloma względami sytuacja aktualna przypomina tą sprzed 100 lat. Zamiast XXIw mamy powrót do XIX. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.16.rev.vline.pl 10.05.12, 22:02 Bardzo głupi artykuł. Przecież urlop przysługuje zawsze i wyliczanki ile to firmy straciły w długi weekend nie mają sensu. Poza tym opisano jedną stronę medalu. A może by policzyć ile inne firmy zyskały na tych wyjazdach o ile wzrosła wydajność w wyniku urlopu, o ile spadł poziom stresu etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan od dawna wiadomo że debile te zestawienia robią IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.12, 22:30 gospodarka zyskała a nie straciła !!!miliony nierobów urzędasów zostało w domu i nie generowało kosztów a dodatkowo polacy wydali miliardy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazula Polacy na majówce, firmy straciły 7 mld IP: *.elblag.vectranet.pl 10.05.12, 22:31 W naszej firmie obliczyliśmy, że koszt uruchamiania maszyn co drugi dzień jest droższy. I tak trzeba ludziom dać wolne kiedyś . .. Na kija takie opinie i ekspertyzy??? Odpowiedz Link Zgłoś
znak O co, kuz'wa, chodzi ?!!! 10.05.12, 22:49 Proponuję zdecydowanie zwolnić dyscyplinarnie wszystkich tych, którzy na majówkę wyjechali nielegalnie, zamiast iść do pracy. Ale jeśli wyjechali legalnie, korzystając z przysługujących im praw, to DOMAGAM się zwolnienia z pracy, NATYCHMIAST, autorów kretyńskich i oszukańczych w treści i w intencji artykułów jak ten, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś