Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Młodzi chcą na praktyki

IP: *.guest-tek.com 21.06.12, 16:19
    Praca bez płacy to niewolnictwo. Bez względu na to jakim terminem określają to koproracyjni wyzyskiwacze.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosia Młodzi chcą na praktyki IP: *.icpnet.pl 21.06.12, 19:03
        Młodzi wcale nie chcą na praktyki i bezpłatne staże, młodzi nie mają innego wyjścia. Tonący brzytwy się chwyta....
      • Gość: corett Młodzi chcą na praktyki IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 19:33
        Ja się ostatnio starałem o kilka staży (w ramach różnych programów stażowych) i na jednej rozmowie usłyszałem zarzut braku doświadczenia. No k*rwa, przecież po to chce zrobić jakiś staż żeby w końcu to doświadczenie zdobyć. Czy ci ludzie są popierd*leni? O ile niechęć do zatrudniania do pracy osób bez doświadczenia jeszcze można zrozumieć (choć nie we wszystkich przypadkach oczywiście) o tyle w przypadku stażów to przegięcie pały. Nikt do k*rwy nędzy nie rodzi się z doświadczeniem.
        • Gość: bogaty Re: Młodzi chcą na praktyki IP: *.free.aero2.net.pl 21.06.12, 21:44
          Powiedzmy sobie jasno - po prostu jesteś frajerem i tyle :)
          Co ty sobie myślisz, że na staż biorą kogoś aby go nauczyć wszystkiego od początku? Te czasy już dawno przeminęły. Obecnie na stażach nie parzysz kawy, a wykorzystujesz swoją wiedzę w bieżących zadaniach, więc trudno aby ktokolwiek przyjął na staż jakiegoś pędraka bez doświadczenia.
          • backtohanoi Re: Młodzi chcą na praktyki 21.06.12, 22:17
            Lol. To była ironia?
          • Gość: corett Re: Młodzi chcą na praktyki IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 03:01
            Idąc twoim tokiem rozumowania to żeby zdobyć doświadczenie... trzeba mieć doświadczenie. Gdzie to uczą takiej logiki, debilu?

Zrozum frajerze, że na staże uderzają ludzie po kierunkowych studiach i praktykach (ja miałem takowych 3 miesiące) a nie jakieś osoby z ulicy których trzeba krok po kroku szkolić od zupełnych podstaw. Staż z założenia jest czymś pośrednim pomiędzy nauką a pracą, czyli z jednej strony należy oczekiwać pewnej orientacji w danej branży (do czego 5 letnie studia + praktyki studenckie wystarczą) ale nie należy wymagać jakiegoś szczególnego doświadczenia bo to właśnie staż ma te doświadczenie dać. Dotarło do twojego pustego łba?
        • milalee Re: Młodzi chcą na praktyki 21.06.12, 22:12
          Na staże teraz przyjmują po to, żebyś pracować za minimalną jak normalny pracownik - oni mają pracownika po kosztach (często z UP), a ty masz wpis w CV. Potem cię wywalają i w twoje miejsce biorą kolejnego frajera.
          • Gość: corett Re: Młodzi chcą na praktyki IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 03:31
            W jednej firmie całkiem nieźle płacili - prawie 2000 brutto więc nie byłbym aż takim frajerem (jak to eufemistycznie ujęłaś). Doszedłem do drugiego etapu (pierwszy to był case study) ale wybrali kogo innego.

W pozostałych płacili tak ok. 800-900 czyli żenada, ale i o takie się starałem bo aż tak bardzo na pieniądzach mi nie zależy (chociaż w tej chwili sytuację finansową mam bardzo trudną). Też nie wyszło ale tutaj rekrutacja była jakaś dziwna, gadka szmatka o niczym na rozmowie po której wybrali 1 osobę z kilkunastu kandydatów (ale tutaj przynajmniej byli na tyle ok, że nie wysuwali durnego zarzutu braku doświadczenia ;)).

No cóż, jest ch....owo skoro nawet na staże ciężko się dostać. Staż to była moja ostatnia szansa...
            • franek31 Re: Młodzi chcą na praktyki 22.06.12, 06:08
              Aż sie prosi zacytować nieodżałowanego sołtysa Kierdziołka: "Świat nie krowi zadek, jesce się końdek miejsca w nim najdzie"
        • big.ot Re: Młodzi chcą na praktyki 22.06.12, 09:45
          Też spotkałem się z takim podejściem. Patologia i tyle. Ryzyko dla firmy praktycznie, żadne dla firmy, a wymagania jakby rekrutację do DARPy prowadzili.

Krótko - trzeba j...ć takie firmy. No sorry ale jak firmy nie stać (skoro nie stać to w zasadzie w ogóle nie powinni szukać stażystów) na to żeby zapłacić przynajmniej za bilet miesięczny albo benzynę to to jest dupa nie firma i pokazuje jasno jak później wygląda praca w takiej firmie.
      • Gość: g.lo. Re: Młodzi chcą na praktyki IP: *.gsk.com 22.06.12, 09:09
        Dokładnie - jeśli jakąś firmę nie stać, żeby zapłacić stażyście symboliczne 500zł to to jest biedna, nie odnosząca sukcesów firma i niczego dobrego się w niej nie nauczycie.
        Co innego bezpłatne dwu czy trzygodniowe praktyki, które mogą być - chodzi mi przede wszystkim o bezpłatne staże, które potrafią ciągnąć się miesiącami "bo będziesz miał fajny wpis w CV". No naprawdę, byłoby mi się wstyd przyznać na rekrutacji, że tyrałem gdzieś miesiącami na darmo, bo stawia mnie to po prostu na przegranej pozycji.
      • Gość: krawatywiążę Re: Młodzi chcą na praktyki IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.12, 10:24
        By zdobyć doświadczenie trzeba się uczyć w dobrej szkole, 3 dni teoria 3 dni praktyka. I tak od zawodówki do studiów. Takich szkół nie ma i nie będzie, dlatego nie mamy własnego przemysłu, własnych wynalazków i ludzi dobrze zarabiających na każdym stanowisku. Wina organizacji pracy i sposobu zarządzania zasobami ludzkimi, o tych prostych sprawach Polacy nie mają najmniejszego pojęcia i żadne studia tego nie uczą, to trzeba mieć wrodzone.
      • Gość: Zosia Młodzi chcą na praktyki IP: *.legionowodom.pl 22.06.12, 22:04
        Warto inwestować w praktyki, ja studiując na Akademii Morskiej w Szczecinie po praktykach zgarnęłam stypendiów i lojalkę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka