Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wyjazd do Irlandii

IP: *.kti.ae.poznan.pl 20.08.01, 17:54
    Chciałbym wyjechać do Irlandi lub Anglii żeby troche popracować i pouczyć się
    angielskiego. Natrafiłem w Internecie na ofertę firmy Perfect z Wrocławia,
    która coś takiego organizuje. Czy ktoś korzystał z usług tej firmy? Możecie ją
    polecić? Może znacie jakieś inne namiary? Dzieki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jota Re: wyjazd do Irlandii IP: 213.77.42.* 20.08.01, 19:15
        Firmy tej nie znam, ale...
        Dokladnie rok temu próbowałam wyjechać do Anglii do pracy w Londynie. Nie
        wiedziałam, że najwiekszym problemem jest nie znalezienie czy zarobienie lecz
        przekroczenie granicy. Nie ma znaczenia czy przybywa sie do Anglii samolotem
        czy tez autokarem. Przekonalam sie o wszystkim dopiero na miejscu. 1/3 zostala
        na granicy a nastepnie deportowana do Francji. Kazdy byl podejrzany. Gdybym
        wiedziala, jak to wyglada wybralabym inny kraj. Byc moze mialam malo szczescia.
        Ale moje doswiadczenia potwierdzaja inni. Brytyjczycy sa uczuleni na Polakow.
        W kazdym razie, życze powodzenia w zawojowaniu Anglii.
      • Gość: Greg Re: wyjazd do Irlandii IP: 212.187.240.* 21.08.01, 08:03
        Ja przkraczalem granice Wielkiej Brytanii dziesiatki razy na polskim paszporcie
        i nigdy nie mialem najmniejszego klopotu. Latalem samolotem na rozne lotniska
        Heathrow, Newcastle, Aberdeen, plynalem promem do Newcatsle sam i z zona i
        nigdy najmniejszego klopotu. Raz musialem pojechac sluzbowo na kilka tygodni do
        Szkocji, wzialem ze soba zone i pojechalismy samochodem/promem. Na granicy
        facet z imigration byl bardzo mily. Spytal sie tylko w jakim celu jedziemy.
        pOwiedzialem mu ze bussines and pleasure. Zyczyl na mmilego pobytu i nic wiecej.
      • Gość: franek Re: wyjazd do Irlandii IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 09:24
        Oczywiście, że nie ma problemu z wjazdem do Anglii, problemem jest to, że wielu
        Polaków nie potrafi na granicy porozumieć sie z oficerem emigracyjnym od
        którego zależy czy wpuści kogoś do kraju czy nie i stąd cały problem.

Jeżeli jasno wynika, że ktoś jedzie w ciemno, nie ma pieniędzy ani karty
        kredytowej i nie wie na dodatek po co jedzie - to jest niestety brany jako
        potencjalny "ktoś" kto jedzie szukać pracy na czarno i trudno żeby wpuścił.

Mój przyjaciel, który pracuje w biurze podróży opowiadał mi, że niektórzy
        skarżyli sie po powrocie do Polski nie przekraczając granicy GB, że nie
        uprzedził ich o trudnościach. Ale trudności te wynikają z tego, że większość
        ludzi którzy mają trudności to niestety: ani be ani me po angielsku czy
        francusku.
      • Gość: ccc Re: wyjazd do Irlandii IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 15:20
        Jak dojechać autobusem do Dublina/???
        np. Z krakowa, wrocławia??????????/
        • Gość: LIPU Re: wyjazd do Irlandii IP: *.bournemouth.ac.uk 24.08.01, 15:51
          Mozesz skorzystac z uslug eurolines. Podroz z Krakowa do Dublina z 2
          przesiadkami trwa 42 godz. i kosztuje w obie strony okolo 150 funtow.
      • Gość: Kuba Re: wyjazd do Irlandii IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:08
        Moze ktos jeszcze sie wypowie?
        • Gość: kasia Re: wyjazd do Irlandii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 00:24
          wiatm!
          ja rowniez planuje wyjazd na rok do Irlandii aby tam podszkolic jezyk i zdobyc
          jakies doswiadczenie w pracy. Z tego co wiem to lepiej omijac WB, fajnie sie
          leci przez np. Prage - bez problemow no i taniej ok 200zl... z przedluzaniem
          wizy raczej nie ma problemow, a ofert pracy jest duzo. Mieszkanie tygodniowo
          kosztuje ok 90 - 100 funtow... Mam tylko duza prosbe jak masz jakies rady itp.
          to napisz moj email kasia82@poczta.onet.pl dzieki
      • Gość: Kuba Re: wyjazd do Irlandii IP: *.kti.ae.poznan.pl 19.09.01, 12:41
        Może jeszcze Ktoś?
        • Gość: dupas Re: wyjazd do Irlandii IP: 213.105.178.* 19.09.01, 13:48
          a moze ktos jeszcze powie cos ciekawego albo glupiego\/
          • Gość: kolo Re: wyjazd do Irlandii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 00:14
            Byłem w UK kilka razy, m.in. z żoną, żoną i koleżanką. Na immigration my (ja i żona)
            byliśmy u jednego officera, akoleżanka u drugiego. Moja zna angielski "z widzenia"
            koleżanka wcale. "Nasz" urzędnik pożartował ze mną nt. uroków zabierania żon ze sobą
            i puścił nas bez problemu. Koleżanka natrafiła na kobietę... mówiącą po polsku i też nie
            było problemu.
            Natomiast widzieliśmy rodzinę Romów (w UK mówią na Romów "travellers") i oni mieli
            problemy, a to był dopiero '97 rok.

Nie bójcie się znając angieliski nie będzie problemów.

pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka