Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnienie

IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 11:13
    Hej, czy to się da jakoś coś z tym zrobic - zmiana warunków umowy o prace - duzo nizsze wynagrodzenie -niby za moją zgodą i jedncześnie jak sie nie zgodzę to muszę odejśc z pracy -tak praktykuje moja firma - czy coś się da z tym zrobic, koleżance nie wolno bylo wyjśc z pokoju jak to dostała bo wtedy chcieli jej dac to drugie pismo ze zwalniają i podpisala to pierwsze pismo. Teraz żaluje bo jak naprawdę dostanie zwolnienie to i odprawa bedzie niższa. Nie wiem czy naprawde nie ma innego wyjścia, czy nie powinnismy miec czasu na zastanowienie?
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: zwolnienie 27.12.12, 11:20
        Jak Ci następnym razem ktoś powie, że nie wolno Ci wyjść z pokoju, wyciągaj komórkę i dzwoń na policję - to się nazywa bezprawne pozbawienie wolności.
      • Gość: abc Re: zwolnienie IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 14:19
        > Hej, czy to się da jakoś coś z tym zrobic - zmiana warunków umowy o prace - duz
        > o nizsze wynagrodzenie -niby za moją zgodą i jedncześnie jak sie nie zgodzę to
        > muszę odejśc z pracy -tak praktykuje moja firma - czy coś się da z tym zrobic,
        > koleżance nie wolno bylo wyjśc z pokoju jak to dostała bo wtedy chcieli jej dac
        > to drugie pismo ze zwalniają i podpisala to pierwsze pismo. Teraz żaluje bo ja
        > k naprawdę dostanie zwolnienie to i odprawa bedzie niższa. Nie wiem czy naprawd
        > e nie ma innego wyjścia, czy nie powinnismy miec czasu na zastanowienie?

Nie wiem, co awierało "pierwsze pismo" a co "drugie pismo".
        Pracodawca powinien wam wręczyć wypowiedzenia zmieniające, tu masz sporo na ten temat:

www.hrcenter.pl/a/1/1107/wypowiedzenie_zmieniajace_warunki_pracy.html
        praca.gazetaprawna.pl/artykuly/12501,kiedy_pracodawca_moze_wreczyc_wypowiedzenie_zmieniajace.html
        • Gość: olga Re: zwolnienie IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 15:23
          Pierwsze pismo to zmiana warunkw umowy - dot. tylko zmiany wynagrodzenia reszta bez zmian, drugie pismo nie wiem, powiedziano że to wypowiedzenie umowy jesli nie podpisze się tego pierwszego (koleżanka nie widziała tego pisma, tylko jej powiedziano że takie jest) i nie wolno wyjśc z pokoju trzeba było zdecydowac od razu- nie mnie to dotyczyło tylko koleżanki ale bardzo możliwe ze będa takie następne. Zastanawiam sie czy to nie po to zeby obniżyc wynagrodzenie i potem wypowiedziec i tak umowę i wtedy te odprawy będą i tak niższe. Wiem że to nie jest prawidlowe tj. takie przymuszanie do podpisania pod groźbą że się dostanie wypowiedzenie , ale nie mam na to pomysłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka