Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić

IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 17:29
    przeciez to goowno prawda, mam uprawnienia rewidenta, doświadczenie jako dyr fin i od pól roku szukam nowej pracy
    Obserwuj wątek
      • m-kow Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić 08.01.13, 17:47
        Większość portali poważnych ekonomicznych czy informacyjnych nawet zorientowała się, że rynek pracy to ważny i przyciągający czytelnika odcinek.
        Ale nie gazeta.pl, nie gazeta.pl, tu Praca tonie w oparach absurdu, fantazji i newsów na poziomie gimbazy.
        • Gość: apostata Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 18:26
          Jak wynika z badania Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, w naszym kraju niemal stale wolnych jest około 600 tys.
          -----------------------------------------------------------------------------------------
          To nie portal; gazeta,pl

Jak wynika z badania Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, w naszym kraju niemal stale wolnych jest około 600 tys.
      • Gość: alex Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.cela.pl 08.01.13, 18:25
        nie oceniam, ale nie tylko wiedza się liczy i doświadczenie ale i kompetencje, i osobowość. np. typowy modelowy kujon nie ma co liczyć na stanowisko prezesa itp.
      • Gość: Bzdura Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić IP: *.net.stream.pl 08.01.13, 18:30
        Jestem Głównym Księgowym w średniej grupie kapitałowej. Podane w artykule zarobki są wyssane z palca a realne zarobki można podzielić przez 2-3. Poszukujących pracy w dziale finansowo-księgowym jest na pęczki a ich zarobki to zwykle około 2000 netto. Ja nie narzekam bo lubię tą pracę i w stosunku do nakładu pracy zarabiam w moim mniemaniu przyzwoicie. Jednak piszę ten post byście nie łykali w ciemno TOTALNEJ ŚCIEMY.
        • michal747 Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro 09.01.13, 11:27
          Nie oszukuj się "średnia grupa kapitałowa" najwyraźniej robi Cię w bambuko płacąc słabo.
      • Gość: Marek Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić IP: *.net.stream.pl 08.01.13, 19:31
        Zawsze mnie ciekawi, dlaczego jeden z drugim jak przeczyta artykuł nt srednich zarobkow to skomentuje go jako bzdura tylko dlatego ze sam zarabia 2-3 razy mniej.

Ja z kolei, moge powiedziec ze artykuł jest wiarygodny, gdyz jako kontroler fabryki zagranicznego koncernu zarabiam dokladnie tyle ile jest wymienione w artykule...a pewnie bez trudu znajda sie osoby, ktore zarabiaja np 15k.

Dziwi mnie fakt, ze jako osoby pracujace w finansach/controllingu/ksiegowosci powiny nie tylko miec stycznosc z pojeciem "srednia" ale rowniez je rozumiec. Patrzac po niektorych wpisac ze ich zarobki ponizej sredniej sa wynikiem ich umiejetnosci i wiedzy (tez ponizej sredniej)

• Gość: Bzdura Do: Marka IP: *.net.stream.pl 08.01.13, 20:08
          Z bardzo prostej przyczyny. Osób takich jak ty jest na śląsku ile? Sto, tysiąc czy dziesięć tysięcy? Artykuł sugeruje jakoby pracownicy działu finansowego kosili niebotyczne pieniądze a zarządy firm błagały by znaleźć kogokolwiek do pracy. W rzeczywistości jest inaczej - bo garstka osób w kilkumilionowej populacji zarabia bardzo dobrze w dziale finansowym. W praktyce takie całkiem realne zamknięcie 2-3 fabryk w okolicy spowoduje 10% bezrobocia wśród tej "elity". Takie są realia - to nie jest Japonia czy RFN. Jesteśmy montownią i tanią siłą roboczą dla zagranicznych koncernów. Byle księgowy za zachodnią granicą kosi więcej od nas :-( Zanim to minie to długo jeszcze - więc po co te ogłupiające artykuły?
          • Gość: Marek Re: Do: Marka IP: 193.105.221.* 09.01.13, 11:12
            Autor artykułu wyraznie pisze, iz sa to zarobki dla dyrektora, kontrolera etc - i zarobki dla takich stanowisk zaczynaja sie od 10k w góre, a Ty pisze o pracownikach działów ksiegowo- finansowych gdzie zarobki sa z natury znacznie nizsze. Gdzie tu logika?
            • Gość: Marek Re: Do: Marka IP: 193.105.221.* 09.01.13, 11:17
              miałem na mysli "szeregowych" pracowników ww. działów.
        • Gość: Gość Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 21:00
          Gratuluję Panu kontrolerowi zarobków, ale to nie powód aby innych użytkowników forum wyśmiewać i podważać ich zawodowe kompetencje. Po pierwsze, w artykule nie ma mowy o średnich/medianach/przeciętnych, autor pisze o przykładowych wynagrodzeniach i moim zdaniem komentujący mają pełne prawo odnieść wysokość opisanych zarobków do własnej sytuacji. Wydaje mi się Panie Marku, że drugą albo nawet i pierwszą naturą kontrolera powinna być skrupulatność albo rzetelność i dokładność w analizowaniu sytuacji. A nie pochopne rozdzielanie "laurek".
          Po drugie, bardziej irytujące jest to, że autor artykułu "map" nie zadał sobie podstawowego trudu sprawdzenia i weryfikacji informacji, na które się powołuje. Źródłem optymistycznych stwierdzeń jest raport przygotowany przez firmę Michale Page. Proszę przejrzeć stronę internetową MP, i poprosić wyszukiwarkę na stronie o przedstawienie ofert pracy dla finansistów na Śląsku. Są 3 (słownie trzy) oferty, jedna z listopada ub.r., jedna z grudnia ub. r. i jedna ze stycznia 2013. No zatrzęsieniem to tego nazwać nie można. Ciekawe w takim kontekście są wnioski w raporcie przygotowanym przez head huntera i pytanie o rzetelność prezentowanych danych. No cóż, kiedyś dziennikarstwo polegało także na weryfikacji źródeł informacji i umiejętnym skonfrontowaniu różnych punktów widzenia. Ale to chyba przed wojną...
          Pozdrawiam redaktorów Gazety Wyborczej.
          • Gość: hehe Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 11:09
            Przeciez tu nie chodzi o rzetelnosc dziennikarska. Po prostu taki tekst im przyslano by opublikowali. Trzeba przeciez trzymac mit zielonej wyspy i jak to przecudownie w Polsce jest. Ty od wyborczej oczekujesz obiektywnosci? ;)
          • Gość: Marek Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: 193.105.221.* 09.01.13, 11:16
            załączam link do bardzo szczegółowego raprtu płacowego. Nie jest to raport firmy MP ale potwierdza on tylko teze postawiona przez autora artykułu

www.hays.pl/uslugi-rekrutacyjne-hays/HAYS_465097
            • Gość: Bzdura Do: Marek-> raport Hays IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.13, 15:27
              Firma Hays prowadzi rekrutacje zwykle dla największych międzynarodowych korporacji. W jej zestawieniu zapewne nie uwzględnia się firm średniej wielkości z typowo polskim kapitałem. Nie przypominam sobie też bym widział kiedykolwiek u nich takie ogłoszenie. Naturalnie więc są nie obiektywni. Podsumowując: jaki pisałem już wcześniej artykuł pokazuje zarobki wąskiej grupy ludzi mając się nijak do rzeczywistości.
              • Gość: Marek Re: Do: Marek-> raport Hays IP: *.net.stream.pl 09.01.13, 22:06
                krótki cytat z pierwszych stron raportu Hays:

"Raport płacowy HAYS Poland prezentuje dane bazujące na miesięcznych wynagrodzeniach PLN brutto (na pełen etat).
                Analiza została przeprowadzona na podstawie rekrutacji przeprowadzonych przez HAYS Poland z wybranych
                województw z I półrocza 2011."

Mozna powiedziec, ze jest to potwierdzenie Twoich słów - zarobki w duzych, miedzynarodowych firmach - z tym sie z Toba zgodze. Nie zgodze sie natomiast ze stwierdzeniem iz jest to "bzdura". Ujete w artykule przyklady, jak i raport placowy Hays pokazuje iz wysokie zarobki sa jak najbardziej mozliwe. Osobna kwestia jest temat jak duzo ludzi z finansow/ksiegowosci/controllingu etc ma mozliwość ich osiagniecia.
                Podsumowujac, wysokie zarobki nie sa ani "bzdura", ani nie sa "mijaniem się z rzeczywistościa" a tym bardziej nie elementem "braku obiektywnosci". Faktem jest natomiast, ze nie dotycza one wiekszosc [ale taka teza nie była stawiana w artykule, prawda?]. Poza tym, jak prawidłowo wspomniałes, ani MP. ani Hays nie prowadza rekrutacji dla firm MSP wiec chyba nikt, kto interesuje sie sytuacja na rynku pracy w działach finansowych czy ksiegowych nie przyjmuje raportu tych danych jako REPREZENTATYWNYCH dla całego rynku.

• michal747 Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro 09.01.13, 11:36
            Nie zauważyłem żeby Marek kogokolwiek wyśmiewał albo podważał czyjeś zawodowe kompetencje.. Napisał prawdę; to, że ktoś jest sfrustrowany niskimi zarobkami nie znaczy, że nie można znaleźć dobrze płatnej pracy. Niestety znalezienie myślącego księgowego z dobrą znajomością języka obcego nie jest łatwe..
      • Gość: ja Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 19:55
        firma w krakowie
        kapitał zagraniczny
        CFO - pensja 30 000
        główny księgowy 10 000

• Gość: . Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.cm-7-2d.dynamic.ziggo.nl 08.01.13, 20:24
          Podane zarobki w Polandzie, o ktorych sie mowi jakie to wysokie, to smiech na sali w Europie.
          Jestem ksiegowym w Holandii (pare lat dosw w corpo), zarabiam ok 15 tysi pln (na reke), koszty zycia, poza wynajmem mieszkania moze, podobne do PL
          • Gość: prawdziwy księgowy Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 20:30
            A co zrywasz ogórki czy tulipany ?
            • Gość: . Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.cm-7-2d.dynamic.ziggo.nl 08.01.13, 20:41
              zzzzzazdrosc....prawdziwy osiol, he, he

w wielu krajach, w tym w NL, zarobki sa podawane czesto juz w ogloszeniu, proponuje poszperac na portalach z ofertami pracy
              • Gość: __j Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.3s.pl 09.01.13, 07:58
                Nie wiem jakie są naprawdę koszty życia w NL, ale numbeoo mówi, że
                Rent Prices in Rotterdam are 156.20% higher than in Katowice
                Restaurant Prices in Rotterdam are 189.52% higher than in Katowice

Dla innych holenderskich miast jest podobnie.
                Sory ale dla 3600 EUR na rękę to mi się z PL póki co nie specjalnie opłaca wyjeżdżać (uwzględniając siłę nabywczą)

Pozdrawiam
                • Gość: ftff Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.13, 13:59
                  Z ciekawości, jak często bywa Pan w restauracjach w Katowicach, że akurat ten wskaźnik Pan wymienia (a więc uznaje za istotny)?
                • Gość: . Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: 193.67.177.* 09.01.13, 15:43
                  Nie wiem co robisz... ksiegowi w PL raczej tyle nie zarobia....

Tak jak pisalem, koszty zycia generalnie sa porownywalne, (poza wynajmem mieszkania, ale juz np. zakup jest niewiele drozszy, porownujac duze miasta).

Duzo drozsze restauaracje niczego nie zmieniaja - czesciej jezdze na zagraniczne wakacje - a te z NL sa duzo tansze niz z PL
              • Gość: Aga Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: 168.224.160.* 11.01.13, 09:59
                Prawda, za granicą dzięki podanej w ofercie pracy kwocie przewidzianych zarobków, aplikant od razu decyduje czy sobie w ogóle głowę zawracać czy nie. W Polsce, aplikujesz w ciemno, a potem Ci się oczy szeroko otwierają, jak się okazuje że traciłeś czas, żeby usłydzeć jak nędznie masz zarabiać. I tutaj pomocne jedynie mogą agencje, bo oni posiadają takie informacje od pracodawców.
      • Gość: abc Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 12:07
        Niedługo zwolnienia w GW. Dziennikarze stracą pracę za pisanie głupot
        • Gość: pracownik Re: Śląsk czeka na finansistów. Można dobrze zaro IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 14:47
          Stanowisko głównego księgowego i finansisty to dwa oddzielne tematy.Finansistą to dzisiaj każdy może się nazywać.A główny księgowy to już poważniejsza praca o odpowiedzialność konkretna.Ale chyba wiele osób nie odróżnia tych stanowisk i odpowiedzialności z nią związanych.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka