Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szpieg w komputerze

IP: *.lublin.mm.pl 21.07.04, 00:09
    Zastanawiam się czy mój bezpośredni przełożony miał prawo, pod moją
    nieobcność zainstalować mi program Win VNC, czyli coś, dzięki czemu może
    grzebać w moich dokumentach,odcinać możliwość operowania myszą i klawiaurą i
    robić jeszcze kilka ciekawch rzeczy.Czy takie zachowanie jest legalne, wolno
    mu w ten sposób monitorować moją pracę?
    Obserwuj wątek
      • jacek12 Re: Szpieg w komputerze 21.07.04, 09:51
        Gość portalu: Wiola napisał(a):

> Zastanawiam się czy mój bezpośredni przełożony miał prawo, pod moją
        > nieobcność zainstalować mi program Win VNC, czyli coś, dzięki czemu może
        > grzebać w moich dokumentach,odcinać możliwość operowania myszą i klawiaurą i
        > robić jeszcze kilka ciekawch rzeczy.Czy takie zachowanie jest legalne, wolno
        > mu w ten sposób monitorować moją pracę?

TAK, TO SPRZĘT FIRMY Przełożony ma prawo zainstalować KAMERĘ, jeśli zechce,
        przy Twoim stanowisku pracy aby mieć pełny obraz Twojej pracy. Taki program nie
        musiał być instalowany podczas Twojej nieobecności, legalnie mógł zadysponować,
        żebyś sama taki program zainstalowała - o ile sie na tym znasz. Nie mogłabyś
        odmówić. Ma prawo przeglądać też WSZYSTKO, co robisz na kompie. Tymczasowe
        pliki internetowe też. Odcina Ci możliwość operowania klawiaturą i myszą? Po
        co? Żeby Ci przeszkadzać w pracy, czy w gierkach lub na czatach?
        • Gość: joho do Jacka IP: 80.51.249.* 21.07.04, 23:36
          jesli chodzi o program to myśle Jacku ze masz rację, natomiast jesli chodzi o kamere to zupełnie nie.
          Pracodawaca musi powiadomic pracownika ze jest monitorowany za pomoca kamery, co wiecej wyobraz sobie ze nawet jak bys w domu sobie ustawił kamere i zaprosił gosci, a oni byli by nagrywani bez informowania o tym, moga wytoczyc proces gospodarzowi i bez problemu go wygraja. :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka