Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.ip.xcore.pl 14.08.13, 17:14
    Witam.potrzebuję pomocy.Jestem zarejestrowana w biurze pracy bez prawa do zasiłku w lipcu wyjechałam do pracy do znajomych ,miało byc super, na początku obiecywania swietlana praca cudowne warunki praca miała trwac najdłuzej 2 tygodnie ,znajomi potrzebowali pomocy, ja pieniędzy, juz po kilku dniach zoriętowałam się ze to nie .Wytrzymałam 3 tygodnie poinformowałam znajomych ze wyjezdzam ale koszmar sie nie skonczył,po powrocie do domu jestem nękana telefonami,ze wysyłają mi ymowę zlecenie o której w trakcie pracy nie było mowy straszą ze muszę podpisac umowę i odesłac do firmy innaczej jezeli nie podpiszę umowa z oswiadczeniem ze nie chcę jej podpisac zostanie wyslana na adres urzędu pracy , straszenie i grozby są coraz silniejsze.Co robic czy podpisac dla swiętego spokoju czy ignorowac .Proszę poradzcie
    Obserwuj wątek
      • Gość: gupiagzika Re: oszukana IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.13, 21:00
        niech ci najpierw przyślą tę umowę i nie straszą. Miej w de straszenie, bo oni mieli w de podpisanie a podpisanie dokumentu z datą wsteczną tez jest przestępstwem.
        Poza tym oni mieli tydzień na zgłoszenie ciebie do ubezpieczenia, to sprawdz w ZUS czy to zrobili
        • akle2 Re: oszukana 15.08.13, 18:48
          Umowa zlecenie nie musi być zawarta na piśmie, ustne zlecenie tez jest ważne. Natomiast zleceniodawca w ciągu 7 dni zgłasza do ZUS, odprowadza na początku następnego roku podatek do US, a zleceniobiorca dostaje normalny PIT. Poza tym autorka nie pisze, czy dostała jakąś kasę za tą pracę i czy odbiór tych pieniędzy był pisemnie kwitowany. To oni powinni się bać, jeśli w odpowiednim terminie nie zgłoszą do ZUS i US.
          Nie wiem, czym autorka ryzykuje jeśli nawet zgłoszą te trzytygodniowe zlecenie do urzędu pracy, skoro i tak nie ma prawa do zasiłku. Ubezpieczenia chyba nie odbiorą, ale nie byłam ich klientem więc nie wiem, może ktoś się orientuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka