Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wprowadzanie danych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 16:31
    Mam możliwość pracy przy wprowadzaniu danych, praca ma odbywać się w domu.
    Zostałam poproszona jednak o wysłanie ze swojego konta kwoty 1 zł w celu weryfikacji danych.
    Trochę mnie to zdziwiło i zastanawiam się czy ktoś miał do czyneinia z taką procedurą, czy nie jest to naciągane? Nie wiem co myśleć, bo szukam swojej pierwszej pracy i znam mechanizmów rekrutacji pracowników.
    Dziękuję z góry za odp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: misiulinka Re: wprowadzanie danych IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.13, 20:00
        Jest to zwykłe wyciąganie pieniędzy :(
        Wiadomo, 1 zł to mało, ale gdy znajdzie się grupka np. 100 osób chętnych to już robi się darmowa stówka :)
      • Gość: gość Re: wprowadzanie danych IP: *.siec.alfa.pl 02.12.13, 20:50
        NIE WYSYŁAJ IM ŻADNYCH PIENIĘDZY.

Kwota w wysokości 1 zł może wskazywać, że jacyś oszuści chcą założyć konto bankowe na twoje nazwisko. Niektóre banki umożliwiają założenie konta bez podpisywania umowy, a właściciel konta potwierdza swoją tożsamość właśnie za pomocą przelewu na 1 zł z konta w innym banku, z którym ma podpisaną umowę.
        • Gość: anna Re: wprowadzanie danych IP: *.toya.net.pl 02.12.13, 21:01
          Tez tak uważam.
          • Gość: mielonka Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 23:04
            Dostałam wiadomość z adresem, regonem i nipem tej firmy, ale wskazuje na zupełnie inną osobę, adres też się nie zgadza, dlatego dam sobie spokój.
            Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
      • Gość: anonim [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.14, 16:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Justyna Re: wprowadzanie danych IP: *.centertel.pl 30.06.14, 12:53
          To żenujące czego ludzie nie zrobią dla pieniędzy.
          Mając wszystkie wasze dane założą wam konto w jakimś banku, potwierdzicie to wpłatą 1 zł, bo wtedy konto się uaktywnia - a złodziej dostanie prowizję od banku za kolejnego klienta, który założył konto (około 100 zł za każde)
          Pięknie.
          Powinien się tym zainteresować prokurator.

Mam nadzieję, że zanim ktoś wyśle swoje dane, pomyśli - bo od kiedy to pracodawca zakłada konto w imieniu PRACOWNIKA??

Nie dajcie się OSZUKAĆ.

• Gość: Karmelka Re: wprowadzanie danych IP: *.232.255.14.anr.gov.pl.255.232.85.in-addr.arpa 15.07.14, 08:35
            też wysłałam CV na ogłoszenie:
            www.pracawolsztynie.com.pl/szczegoly.php?id=160347
            dostałam wiadomosć:

"Jesteśmy zainteresowani podjęciem współpracy.

Praca polega na wprowadzaniu danych do systemu komputerowego
            Głównie są to arkusze Excela . Praca jest prosta i przyjemna
            Za każdą poprawnie wprowadzoną stronę danych płacimy 2zł
            Miesięczna pensja waha się od 2000 do 3000 zł netto w zależności od Państwa wyników

Wszelkie dokumenty potrzebne do pracy dostarcza kurier w każdy wtorek.
            Pensja przelewana jest na Państwa konto bankowe w naszym systemie co tydzień

W przypadku chęci podjęcia współpracy proszę o przesłanie kompletu danych:
            status małżeński : kawaler/panna lub żonaty/mężatka lub wdowa/wdowiec
            imię
            nazwisko
            adres zameldowania
            pesel
            seria i numer dowodu osobistego
            data ważności dowodu osobistego
            numer konta bankowego i nazwa banku
            nazwisko panieńskie matki
            oraz jeśli posiadacie Państwo - nip
            dodatkowo:
            adres do korespondencji jeśli inny niż zameldowania

Weryfikacja polega na sprawdzeniu zgodności podanych danych z tymi na Państwa rachunku bankowym. Jeśli różnią się one od podanych danych zameldowania to proszę o informację o tym fakcie i podanie danych jak w rachunku bankowym

Na podane dane zostanie założony dla Państwa rachunek bankowy w naszym systemie.
            Na to konto w przyszłości spływać będzie całkowite wynagrodzenie za Państwa pracę dla nas.

Oprócz tego poproszeni zostaniecie Państwo o przelanie kwoty 1zł na podany rachunek bankowy
            Kwota ta jest potrzebna do weryfikacji Państwa danych i zostanie zwrócona w całości

Przelew musi zostać wykonany nie później niż w ciągu 24h od przesłania do Państwa drogą mejlową danych do jego wykonania!

WAŻNE : WERYFIKACJA POLEGA NA PORÓWNANIU DANYCH Z DANYMI Z PAŃSTWA RACHUNKU BANKOWEGO
            W ZWIĄZKU Z TYM PODANE DANE MUSZĄ BYĆ IDENTYCZNE JAK TE NA RACHUNKU BANKOWYM
            PROSZĘ O PODANIE NUMERU KONTA Z KTÓREGO ZOSTANIE DOKONANA WPŁATA WERYFIKACYJNA

Po pozytywnej weryfikacji dokonanej przez naszego pracownika
            przesłana zostanie Państwu w formie elektronicznej umowa. Umowę należy wydrukować, podpisać i zachować
            W ciągu następnych 7 dni zjawi się u Państwa kurier wraz z pierwszą- próbną partią danych do wprowadzenia.
            Jeśli dane zostaną wprowadzone poprawnie, na Państwa konto wpłynie wynagrodzenie i rozpoczniemy regularną współpracę

Serdecznie pozdrawiam
            AGENCJA PRACY TYMCZASOWEJ LIMES"

Też mi coś tu nie grało, napisalam nawet wiadomość czemu założą mi konto, ciekawe czy odpiszą...

• Gość: gość1 Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.14, 08:54
              Nie wysyłajcie żadnych danych i absolutnie nie róbcie żadnych przelewów!!!! Tak jak już ktoś tu napisał może to się zakończyć kredytem na wasze dane nawet na kilka tysięcy...
              • Gość: ja Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.14, 09:05
                To jest nawet więcej niż pewne, że właśnie w celu kredytu mogą być wykorzystane Państwa dane. Świadczć może o tym między innymi, fakt iż w ogłoszeniu minimalny wiek jest 21 lat. Do założenia samego rachunku bankowego wystarczy mieć 18 lat, natomiast do wyłudzenia chwilówki na wasze dane właśnie taki wiek jest wymagany
                • Gość: Mario Re: wprowadzanie danych IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.07.14, 16:56
                  Kurcze,a ja podałem dane. Jakoś nie dostałem żadnego odzewu,jeśli chodzi o tę złotówkę. Napisałem do nich co dalej,ale bez odzewu. Dobrze,ze zajrzałem na to forum. Zastanawiam sie teraz,czy nie powinienem iść na policję.
                  • Gość: TereS Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.14, 19:58
                    Ja niestety tez wysłałem dane, chociaż od samego początku mi to wyglądało na wyłudzanie. Odzewu nie było i też się zastanawiam czy coś z tym teraz robić
                    • snajper55 Re: wprowadzanie danych 23.07.14, 03:13
                      Gość portalu: TereS napisał(a):

> Ja niestety tez wysłałem dane, chociaż od samego początku mi to wyglądało na wy
                      > łudzanie. Odzewu nie było i też się zastanawiam czy coś z tym teraz robić

Co robić? Czekać na wezwanie do spłaty kredytu.

S.
                    • Gość: prese Re: wprowadzanie danych IP: *.205.54.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.14, 10:25
                      Gość portalu: TereS napisał(a):

> Ja niestety tez wysłałem dane, chociaż od samego początku mi to wyglądało na wy
                      > łudzanie. Odzewu nie było i też się zastanawiam czy coś z tym teraz robić

Niestety mleko się już rozlało. Ale trochę jeszcze możesz próbować ratować sytuację:

1. Jak najszybciej zastrzeż dowód osobisty (zgłoś zgubienie na policji oraz poproś w dowolnym banku o wpisanie go do systemu dokumenty zastrzeżone). Potem musisz sobie wyrobić nowy.

2. Skontaktuj się z bankiem, do którego zrobiłeś przelew na 1 zł (bank rozpoznasz po numerze konta). Sprawdź, czy dzięki temu przelewowi założono konto na Twoje nazwisko albo czy wzięto kredyt. I jeśli tak, to zacznij odkręcać sprawę (m.in. trzeba to zgłosić na policje lub do prokuratury).

• Gość: TereS Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.14, 18:35
                        Tzn wysłałem im swoje dane, ale żadnej 1 zł nie wysyłałem .. Czyli jutro wybiorę się na policję i powiem im jak wygląda sytuacja
                      • Gość: TereS Re: wprowadzanie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.14, 10:03
                        W związku z tym, że nie zrobiłem tego przelewu za 1 zł istnieje jakieś zagrożenie, że udzielą komuś chwilówki na dane podane tak po prostu ? Prosiłbym o szybka odpowiedź
            • Gość: Luke Re: wprowadzanie danych IP: *.internetia.net.pl 22.07.14, 23:58
              Dostałem identyczną wiadomość. Ta sama oferta pracy (wprowadzanie danych). To trochę niespotykana procedura. Zastanawiam się co zrobić
              • Gość: Petunia Re: wprowadzanie danych IP: *.ists.pl 24.07.14, 11:06
                To oszustwo, lepiej omijać szerokim łukiem.
              • Gość: syla Re: wprowadzanie danych IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.14, 11:24
                Witam. A czy ktos miał do czynienia z ta firmą:Tadeusz G.Present-Doc s.c.ul. Owsiana 11 Plewiska. Zaproponowali mi wspołpracę przepisywanie tekstu i zastanawiam sie czy to jaksa normalna firma do współpracy. Z góry dzieki za jakies info.
                • Gość: trocilla Re: wprowadzanie danych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.14, 18:20
                  Witam,
                  Present-Doc s.c. też mi zaproponowali współpracę. Wydają się dosyć 'normalną' firmą. Dlatego zastanawiam się ciągle czy podjąć się tej pracy. Mam nadzieję, że to nie jest jakaś chęć wyłudzenia...Jednakże obawy jakieś są. Jakbyś mogła, napisz czy się zdecydowałaś i czy znalazłaś jakieś dodatkowe informacje o nich. ;)

Z góry dziękuję :)
              • Gość: Luke Re: wprowadzanie danych IP: *.internetia.net.pl 25.07.14, 11:21
                Sprawdziłem sprawę w Banku. Oto czego się dowiedziałem:
                to są dane do weryfikowania klientów w bankowości transakcyjnej
                zwłaszcza nazwisko panieńskie matki i nr i data ważności do
                na takie dane mogą całe konto wyczyścić i jeszcze nabrać kredytów !!!!!!!!!
              • Gość: kawanalawe Re: wprowadzanie danych IP: *.centertel.pl 04.08.14, 17:58
                ja też dostałem identyczna wiadomość. Przecież to na kilometr śmierdzi oszustwem!!! Podawać takie dane, to juz naprawdę trzeba być skończonym naiwniakiem. Ludzie zapoznajmy się ze swoimi prawami, nie podpisujmy niczego w ciemno, czytajmy dokładnie i ze zrozumienniem, zaufajmy swojemu instynktowi samozachowawczemu. Pracodawca nie może od nas wszystkiego żądać co mu sie tylko podoba.
            • Gość: Luke Re: wprowadzanie danych IP: *.internetia.net.pl 25.07.14, 11:24
              Sprawdziłem sprawę w Banku. Oto czego się dowiedziałem:
              to są dane do weryfikowania klientów w bankowości transakcyjnej
              zwłaszcza nazwisko panieńskie matki i nr i data ważności do
              na takie dane mogą Ci całe konto wyczyścić i jeszcze nabrać kredytów !!!!!!!!!
              Olej ich!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka