Gość: hashfast IP: *.opera-mini.net 17.03.14, 17:47 Sam rekrutowałem trochę do firmy, w której pracuję. W dupie mam ten kodeks, i wyciagnę go stamtąd dopiero wtedy, gdy zacznie brakować kandytatów. A nie brakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dezydery_wczorajszy Jaka powinna być idealna rekrutacja? 17.03.14, 18:39 "Wysyłasz CV, nikt się nie odzywa. Co można zmienić?" np kraj. _______________________________ www.facebook.com/pages/Emiwew-dziennik-ze-świata-równoległego/608975852471355 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.dynamic.vectranet.pl 17.03.14, 18:51 To samo miałem napisać - zmieniłem kraj i nastąpiła znacząca poprawa w ilości odpowiedzi na CV, także tych pozytywnych, już nie mówiąc o zwykłych - dziękujemy za aplikację, niestety tym razem nie pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustde;f Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.as13285.net 17.03.14, 19:46 Zabawne pierwsza odpwoiedź która mi przyszła do gowy to własnie kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: można zmienić dwie rzeczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.14, 19:18 1) zapisać się do PSLu lub innej bandy przy korycie :) 2) zdobyć grupę inwalidzką co czyni delikwenta tańszym dla pracodawcy bo dotowanym z podatków sąsiada :) Spełniając jeden z powyższych warunków masz pewną robotę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: można zmienić dwie rzeczy IP: *.icpnet.pl 17.03.14, 19:26 >> Wysyłasz CV, nikt się nie odzywa. Co można zmienić? Kraj zamieszkania na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawo Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.14, 19:44 W pierwszej kolejności powinni odebrać za wysokie renty i emerytury dla byłych UBeków, SB, WRON, PZPRowców i agentom WSI oraz prawo obecnych polityków do dodatkowych rent i emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? 17.03.14, 23:05 Pomijając, że to wpis nie na temat, to jeszcze bez jakiejkolwiek wiedzy merytorycznej. Otóż od kilku ładnych lat emeryci z UB i SB otrzymują swoje emerytury w kwocie minimalnej ustawowej. Swoją drogą, jest to łamanie prawa przez demokratyczne państwo prawne (sama ustawa to nie wszystko), a w dodatku nie obcięto emerytur funkcjonariuszom MO, żołnierzom LWP (w tym specsłużb wojskowych), sądów i prokuratury PRL, działaczom partyjnym PZPR... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusik36 Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.euro-net.pl 17.03.14, 19:54 Bezpośrednia i nastawiona na rozmowę. Pisanie CV to pisanie na Berdyczów. Marnowanie przyrody ( papier powstaje z drewna które jako drzewa rosną w lesie) następnie marnowanie energii ( komputer i drukarka nie działa na wodę tylko prąd). Nawet kiedy CV wysyłamy elektronicznie to również prąd jest potrzebny by zabezpieczyć pracę sieci. Powiem tak ja nigdy nie dostałem pracy poprzez CV tylko poprzez rozmowę z pracodawcą. Najbliższa rodzina również do takiego samego doszła wniosku. Więc ludzie nie marnujcie czasu na czytanie takich literówek. To są w Polsce pierdoły i farmazony CV jeżeli jest rozpatrywane to na stanowiska gdzie zarobki miesięczne są na poziomie od 20 tyś w górę. Ale to nie dla absolwentów czy bezrobotnych którzy nie maja już zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cleom Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.14, 11:49 Generalnie racja. Jedna drobna poprawka: Przy stanowiskach powyżej 20 tys. rozmowa i kontakty bezpośrednie liczą się znacznie bardziej, niż przy rekrutacji na stanowiska za 2 tys. Pracę za 2 tys. to jeszcze czasem można dostać poprzez wysłanie CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.multi-play.net.pl 17.03.14, 20:53 Ja jako potencjalny klient, który kiedyś szukał pracy doskonale wiem, z których agencji rekrutacyjnych nie korzystać. To jest porażka co one sobą reprezentują. Gdyby te nierzadko dobre firmy wiedziały, kto je reprezentuje przed kandydatami i jak skutecznie potrafi odstraszyć dobrych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa gdyby była praca to by brali z ulicy ludzi bez IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.14, 20:55 CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Wysyłanie CV w Polsce jest bez sensu IP: *.homenett.pl 17.03.14, 22:43 1) Ci ludzie ,nie umieją odczytywać poczty (naprawdę tego nie umieją) 2) Nie potrafią odtworzyć załącznika 3) Nie potrafią otworzyć pdf 4) Wasze CV ginie w setkach innych listów 5) Jeżeli to otworzą ,to zgubią w katalogach lub ewentualnie poklei im sie na marmeladę itd . Najlepiej bezpośredni sie udać i dac do łapy,w ekstremalnych warunkach z pokwitowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.range86-145.btcentralplus.com 17.03.14, 21:28 Aplikowalem kilkunastokrotnie w Polsce na stanowiska "nierobotnicze". Nigdy nie otrzymalem jakiejkolwiek odpowiedzi (ani od rekruterow, ani od firm). Rozumiem, jest rynek pracodawcy. Ale jakby nie pluc na: kiedys, aktualnie i w przyszlosci rzadzacych - ten rynek sie zmieni (starzenie sie spoleczenstwa). Bedzie rynek pracobiorcy. Ja tego nie doczekam, ale moja corka i jej pokolenie pewnie tak. I zgadnijcie jak potraktuja rekrutera/przyszlego pracodawce? Tak, z calym NALEZNYM szacunkiem! Polak madry po szkodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Jaka powinna być idealna rekrutacja? 17.03.14, 23:08 Co komu po dekalogu ? Nikt nigdy dotąd jakichkolwiek zasad nie egzekwował. Wielu moich znajomych, dziwnym trafem, otrzymuje odpowiedzi na wysłane CV wyłącznie od firm poza granicami Polski na stanowiska zagranicą... Dziwne to zjawisko, jakby coś na Odrze się zmieniało ;))) sam doświadczyłem podobnego zjawiska... ale znów w kraju, na własnych śmieciach i na własnym rozrachunku, więc nie mam już do czynienia z polskimi HR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halabard Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.14, 11:50 Zagraniczne firmy też potrafią pozostawić CV bez odzewu. Wiem z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W_boss Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.static.3s.pl 18.03.14, 07:44 A po co komuś w ogóle agencje HR? Dobry, wartościowy, inteligentny pracownik nie będzie chciał rozmawiać z pionkiem, który nic nie wie, o niczym nie decyduje, nie jest w stanie odpowiedzieć na żadne konkretne pytanie na temat funkcjonowania i filozofii firmy. Dobry pracownik przychodzi z konkretną wiedzą, konkretnymi umiejętnościami i ma do zaproponowania sposoby rozwiązania konkretnych problemów pracodawcy. W jaki sposób taki człowiek ma się dogadać z jakimś figurantem, który mówi więcej niż wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.range86-145.btcentralplus.com 18.03.14, 09:48 Oh my God! Bede tak delikatny, jak tylko potrafie. 1.Management nie ma czasu na spotkania z kandydatami (prowadzenie pelnego cyklu rekrutacji). 2.Jesli ma czas, to kiedy wykonuje normalne obowiazki? 3.Dobry rekruter powinien posiadac duza wiedze o firmie, w imieniu ktorej rekrutuje i stanowisku, na ktore rekrutuje. Czy posiada, to inna rzecz. 4.Przychodzac na rozmowe do firmy jakie mamy podstawy do proponowania nowych rozwiazan? Co wiemy o firmie? Czy struktury i metody sa juz wprowadzone? Czy wymagaja zmian lub tylko dostosowan?... Zbyt wiele pytan - a jesli twierdzimy, ze znamy odpowiedzi nie znajac tych pytan, to lepiej zajac sie wrozeniem z fusow. Jesli jeszcze nasz interlokutor przyjmuje nasze wypociny za dobra monete, to znaczy ze jestesmy w niewlasciwym miejscu. I tak dalej... Problemy: czesto firmy nie przekazuja dostatecznej informacji rekruterom. Kiepski rekruter natomiast nie wie, czego chce sie dowiedziec lub nie chce wiedziec, zrzucajac czesc swoich obowiazkow na firme, dla ktorej rekrutuje. Jeszcze jakies doskonale pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Agencje rekrutacyjne to jedna wielka lipa! IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.14, 08:27 Laski, które tam pracują są często niekompetentne, decyzje podejmują na zasadzie 'podoba mi się, nie podoba mi się', nie mają pojęcia o branżach, d których rekrutują. Jak dla mnie to jest taki dupochron dla HR, albo różnej maści managerów, jeśli zostanie zatrudniona zła osoba. A swoją drogą, tym dziewczynom (najcześciej paniom) to się w głowach .ierd...li, bo myślą, że pełnią funkcję boga. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczek_44 Będzie przestrzegany tak jak ten biblijny :) 18.03.14, 10:04 'Dekalog' z przykazaniami "dbaj o..." i "staraj się..." jest tyle samo wart, co przepisy prawne zawierające np. sformułowania typu "urzędnik może..." lub "urzędnik powinien...". Czyli: może ale nie musi, powinien ale się nie udało. Haerowiec też będzie "dbał i się starał" a czy mu wyjdzie to zupełnie inna sprawa. Co nie zmienia faktu, że od rekruterów często niewiele zależy. Na przykład nie informują kandydata o tym, jak nazywa się firma, do której aplikuje. A ten powinien poznać jej nazwę w momencie, kiedy zgodzi się na przesłanie potencjalnemu pracodawcy swojego CV. Jeśli klient (pracodawca) nie pozwoli im podać kandydatom nazwy firmy, to nie podadzą i tyle. I kandydat nie wie, czy przypadkiem nie kandyduje do firmy, z której właśnie odchodzi, na miejsce po samym sobie. :) Zamiast takich wymysłów chętniej widziałbym np. przepisy określające konkretne minimum danych, które muszą być zawarte w ogłoszeniu o pracy (np. nazwa firmy, lokalizacja, zakres obowiązków, widełki płacowe itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: destro ziewająca pani hr IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.03.14, 10:19 instytut monitorowania mediów, w trakcie rozmowy rekrutacyjnej z kierownikiem działu siedząca obok pani haerka ziewa. nawet nie zakrywa ust. zastanawiam się czy coś nie tak, czy pani jest zmęczona czy może brak kultury wychodzi czy jeszcze coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sensnon Re: ziewająca pani hr IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 20:50 Hej, a jak wygladała rozmowa? Do jakiego działu? Jakies konkretne pytania sprawdzające wiedzę merytoryczna czy raczej umiejętności miękkie? Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Jaka powinna być idealna rekrutacja? 18.03.14, 15:01 Pracowalem w RP zarabiajac okolo 2 srednich krajowych. W pewnym momencie firma postanowila sie przeniesc z ,mojego miasta do oddalonego o jakies 350km. Postanowilem wiec poszukac alternatywy za granica. Po tygodniu od wyslania CV zostalem zaproszony na rozmowe (zwrot kosztow dojazdu a nawet noclegu). Po kolejnych 3 dniach od spotkania dostalem propozycje umowy - po kolejnych 2 dniach negocjowania warunkow pracy i placy mialem podpisany kontrakt. Szkoda, ze aby zarabiac niemal 2.5 raza tyle co w kraju na tym samym stanowisku i nie byc dyspozycyjnym przez 8760 godzin w roku musialem wyjechac. Zona po przyjezdzie takze znalazla prace w kilka tygodni. Jak sie w Polsce zmieni rynek pracy to i podejscie do pracownika sie zmieni. Teraz do kraju wracam na urlop lub swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
tuskopizdrak Jaka powinna być idealna rekrutacja? 19.03.14, 15:57 Zastanawiam sie na jaką cholere te agencje ? Dlaczego pracodawaca nie zatrudnia tylko jakies debilne agencje ? Które zresztą sie namnozyły jak króliki jakies Odpowiedz Link Zgłoś
tuskopizdrak Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? 19.03.14, 15:58 Gość portalu: hashfast napisał(a): > Sam rekrutowałem trochę do firmy, w której pracuję. > W dupie mam ten kodeks, i wyciagnę go stamtąd dopiero wtedy, gdy zacznie brakow > ać kandytatów. > A nie brakuje :) Udaj siem do weterynarza on cie wyzwoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Idealnie to w ogóle nie powinno jej być. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.14, 10:16 Idealnie to w ogóle nie powinno jej być. :) Po prostu przychodzisz do firmy, mówisz, że szukasz pracy, oni mówią, że praca dla ciebie jest , podpisujecie umowę i jazda do pracy. Ale jak wiadomo, ideały nie istnieją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekZ Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 23:29 To co robią rekruterzy w Polsce to jest jakaś wielka paranoja. Kompletnie nie szanują kandydatów na pracowników i ich czasu i pieniędzy na dojazd często z bardzo odległego miejsca. Na rozmowy zapraszają ogromną ilość osób tak że potencjalny kandydat nie ma wielkiej szansy na zatrudnienie, jakby nie mogli wybrać kilku najlepszych kandydatów po CV. Obrażają kandydatów na rozmowie - miałem taką sytuację. Na rozmowie często kandydat czuje się bardziej jak na przesłuchaniu przez policję - jakby był o coś oskarżony. Brak odpowiedzi zwrotnej to akurat jest najmniejszy problem. Nie sądzę że jakiś dekalog coś zmieni, to kandydaci powinni domagać się od rekruterów traktowania z szacunkiem i nie powinni w ogóle jeździć na rozmowy do firm gdzie takie sytuacje się zdarzają - niech tacy rekruterzy szukają innych frajerów. Ja jestem już zmęczony takimi pseudo rekrutacjami i obecnie szukam pracy za granicą gdzie traktowanie potencjalnego pracownika z szacunkiem jest normą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekZ Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 23:43 Jak zacznie brakować kandydatów to każdy będzie miał ciebie w d...e i nie przyjedzie na rozmowę i tego ci życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygmuntX W końcu wszyscy wyjadą za granicę IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 23:59 W końcu wszyscy wyjadą za granicę i wtedy te osły z HR będą musiały same wziąć się za jakąś normalną produktywną pracę a nie tylko się wymądrzać na rozmowach i kpić sobie z ciężko pracujących zwykłych ludzi i oby tak się stało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.03.14, 09:11 Pracowałem w kilku firmach. Za każdym razem chcąc pracować miałem szczęście do rozmów z moim przyszłym bezpośrednim przełożonym. I wtedy było wszystko ok'. Jeżeli trafiałem na jakieś 'rekrutera' zewnętrznego NIGDY nie zdobywałem etatu. Zwykle to byli ludzie którzy klepali wcześniej wyuczone regułki bez podstawowej wiedzy nt. firmy (i produktów) do której prowadzli nabór. Na etapie końcowym kiedy zadawali pytanie czy chciałbym o coś zapytać wykładali się jak ktoś kto nie ma podstawowej wiedzy nt. tego co robi. To bywało tak ŻENUJĄCE że zwykle rekruter/rekruterka piekli raka na całego. Takie mam wspomnienia z rozmów kwalifikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
saknal Jaka powinna być idealna rekrutacja? 07.06.14, 12:25 Nie wiem, czy taki kodeks coś wnosi. Wszystko reguluje rynek - podaż i popyt. Nie ma idealnych kandydatów, ani pracodawców. Patrząc choćby po pierwszym komentarzu - myślę, że to kandydaci powinni być bardziej roztropni. Zapraszam na bloga: Strategia kariery - jak znaleźć pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.swidnica.mm.pl 10.07.14, 00:01 co do LKK to faktycznie zero profesionalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jaka powinna być idealna rekrutacja? IP: *.syrion.pl 06.08.14, 21:45 Wcale nie powinno byc, to nic nie daje falszywe usmiechy , mam wrazenie jakby wszyscy byli swieci, a sami sa oszustami terorystami w krawacie, dzis wrocilam z rozmowy rekrutacyjnej na stanowisku sprzataczki pieciu patrzy na ciebie swiecacymi oczami, a jeden zadaje glupie pytania ktore na poczatku by mnie do szalu doprowadzily, to jest bawienie sie z ludzmi tak zwane psychole, jak jest praca to wiadro i szmata i trzeba sprzatac by najmniej ja w perelu zaraz bylam przyjeta i robilam, a teraz mam 55 lat i mam wrazenie ze przesluchuja SS- man do dupy z taka robota, jak trzeba robic to robic a nie pie...c glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś