Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

l4 w ciazy

07.08.14, 11:14
    Witam mam problem i prosze na pomoc jestem teraz w 5 miesiacu ciazy i od 24 lipca jak narazie do 13 sierpnia mam zwolnienie lekarskie wczesniej tzn od 1 do 8 go lipca tez mialam zwolnienie lekarskie i szef dzis stwierdzil ze nie ma obowiazku wyplacic mi wynagrodzenia czy ma racje? czy w takim wypadku wyplate za l4 ma wyplacic zus? i co to znacza te 33 dni kiedy placi pracodawca? to sie odnosi do 1 miesiaca czy calego roku??
    Obserwuj wątek
      • mmartusia10 Re: l4 w ciazy 09.09.14, 00:29
        Zgodnie z ustawa z 6 grudnia 2008 o zmianie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267, z późn. zm) zasiłek chorobowy przysługuje kobiecie przez okres trwania niezdolności do pracy występujcą w trakcie ciąży ? na okres nie dłuższy niż 270 dni (9 miesięcy). W tym okresie przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 100% wynagrodzenia, przez cały okres ciąży. Pierwsze 33 dni chorobowego płaci pracodawca (chorobowe sumuje się w całym roku, np. 10 dni chorobowego w styczniu, 5 dni w marcu, tj 15 dni płatnych przez pracodawcę).
        Mam nadzieję, że pomogłam.
        Pozdrawiam ;)
      • daniel_wisniewski Re: l4 w ciazy 11.09.14, 11:22
        Witam, potwierdzam informacje wskazane przez mmartusia 10. W przypadku wątpliwości co do wykonania obowiązków przez pracodawcę proszę się skontaktować z jednostką Państwowej Inspekcji Pracy oraz z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych. Organy te na Pani wniosek skontaktują się z pracodawcą.

pozdrawiam,
        Daniel Wiśniewski, adwokat
        • happyhour56 Re: l4 w ciazy 15.09.14, 11:27
          Oj, pracodawca wygląda na bardzo niekompetentnego w kwestii prawa pracy. Mam nadzieję, że nieporozumienie udało się wyjaśnić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka