Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w OVB

27.10.14, 15:34
    Witam serdecznie.
    Potrzebuje informacji o pracy agenta OVB. Mam możliwość pracy jako agent jednak mam wątpliwości. Zaznaczam, że nie zamierzam nikogo oszukiwać i podpisywać umów za wszelką cenę, gdyż bardzo dużo opinii, że na tym głównie to polega. Szukałam dodatkowej pracy np sprzedając polisy i natrafiłam na tą ofertę, wszystko brzmi super ale chciałam poznać opinię innych pracowników i klientów. Będę wdzięczna za jakąkolwiek opinię.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • monia8722 Re: Praca w OVB 04.11.14, 16:17
        To zwykli oszuści! Wystawiają ogłoszenia na portalach z ofertami z pracą, oferując "drobne prace biurowe, pomoc przy rekrutacjach, atrakcyjne zarobki". Odpowiadając na ofertę, zapraszają na pierwszą rozmowę, podczas której przedstawiają charakter pracy (cały czas trzymając się wersji,że jest to praca biurowa), następnie zapraszają na szkolenie, które odbywa się w jednym w poznańskich hoteli. Podczas tego szkolenia, w którym uczestniczy ok 50 osób (rzekomo wszyscy do pracy biurowej), nie dowiadujemy się praktycznie nic. Ceremonie prowadzi "Dyrektor" oraz jego najlepszy pracownik, również "Dyrektor" (do tego stanowiska można dojść w 3 miesiące). Szkolenie trwa ok. 4h, dowiadujemy się jak wyglądają struktury firmy, jakie są korzyści z lokat, funduszy itp, kilka scenek improwizujących rozmowę kwalifikacyjną i tyle. Następnego dnia odbywa się szkolenie stanowiskowe w biurze na ul. Racławickiej. Szkolenie, a raczej rozmowa pt "czy są jeszcze jakieś pytania" trwa ok 10 minut, ponieważ pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to czy będę działać jako przedstawiciel firmy i namawiać (naciągać) ludzi do lokowania pieniędzy bądź podpisania umowy o fundusz emerytalny. Rekruter skutecznie przekonuje, że to nie prawda, jednak pod natłokiem pytań o zarobki (gdzie nie mamy podstawy, tylko procent z podpisanych umów), gubi się w zeznaniach i finalnie przyznaje, że jest to wyszukiwanie ludzi, którzy są potencjalnymi klientami. Trzeba jednak pamiętać, że są to ludzie wyszkoleni w tym co robią, wiec sporo osób się nabiera na ich argumenty. Z wypowiedzeniem umowy nie ma najmniejszego problemu, bez dalszych konsekwencji, w trybie nastychmiastowym. Ludzie uważajcie na takich oszustów! Nie dodałam jeszcze, że przyjmując współpracę po obu szkoleniach, musisz podpisać zobowiązanie o fundusz emerytalny. Ku przestrodze !
        • wikunia20.09 Re: Praca w OVB 04.11.14, 17:06
          Monia a pracowałaś w tej firmie czy tylko przeszłaś szkolenia? Osoba, która mnie wprowadza to znajomy, który przedstawił mi ogólne zasady, powiedział ogólnikowo to co Ty i wiem, że moim zadaniem jest aktywne pozyskiwanie nowych klientów. Moją główną obawą jest to czy to nie jest kolejna firma typu wpłać kase a później jej nie zobaczysz. Sama chciałam wykupić ubezpieczenie w tej firmie i w ten sposób dowiedziałam się o możliwości pracy jako agent. Ty podpisałaś umowę o fundusz?
          • snajper55 Re: Praca w OVB 04.11.14, 19:07
            wikunia20.09 napisał(a):

> Monia a pracowałaś w tej firmie czy tylko przeszłaś szkolenia? Osoba, która mni
            > e wprowadza to znajomy, który przedstawił mi ogólne zasady, powiedział ogólniko
            > wo to co Ty i wiem, że moim zadaniem jest aktywne pozyskiwanie nowych klientów.
            > Moją główną obawą jest to czy to nie jest kolejna firma typu wpłać kase a późn
            > iej jej nie zobaczysz. Sama chciałam wykupić ubezpieczenie w tej firmie i w ten
            > sposób dowiedziałam się o możliwości pracy jako agent. Ty podpisałaś umowę o f
            > undusz?

Skoro chcesz pracować jako agent ubezpieczeniowy dlaczego nie pójdziesz pracować do jakiegoś towarzystwa ubezpieczeniowego? Tam masz wyższe zarobki, prawdziwe szkolenia, fachową opiekę no i wypracowane prowizje (wypłacane przez kilka lat) będą ci wypłacane. Taka firma krzak dziś jest a jutro jej nie ma, bo "prezes" przerzuci się na sprzedaż perfum i grosza nie dostaniesz.
          • monia8722 Re: Praca w OVB 05.11.14, 10:12
            Przeszłam szkolenie i wypowiedziałam umowę. Miałam przyjemność rozmawiać z osobą, która pracuje w OVB Poznań od przeszło miesiąca, która przedstawiła mi jak ta praca w praktyce wygląda. Jeżeli komuś to odpowiada to ok, ale zbierają ludzi, pisząc w ogłoszeniu o pracy biurowej i zapewniają, że to nie jest przedstawicielstwo handlowe, jednak jest inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka