Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odebranie uprawnień przez pracodawcę

28.10.14, 13:44
    Witajcie!
    W firmie w której pracuję organizowane było szkolenie w którym uzyskałem uprawnienia na obsługę pewnego typu urządzeń.
    Planuje zmienić jednak pracę gdyż zmieniam miasto ( żona dostała lepszą pracę).
    Od czasu szkolenia minęło ok 5\6miesięcy. Boje się że wraz z moją rezygnacją pracodawca może odebrać mi uprawnienia.
    Nie jestem pewny i nie mam zbytnio kogo zapytac , nie podpisywalem lojalki itp...
    Dziękuje za pomoc!
    Obserwuj wątek
      • der-chef Re: Odebranie uprawnień przez pracodawcę 28.10.14, 16:43
        Pracodawca nie może odebrać uprawnień, może natomiast zażądać zwrotu kosztów szkolenia.
        • snajper55 Re: Odebranie uprawnień przez pracodawcę 28.10.14, 18:57
          der-chef napisała:

> Pracodawca nie może odebrać uprawnień, może natomiast zażądać zwrotu kosztów sz
          > kolenia.

Jeśli nie było podpisanej tak zwanej lojalki, to pracodawca nie ma podstaw, aby żądać zwrotu kosztów.

S.
          --
          Jak świat światem, nigdy nie będzie Polak Polakowi bratem.
          • der-chef Re: Odebranie uprawnień przez pracodawcę 29.10.14, 15:32
            Oczywiście masz rację, lecz z pracodawcami różnie bywa.
            • snajper55 Re: Odebranie uprawnień przez pracodawcę 29.10.14, 22:47
              der-chef napisała:

> Oczywiście masz rację, lecz z pracodawcami różnie bywa.

Ty też masz rację. To, że pracodawca nie ma podstaw aby żądać zwrotu kosztów kursu nie oznacza, że tegoż zwrotu nie zażąda. :)

S.
      • ewa.kawecka Re: Odebranie uprawnień przez pracodawcę 03.11.14, 12:34
        Witam,
        uprawnienia są przypisane do osoby, a nie do organizacji, stąd pracodawca nie może Panu oberać uprawnień. NIe ma też prawa żądać zwrotu kosztów szkolenia, chyba że zastrzegł to sobie w odpowiednich umowach.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka