Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Swiadectwa szkolne dla pracodawcy

29.10.14, 13:17
    Witam, pytanie troszke nie na miejscu. Dlugo staralem sie dostac do pewnej firmy (budowlana) az wkoncu sie udało. Zatrudnienie tam jest w pelni legalne na umowe o prace. Dzis dostalem wiadomosc,ze musze dostarczyc swiadectwa szkolne w celu wyliczenia urlopu dla pracownika. Problem w tym,ze nie skonczylem szkoly o ktorej wspomnialem na rozmowie kwalifikacyjnej. Co mam teraz zrobic ? Czy swiadectwo,ktore ewentualnie mogłbym załatwic bedzie weryfikowane ? Nie chce narobic sobie problemow a wstyd mi przyznac jak jest naprawde. Prosze o nie wypowiadanie sie w sposob niestosowny. To nie komentaze na interii...
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 29.10.14, 14:50
        majkiktos napisał(a):

> Witam, pytanie troszke nie na miejscu. Dlugo staralem sie dostac do pewnej firm
        > y (budowlana) az wkoncu sie udało. Zatrudnienie tam jest w pelni legalne na umo
        > we o prace. Dzis dostalem wiadomosc,ze musze dostarczyc swiadectwa szkolne w ce
        > lu wyliczenia urlopu dla pracownika. Problem w tym,ze nie skonczylem szkoly o k
        > torej wspomnialem na rozmowie kwalifikacyjnej. Co mam teraz zrobic ? Czy swiade
        > ctwo,ktore ewentualnie mogłbym załatwic bedzie weryfikowane ? Nie chce narobic
        > sobie problemow a wstyd mi przyznac jak jest naprawde. Prosze o nie wypowiadani
        > e sie w sposob niestosowny. To nie komentaze na interii...

Musisz teraz powiedzieć prawdę. Wszelkie kłamstwa i matactwa prędzej czy później wychodzą na jaw, o czym właśnie się przekonujesz. Jeśli teraz skłamiesz a prawda wyjdzie na jaw później, to konsekwencje będą bardzo przykre - dyscyplinarka i zabagniony życiorys.

S.
        • tomeczek_44 Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 30.10.14, 12:48
          snajper55 napisał:

> Jeśli teraz skłamiesz a prawda
          > wyjdzie na jaw później, to konsekwencje będą bardzo przykre - dyscyplinarka
          > i zabagniony życiorys.

+ ew. konsekwencje karne za posługiwanie się podrobionym dokumentem ("Czy swiadectwo,ktore ewentualnie mogłbym załatwic...")
          • snajper55 Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 30.10.14, 13:35
            tomeczek_44 napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Jeśli teraz skłamiesz a prawda
            > > wyjdzie na jaw później, to konsekwencje będą bardzo przykre - dyscyplinar
            > ka
            > > i zabagniony życiorys.
            >
            > + ew. konsekwencje karne za posługiwanie się podrobionym dokumentem ("Czy swiad
            > ectwo,ktore ewentualnie mogłbym załatwic...")

Aby wyjaśnić założycielowi wątku: Pracodawca zazwyczaj nie sprawdza świadectw, chyba, że jest zrobione niefachowo. Za to posiadaczowi takiego świadectwa grozi szantaż ze strony fałszerzy. Poza tym fałszerze zostawiają sobie dane klientów i gdy wpadają, a zawsze w końcu wpadają, to policja ma ułatwione zadanie z wyłuskaniem ich zleceniodawców. Sporo było takich spraw, niektóre dość głośne.

"W sprawie podejrzanych jest już w sumie 20 osób, 15 zostało aresztowanych. Trwa analiza pamięci zabezpieczonych komputerów, by ustalić odbiorców gangu."

www.tvp.pl/katowice/aktualnosci/kryminalne/aresztowano-czlonka-gangu-falszerzy-dokumentow/4285672

"Fałszerzom grozi teraz do 5 lat pozbawienia wolności. ”Odpowiedzialność ponosić też będą ci, którzy posłużyli się dostarczonymi przez grupę świadectwami, bądź to przy zdobyciu lepszej pracy, bądź aby rozpocząć studia” - powiedziała Anna Kędzierzawska z zespołu prasowego Komendy Stołecznej Policji."

www.wilnoteka.lt/pl/artykul/aresztowano-falszerzy-swiadectw-maturalnych

"Policjanci zabezpieczyli do tej pory 35 gotowych dyplomów. Śledczy planują przesłuchać jeszcze ok. 50 osób. Zarówno fałszerzom, jak i kupującym, którzy posłużyli się fałszywymi dokumentami, grozi teraz do 5 lat więzienia."

fakty.interia.pl/slaskie/news-zatrzymano-falszerzy-dyplomow-wyzszych-uczelni,nId,1301661
            S.
      • lilith76 Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 31.10.14, 09:25
        Czy ukończenie danej szkoły było kluczowe, by dostać tam pracę?
        Czy chodzi tylko o sprawy ambicjonalne? (np. twierdziłeś, że masz wykształcenie średnie, a masz zawodowe)
        Czy dokumenty sprawdza tylko kadrowa?

Często bywa tak, że nikt tych dokumentów dokładnie nie studiuje. Sprawdza się tylko najważniejsze cyfry i powody rozwiązania umowy na świadectwach pracy, bo to sporo mówi o tym, jakim się mogło być pracownikiem.
        • snajper55 Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 31.10.14, 12:19
          lilith76 napisała:

> Często bywa tak, że nikt tych dokumentów dokładnie nie studiuje.

Ale fałszerzy się prędzej czy później łapie. Ich klientów też.

S.
          • agulha Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 01.11.14, 01:18
            Ja myślę, że lilith mogło chodzić o co innego. Duża firma, szef przyjął (być może o decyzji przeważyło ukończenie Szkoły, a być może co innego), może nawet autor już sprawdził się w boju i jest dobry w tym, co robi. Teraz ma dać papiery kadrowej, która ma obliczyć urlop. Być może kadrowa wcale nie wie, jakie wykształcenie deklarował autor, i być może wcale jej to nie obchodzi - ona tylko sprawdza, czy tego urlopu to 12, 20, 26 czy ile tam dni.
            Jeżeli firma mała, a kadrowa była na rozmowie kwalifikacyjnej, to wstydu trochę będzie, ale ja bym zagrała na szczerość i pochlebstwo. "Wiem, że nie postąpiłem dobrze, ale tak mi zależało, żeby dostać tę pracę, bo byłem i jestem pewny, że jestem odpowiednim kandydatem, że mnie się będzie tu dobrze pracować i że firma będzie ze mnie zadowolona".
            Formalne wykształcenie, szkoła - owszem, są ważne, ale nie aż tak, jak się na początku wydaje. Chyba, że chodzi o uprawnienia, takie jak dyplom lekarza czy pielęgniarki. To wtedy nie ma przebacz.
      • ewa.kawecka Re: Swiadectwa szkolne dla pracodawcy 03.11.14, 12:46
        Witam,
        warto dostarczyć te świadectwa, którymi Pan rzeczywiście dysponuje, licząc na to, że księgowa nie miała w ręku Pana CV i nie zauważy różnic. Wchodzenie w spiralę kłamstw grozi przykrymi konsekwacjami prawnymi.
        Ewa Kawecka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka