Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wezwanie do pracy po pracy-kodeks pracy

04.11.14, 17:40
    witam.proszę o pomoc.
    -czy pracodawca ma prawo wezwać mnię do pracy po skończonej pracy?

-czy pracodawca ma prawo nakazać mi zostać w pracy dłużej bo z góry wiadomo że 'muszę' za godzinę wykonać dodatkowe czynności? [praca w trybie 8 godzinnym]

-co należy się w zamian za ten nagły przyjazd do pracy [zakładając że przyjeżdżam po pracy i w pracy jestem przez godzine]
    --co należy się w zamian za ten nagły przyjazd do pracy [zakładając że przyjeżdżam po pracy i w pracy jestem przez 3 godziny i zachaczam o porę nocną]

dziękuję!
    Obserwuj wątek
      • daniel_wisniewski Re: wezwanie do pracy po pracy-kodeks pracy 15.11.14, 21:00
        W przypadku zgodnego z prawem polecenia pracodawcy, pracownik, co do zasady, nie może odmówić pracy w godzinach nadliczbowych. Jeżeli pracodawca wyda polecenie pracy w godzinach nadliczbowych, działając w granicach zakreślonych przepisami prawa pracy (art. 100 k.p. oraz art. 151 k.p.), pracownik nie może skutecznie zakwestionować takiego zachowania przełożonego, nie narażając się na konsekwencje przewidziane w kodeksie pracy.
        Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także praca wykonywana ponad przedłużony dobowy wymiar czasu pracy, wynikający z obowiązującego pracownika systemu i rozkładu czasu pracy, stanowi pracę w godzinach nadliczbowych.
        Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna w razie:
        1) konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,
        2) szczególnych potrzeb pracodawcy.
        Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, przysługuje dodatek. Na wniosek pracownika może być przyznany w tym samym wymiarze czas wolny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka