Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dane poufne

13.11.14, 14:40
    Witam,
    mam w pracy dostęp do poufnych danych i oczywiście przed dostępem do nich podpisałam odpowiednie papiery, zobowiązujące do zachowania tajemnicy i nieujawniania ich treści osobom trzecim.

Czy w przypadku rozmowy z przełożonym (który siłą rzeczy te dane zna) mogę użyć informacji zawartych w dokumentach czy również jest to zabronione? Mam na myśli negocjacje finansowe.
    Nie chodzi mi nawet o wskazywanie konkretnych przypadków i posługiwanie się nimi w rozmowie, ale o generalną wiedzę jaką mam w tym zakresie.

Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Anna
    Obserwuj wątek
      • ewa.kawecka Re: dane poufne 13.11.14, 22:51
        Witam,
        jeżeli te dane są znane Pani, a innym członkom zespołu nie (a tak domniemuję z wpisu) nie radziłabym się nimi posługiwać. Podwyżkę warto motywować: awansem (niestety coraz częsciej odbywającym się bez podwyżki), sukcesami w pracy, zwiększonym zakresem obowiązków, zwiększonym zakresem odpowiedzialności, zdobyciem nowych umiejętności, kwalifikacji, długością czasu pracy (lojalnością względem pracodawcy).
        Pozdrawiam
        Ewa Kawecka
        • am_i_lucky Re: dane poufne 14.11.14, 15:55
          Witam, dziękuję. Napisałam coś zupełnie przeciwnego - osoba zna te dane (jako mój przełożony).
          Co w tej sytuacji?
          • lilith76 Re: dane poufne 14.11.14, 16:55
            Panie Ewie chodziło o to, czy wszyscy w firmie je znają. Jeśli nie (tylko ty i przełożony), to są poufne i jako takie powinny być traktowane.
          • ewa.kawecka Re: dane poufne 17.11.14, 22:30
            Witam, rozumiem, że przełożony Pani te dane zna, to oczywiste, ale czy znają te dane wszyscy członkowie zespołu, czy tylko Pani i jej przełożony?
      • b.bujak Re: dane poufne 14.11.14, 14:08
        wszelkie zasady dysponowania danymi poufnymi powinny być zapisane w dokumentach, które podpisywałaś - jeśli treść tych dokumentów i ich interpretacja jest dla Ciebie niejasna to zwróć się do osoby, która Ci te dokumenty dała do podpisu
      • inocom Ktoś Ci zaufał 14.11.14, 23:50
        Nie ważne czy klient czy szef.
        Załóżmy, że dane dotyczą firmy i nie zapłaconych przez nią podatków, a nie danych osobowych innych ludzi, których ta firma obsługuje.
        Jedynym wyjściem akceptowanym przez prawo, jest zawiadomienie prokuratory, a nie szantażowanie szefa, by zapłacił więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka