Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Propozycja pracy- jak do tego podejść?

02.03.15, 19:29
    Pracuję w jednej z korporacji na stanowisku specjalisty. Nie szukam pracy, nie myślałam o jej zmianie, bo póki co jestem zadowolona. Wczoraj jednak zadzwonili do mnie z pewniej firmy zapraszając do siebie na rozmowę, powiedzieli ogólnikowo, że "mają dla mnie propozycję związaną z moim stanowiskiem i wykonywaną pracą", nie chcieli nawet powiedzieć skąd mają mój numer telefonu i dlaczego dzwonią akurat właśnie do mnie. Ogólnie z tej rozmowy wynikało, że chcą mi zaoferować pracę.
    Czy zdarzyło wam się dostać taki telefon? Nie wiem czy warto w ogóle iść zobaczyć co oferują, czy lepiej pozostać wierną dotychczasowej pracy.
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 02.03.15, 20:25
        Zdarzyło. Można uprzejmie podziękować i odmówić ("jest mi dobrze tu, gdzie jestem"). Można próbować podpytać. Można pójść i tam się zorientować, o co chodzi. Trzeba tylko uważać, czy to jest rzeczywista oferta, czy jakiś wywiad gospodarczy. Jeżeli nachalnie będą próbowali się dowiedzieć, ile zarabiasz, jakie masz bonusy, jaki macie system pracy, zamiast powiedzieć, co oni oferują albo zapytać, jaką pensją byłabyś zainteresowana, to lepiej się zasłonić tajemnicą służbową albo uśmiechem Mony Lisy.
      • uthark Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 03.03.15, 10:08
        Masz konto na LinkedIn lub GoldenLine?

Do mnie też czasami dzwonią - zobaczą, gdzie pracuję, a zdobycie numeru telefonu firmy jest proste. Znacznie częściej oferty przychodzą przez portal, ale łatwo można się zorientować, że to są co najwyżej porównywalne oferty z tym, co mam aktualnie i grzecznie odmawiam.

Skoro oni przychodzą do Ciebie, to Ty możesz zacząć stawiać jakieś warunki, np. Ty domagaj się od nich, żeby powiedzieli, jaką kasę dają i pod żadnym pozorem nie mów, ile aktualnie zarabiasz.
      • rosemary84 Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 06.03.15, 16:24
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Przez myśl mi przeszło czy czasem mój obecny pracodawca nie sprawdza mojej lojalności. Nie mam żadnych kont na potralach pracowych, nie bardzo wiem skąd mają mój numer, więc wydało mi się to podejrzane.
        • uthark Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 06.03.15, 17:02
          > czy czasem mój obecny pracodawca nie sprawdza mojej loja
          > lności.

Jeśli tak robi, to może faktycznie warto zacząć szukać innej pracy?

Jeśli pracodawca sprawdza lojalność, to jakby sam się przyznał, że coś jest nie w porządku z pracą w jego firmie.
      • ak-69 Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 22.10.15, 01:27

Tym razem nazwa autora SPAMERSKIEGO wpisu z minionego dnia: "masterweb25".

Możliwe, że szybko usunie te śmieci sieciowe administrator forum i ten mój wpis będzie wyglądał na nie związany z tematem.

Najważniejsze:
        NIE KLIKAJCIE W ODNOŚNIK podany na koniec wiadomości o rzekomym profilu pracy we Wrocławiu. Nie wchodźcie na podaną stronę. Nawet jak na pierwszy rzut oka wygląda wiarygodnie:
        (...)facebook.com/Ogłoszenia-Praca-Warszawa(...)
      • ewa.kawecka Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 26.10.15, 23:36
        WItam,
        na rozmowę warto pójść, ale na pewno nie podawać poufnych informacji co do firmy (o ile jest Pani w posiadaniu takowych) i co do siebie (np. zarobki). Niech Pani ich pyta - co oni oferują, dlaczego akurat skierowali propozycję do Pani, skąd pozyskali Pani nr telefonu etc. Jak się z jakimś pytaniem będzie czuła Pani niezręcznie, warto powiedzieć, że nie może Pani ujawnić informacji ze względu na poufność danych.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka
        • truten.zenobi Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 31.10.15, 20:53
          > na rozmowę warto pójść

a ja bym do takich propozycji podchodził ostrożnie... znam co najmniej 2 przypadki gdzie przejście nie kończyło się dla pracownika dobrze - najprawdopodobniej był to cwany sposób na rozwiązanie umowy o pracę pozwalający pracodawcy sporo zaoszczędzić.
      • akle2 Re: Propozycja pracy- jak do tego podejść? 05.11.15, 20:31
        Musisz brać pod uwagę, że właśnie jesteś poddawana próbie. Jeśli nie jesteś super specjalistą, o którego biją się łowcy głów, to może Twoja dotychczasowa firma właśnie Cię sprawdza, albo szuka "haka", np. nielojalność. Praca rzadko kiedy spada z nieba i to osobom które jej nie szukały.
        Na rozmowę możesz iść, ale tak jak pisze Pani Ewa, miej oczy i uszy otwarte, pochwal dotychczasowego pracodawcę, nie skarż się broń Boże, nie zdradzaj żadnych informacji (zawsze możesz się wykręcić klauzulą poufności).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka