Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Technikum czy liceum

10.03.15, 12:48
    Dzień dobry!

Jestem mamą 15-latka, który w tym roku kończy gimnazjum. Syn jest uzdolniony dość wszechstronnie, ale szczególnie interesuje go informatyka, świetnie sobie radzi z matematyką. Jako magister matematyki, a jednocześnie praktykujący programista zdaję sobie sprawę z tego, że jego wiedza i umiejętności z matematyki i informatyki są na niezłym poziomie, sam je poszerza, ma też twórcze podejście, odmienne od schematów metody rozwiązywania zadań. Z drugiej strony nie lubi się uczyć, stopnie w szkole ma na poziomie średnio 4 do 4+. Z matematyki 5 lub 6, z informatyki od 4 do 5. Z innych przedmiotów zdarza mu się ocierać o niedostateczny. Z angielskim radzi sobie bardzo dobrze, także praktycznie.

A teraz moje pytanie. Czy lepiej takiego chłopaka skierować do liceum na profil matematyczno-fizyczny, a najlepiej matematyczno-informatyczny, czy raczej do technikum?

Zaletą technikum jest to, że uczeń mniej zmotywowany do nauki wychodzi z niej z dyplomem i ma zawód, jest gotowy do podjęcia pracy, ale trudniej dostać się na studia. Po liceum bez dodatkowej szkoły nie ma zawodu i jeśli powinie mu się noga na studiach, to zawodu brak, ale z drugiej strony łatwiej się na studia dostać i być może też utrzymać.

Poproszę o poradę.
    Obserwuj wątek
      • kacuxd999 Re: Technikum czy liceum 28.04.15, 15:54
        Sam sie zastanawiałem czy isc do zawodówki czy do technikum. Bo do liceum ni huhu! Jestem ze szczecina i u nas jest sporo szkół, ale nie wiem gdzie chce iść. Kumpel mówi że chyba wybierze technikum informatyczne, ale nie wiem czy to dla mnie. Lubię grać w gry i fajnie by bylo je robic i w Szczecinie ostatnio otwarli takie technikum kreatywne i w sumie moze byc spoko. Ale sam nie wiem. Coś słyszeliście o szkolykreatywne.pl/? Bo nie wiem czy sie opłaca
        • em-da Re: Technikum czy liceum 14.05.15, 15:08
          dodam, że zawsze może skończyć technikum- mieć zawód- i isć na studia, takie najlepsze rozwiązanie i daje najwięcej możliwości.
          • mama_dorota Re: Technikum czy liceum 03.07.15, 11:49
            Witam ponownie i dziękuję za odpowiedzi.

Wybraliśmy technikum z kierunkiem zgodnym z zainteresowaniami syna, a jednocześnie trzymające poziom (matematyka i fizyka na poziomie rozszerzonym). Mam nadzieję, że to była dobra decyzja i syn nie będzie jej żałował. Decydował oczywiście sam, ja starałam się pomagać mu w tym zbierając informacje z różnych źródeł.

Warto zagłębiać się w temat. Byłam zaskoczona, że dwie szkoły w tym samym mieście, na takim samym kierunku mają zupełnie inny program z fizyki. W jednej poziom podstawowy - fizyka po jednej godzinie tygodniowo przez rok, w drugiej fizyka przez 4 lata, nie wiem jak często, ale jak długo wiem z zestawienia podręczników. Chyba łatwo się którzy uczniowie łatwiej poradzą sobie na ewentualnych studiach. Sama nie cierpiałam fizyki, ale przebrnęłam przez nią i wiem, że było warto.
      • em-da Re: Technikum czy liceum 14.05.15, 15:07
        Sama kończyłam liceum ogólnokształcące- tzw "najlepsze w mieście- i powiem krótko: nic mi to nie dało. Maturę i tak w technikum piszą, a do tego mają od razu zawód. Strasznie żałuję, że mnie nikt nie uświadomił jak miałam 15 lat, jak to wszystko wygląda w praktyce.. Moi rówieśnicy gardzili technikum/ szkołami licealnymi profilowanymi typu ekonomik- a jednak trzeba było tam iść.
        Dziś mam tytuł magistra filologii angielskiej, kilka praktyk w CV i staż i nadal nie mogę znaleźć pracy.
        Równie dobrze mogłam była iść do technikum, zrobić sobie np zawód fryzjerki i miałabym dziś chociaż zawód w kieszeni..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka